Asistent učiteľa v ZŠ alebo v MŠ

fifozbs
26. sep 2021

Zdravím, idem si po radu.
Chcel by som vykonávať asistenta učiteľa v ZŠ alebo MŠ. Nie som zatiaľ kvalifikovaný, ale mám úplne stredné odborné vzdelanie, ukončené maturitnou skúškou. (Nie stredná pedagogická !!)
Môže ma riaditeľ školy zamestnať na PZ (37,5h), plný úväzok, aj keď mám len vyššie uvedené vzdelanie? Ale teraz som nastúpil do 2.ročnika, externe, VŠ - Pedagogickej fakulty UKF, odbor: Pedagogika a vychovávateľstvo, Bc. stupeň. Môže ma zamestnať aj bez projektu úradu práce.
Za odpovede, rady a skúsenosti ďakujem. 😊😊
S pozdravom Filip G.

euka210
26. sep 2021

@fifozbs velakrat im staci len pedag.minimum k strednej skole. VS mne bola napr. raz prekazkou, lebo...peniaze...

martinals
27. sep 2021

Tu sa pripnem a hneď aj opýtam, pretože tiež by ma táto práca bavila. Mám tiež maturitu z nepedag. odboru, stačilo by mi teda urobiť nadstavbové štúdium na strednej pedagogickej ukončené maturitou.

euka210
27. sep 2021

@martinals uplne staci pedag.minimum, ale to neviem kde sa robi, asi tusim na VS

euka210
27. sep 2021

@martinals ked si urobis nadstavbu na pedag.2r, tak mozes rovno ucit v skolke, znama si tak popri rodicovskej robila. Ale popri VS soc.praca si robila aj pedag.minimum. ss pedag.je na skolku, pedag.minimum je, ze svoj odbor mozes ucit napr.na ucnovke, SS...nejaky prakticky predmet.

martinals
27. sep 2021

Ďakujem 🙂

fifozbs
autor
27. sep 2021

@euka210 ďakujem...

abeli040
29. sep 2021

@fifozbs Ja som ukončila štúdium v roku 2018. Študovala som externe (3roky) v bakalárskom študijnom programe sociálna pedagogika a vychovávateľstvo, v študijnom odbore pedagogika (na druhý stupeň VŠ som nešla). Chcela som pracovať ako pedagogický asistent.
Minulý rok som bola na pohovory v základných školách a napriek tomu, že mám aj strednú pedagogickú školu prijali iných uchádzačov, ktorí mali predošlú odbornú prax. Čiže myslím si, že záleží najmä od mesta alebo dediny, pretože na jedno pracovné miesto sa môže hlásiť veľa ľudí. Ja som sa snažila na pohovoroch odpovedať na všetky otázky, ktoré boli zamerané na znevýhodnené deti a podobne. Vždy uprednostnili niekoho iného, myslím si že to súvisí aj s vekom (26). Neskôr som sa dozvedela, že prijali staršie uchádzačky.
Na stránke minedu.sk si môžeš pozrieť kvalifikačné predpoklady pedagogických asistentov. Myslím si, že ťa môžu zamestnať, pretože momentálne študuješ pedagogiku a vychovávateľstvo (dopĺňas si pedagogické vzdelanie).

luccija
29. sep 2021

@martinals ak si spravíš externé 2r pedadogiku materské školy a vychovatelstvo môžeš byť učiteľka, alebo asistent v škôlke, alebo druzinarka?nie som si istá tým posledným.

fifozbs
autor
29. sep 2021

@luccija ja si teraz robím PF UKF, odbor: Pedagogika a vychovávateľstvo... externe.

fifozbs
autor
29. sep 2021

@abeli040 pisal som aj na MŠVVaR Slovenskej republiky, odpísali mi, že áno, môžem sa zamestnať ako ASISTENT UČITEĽA ...