Chcem si dať preplatiť dovolenku. Na aký zákon sa odvolať?

tina_
28. jan 2009

Ahojte, dievčatá, potrebujem súrne poradiť:
K 19.1. mi skončila materská a nastupujem na rodičovskú. Pred materskou som mala zo zamestnania cca 19 dni dovolenky, ktoru mi ale zamestnavateľ odmietol vyplatiť, s tym, že si ju mam čerpať medzi materskou a rodičovskou.
To ja však v úmysle nemám, lebo o tie dni sa mi potom kráti rodičovská dovolenka.
Ak by som chcela dovolenku preplatiť, je nejaký zákon na ktorý sa môžem odvolať a podľa ktorého na to mám nárok?
Alebo mi to môže zamestnávateľ odmietnuť?
Ako je to potom? Budem čerpať tu dovolenku po skončeni rodičovskej, alebo mi ju vyplati potom? Do toho zamestnania sa vratit nemienim, teraz vsak vypoved nepodavam.

emjee
28. jan 2009

podla par. 112 ods. 2 (vid nizsie) ti nemoze nariadit cerpanie dovolenky ked si na md alebo rd

podla par. 116 ods. 2 a 3 ak tych 19 dni nie je zo zakladnej vymery dovolenky ale navyse, potom ti ich musi preplatit, inak nie

a aj za obdobie md mas narok na dovolenku, tu ti ale zamestnavatel nepreplati, lebo zo zakona nesmie (vid par. 116 odsek 3 nizsie)

zo zakona vyplyva, ze narok na dovolenku si mozes vycerpat po skonceni rodicovskej (aj ja to tak planujem, lebo presne na mna skusaju toto iste a preco by som mala prist o neviem kolko dni rodicovskej, ked mozem mat po skonceni rodicovskej este dovolenku)

emjee
28. jan 2009

Zakonnik prace (311/2001 Z.z. v zneni neskorsich predpisov):
§ 112
(2) Zamestnávateľ nesmie určiť čerpanie dovolenky na obdobie, keď je zamestnanec uznaný za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, a na obdobie, počas ktorého je zamestnanec na materskej dovolenke a rodičovskej dovolenke. Počas ostatných prekážok v práci na strane zamestnanca môže zamestnávateľ určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky len na jeho žiadosť.

§ 113
(2) ... Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.

§ 116
(1) Zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
(2) Za časť dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky, ktorú zamestnanec nemohol vyčerpať ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
(3) Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru.

jaduska
28. jan 2009

Paragrafy dala emjee, ja chcem iba potvrdiť, že zamestnávateľ ťa nemôže nútiť vyčerpať si riadnu dovolenku medzi MD a RD. Po skončení RD, ak ukončíte pracovný pomer, tak ti ju musia preplatiť, alebo ak ostaneš pracovať, tak ti ju pripočítajú k novej dovolenke. Z osobnej skúsenosti odporúčam dovolenku si nechať, po nástupe do práce sa zíde - kým si dieťa zvykne na MŠ, tak občas bude treba voľno a novú dovolenku môžeš čerpať až po odpracovaní niekoľko dní....

gapa
28. jan 2009

súhlasím s vyššieuvedeným a tiež sa pridávam k skúsenosti jadusky, že je dobré mať dostatok dovolenky po novom nástupe do práce kvôli deťom. Len ju bude treba vyčerpať do konca toho kalend.roka po nástupe z RD, aby ti žiadny den neprepadol. No ak sa deti narodili cez leto (a nie napr. v novembri), tak do konca roka máš čas a určite nebude problém ju minúť.

tina_
autor
28. jan 2009

Vdaka za info.
Len som sa este chcela opytat, ci je napr. nejaka sanca ho teraz- po skonceni materskej (pred nastupom na rodicovsku) prinutit, aby mi ju vyplatil? Ci je to len na jeho "dobrej voli"?
Kedze mala je predcasne narodena, tak neviem, ci s nou nebudem doma dlhsie nez 3 roky...takze dovolenku pre pripad "skolka" mi asi nebude treba...
A este otazocka- ak by clovek napr. nastupil po md do zamestnania, ale predch. zamestnavatelovi by dal vypoved, a zamestnal sa u ineho, tak sa ta dovolenka asi neprenasa, ale ju predch. zamestnavatel vyplati? A v novom zamestnani mam zase narod na nej. dovolenku? Nemozu sa napr. tie dovolenky scitat, nie?

gapa
28. jan 2009

tina,
on ti tú dovolenku, ak neskončí tvoj PP vyplatiť NEMôžE!
dovolenka sa neprenáša. U každého zamestnávatela sa ráta zvlášť. Taká možnosť ale kedysi bola, no už nie je.

tina_
autor
29. jan 2009

vdaka gapa, uz som mudrejsia 😉

kacenqa
30. jan 2009

tina a preco si to nechces vycerpat teraz?

ja som to takto spravila s tym, ze na socialku som sla s papierom az ku koncu cerpanej dovolenky sa prihlasit, lebo som myslela, ze to je tak, ze po ukonceni MD som nastupila riadne do prace, vycerpala som si dovolenku a potom som nastupila na RD. ale teta mi napisala nastup na RD nasledne po docerpani MD. takze ano, sice som sa ukratila o cca mesiac RD (tiez som mala dakych 19 dni dovolenky, k tomu tam boli dake sviatky-konec augusta) ale aspon som dostala vyplatenu aj dovolenku z roboty a aj rodicovsky prispevok.

co sa skolky tyka, malu chcem dat do skolky minimalne 2 mesiace pred ukoncenim RD tak na 2 hodiny denne aby si zvykla aby potom, ked uz budem musiet ist do prace, nebol problem (aj ked teda ja planujem ist z materskej na matersku, ale planujem to tak spravit aj s druhym dietatkom)

emjee
30. jan 2009

kacenqa a preco by som mala niekomu len tak darovat par dni volna, ktore mi pravom patria? hlavne ked teraz este netusim, aka bude situacia ked budem koncit rd, ci nebude moje dieta chorlave, alebo mi ho nezoberu do skolky, ...

mituska
30. jan 2009

Ja som mamina ale zaroven aj personalistka z praxe. Nemyslim si ze by ste tie dni dovolenky niekomu darovali. Riadne si budete cerpat dovolenku za ktoru vam vyplatia nahradu mzdy. Je na uvazeni kazdej maminy ci jej pridu vhod nejake peniazky po skonceni vyplacania materskeho a prechode na smiesny rodicovsky prispevok alebo si dovolenku prenesie a bude cerpat po nastupe do zamestnania. Osobne mam aj taku skusenost, ze jednej nasej zamestnankyni po skonceni RD (2deti po sebe) sa nakopilo tolko starej dovolenky ze si ju nestihla v danom roku vycerpat a cast jej aj prepadla. Zakonodarca totiz pozabudol dat pre mamicky aj vynimku z cerpania dovolenky, ak sa moze kumulovat aj pocas viacerych materskych a rodicovskych dovoleniek.
Osobne som si dala preplatit dovolenku medzi MD a RD. A vyhodne to bolo aj z hladiska rocneho zuctovania dane - mala som potom preplatok na dani.

graziela
30. jan 2009

Neviem, ci sa to tu uz spominalo, nejako som to nepostrehla, ale treba dat pozor na to, ze pocas cerpania riadnej dovolenky po skonceni MD a pri prechode na RD, zamestnavatel moze teoreticky dat vypoved...Ja osobne som mala podobnu dilemu, mne koncila MD pred Vianocami, peniazky by urcite bodli, ale radsej som to neriskovala, nakolko v tom obdobi prepukla hosp. kriza a z prace som odisla neplanovane a skor kvoli rizikovemu tehotenstvu,pre co moj zamestnavatel nemal moc pochopenia, takze usudzujem, ze by som bola na listine "nezelanych osob"... Ale samozrejme, zalezi vsetko od akt. situacie na pracovisku a pod.

kacenqa
30. jan 2009

emjee - no to asi dost zalezi aj na zamestnavatelovi. u nas sa sef o tieto veci dost staral, takze chore dieta alebo tak, to bola uplna pohoda. takze verim tomu, ze ked budem po nastupe potrebovat dovolenku v pohode ju dostanem.

okrem toho, na chore dieta mas predsa OCR a nie dovolenku. skolka je druha vec a to budem riesit tak, ako som pisala, dam dieta do skolky minimalne 2 mesiace skor. a takisto si predsa skolku nevybavujes na poslednu chvilu, nie?? teda ja si urcite vopred pojdem skolku dohodnut. jednu mam rovno cez cestu od baraku, tak skusim najprv tu.

mne osobne tie peniaze navyse dost pomohli, kedze som vyrazne financne klesla z platu na matersku a z nej potom este o 10k nizsi rodicovsky, tak aspon ten mesiac bol na prilepsenie...

mituska - to si ma potesilaaaa, takze sa da ocakavat, ze budem mat aj ja preplatok na daniach? juj, bodaj by...este taka otazka sice off topic, ale ked uz toto riesime, mam papier od poistovne na uplatnenie si tych 12tisic danoveho bonusu za zivotnu poistku, mam to zaslat zamestnavatelovi? bude mi to nieco platne? budem rada, ak odpises trebars aj len do IP

mituska
31. jan 2009

ano aj to sa da odpocitat z danoveho zakladu. Tak ako odvody na doplnkove doch. poistenie napr.

gapa
31. jan 2009

mituska,
môžem sa ťa spýtať na tvoj názor. Ak dieťa dovrši 3roky 26.12. t.j. týmto dnom končí RD a má zostatok dovolenky napr. 20dní spred dvoch rokov, tak ako by si to riešila. To čo si nevyčerpe do 31.12. jej prepadne?

mituska
31. jan 2009

preplatit sa moze len ta cast dovolenky ktora prevysuje 4 tyzdne zakladnej vymery dovolenky. A to je dost malo. Ostatne dni dovolenky by tak prepadli. A 20 dni sa neda do konca roka po nastupe po 26.decembri vycerpat. Ja by som navrhovala nastupit do prace radsej skor a dovolenku si vycerpat pred nastupom do prace. Najvyhodnejsie asi toho 2. decembra, za ten mesiac je narok aj na rod. prispevok a od toho dna minut tolko dovolenky kolko sa da do konca roka. Do prace by fakticky prisla az v januari nasl. roka.
Asi tak podla mna.

gapa
31. jan 2009

dakujem,
nuž to bol môj prípad. No našu mzdárku ani mna vôbec nenapadlo, že mi dovolenka môže prepadnúť, lebo sme sa dohadovali o tom, či mám nárok aj na dovolenku za dni MD. To mi nechceli uznať. Napokon uznali, no toto ich nenapalo a mna až o dosť neskôr. TAkže ja som si tú dovolenku vyčerpala aj v nasled. roku.
Len nejako si v tomto neviem utvoriť pevný názor. Mne sa dovolenka po RD (teraz bez ohladu na to, či som na nu mala alebo nemala nárok) hodila, pretože som hned dostala výpoved z nadbytočnosti, tak som si čerpala dovolenku počas výpovednej doby, teda podstatnú časť. Ale je to fakt individuálne, každý uprednostní, čo je pre neho dôližitejšie.

Ono v prípade, že dá mamička dieťa do škôlky na adaptačný proces ešte cca dva mesiace pred jeho dovršením 3-och rokov napr. od 2-hého v mesiaci, tak vlastne podla terajších zákonov by potom:
- nemala poberať rodič.príspevok za ten druhý mesiac (za ten prvý sponí podmienku prvého v mesiaci, takže zan nárok na RP má).
- Nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa tiež nemá, lebo nie je zárobkovo činná.
- No a tiež už by si mala dať odhlášku do SP (dôchodk. poistenie štátom), lebo nesplna podmienku riadnej starostlivosti o dieťa od nástupu na adaptačný proces.
To v prípade, ak by chcela dodržať zákon o sociálnom poistení + o rodič.príspevku, je bohužial tak. Tam sa o žiadnej výnimke pri adaptačnom procese nehovorí a na tlačivách pri žiadosti o RP je to jasne napísané (aspon na tých do 31.12.08, neviem, či nie su nové teraz.)
- Jedine so zdravotným poistením je to v poriadku, lebo tam je možné splniť podmienku aj ak dieťa navštevuje škôlku max. na 4hod.denne.
Takže na toto obdobie adaptácie dieťaťa je naozaj najlepšie čerpanie dovolenky +/príp. nástup do škôlky nejaký týžden-dva pred ukončením RD. No to treba zvážiť podla skutočných dátumov.

kacenqa
2. feb 2009

gapa: a to aj v pri pade, ze dieta je v skolke max. 2 hodiny denne? len na zoznamenie sa??? moja svagrina tak malu dala, a nemyslim si, ze by bola spravila vsetky tie kroky, co si napisala

gapa
2. feb 2009

kacenqa,
je to to isté, ako na 4hod.

či to všetko švagrina spravila alebo nie, tak to ťažko komentovať. Možno sa na to ani nepýtala, možno ju zle informovali, alebo z iného dôvodu? (mojej známej tiež poskytli na UPSVaR dvakrát odlišné info a obe nie celkom pravdivé, t.j. na kažej len polovičnú pravdu)

ja ti píšem podla mojich poznatkov, ako je to podla zákona.

kacenqa
2. feb 2009

no ale v podstate z toho tvojho vyplyva, ze ked dam malu posledny mesiac dajme tomu od toho druheho alebo tretieho v mesiaci do skolky, tak je vsetko podla zakona OK? a myslim, ze nasa mala bude dobre zvladat skolku, ona je hrozne zatazena na ine deticky uz teraz a je velmi spolocenska a ani neni taky mamkin cecok, tak snad sa to
nezmeni...

(dufam, ze si na to spomeniem, ked sa ma to bude tykat 😉 )

kazdopadne dakujem

phamik
4. feb 2009

ahojte, prosim vas ja som sa chcela opytat, na matersku nastupujem 20. februara. mam narok cerpat uz teraz dovolenku, ktorá by mi za cely rok 2009 vznikla, keby som normalne pracovala?alebo len tie dni ktoré som odpracovala od 1.1 do 20.2.2009?na personalnom mi povedali najskor, ze mozem a teraz vraj ze nie, rada by som sa dopatrala pravdy....dakujem velmi pekne za pomoc ☹ ☹ ☹ ☹

gapa
4. feb 2009

phamik,
to záleží len na zamestnávatelovi. ON ti môže umožniť čerpať dovolenku, na ktorú ešte nárok nevznikol, ak je predpoklad, že ti na nu nárok vznikne.
presnejšie pozri § 113 ods.1 Zákonníka práce.
hovorí sa tam, že "zamestnávatel môže určiť čerpanie" no nie, že "musí".

takže nárok nemáš, ale čerpať ti ju môže umožniť aj pred vznikom nároku (samozrejme po prepočte, kolko dní by ti v r. 2009 vzniklo počas čerpania MD, ale nie už RD t.j. nie za celý kalend.rok)

emjee
5. feb 2009

priklad: MD skonci 24 v mesiaci (nepocitajme december), zena ma narok na 10 dni dovolenky - je pre nu vyhodne si ju vycerpat medzi MD a RD?

podla mna nie, lebo ak spravne chapem, tak na RD nemoze cerpat dovolenku a ak bude najskor cerpat dovolenku, tak nastup na RD jej vyjde az dalsi mesiac, cize za mesiac v ktorom jej konci MD dostane materske (to sa dava presne na dni, ze?) ale uz nedostane rodicovsky (lebo v danom mesiaci nie je RD)
kdezto ak hned po MD nastupi na RD, tak dostane za dany mesiac aj rodicovsky (to sa dava za cely mesiac, alebo tak ako materske presne na dni?) a dovolenku si moze vycerpat po ukonceni RD - ak sa rodicovsky dava za cely mesiac, tak ma v takomto pripade v podstate o jeden rodicovsky viac, ak sa dava rodicovsky presne na dni, tak ma o tych 10 dni rodicovskeho viac

opravte ma ak sa mylim

masinka
5. feb 2009

emje - rodicak dostanes cely aj ked si v tom mesiaci na RD len jeden den

masinka
5. feb 2009

a ja ja mam na vas otazku - keby som dala starsie dieta do skolky a ostanem doma s mensim, tak ako to je s rodicovskym prispevkom? v SP mi povedali akurat to, ze sa musim prist odhlasit. To mi tiez nie je prilis jasne co tym chcela teta povedat, pocas MD aj tak dieta do skolky nedam, ale az ked budem znovu na RD, takze to uz mi nebudu prispievat ani na dochodok? A budem dostavat rodicak na mensie dieta, alebo mam smolu (kedze pracovat nebudem ) a budem sediet doma s malym dietatom, bez penazi a este platit aj skolku?

emjee
5. feb 2009

masinka pokial viem na rodicovsky prispevok mas narok len na jeden (cize nezavisle od poctu deti, samozrejme nemozes brat zaroven aj matersky) - podla mna ak sa co i len o jedno dieta riadne staras (ze nechodi do skolky ale si s nim doma), tak by si mala mat narok na rodicovsky
neviem ako je to s tym prispievanim na dochodok - viem, ze pocas rd za teba stat plati zdravotne poistenie, ale neplati poistenie v nezamestnanosti ani nemocenske

gapa
6. feb 2009

masinka,
ako píše emje, ak sa staráš o mladšie dieťa, tak v pohode môže isť to druhé do škôlky. Ale v soc.poistovni predpokladám si si odniesla po narodení druhého dieťaťa rodný list + vyhlásenie + neviem, či netreba aj RLFO so zaškrtnutím zmena???. T.j. musíš byť prihlásená ako osoba riadne sa starajúca o mladšiu Dianku a nie staršiu Nikolku. Ako je to presne s tými dokladmi sa spýtaj na SP, lebo každá to robí inak. A nechaj si ich doručenie samozrejme potvrdiť na kopie. Len ked sa budeš na to pýtať, tak sa musíš presne vyjadriť,

napr. že si si podala po narodení prvej dcery prihlášku do SP ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6 rokov, no ona nastupuje do škôlky, ale medzitým sa ti narodilo druhé dieťa, na ktoré si žiadny doklad do SP zatial nedala, ale o to sa budeš nadalej riadne sama osobene starať. Aké doklady potrebuješ do SP predložiť. A nezabudni na potvrdenie kopíí!

gapa
6. feb 2009

emje,
to by som aj ja rada vedela, či sa považuje za zárobkovú činnosť aj čerpanie dovolenky. Doteraz (do 31.12.08) to bolo bez problémov. Ak si skončila čerpanie MD napr. 24.1., tak od 25.1. si si mohla požiadať o poskytnutie RP bez ohladu na to, či si čerpala dovolenku alebo nie, nepovažovalo sa to za zárobkovú činnosť. Zárobková činnosť totiž ani nikde nebola definovaná. A za január si dostala celú čiastku RP (t.j. neráta sa na den).

Od 1.1.09 som myslela, že to už tak nebude, lebo v zákone je napísané niečo také (nechce sa mi teraz pozerať presne zákon), že počas poberania príjmu napr. nemocenského to nejde. LENžE toto je písané v zákone o príspevku na starostlivosť o dieťa!!!!!!!!!!!!!!!! a nie v zákone o rodič.príspevku. Takže či tú istú definíciu "zárobkovej činnosti" z jedného zákona môžu a budú používať aj pri druhom zákone???

No inak už tu jedna mamička písala, že dostala RP aj počas čerpania dovolenky v práci alebo pri poberaní nemocenského (teraz si nepamätám presne). Takže sama som zvedavá, či sa bude nadalej postupovať ako predtým.

masinka
7. feb 2009

emje, gapa, dik za info
v SP som bola do 15 dni od Diankinho narodenia (aj ked teraz vraj staci do 45 dni, ale nechcela som to riskovat, pri Nelke som to presvihla o vyse roka, kedze som nevedela ze mesiac pred mojim nastupom na MD sa zmenil zakon a uz to nenahlasoval zamestnavatel ), davala som im tam 2x rodny list - pri dvoch roznych okienkach, vyhlasenie ze sa riadne staram o Dianku, Oznamenie sporitela (2 pilier ) a v RLFO mi kazali zaskrtnut ze je to prihlaska, takze ak to chapem spravne, ak pojde Nelka do skolky, odhlasim ju a Disnks bude stale prihlasena

gapa
7. feb 2009

masinka,
tak pravdupovediac, to sa mi nezdá. Lebo podla mna tam máš zaevidovanú aj tak len jednu príhlášku. No to je len môj predpoklad, možno sa mýlim. Neviem, ako im to v registri funguje??? napr. pri dvojičkách???

RAdšej si to over priamo na tvojej SP, aby ťa neodhlásili z oboch, totiž pri odhláške neviem čo by si zaškrtla, aby bolo jednoznačné, že sa odhlasuješ zo starostlivosti len o prvé dieťa???? No sama by som to rada vedela, ako to je. No a over si radšej, či si zostala stále poistené, ak by si dávala tú odhlášku. Pre istotu ... 😖 🙂

janka_pn
19. feb 2009

dievcata, chcela by som sa spytat, ste spominali, ze ak si cerpam dovolenku po MD pred nastupom na RD, tak mi moze dat zamestnavatel vypoved 😕 ? alebo som to zle pochopila? 😅 . a este by ma zaujimalo, ze ked som teraz od cca augusta 08 na MD a budem na predlzenej tj 37 tyzdnov, co mi vychadza nejako do zaciatku maja, kolko dni dovolenky mi bude prisluchat? (minulorocnu mi zamestnavatel umoznil cerpat do konca 08). dakujem pekne za odpoved.