Asistentka učiteľa- skúsenosti s povolaním
Ahojte dievčatá, máte skúsenosti s profesiou asistent pedagóga/učiteľa? Povodne som chcela robiť v školskom klube vychovavateľku, ale ten asistent sa mi zdá kludnejsia práca, aj pracovný čas by mi viac vyhovoval, keďže to je platené ako 100% úväzok a vychovávateľ len 70-80%. Ak máte skúsenosti aj s vychovávateľstvom, sem s nimi. Idem na 4 mesiace na materskú a potom pôjde na MD manžel a ja chcem ísť do práce od septembra. Ďakujem
@1ryba ty musíš byť veľmi frustrovaná sama zo seba. ak si myslíš, že neviem, čo je pedagogička, tak si na omyle. ak mám pedagogickú fakultu, odbor učiteľstvo a aprobáciu TSV-ETV, to nie je pedagogička? tak kľud. urážky si hádž iným smerom. ty madam. och a áno, robím asistentku. som však oficiálne evidovaná a zaradená ako pedagogický pracovník. ty múdra z iných tém....
@lubi051 ak nie si vyslovene vyštudovaná v odbore vychovávateľstvo, nemyslím si, že budeš mať vyšší plat, než asistentka. toľko k platu.
a k ohučaniu: jednoznačne budeš z klubu ohučaná omnoho viac, než z vyučovania.
@lubi051 9:30 - 16:30. Som zároveň hlavná vychovavatelka. Rannú druzinu mam raz za týždeň, ta sa delí aj medzi učiteľov. Tu v okolí je to bežné, ak maju učiteľov s krátkym úväzkom. Vždy záleží od jednotlivých škôl. Už som zažila aj to, že si rannu druzinu delili len vychošky, vtedy ta s rannou zmenou končila o 14:30. Mne vyhovuje charakter práce, ta voľnosť a zábava. Mam skúsenosť aj s učením na prvom stupni - to ma deptalo.
@panelacikova nie, nemáš pravdu. Platový strop pedagogického asistenta je v prípade 1. stupna VS a absolvovanom adaptacnom 6. Asistent vyššie ist nevie. Je to strop jeho tabuľky! Asistentka meníte atestovat. Vychovávateľka sa vie dostať vyššie.
@panelacikova
@palicka áno presne ako píšeš tak ako asistent je 6. strop a pri vychovávateľke viem ísť vyššie ale ten v našom meste čo sú školy (okolo 25 škôl tu máme), tak v každej tie vychovávateľky robia na 70-80% preto sa mi viac oplatí robiť asistentku keď tam by som mala 100% plat. Ale mne nejde o plat celkovo, skôr o pracovnú dobu a o to, byť čo najmenej ohučaná
@lubi051 pozri, v normálnej škole ohucana budes, veď sú to deti, nie plysaci. Ale veď o tom detskom smiechu, radosti i “kvakani” to je😀. Či sa týka pracovnej doby, veľa záleží id školy a ich pracovného poriadku. Keďže ako asistenta nemáš prípravu na vyučovanie, v mnohých školách si na pracovisku 7,5 h. Dokonca niektoré projekty to majú v podmienkach.
@lubi051 podľa toho, čo píšeš, tak v ŠKD by si trpela...jednoducho je to ZOO a ak nemáš na to vhodnú povahu, budeš tam len prežívať - aj keď platovo by si to mala asi lepšie. Je totiž otázne, či tie s 80% nemajú úväzok doplnený ešte niečím iným - napr. vychovami. Pri asistencii si daj pozor na podmienky, nech tam neskončíš ako handra. Niektoré školy majú taký prístup.
@palicka áno áno to si dobre napísala, nie sú to plyšáci 😹😹🙈 tak celkovo aspoň cez vyučovanie je väčší kľud. Veď ja som už doma ohučaná, môj syn ten je aj za 4 deti hlučný, o dcére napríklad ani neviem, tá je tichučká. Ešte uvidíme, aké bude to tretie. Vieš, tak hľadám čo budepre mňa najmenšie zlo. Ale ako píšeš
@michaela329 tak to by mi asistencia veru viac vyhovovala. Z tohto hľadiska určite
@palicka ja nikde nepíšem, že asistentka ide s platom vyššie. píšem, že kolegyňa mala I.stupeň (Bc.), ja VŠ a mala som vyšší plat, než ona. čím som chcela napísať, že aj pri asistentke závisí plat od vzdelania.
@lubi051 počkaj, ty si vyštudovala priamo odbor vychovávateľstvo? alebo iný, ktorý by ťa zaradil do vyššej platovej triedy? lebo celkom tomu nerozumiem potom.
@lubi051 ak si z pomerne veľkého mesta, tak určite nie škd. to budeš fakt ohučaná 🙂
@panelacikova No, keď máš ženu, čo je vyštudovaná učiteľka(ale ešte neučila), ale nie je kvalifikovaná asistentka a má vo vychovávateľstve už urobené adaptačné za krátky čas, tak ti to spraví dve triedy. Fakt je to reálne možné.
@panelacikova áno vyštudovala som odbor vychovavatelstvo a učiteľstvo pre MŠ. A áno som z veľkého mesta a viem že na tých školách to je fakt na nervy občas, tak preto som sa začala zaujímať o tú asistenciu
@panelacikova asistentka s Bc i Mgr. pokial spĺňajú kvalifikačné predpoklady, a obe majú ukončené adaptačné, majú rovnakú tarifu ako asistentky. Aj kebyže máš veľký doktorát a robis asistentku, po adaptacnom to vždy bude len 6
@luccija veľmi presne napísané preto som sa rozhodla prejsť z učiteľky mš na asistentku na ZŠ/SŠ

@lubi051 ja mám plat iba ako vychoška, ostatné je ako som napísala na dlhé vysvetľovanie ... za mňa asistencia