Brigáda verzus práca na dohodu

paja74
22. sep 2014

Kočky môže mi niektorá vysvetliť aký je rozdiel v práci na dohodu a brigádou?
Môžem vôbec pracovať, ak som na soc. poisťovni vedená ako Osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6 rokov? Dočítala som sa, že nemôžem na dohodu, musela by som sa na SP odhlásiť.
Išlo by o jednorazovú brigádu na mesiac. Takže by ma zaujímalo, či môžem teda aspoň brigádne /ak je v tom teda vôbec nejaký rozdiel/. Vraj sa dá uzatvoriť aj dohoda na kratšiu dobu ako mesiac a v tom prípade by som sa nemusela odhlasovať z SP? Či?

eeffka
22. sep 2014

@paja74 praca na dohodu = brigada, kratsie slovo, ak si vedena na SP, ciz e SP za teba plati fondy, budes sa musiet odhlasit, resp zamestnavatel ta nahlasi a oni ta samoodhlasia? to si nie som ista, zamestnavatel ti zrazi z brigady fondy a ste vybaveni. Ak bude menej ako mesiac to je jedno, vsetko sa pocita od dni, sumy a %.

janka258
22. sep 2014

@paja74 brigáda a dohoda je "to isté" .Síce sa budeš musieť odhlásiť zo SP ale po skončení brigády sa tam prihlásiš znova. Pozor na SP nič nefunguje automatcky ani nesamoodhlásia 🙂

paja74
autor
22. sep 2014

A teda nie je teda problém sa znovu potom nahlásiť na SP ako Osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6 rokov? Toto by ma zaujímalo aj ak by som sa v budúcnosti riadne zamestnala a niečo sa pokašlalo a či je ta možnosť sa kedykoľvek znovu takto prihlásiť do SP.
Díky.

eeffka
22. sep 2014

@paja74 problem bude urcite, lebo len tak po sedliacky, ked si doma lebo dieta to potrebuje KTO sa on bude starat kym ty brigadujes?, asi to uz nebude take vazne, takze..... v nasom state to vidim na 120% problem radsej si zisti dopredu ako by si dodatocne mala lutovat a o nieco prist.

eeffka
22. sep 2014

@paja74
k otázke č. 4

4) za akých podmienok je povinná sa odhlásiť zo sociálneho poistenia, ak začína pracovať na živnosť/dohodu...

Fyzická osoba s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, ktorá sa riadne stará o dieťa do šiestich rokov jeho veku s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky je povinná odhlásiť sa z dôchodkového poistenia do ôsmich dní od vzniku skutočnosti zakladajúcej zánik dôchodkového poistenia v pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta svojho trvalého pobytu.

Fyzická osoba predloží pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta jej trvalého pobytu odhlášku z tohto dôchodkového poistenia, odhlášku podá buď osobne v pobočke Sociálnej poisťovne, príslušnej podľa miesta jej trvalého pobytu, alebo ju môže zaslať tejto pobočke poštou. Odhláška je k dispozícii na webovej stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk, časť Formuláre, alebo v každej pobočke Sociálnej poisťovne. V prípade ak sa fyzická osoba, ktorá sa riadne stará o dieťa do šiestich rokov jeho veku sa zamestná na základe dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (ďalej len „dohoda“) sa vzťahuje nasledovné: od januára 2010 je účinný zákon o rodičovskom príspevku č. 571/2009 Z. z., ktorý upravuje aj oblasť riadnej starostlivosti o dieťa. Na základe neho po 1. januári 2010 z dôchodkového poistenia plateného štátom vypadávajú osoby, ktoré pracujú na základe dohody a pritom dávajú dieťa do starostlivosti inej fyzickej osobe (vrátane rodinných príslušníkov, napríklad manžela, starých rodičov). Fyzická osoba, ktorá zabezpečí riadnu starostlivosť o dieťa druhou oprávnenou osobou alebo inou plnoletou fyzickou osobou, nespĺňa podmienku riadnej starostlivosti a je povinná odhlásiť sa z dôchodkového poistenia poistenca štátu. Naopak, poistencom štátu zostáva ten, kto síce pracuje na dohodu, ale o dieťa sa pritom riadne stará sám (celodenne) a nezveruje ho do iných rúk.

http://www.rodinka.sk/suflik-redakcie/odpoved-s...
Toto je sice stary clanok, ale posledny odstavec je tvoj pripad, podla toho to podla man bude zavisiet ak to medzicasom nezmenili

paja74
autor
22. sep 2014

@eeffka problem bude urcite, lebo len tak po sedliacky, ked si doma lebo dieta to potrebuje KTO sa on bude starat kym ty brigadujes?

SP teraz nezaujíma, kto sa stará o dieťa. Dieťatko môže byť v škôlke a to aj na celý deň. To viem, to mi povedala pani v SP.

eeffka
22. sep 2014

@paja74 no ako toto je podla mna chore.... ked si raz osoba STARAJUCA SA o dieta, ako to ze ich to nezaujima.... a ze pani povedala, hmm ja verim len tomu co napisu a podpisu 😀

paja74
autor
22. sep 2014

A AKO ROZUMIETE TOMUTO? 😨

O nepravidelný príjem ide, ak:

ide o dohodu, ktorá je uzavretá na obdobie kratšie ako 1 mesiac – napr. na obdobie 10.2 až 15.2. Podľa všetkého naozaj musí byť v texte dohody už pri jej uzatvorení uvedený tento interval, prípadne sa táto dohoda ukončí v rovnakom mesiaci ďalšou a samostatnou „dohodou u ukončení dohody“. Toto je jediný prípad, keď definíciu uviedla samotná Sociálna poisťovňa (na webe aj v mesačníku “Sociálne poistenie” č. 1/2013)
dohoda je uzavretá na presne 1 mesiac – v tomto prípade sa odmena nevypláca každý mesiac, ale iba jednorazovo za daný mesiac (z odpovede Sociálnej poisťovne)
v texte dohody je určené, že dohodár dostane odmenu až po vykonaní danej práce, teda jednorazovo za niekoľko mesiacov
v texte dohody je určené, že dohodár dostane odmenu raz za 2 mesiace, 3 mesiace, raz za polrok a podobne – teda v akejkoľvek inej periodicite, než raz za mesiac
v texte dohody je určené, že dohodár odmenu (v závislosti od počtu odpracovaných hodín) buď dostane alebo nedostane – toto vyplýva logicky z vyššieuvedenej definície pravidelného príjmu

paja74
autor
22. sep 2014

@eeffka To máš jedno, ja by som zas mohla polemizovať nad tým, prečo mamička, ktorá je na SP vedená ako osoba starajúca sa o dieťa s dlhodobo nepriaznivým stavom /ďalej poberá rodičovský príspevok/ môže dať dieťa do škôlky /nechápem ako ho môže dať do škôlky, ked má dlhodobo nepriaznivý zdr.stav 😕 /, môže pracovať /neobmedzene/ a ešte za ňu štát platí zdravotné poistenie.
Ja nepoberám nič. Dieťa môžem dať do MŠ aj na celý deň, SP to nezujíma, v definícii vypustili totižto jedno slovo a to je OSOBNá starostlivosť o dieťa a to znamená, že môže ísť aj do MŠ. Tak to proste momentálne je, pokiaľ sa zákon nezmení.

paja74
autor
22. sep 2014

Aha, tak ak to chápem dobre tak aj dohoda s nepravidelným príjmom podlieha povinnosti odviesť poistné, takže by som sa musela odhlásiť z SP aj na ten jeden mesiac. Ak to chápem dobre.
Tu je link, keby niekto potreboval
http://www.socpoist.sk/aktuality-dohody-s-nepra...

martinhorvath
Odpoveď bola odstránená
Zobraz