Aký máte názor na to, že dôchodci pracujú na dôchodku?
Zaujíma ma aký máte názor na to že dôchodci pracujú na dôchodku? Majú dôchodok aj výplatu. Vidím v okolí čoraz viac dôchodcov ešte robí a má "dva platy" lenže nesmierne ma to hnevá. Tým pádom ony držia pracovné miesta a mlady ľudia majú problém zamestnať sa. Musia byť na úrade práce a čakať kedy sa uvoľní miesto. Nepríde vám to nespravodlivé?
Prečo tí ľudia čo sú na dochodku neostanu doma a nenechaju pracovné miesta mladým?
Držia sa v kondicii, su medzi ludmi a nezomueraju za ziva. A k tomu si aspon trochu zarobia - ved to je super! Ked raz budes stara, budes to vnimat inak
@mamina7070 dobre, poďme konkrétne.
Ja poznám polisa, chcel potiahnuť 25,ale v 2020 sa zossral a kvôli C19 odišiel s 470€. Už má určite viac s valorizaciami, ale 1000 nedosiahne ani za 10 rokov. Bachari môžu mať, hlavne u 3karov. A teraz ty, koho poznáš, koľko berie, inak sú to len plky a domnienky.
Vieš aký nízky dôchodok má mnoho dôchodcov? Často pracujú, lebo musia. A pokiaľ vládzu, čo je na tom? Ja mám kolegov v dôchodkovom veku a neplánujú tak skoro skončiť, lebo stále majú dosť energie a doma by sa nudili. Su profesie, kde je problém nájsť nového človeka a tak by tam tí dôchodcovia chýbali.
@ahhola ano poznam a velmi presne z priamej rodiny ano teraz su nevyhodnejsie podmienky uz (zvjs) a ty sa do mna nenavazaj ak vladzu nwch llidne popri tom robia ja som za
a uz ma nespominaj s typom ako si ty nehodlam diskutovat
No tak nehnevaj sa, ale ty si sa tiež vyjadrila, že hľadáš hocakú prácu - oveľa radšej však na nejakú simple pozíciu vezmem dôchodkyňu, ktorá este chce pracovať a nemá iné povinnosti, ako teba, čo budeš aj tak každú chvilu doma s malými deťmi a hneď keď odrastú, mi aj tak odídeš na pozíciu, ktorú si zastávala pred materskou….
@mamina7070 len si pekne obhaj tu 1000 a nestekaj tu, ty typ▪️
Po prvé ja žasnem. A po druhé žasnem a som rozčarovaná nad danou témou a hádzanie viny na pracujúcich dôchodcov na zakrytie svojej neschopnosti si zariadiť život. Moji rodičia majú dôchodok 600€ a 550€. Ten nižší má mama vďaka odpracovaným 46 rokom (ak závidíš taký dôchodok po toľkých rokoch práce pre štát, nech sa páči, odpracuj si rovnako a potom budeš mať aj ty ten ,,kráľovaký dôchodok", ktorý teraz závidíš a môžeš tvrdiť koľko chceš, že nezávidíš, z tvojich reaakcií je to jasné). A k veci. Z toho vyššieho dôchodku si zaplatia nie malé energie v dome, ktorý si vlastnoručne stavali popri malých deťoch, stravu a iné nevyhnutné výdaje pre život a je po jednom dôchodku. Z toho druhého si ,,užívajú", teda idú sem tam na turistický výlet, mama do divadla, otec si kúpi niečo pre svoje hobby a našetria si na jednu dovolenku ročne. Nič svetoborné ani závideniahodné. Pritom sú relatívne zdraví a vitálni a zatiaľ nechodia po lekároch a neužívajú lieky, ktoré koľkokrát vedia odkrojiť z dôchodku desiatky eur. Keď sa nedajbože raz jeden z nich pominie, jeden dôchodok bude len tak tak pokrývať životné náklady druhého a to pritom nie je až taký nízky ani najnižší dôchodok na Slovensku. Sú dôchodcovia, ktorí žijú v malom bytíku, nekúria vôbec, aby ušetrili na energiách a na jedlo im zostane 1€ na deň. Pozri si niekedy reflex alebo podobnú reláciu a možno sa ti otvoria oči.
Máš veľmi mylné predstavy o živote dôchodcov a závidieť im rozhodne nie je čo.
ano, ten kto dovrsi dochodkovy vek nech si rovno kupi truhlu a ide do kremacie....
myslim to sarkasticky, pre tych co to nepochopili.
autorka, naozaj mas mylne predstavy o zivote. naozaj nie vsetci maju 600 eur dochodok. a pises, ze ked nemaju hypoteku, tak nemaju naklady. ze plati len energie a telefon. ak byva v byte, byt je v bytovom druzstve, plati sa za vodu, kurenie, svietenie spolocnych priestorov, fond oprav, pouzivanie vytahu.... u nas sa plati okolo 200 eur, bez ohladu na to ci mas hypoteku alebo nie.
takze pocitam 40 energie, 10 mobil, 200 "najom", to mas 250, ak by aj zarobil tych 600, zostane mu 350, no potraviny isli v poslednej dobe pekne hore, ci ma jest len suche rozky? dan za byt musi zaplatit, ak ma auto to su tiez vydavky, spominane lieky, kompresne pancuchy, okuliare, co take kupele, kolki dochodci si ich mozu dovolit? a byt ci dom nepotrebuje po tolkych rokoch nejaku opravu? ak je dochodca vdovec, vdova, mysli ze to zvlada sam? kolki to zvladaju? ako si maju uzivat dochodok, ked mnohym vyde iba na to nevyhnutne? druha vec je psychicka stranka, cely zivot pracovali a teraz maju sediet doma na kopke?
problem nie su dochodci... aj niektori podnikatelia radsej zamestnaju dochodcu alebo studenta, lebo nemusia platit take odvody atd, to su take tie male obchodiky s bizuteriou a ine.
takze aky je moj nazor? nie nepride mi to nespravodlive, ze pracuju popri dochodku. pride mi nespravodlive, ze cely zivot dreli a nemaju taky dochodok aby z neho spokojne vyzili.
Je to vporiadku. Dôchodcovia majú dôchodok preto že si na neho odrobili a je to tak dohodnuté so štátom už od kedy začne človek pracovať. A keď chcú robiť aj potom veď sme v slobodnej krajine. Beztak sa tu štát do vsetkeho kafre a rozdáva ako keby zo svojho. Zrušil by som vlaky zadarmo a obedy zadarmo. Kde to sme? A mladý chlapec pracujúci v ŽSR platí najomn 500€ zarobí 1000€ a keď ma službu v depe Kosice tak mu platia 1,50€ na hodinu lebo nepracuje iba čaká či sa niečo nestane. Ale čakať musí v práci. A to len začína svoj produktívny život. Dôchodcovia ešte šťastie, že pracujú kopec lekárov je dôchodcov a jedna vlada po druhej vedie tuto krajinu do úpadku len preto že nevedia vládnuť a riadiť krajinu. Nevedia zabezpečiť lekárov od vzdelania po motiváciu. Začínali sme hneď za Čechmi už nás predbieha aj Rumunsko. Pýtam sa teda či si takto predstavoval Mečiar našu samostatnosť keď rozbíjal federáciu. Slováci ako národ môj ma sklamal, že nedokáže zo svojho vnútra vyprodukovať schopných jedincov viest rezorty podniky a krajinu na takej úrovni, ako iné a vyspelé národy. Asi to nie je ľahké. A nezávisí to len od tých hore, ale celej spoločnosti. Sorry za odbočku.
Ak zavidis dochodcom ich pracovnu poziciu v dochodku tak asi niekde nastala chyba pri tvojom vzdelavani a pri tvojom osobnostnom a kariernom raste. Len tolko k tomu…
ale inak cele je to take zvlastne dochdco ia odchadzaju do dochodku v 65 cca a to uz by fakt mali oddychovat uzit si cestovanie vnucata a nie riesit pracu aby vyzili 😔
Poznám 2 dôchodkyne, pracujú na striedacku v obchode s kabelkami cca 9 hod denne, celý mesiac iba ony dve.. viete koľko zarobia??? 150€ mesačne!!! Jedna z nich má 80 rokov, ale akčná baba.. pýtala som sa prečo nesedia doma.. nemali by na nájom, na jedlo.. jednoducho musia.. keď je človek sám, alebo chory, pochybujem, že môže v dôchodkovom veku sedieť doma na riti a užívať si dochodku
@belaanabela
@lienka.7 Ďakujem za váš komentár, ako vidím darmo niečo vysvetliť keď to iný nevidia nemajú s tým skúsenosti že dôchodca sa drží zubami nechtami nechce a neuvoľní miesto mladším.
Mne to skôr príde strašne smutné, že dôchodci, ktorí celý život pracovali musia aj na dôchodku, aby žili ako-tak dôstojne.
Len tak k téme ... Moja mama je na dôchodku a pracuje , lebo dôchodok by jej nestačil, žije sama . Pracuje v malej pekárni, kde jej šéf nevie nájsť nikoho na jej miesto, lebo o takú prácu nemajú mladí záujem...
@oli18 + ešte treba brať v úvahu pokrytie. Orange internet nemá všade dobrú dostupnosť.
To fakt? Ideme závidieť tým, ktorí celý svoj život budovali tento štát?
Ja som Husákovo dieťa, pamätám si ešte za socializmu, že žena , ktorá dovŕšila vek 55 rokov a podľa počtu detí, mohla spokojne odísť na dôchodok, dostala penziu, primeranú jej práci, chlapi odchádzali v 60-tke. Bez problémov vyžili.
Autorka, pokiaľ si si nevšimla, tak vek odchodu do dôchodku je zastropovaný a to vo veku 64 rokov, tak z čoho majú tí ľudia vyžiť?
Píšeš, že máš deti, chceš mi tým povedať, že majú pediatra nejaké ucho, čo vyšlo z LF?
To už si budeme závidieť, že kto komu zaberie miesto? A najviac ma vie rozhnevať, že niekto vie závidieť aj tým invalidným, no hrôza. Dnešná doba je ťažká a ten, kto chce si nájde prácu bez reptania, ak nechce, prepytujem skapať.
Ak sa nevieš zamestnať, to nie je tým, že takzvané tvoje miesto zabral nejaký dôchodca, ale tvojou nešikovnosťou.
Nezabudni, že aj ty raz budeš v seniorskom veku a budeš musieť pracovať, lebo pravdepodobne dôchodky ani existovať nebudú, potom sa ako budeš cítiť, keď ti povie nejaká deva, či mládenec, že jej, či jemu zaberáš miesto? Nedobrý pocit, že,
Trošku súcitu ti chýba. Vži sa do situácie tých ľudí.
Mne ešte napadlo k téme, mamičky na RD čo popritom pracujú ti nevadia? Veď tiež majú RD a aj plat, tak tiež nech majú len jedno z toho , buď nech sú doma alebo len pracujú
ty si to zas odignorovala a melies si svoje. opakujem, ukaz mi jasne, ako by to babka sama utiahla z 350€ (ako ma moja) bytovemu druzstvu sa plati dost - za spravu, fond oprav atd stovecka mesačne plus elektrina kurenie voda potraviny lekari - obstreky, lieky, nejake oblecenie obcas, ked sa rozpadne - opakujem, z 350€ zostav budget - ides. zato, ze ty mas hypoteku, neznamena, ze ostatni sa maju ako prasa v zite. ja tu vysku dochodku len prejem, aj to si tiez odignorovala. hovorim o dochodcovi, co nema ten nadstandardny dochodok, ako ten tvoj - a ziadnu zahradu, studnu ani inu pomoc. zbytocne sa nadrapujes, hladaj chybu inde, nez ze ti nenazrani bohati dôchodcovia beru pracu. kopa mamičiek ti tu uz napisali, ze nemaju nazor ako ty, ze sa museli zariadit xyz sposobmi, ale ty mas len potrebu byt obetou. tak sa lutuj a modli, aby si na dochodok bola taka zabezpezpecena, aby si na stare kolena nemusela makat
Nech sa páči, čo ti bráni zvýšiť si kvalifikáciu aby si mala dobrú prácu na jednu zmenu? Jaj aha... Lenivosť.. Mohla si mať VŠ, byť lekárka, účtovníčka, ITčkarka a mala by si prácu s platom a pracovným časom podľa predstáv.. Namiesto toho budeš hundrať na pracujúcich dôchodcov na nízko platených pozíciách, ktorí pracovať vo väčšine musia, aby prežili, alebo jednoducho ešte vládzu a sú radi že si konečne vedia niečo aj odložiť aj slušne vyžiť. Neviem si prestaviť ako veľmi by som musela byť zatrpknutá, aby som dôchodcovi závidela že pracuje...

@ahhola vysluhovy okolo tisicky mavaju napr bezny zestnanci zvjs (bachari a pod) ziadne veduce pozicie ale ked vladzu a maju chut nech robia😉