Čo povedať na pracovnom pohovore?

nana11
7. aug 2010

ahojte potrebovala by som poradit, mam ist na pohovor ktory pozostava z dvoch casti, z pisomnej a ustnej.na tej ustnej mam prezentovat svoju osobu, odbornu prax a motivaciu pre vykon cinnosti na obsadzovane miesto. Budu to otazky typu "preco si myslite ze mate na to miesto? aku mate motivaciu pre toto miesto? a pod. nieco uz mam premyslene, ale uvitam aj ine nazory vase postrehy z pohovorov. co sa moze povedat a co nie? a pod. dakujem

stvura
7. aug 2010

Predovšetkým sa chváľ /ale nie zasa prehnane/, lebo ak zamestnávateľ vidí že máš zájem pracovať tak si ťa vyberie. Nič nie je problém = to by mala byť tvoja zásada pri prezentovaní. Všetko zvládneš, ak aj ťa nachytajú že niečo neovládaš alebo nevieš, povedz že sa to doučíš alebo si naštuduješ, prípadne si rozšíriš vzdelanie a budeš študovať popri zamestnaní.
Nepíšeš či máš deti a tým pádom i podmienku pracovného času a prac. ciest. Zamestnávateľ by sa nemal na to spýtať, no pokiaľ je to východoázijská firma, tak sa určite spýta. Tam to bude troška potom závisieť od teba ako to uhráš, najlepšie by bolo že máš opatrovateľku, prípadne flexibilnú babku.
Nehovoriť žiadne rasistické veci, to zamestnávatelia neradi vidia, aj keď by si zrovna nemala dva razy chuť robiť napr. v kórejskej firme, tiež neklásť si hneď na začiatku podmienky. Na plat sa tiež nepýta pri prvom pohovore, no môžeš spomenúť, že máš určitú predstavu od do, prípadne že si mala plat v minulom zamestnaní taký a taký.
Držím palce nech ti to vyjde, ja som robila pohovory s ľuďmi na prácu operátorov a poviem ti, pokiaľ len troška chceli pracovať, hneď som ich brala....v dnešnej dobe je veľmi ťažko nájsť ľudí ktorý chcú pracovať a neflákajú sa.

evulilik
9. aug 2010

@stvura prepáč, ale s poslednov vetou nesúhlasím 😠 ... a preto musím reagovať.. dnes je strašne veľa ľudí ktorý chce pracovať a neflákaju sa... Problém je v tom že je len veľmi málo zamestnávateľov ktorý prímajú do firiem aj ľudí ktorý neprišli poznámostiach a dajú šancu aj mladým ľudom , ktorý ešte hoc nemajú žiadnu prax ale chcú sa učiť... je ovela jednoduchšie.. vziať niekoho kto má predchádzajúce skúsenosti a najlepšie mladas bez decka... taký je dnes svet !!! 🙄 @nana11 ja už by som nikdy na pohovore nepovedala že študujem alebo že chem študovať popri práci na vysokej...pretože som zistila...že tým som odpísaná... bez praxe, študentka, a čerstvo vydatá....jednoducho postrach u zamestnávatela ... nastastie ... vyzerá to tak že už prelomím túto moju barieru, teda aspon dúfam.. lebo tiež som už zufala...Budem ti držať prsty..... aešte niečo pokial nemas deticky ... tak ja by som to spomenula... vedšinov ešte dodám že sa ani nechystám v blízkej budúcnosti... že sa na ne necítim, alebo že staviame, prerábame a tak... ak deticky máš tak spomen ako ti radila stvura že máš o nich postarané... 😉

stvura
9. aug 2010

@evulilik pisala som ze som robila nabor na poziciu "operator", resp. pracovnik na linke a tykalo sa to jednoduchych manualnych prac, ako balenie, vyhladavanie tovaru, preberanie tovaru....ani si nevies predstavit aky bol problem zohnat ludi, bez kontroly ich prace ani na krok, to ti poviem....na druhy-treti den sa flakali vsetci a dokonca ani prehratie ich super prace z kameroveho zaznamu nemalo vzdy odozvu 😀 ....xixi...to nehovorim ze pracovne agenturi absolutne nevidia cloveka ktoreho posielaju /aspon tie tri ktore som vyuzivala ja, hoci videli napln prace a poziadavky ktore kladieme na zamestnancov mi posielali uplne zle typy ludi).
Studovanie popri zamestnani je nieco ine ako zvysovanie si kvalifikacie ktoru zamestnavatel uvita. Fakt len malo zamestnavatelov prijima studentov, lebo vypadok zamestnanca je horsi ako u mamicky s malym dietatom. Prvu pracu by som doporucila v nadnarodnej firme, pripadne v statnej sprave.