Čo všetko zvážiť pri zmene práce?
Uvažujem o zmene práce. Momentálne mám viacero ponuk, pričom sa rozhodujem medzi dvoma: 1.Jedna je v mieste môjho bydliska, práca je prijateľne platená, mám ju 10 min autom od domu príjemne prostredie, menšia firma, myslím že prácu by som bez problémov zvládala avšak nebol by to nejaký významný kariérny posun, skôr naopak práca je mierne mimo môj primárny odbor, pracovna doba je fixna avsak mne vyhovuje nakolko o 15.40 by som už bola doma, nadcasy su preplacane, firma neposkytuje stravu
2. pracovisko je 50 km od domu, dochádzanie vychádza na 2 hodiny denne( hodina tam a hodina spat v zime asi viac), práca je veľmi dobre platená, kariérne by som sa posunula výrazne vpred ale musela by som na sebe veľmi pracovať, firma ma veľa benefitov ale nie sú pre mňa až také lákavé, pracovna doba je flexibilna avsak nadcasy su zapocitane v mzde, firma poskytuje stravovanie
Čo som už zobrala do úvahy:
cas na partnera+ rodinu- rodičov, priateľov deti zatiaľ nemám
zdravie- pocet hodin spanku, unava
cas na seba-svoje zaluby, psika, starostlivost o seba
starostlivost o domacnost
platove ohodnotenie- porovnavala som iba mzdu a naklady na naftu, co vsetko este zvazit?
Ak vas napada cokolvek co by som este mala zobrat do uvahy, mate skusenosti s dochadzanim na vacsie vzdialenosti, pripadne ste riesili podobnu dielmu prosim dajte mi vediet
Ja beriem do uvahy jednu dolezitu vec, co si zatial nespomenula a to, kto je tvoj sef/ka. Je to kompetentny clovek, ktoreho mozes obdivovat a pri nom rast? Alebo je to clovek, co vie vsetko najlepsie a na podriadenych si riesi mindraky?
Toto je pre mna jeden z rozhodujucich faktorov, alebo varianta 2 moze byt neunosna, aj ked vsetko ostatne je super. Varianta 1 moze byt super na isty cas akoby forma vzdelavania, aj ked ohodnotena povedzme na tvoje osobne minimum.
Dalsia vec, ak mas dve ponuky, asi budes schopna, mozno existuje aj moznost 3 co spaja vyhody moznosti 1 a 2. A mozno by stalo zato, taku pohladat.
Dalsi faktor su referencie. Preklepni si, ake skusenosti si s firmami urobili ostatni. Zdrzia sa tam ludia kratko ci dlho zvycajne?
Komunikacia napovie tiez vela. S kym sa ti lepsie rozprava/pise?
Osobne by cestovanie autom kazdy pracovny den bolo pre mna minus z pohladu zivotneho prostredia. Ine je napriklad cestovat 60km z BA do Viedni vlakom, to za sebou nezanechas na planete az taku stopu.
Dalsia vec je na aku dobu ti daju zmluvu.
@dominika6 ja som nikdy nepísala ze mi ma niekto povedať konretne číslo ponuky chcela som aby mi baby poradili co všetko teda aké faktory treba vziať do úvahy. nemyslím že existuje práca snov vždy treba spraviť kompromis a ak niekto nájde prácu ktorá mu vyhovuje na 100 percent tak mu pogratulujem.
mimochodom už slovné spojenie práca snov je pre mňa trochu zvláštne....lebo napriek tomu že sa mi v práci vždy darilo a mám svoju prácu rada práca je pre mňa stále iba prostriedok na zarábanie peňazí ale určite nie sen.a môžem zarábať aj milióny stále je to iba práca
@karamellova osobne by som nikdy nevzala pracu kde by som musela denne dochadzat 2a viac hodin. Su dni ked idem taka vyflusnuta z prace a mam to autom domov 8minut ze si nepamatam ako som sa odviezla ( idem po pamati), makat niekde min 8hod a potom este hodinu sa niekam viezt.... v ziadnom pripade a za ziadne peniaze. Ak by bola praca taka ze by ma lakala prestahovala by som sa ku nej.
a to neriesim deti a rodinu lebo nemas. Ale mas psa a mam pocit ze mas dost volnocasovych aktivit. zvaz ci chces byt v kuse na telefone, mejloch ( lebo aj toto nejak automaticky obnasa lepsie platena praca) stale nieco v hlave riesit., Mozno by som skusila na 3mesiace ( skusobna doba je obojstranna) a ak by som mala pocit ze sa len nahanam, trapim nasla by som si nieco ine. teraz je slnko a dlho vidno, ale predstava moja ze na 8 do prace to aby som sla 6,30 z domu s rezervou tak to musim vstat o 5,45 nech sa dam dokopy, skoncim 16,30 + hodka minimalne cize o 18,00 som doma ak sa zadari. Cize 11-12hod venovanych "praci" a to ratam iba s beznou dobou, kedy by som nakupila, si nieco uvarila,nepostrehla som priatela, isla cvicit, kamaratky? pri tomto rezime by som o 21,00 padla doma na gauc na hubu. a to nehovorim o zime ked je tma uz o 16,00, to je na spagat 🙂
@karamellova praca snov existuje a to je taká kde sa spojí práca a koníček, resp práca a nejaká vízia čo človek má, keď človeku deň ubehne ani nevie ako. Samozrejme aj v tej to čas od času zaskripe.
@eeffka chápem, ale často práca kde musíš stále niečo riešiť, byť na mailoch a ako píšeš, taká obnáša v normálnom prípade -nie pri nejakých vykoristovacoch - aj flexibilitu, že tam nemusíš celý deň sedieť. Keď nemám stretnutia, kľudne idem niekam na raňajky a prídem neskôr. Obedovu prestávku si urobím dlhšie, ak mi to dobre padne. Niekedy zas mám niečo z domu a vybavím obed za 15min. Skôr odchádzam každý deň kvôli skolke, nikto mi nikdy nič nepovedal. Ale keď treba, nie casto, robím ako dnes z domu aj do noci. Hľadám v tom rovnováhu, aby to spolu vyšlo pocitovo na tých 40h týždenne a nie rapídne viac alebo menej... Pointa-za pohotovosť očakávam flexibilitu a to mi vyhovuje.
@bluka2 ani jedna z prac nie je hodnotena na moje platove minimum v oboch by som platovo išla do lepšieho ale ako som uŽ spomenula financie momentalne veľmi nepotrebujem riešiť. pri oboch variantach si možem dovoliť všetko čo chcem a ešte si viem aj odložiť
dakujem za tie referencie tie som riesila zatiaľ všobecne konkretne nemam veľmi odkiaľ získať
čo sa týka komunikacie tak tam to viazne najma pri ponuke c2 a mám pocit že ponuku formulovali dosť nejasne a maju tendenciu zahmlievať teraz som položila otazky priamo tak som zvedava na reakciu
@karamellova super, reakcia na priame otázky ti určite veľa napovie
@eeffka ďakujem áno máš pravdu na každej takejto pozícii treba pracovať viac ako osem hodín už som to v minulosti zažila a vtedy som s tým problém nemala ale bola som mladšia bola som single a žila som len pre prácu. teraz sa môj život trochu zmenil mam priateľa a aj moje hodnoty sú už inde preto si to chcem poriadne premyslieť
@karamellova práca snov je v ponímaní nie o milionoch,ale o tom,že robíš to čo ťa baví,čo ti ide a čo ťa naplňa
@karamellova ahoj, moj muz mal rovnaku “dilemu” par mesiacov dozadu. Najprv zobral pracu 10 min peso od domu ajked druha ponuka bola 2nasobne platena ale mimo nasho bydliska (2 hodncestovania denne). Po kratkom case odtadial odisiel pretoze tam bolo velmi zle pracovne prostredie a kedze ma ziadanu profesiu a skusrnosti tak si rychlo nasiel inu pracu. Musi dochadZat. Samozrejme chodi vlakom.
Ak mas moznosti vyuzit vlak, je to obrovska vyhoda-pohodlie. Oddychnes si, nemusis sa sustredit a riesit parkovanie 🙂 avsak on ked pride domov nemusi uz riesit take tie veci okolo domacnosti ci mame co jest atd ... jasne ze s tym pomoze ked poteebujem ale je to na mne kedze som doma. Takze tebe ako zene mozno moze vadit to ze prides domov po 12 hodinach q este musis riesit co jest ci je oprate a venovat sa rodine ...
Sportovanie a aktivity pocas tyzdna sa moc stihat nedaju.
Ak nemas deti alebo su deti uz vacsie tak skus to dochadzanie, opytaj sa ci ti vedia ponuknut homeoffice napriklad ...
Ak je moznost dochadzat iba autom tak ti radim v 1 pracovny den si tu trasu prejst v dopravnej spicke aby si vedela kolko ta cesta realne trva 🙂
@karamellova nespomenula si, či je pre teba kariérny rast dôležitý 🙂 Ak áno, a v dohľadnej dobe neplanujes deti (neviem koľko máš rokov) choď tam, kde sa môžeš posunúť. Čo bude potom, keď budeš deti, nechaj na potom. Možno začneš robiť niečo úplne iné

@karamellova takýto postoj som od teba chcela počuť...nakoniec si sama zhodnotila,že nechceš aby ti niekto povedal ktoré číslo ponuky máš vziať,nakoniec si si sama odpovedala a to len vdaka vyhecovaniu..a uvedomenia si svojích kvalít..
pointa bola v tom,že ak absolutne neriešiš všetky negatíva,ktroé ti budú stáť v ceste za vysnívanou prácou,vtedy na to máš...a chod za tým..
o tom bol môj príspevok..
čo ako vždy nepochopila @alaguema