icon

Aký máte názor na to, že dôchodci pracujú na dôchodku?

9. apr 2023

Zaujíma ma aký máte názor na to že dôchodci pracujú na dôchodku? Majú dôchodok aj výplatu. Vidím v okolí čoraz viac dôchodcov ešte robí a má "dva platy" lenže nesmierne ma to hnevá. Tým pádom ony držia pracovné miesta a mlady ľudia majú problém zamestnať sa. Musia byť na úrade práce a čakať kedy sa uvoľní miesto. Nepríde vám to nespravodlivé?
Prečo tí ľudia čo sú na dochodku neostanu doma a nenechaju pracovné miesta mladým?

viestta
9. apr 2023

@nepic lekar od poistovne dostane zaplatene za ukony (lekari prveho kontaktu este dostavaju kapitaciu za pacientov), nikto mu neda "prispevok" na to, ze zobral USG na lizing, ani zubarovi na kreslo, ani za tlakomer, ani za striekacky, ani na novy pocicat alebo cokolvek co k chodu ordinacie potrebuje. Dostane zaplatene akurat za ukony, ktore na ambulancii urobi. Mas riadne skreslene predstavy o financovani sukromnych ambulancii. Dokonca aj sukromne nemocnice si musia vybavenie kupit len z toho, co dostanu zaplatene za ukony, ktore urobili.

lenkakravcova
9. apr 2023

@panelacikova To som asi prehnala skutočne. Nám vychádza 4€ na osobu odpad na mesiac platba. + daň. Tak tam ušetria tých 10€ 😀

@oli18 môžeš poradiť aj tu ostatným. Ja tiež takto platím.

nepic
9. apr 2023

Napr moja manželka,ktorá má aj dostatočné vzdelanie,pracuje v zdravotníctve,dala dosť veľa peňazí do vzdelania,je Mgr ale už X rokov čaká na uvoľnenie miesta kolegine,ktorá má 67 rokov,ale ešte chce pracovať,chce pomôcť deťom a vnúčatám pokiaľ to je možné a pokiaľ ešte žije a vládze,lebo veď doba je zlá a oni potrebujú..
Aj mi máme dve deti a manželka by mala o cca 300€ väčší plat na jej mieste,ale nie,je tam dôchodkyňa na tom mieste.

panelacikova
9. apr 2023

@iv007 otec mal 59 (bol nútený ísť do predčasného) a mama 55 tuším. takže až také terno to nebolo. matka mala odrodených 5 detí. obaja celý život pracovali na zmeny. fakt celý život v 1 fabrike. ráno, obed, nočná, voľno. a takto dookola. teraz idú chlapi o 3-5 rokov neskôr, podľa ročníkov. a už dlho sa hovorí o nespravodlivosti, čo sa týka dôchodkov. pod pojmom "strop" som mala na mysli to, že ak má viac, ako 700, tak nech už nepracuje. možno som to blbo napísala, ospravedlňujem sa.
a cigánov sem ťahám preto, lebo úbohý dôchodca má nie jeden v súčasnosti do 400 eur, pričom makal celý život. ale cigánom sa dvíhajú neustále dávky, však lebo, všetko ide hore... tými cigánmi som narážala na systém, ktorý máme na SK totálne na prd nastavený.

skeblicka77
9. apr 2023

Si myslíš, že my sme ako vychovali deti, áno ja mám už 1 dospelé a druhé mladšie, ale nikto nám nikdy nepomohol, pracovala som na 12ky, denná, nočná pri malých deťoch. Museli sme sa striedať, inak to jednoducho nešlo. Dnes si niektoré mladé mamy myslia, že každý na nich čaká a bude im snáď prestierať červený koberec 🫣. Treba sa posnažiť,nie len frflat, ako im dôchodci berú prácu 😱

panelacikova
9. apr 2023

@nepic presne o tomto píšem v príspevku, kde uvádzam tzv. "kariérny posun". 65 ročný pôjde do dôchodku a jeho prácu bude robiť nie 25 ročný absolvent, ale niekto, kto má 40-55 rokov. a jeho prácu zase mladší, atď. jednoducho sa poposúvajú. lenže u nás toto nefunguje.

nikyball
9. apr 2023

A čo keď si matka 2 deti? Teraz sa všetci majú posrat z toho ,že si neschopná a dať ti do papule prácu najlepšie asi na 4 hodinky s platom 1500? Čo ti reálne bráni pracovať? A nie nie sú to dôchodcovia iba tvoja lenivost

oli18
9. apr 2023

@jamimo tvoji rodicia maju paradny dochodok. Z toho by som ja usetrila aj na pobyty a dovolenku do Turecka,, deti by mi iste prispievat nemuseli.

nepic
9. apr 2023

@viestta
Nemyslím si že mám skreslené informácie,pracoval som medzi nimi 10+ rokov a "bývalá" im robila daňové priznania. A hej,viem že mu nikto nedá konkrétne na USG peniaze,ale všetko majú premietnuté v cene za výkon. Dokonca ešte aj apartmán, ktorý vlastnia ako rekreačné stredisko v Tatranskej Lomnici. Dokonca aj na navstevnu službu a do práce potrebuje adekvátne reprezentačné auto v cene min 100tis €.

konik1402
9. apr 2023

@nikyball z coho uzudzujes, ze je autorka neschopna a leniva ?

mima1608
9. apr 2023

Milá autorka, moji starí rodičia pracovali celý život, vychovali 3 deti, ktoré su tiež prospešné pre spoločnosť. Starká má dôchodok 400 eur a starký 450 - starký pracoval celý život ako murár, staval bytovky, nemocnice, školy, škôlky. Na staré kolená sa o nich starajú ich deti, lebo inak by nemali šancu vyžiť, keďže len za réžie za dom platia tých 400 eur. A to ešte nejedli, nekúpili drogériu, lieky ktoré potrebujú, atď. A to je, žiaľ, vizitka dnešného Slovenska. Ak sú dôchodcovia, ktorí z nejakého dôvodu nemajú rodinu, ktorá by im pomohla (alebo nemajú prostriedky, aby im pomohli) tak musia pracovať, aby si vôbec mohli dovoliť kúpiť chlieb.

iv007
9. apr 2023

@panelacikova pokial viem tento rok bola valorizacia dochodkov 12%.Tvojich rodicov sa to netykalo? Na rodicovsky dochodok im budes po novom prispievat, ak teda pracujes a nedala si odmietnutie.Sama mam babku 80+ a robila tiez cely zivot ako predavacka aj deti vychovala, ale realne je uz viac rokov doma ako odrobila pretoze vtedy sa jednoducho chodilo skor, preto su tie dochodky logicky nizsie..

jana_eyre_2
9. apr 2023

Nie vôbec mi to nepríde nespravodlive, pretože mladí majú dosť pracovných príležitostí, avšak nie všetci sú ochotní robiť hocičo len aby nemuseli čakať dlho na UP.. skôr mi príde smutné, že často by bez práce boli dochodci takmer úplne bez peňazí a nerobí im to dobre zdravotne..

Moja svokra dlho pracovala aj keď už bola v dôchodkovom veku.. uhnala si z toho také zdravotné problémy, že už sa do práce vrátiť nemôže.. chápem prečo tam chodila, je aj veľmi spoločenská, ale myslím že by jej bolo lepšie keby sa tak nenarobila.. ale to už sa zvrátiť nedá..

panelacikova
9. apr 2023

@iv007 dôchodky sú nižšie, presne ako píšeš. naši sú dvaja (zatiaľ). neviem si predstaviť, ako vyjde z dôchodku 400 eur nejaká 80-ročná babka, ktorá si sama platí bývanie, lieky, stravu. musí ozaj čarovať. nezaslúži si viac? logicky? podľa veku tvojej babky ty budeš asi mladá, tak to vidíš úplne inak, než ľudia, ktorí si prežili veľkú časť života s tými, ktorí majú v súčasnosti fakt biedne dôchodky :(

panelacikova
9. apr 2023

@iv007 ešte k tej valorizácii. áno, aj našim sa dvíhajú dôchodky. teraz majú v priemere 430/jeden. to je vážne tak super valorizácia? 🙂 že im dvihnú z roka na rok o povedzme 3-20 eur? (ako kedy). veď za ten rok minú viac, než dostanú navyše 🙂 čudujem sa, že niektorí ešte vedia čarovať. naši zrejme tým, že sú aspoň dvaja. ale ak je 1 a má účty, má lieky.... tak má čo robiť. fakt mi je ich ľúto.

viestta
9. apr 2023

@nepic ako si doktor gazduje so ziskom je jeho vec. Je to podnikatel ako kazdy iny. Ked si murar da auto do nakladov, to niekto neriesi, ked si ho da do nakladov doktor, tak uz je problem. Ked si murar kupi novu miesacku, nikto to neriesi, ale doktorove USG uz zrazu nejaky problem znamena 🙄

nikyball
9. apr 2023

@konik1402 z toho, že obviňuje dôchodcov za to, že nepracuje?

oli18
9. apr 2023

@lenkakravcova internet Orange mobilny 200Gb 10€, telefon O2 volnost - 10 centov hovor do hodiny, mob data nepouzivam (24 hod 50 centov) Tv Skylink 6,90 mesacne, satelit na 2 druzice. To je pre dochodcov, mladym treba vacsi balik tv, aj mob dat.

nepic
9. apr 2023

@viestta
Ja som ale nič také nepovedal,že to je problém že si niečo niekto dá do nákladov. Každý si pomáha ako vie a ako môže. Ja som písal o ambulancii. A keď to USG je jeho,tak nech si ho zoberie a do tej ambulancie s radosťou príde mladý absolvent,resp lekár ktorý nemá napr v nemocni uplatnenie. Nemusí to byť len neschopnosť ako to bolo vo veľa prípadoch,môže to byť alergia na rukavice a veľa iných "prekážok v práci". Čiže argument že "nemôžu za seba nájsť náhradu" je pre človeka s daným vzdelaním trocha scestný.

jamimo
9. apr 2023

@oli18 myslíš, v byte, v krajskom meste, otec onkologický pacient? Arabelin prsteň ešte nemajú aby kúzlili na počkanie. Chodí na ambulantnú urológiu cez 2 okresy, len kontrola 15 €, neurológa nezoženieš, alebo také dr. ktoré by si obišla z kilometra. Vieš koľko stojí prvo vyšetrenie u súkromného top neurológa v okrese kde žijú? 100-150 €, kontrola 30 eur, obstrek 10 eur z jednej strany stavca, z oboch strán 20 eur, podanie infúzie 12 eur, to píšem len o bolesti platničky, chrbtice, fyzio 40 eur hodina.Apropó pri mori boli 1x v živote minulé leto, kým otec vládze (bol to jeho sen) a platili sme to my. Vieš ako sa hovorí, človek nieje len chlebom a lopotou živý.

viestta
9. apr 2023

@nepic mne to nevykladaj,. Odporucam ti ist za niektorym dedinskym obvodakom v hociktorom okrese na vychode, na Orave, Ksuciach, na Gemeri a mozes mu toto povykladat. Urcite sa rad necha poucit. Chod do ambulancie trojatestovanej detskej kardiologicky, jedinej na 100 tisic obyvatelov, ze to je jej vina, ze za seba nevie najst nahradu.

autor
9. apr 2023

@miskakyska Žiadny príspevok som nemala, cez koronu som bola na RD.
@taty Ja nehovorím že majú ísť dôchodci do fabriky. Len že starší ľudia majú na výber x robot keďže už nemajú malé deti a nepotrebuju len ranné smeny. A dôchodcovia majú byť doma a užívať si dôchodok a nie zaberať mladým miesta.
@zobaka Kto má na dôchodku nájom? To už majú všetci dávno splatené hypo a bývajú vo svojom.
@missviolet Pokiaľ viem smeti sa platia raz ročne, poplatok za vodu raz za pol roka. 60 plus ľudia už majú dávno splatené hypo a majú svoje tam neplatia také výdavky ako mladý ľudia.

zobaka
9. apr 2023

autor - nájom máme aj my, hoci mame hypoteku, zahrna vela poloziek mimo elekriny a plynu, uz len ked uz mam tak napisat "sproste" spravcovstvo mame 70 e mesacne povinne + zalohove platby, teplo voda, dokopy to mame 290 eur len to, hypoteka je uplne pomimo ako dalsia polozka, neviem ci zijes v nejakej "diere" ale vo vacsich mestach su vydavky dost vysoke, mojim susedam na dochodku pomahaju deti, niektore este pracuju a dalsie sa museli odstahovat, lebo pri 300 e uz nemali co jest!

grammarking
Odpoveď bola odstránená
lienka.7
9. apr 2023

@autorka pokial pracujú, je to v pohode. Ale v tomto prípade by mali poberat len plat, ale nie dôchodok. Potom je to nefer voči pracujúcim, nakoľko môžu pracovať aj tzv. "pod cenu".

autor
9. apr 2023

@konik1402 To som nechcela priamo napísať no máš pravdu, niektory pracujú len preto že sa doma "nudia a chcú hrabať čo najviac peňazí"

nepic
9. apr 2023

@viestta
Nemal som s tým problém,hociktorému obvodákovi som povedal čo si myslím,tak isto ako to bolo opačne tiež si mysleli že môžu všetko. Raz dokonca aj po papuli preletelo,len už to nemôže dotyčný dosvedčit,lebo už tu nie je. Dokonca som si dovolil aj prednostovi kliniky v MT povedať čo si myslím keď som tam doviezol pacienta a bol s toho mimo,nakoľko si asi myslel že on tam je pán Boh.
A povedal by som to aj trojstestovanej detskej lekárke keby som mal pocit že hovorí niečo s čím nesúhlasím.

silvike
9. apr 2023

@sense S kym boli deti (partner so surodencami) cez noc, ked bola ich mama v praci ?

aaadkaaa
9. apr 2023

Autorka, prosim ta, namiesto vypisovania hluposti sa douc gramatiku. Mozno aj zivotopis bude vyzerat lepsie a konecne sa zamestnas. Neviem, kde zijes, ale v bytoch sa plati rezia, najom, nazvi si to ako chces. Moj otec plati 170 eur za vsetko. A vo vacsich mestach a novsich panelakoch sa plati este viac. Ano, dochodcovia by mali byt doma a uzivat si dochodok, ale casto z dochodku mozu uzivat akurat tak lieky, na ine im neostane.

konik1402
9. apr 2023

@nikyball kde ma pracovat, ked jej zaberaju miesto ? Musi zobrat cokolvek a nie primerane kvalifikacii ?