Čo po rodičovskej dovolenke?

aja2
5. mar 2009

Ahojte, kto mi poradí, RD sa mi končí 7.3.2009, zámestnávateľ so mnou ruší PP dohodou k 7.3.2009 s 3-mes. odstupným. Chcem si nájsť novú prácu čo najskôr, dcéra pôjde do škôlky od 09/2009 ale na 4hod. ju chcem dať už v 05/2009 aby si trocha zvykla. Mám sa ísť nahlásiť na UPSVaR ako uchádzač o zamestnanie (a dokedy?, stačí do 7dní od ukončenia PP) a zároveň požiadať o predĺženú neplatenú RD na SP (aby mi započítali obdobie do dôchodku a platili dôchodk. a zdravotné), neviem či to nie je veľa papierovačiek tá predĺž. RD na 2-3 mesiace kým pôjde dcéra do škôlky (aspoň tak so to pochopila, keď pojde do školky budem to musieť ísť odhlásiť na SP). Aké všetky doklady potrebujem na UPSVa R (na nahlásenie ako nezamestnaná) a pre SP (na predĺž. RD).
Dajte mi vedieť vaše názory.Ď. 😅

gapa
5. mar 2009

Môj názor je taký, že nie je možné byť súčasne dôchodkovo poistená ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov a zároven byť evidovaná na UP.
Ak si evidovaná na UP, tak podla mna si máš hladať prácu a byť pripravená isť kedykolvek na pohovor, nastúpiť do práce a nie sa celodenne starať o dieťa.

Predpokladám, že si si sama nedávala prihlášku do SP po narodení dieťaťa, lebo si nastupovala na MD este do 31.7.06 a bola si zamestnaná. Takže za teba podával prihlášku ešte zamestnávatel. Takže teraz, ak by si chcela pokračovať v riadnej starostlivosti o dieťa a chceš mať súvislé dôchodkové poistenie po ukončení PP, tak si treba podať prihlášku na SP podla bydliska najneskôr den po ukončení PP. Prihláška sa podáva na registr.liste fyzic.osoby + kopia rod.listu dieťať + čestné vyhlásenie, že sa riadne straráš o dieťa + ak chceš odvody do II.piliera tak aj oznámenie o sporitelovi časť B. Všetko je to aj na nete (teda samozrejme okrem rod.listu 😀 )

Potom treba zajsť aj na zdr.poistovnu s kopiou rod.listu (predpokladám podla info od jednej mamičky) a podpíšeš tam čestné prehlásenie o riadnej starostlivosti.

Ak dcera nastúpi do škôlky aspon na 4hod, tak si musíš dať do SP odhlášku do 8dní. Zdrav.poistená môžeš byť nadalej štátom, ak chodí do škôlky max. na 4hod.

Ak sa skôr zamestnáš na PP, tak si musíš tiež podať na SP odhlášku do 8dní. Predpokladám, že aj na ZP.

Hladať si môžeš prácu aj počas riadnej starostlivosti. Myslílm, že UP k tomu nepotrebuješ. No samozrejme je aj táka možnosť, no už bez dôchodkového poistenia. Nárok na podporu predpokladám nebudeš mať, ak si si dobrovolne neplatila poist.v nezam. počas RD. To už záleží od teba, či chceš využívať nejaké služby UP, napr. školenia, podporu pre podnikatelov. POtom to treba zvážiť

😉

aja2
autor
6. mar 2009

Ahoj gapa, super že píseš, takže dnes som niečo vybavila, môj PP sa skončil dohodou o skončení PP k 7.3.2009 podľa par. 60, a zamestnávateľ mi vyplatí 3-mes. odstupné. Potom som zašla na UPSVaR, kde mi pani poradila aby som išla na predĺženú neplatenú RD do 5rokov dieťaťa a zároveň som napísala tam priamo na mieste rukou, že žiadam o odňatie RP od 1.4.2009 a zároveň som dostala o tom písomné rozhodnutie. Na UPSVaR som nedostala žiadný doklad, že vlastne budem na predĺženej RD, len mi vysvetlila, že nemusím chodiť každé 2týždne na podpis a prácu si hľadám sama aj keď môžem využiť ich služby (teda prísť si pozrieť ponuky na nástenke). Potom ma odkázala na ZP, tam mi stačila kartička poistenca moja a malej, pani vypísala nejaký formulár že sa idem starať o dieťa, ak dôjde k zmene (zamestnám sa) mám ich aspoň telef. informovať potom to už bude na zamestnávateľovi. Ale tiež som nedostala žiadny doklad. Asi to s tým vydokladovaním preháňam ale zdá sa mi to dosť slabé, že si všade len zaznačia. Vraj stačí rod. list dieťaťa a fakt že nechodí do škôlky a vraj je to jasné. V pondelok sa chystám do SP, chcem sa opýtať kde nájdem oznámenie o sporiteľovi, mám pozrieť moju DDS či majú nejaký taký formulár ? Čestné prehlásenie myslíš taký, že prehlasujem že sa celodenne starám o dieťa a počas mojej neprítomnosti nebude chodiť do škôlky? Ak si nájdeš čas, napíš, Dík vopred.

aja2
autor
6. mar 2009

Ahojki, ešte jedna vec, dokedy musím požiadať zamestnavateľa o vratenie dani z odstupneho?

gapa
6. mar 2009

tu sú všetky tlačívá
pozri:
- registračný list FO od 1.1.09
- čestné vyhlásenie FO na účely dôch.poistenia platné od 1.8.06
- oznámenie sporitela o účasti na starobnom dôchodkovom sporení časť B
+ kopia rod.listu dieťaťa

ak chceš požiadať zamestnávatela o roč.zúčtovanie dane za r.2009, tak do 15.2.2010 alebo si podáš sama DP do 31.3.2010 (ak to nezmenia)

aja2
autor
9. mar 2009

Ahoj Gapa, dnes som bola na SP a tam nepotrebovali odo mňa nič, lebo dieťa sa narodilo pred 1.4.2006 a podľa zákona ma ešte nahlásil zamestnávateľ ( teraz ma akurát len odhlási ako svojho zamestnanca), takže ja im stále budem figorovať ako osoba starajúca sa o dieťa, teda pokiaľ sa nezamestnám alebo malá nepôjde do škôlky. Nechala som im len kópiu RD. Dík aj tak za všetky info.

gapa
9. mar 2009

aja,
tak dúfam, že máš aj nejaké potvrdenie, lebo nie som si až tak istá týmto postupom (aj ked možno ??). Lebo mamičky tvrdili aj na tejto stránke niečo iné. Tak som predpokladala, že odhlásením ako zamestnanca dojde aj k odhláseniu ako osoby riadne sa starajúcej o dieťa do ...
By som si to radšej dobre overila aj z viacerých zdrojov a nespoliehala sa len na jednu tetu od okienka. (to len podla mojich skúseností so SP som dosť pesimista)

aja2
autor
9. mar 2009

Ahoj, teraz si ma poriadne zneistila, našla som nejaký článok na poradni SP a ten hovorí o tých istých tlačivách ako ty, ale mám mali chaos čo je dôchodk. postenie a čo je starobné dôchodk. sporenie, to je II. pilier ? (napíš prosím viac o tom), napísala som tam môj problém uvidím čo mi napíšu, žiadny doklad som od SP nedostala, vraj nič netreba, len to príjsť odhlasiť keď sa mi skončí "riadna starostlivosť o dieťa". Dík za info.

gapa
9. mar 2009

aja,
už som sa stretla aj s prípadom, že ak sa mamička stará o jedno dieťa a sa jej narodí druhé, že stačil VRAJ len rodný list. No tej mamičke nekočil prac.pomer. Preto ťa radšej aj nastraším (aj ked samozrejme nemám z toho radosť, no pre istotu), aby si si to overila z viacerých zdrojov a napr. si potom aj vytlačila a odložila pre istotu odpoved zo SP o postupe v tvojom prípade (ak by boli napr. neskôr problémy, ked ti príde výpis, či si bola dôch.poistená - aj ked neviem, či vôbec nejaké výpisy budú chodiť? takže kedy zistíš, či aj platili??)

Dôchodkové poistenie je to, z čoho sa ti ráta dôchodok v sociálnej poistovni. Ak nevieš, čo je II.pilier, tak predpokladám si sa do žiadneho neprihlásila, t.j. sa ťa to netýka. Ak si v II.piliery, tak časť z poistného, čo štát platí za mamičky, musí zase soc.poistovna dalej odviesť do dôchdk. správcovských poistovní.

Tak daj vedieť, čo ti odpísali. JE určite lepšie si to overiť, lebo spätne sa to vybaviť určite nedá.

Ono najlepšie by bolo, keby sa dalo zavolať na register napr. koncom mesiaca (dovtedy snád nahodia do systému všetky zmeny?) a overiť, či si dôchodkovo poistená ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov.

aja2
autor
11. mar 2009

Toto je odpoveď zo SP, tam hádam to bude platiť pre môj prípad:

Dobrý deň,

ak Vám vzniklo dôchodkové poistenie z dôvodu starostlivosti o dieťa pred 1. januárom 2008 a boli ste účastníkom II. piliera, Sociálna poisťovňa Vám postupuje naďalej automaticky časť štátom odvádzaného poistného na starobné dôchodkové sporenie (II. pilier). Ak Vám vzniklo dôchodkové poistenie z dôvodu starostlivosti o dieťa po 1. januári 2008 a chceli ste, aby za Vás štát aj v čase starostlivosti o dieťa postupoval príspevky do II. piliera, mali ste - spolu s prihláškou na dôchodkové poistenie odovzdať aj Oznámenie sporiteľa o účasti na starobnom dôchodkovom sporení. Ak ste tak neurobili, príspevky do II. piliera Vám počas starostlivosti o dieťa postupované nie sú. Takýto postup platí dodnes. Ak chce byť osoba starajúca sa o dieťa dôchodkovo poistená a súčasne chce byť naďalej zúčastnená v II. pilieri, musí spolu s prihláškou na dôchodkové poistenie odovzdať aj spomínané Oznámenie... (najneskôr v deň, keď sa na poistenie prihlasuje, inak v tomto období v II. pilieri nebude).
V prípade potreby Vám na t. č. 02/48 266 128, 02/48 266 136 alebo na adrese IIPilier@socpoist.sk poskytnú naše pracovníčky informáciu, či Vám v súčasnosti Sociálna poisťovňa príspevky na starobné dôchodkové sporenie postupuje alebo nie. Musíte však uviesť Vaše identifikačné údaje.

S pozdravom

PhDr. Mária Ďurišová,
vedúca oddelenia komunikácie s klientmi,
Sociálna poisťovňa, ústredie

gapa
11. mar 2009

aja,
dik za tú info, možno využijem to číslo (neviem, či mi odvádzajú od 10/09)

No podla odpovedi súdim, že si sa pýtala na II.pilier a nie na samotné dôch.poistenie v prípade ak za teba podával prihlášku ešte zamestnávatel a tvoj PP skončil a dieťa predpokladám dosiahlo 3roky (ak ti odnali RP, nepochopila som, prečo si žiadala o odnatie RP). No dôležité je ozaj ako si položila otázku.

aja2
autor
12. mar 2009

Ahojky, tak dnes ma už SP dopálila, dostala som poštou dožiadanie : mám zaslať vyplnené tlačivo: "Vyhlásenie fyzickej osoby, že sa riadne starám o dieťa na účely dôchodk. poistenie", a to do 8 dní aj kópiu RD, inak vraj nebude možné akceptovať moje pokračovanie v roli fyz. osoby, za ktorú platí poistné štát z dôvodu riadnej starostlivosti od dieťa. Keď som tam bola v pondelok osobne nikto nič nepotreboval, aj tu kópiu RD som im musela nanútiť .
Čo sa týka toho odnatia RP, ja som len zašla na UPSVaR či niečo nepotrebujú, lebo kamarátka musela vracať RP (ktorý jej už nepatril) lebo si myslela, že výplácanie sa automaticky skončí keď bude mať dieťa 3roky a UPSVaR si to niekde odsleduje, ale aké bolo jej prekvapenie keď dostala RP aj za ďaľší mesiac, tak som tam radšej zašla a pani mi dala tú žiadosť, že vlastne vyplácanie sa končí od 1.4.2009 s tým, že posledný príspevok dostanem 14.4.2009 (za marec, keďže sa to vypláca mesiac pozadu).
S dôchod. poistením som to tuším pochopila, ja som účastník II. piliera už nejakých 5 rokov, takže predpokladám, že teraz ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, mi bude štát platiť dôch. poistenie a časť mi bude SP odvádzať do II. piliera DSP. Pochopila som to správne? Papa

gapa
12. mar 2009

AJA, tak toto je presne to, čo som predpokladala.
Treba im spolu s dokladmi napísať aj lebesbrief.
Určite tam uved, že si sa bola informovať osobne v pobočke ... dna o ..., čo potrebuješ k tomu aby si bola riadne dôchokovo poistená ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov aj po ukončení PP a aby ti odvádzali aj príspevky do II.piliera. Ich pracovníčka (ak by si vedela aj meno, resp. okienko, kde ti info podali) ti však podala info, že stačí len kopia rodného listu. Tak si bola presvedčená, že ich pracovníčky sú dostatočne informované a nepodávajú info mamičkám, ktoré by ich mohli ukrátiť.
Preto predpokladáš, že ak k kopii RL priložíš aj vyhlásenie + oznámenie o sporitelovi časť B (to určite nezapomen, lebo na odvody do II. piliera podla mna môžeš zabudnúť). No a neviem, prečo si nežiadajú prihlášku na RLFO (snád nebudú chcieť neskôr).

No a ten rodič.príspevok mi stále nie je jasný a ani si to jasne nenapísla. Kedy má dieťa 3roky???

aja2
autor
12. mar 2009

Ahoj, malá mala 3 roky 7.3.2009, takže 7.3.2009 sa mi končí RD aj RP, resp. 14.4.2009 (keďže to vyplácajú o mesiac pozadu a vždy 14. dňa v mesiaci na bank. účet). Dúfam, že je to už jasné. Určite sa ešte ozvem ak táto "telenovela" bude mať pokračovanie, dík za všetko.

gapa
12. mar 2009

aja,
odomna nič také nežiadali, že by som mala vyhlasovať. malá mala 3roky 25.12. a prišiel mi iba papier doporučene do vlastných rúk, že od 1.1. mi odoberajú rodičovský príspevok (teda nie od 26.12.).
Takže do 31.12.0 som bola posudzovaná ako osoba poberajúca rodičovský príspevok.

Samozrejme rodičovskú dovolenku čerpeš len do 7.3.09. To sú dve nezávislé veci. Jedna sa riadi podla zákonníka práce (rodič.dovolenka) a tá druhá podla zákona o rodičovskom príspevku.

Všetky tieto dávky (rodinné prídavky, rodič.príspevok, materské) sa vyplácajú mesiac pozadu.

Ak tvoj PP skončil posledným dnom RD, tak potom jednoznačne len RL dieťaťa nestačil. Podla mna mali chcieť od teba aj prihlášku na registr.liste fyzickej osoby. A ten si nespomínala.
Samozrejme si všetko prefoť a nechaj potvrdiť prevzatie a nechaj si aj ten list, čo ti zaslali. No som zvedavá, či s akým dátumom ťa prihlásili.
Končila si PP 7.3.09, t.j. ak si chcela súvislé poistenie, tak si mala podať prihlášku "najneskôr" 8.3.09. Ak si tam bola 9.3.09, tak ta mali zaregistrovať od 9.3.09 (spätne nemôžu, jedine ak by si prišla v piatok, tak ta zaregistrujú popredu od 8.3.09). Takže by som trvala na tom, nech ta zaregistrujú od 9.3.09.

Na zdrav.poistovni si už predpokladám bola podpísať tiež čestné prehlásenie (nechce sa mi už hladať, či si tam bola). Niekde chcú kopiu rodného listu, niekde stačí aj kartička (možno podla toho, či je dieťa v tej istej ZP)