Divné otázky na pracovnom pohovore

gab1kaaa
23. jan 2014

Ahojte,

po dlhšom čase som bola pozvaná na pracovný pohovor, tešila som sa nakoľko už dlho intenzívne hľadám prácu.
Zo začiatku pohovor prebiehal v pohode, potom mi "ten pán" začal hovoriť veci typu - boli tu samé nemožné ženy, vy sa mi páčite najviac, počítam s vami atď.
Tak som sa potešila že to vyzerá nádejne, že konečne budem mať prácu.
No potom začal s divnými otázkami, kde bývam, s kým bývam, prečo u rodičov, kde pracuje partner, aký ma plat, či je v svojom zamestnaní dobrý lebo že existuju už len fušeri, či to radšej nechce isť robiť do zahraničia a či by som išla s nim, kedy chcem mať deti, prečo ich nechcem teraz, koľko ich chcem, či chodievam na dovolenky, či chcem prácu len kvoli peniazom alebo len pre vyplnenie času atď.
Bolo to dosť nepríjemné, nemala som chuť hovoriť sukromne veci cudziemu človeku. Dohodli sme sa na druhý deň že ma zaučia. No len čo som prišla domov rozmyšľala som či tam ísť alebo nie, nakoniec som sa rozhodla že to odmietnem, pod vedením takéhoto človeka by som nedokázala pracovať.
Neviem či som urobila správne, prácu potrebujem naozaj súrne nakoľko si potrebujeme s partnerom zaobstarať vlastné bývanie a bez môjho príjmu to nepôjde, ale chodiť do práce so strachom a neprijemnym pocitom ???
rada by som počula Váš názor, ďakujem.

dadushe
23. jan 2014

@gab1kaaa Otázkou je, jestli to byl jen nějaký "ejč ár", tudíž jen dělal nábor, nebo vysloveně by to byl tvůj šéf. Na spoustu těchto věcí se vůbec nemá právo na pohovoru ptát, je to klasika, když žena hledá práci, okamžitě se ptají na děti. Dokáže mě to vytočit, protože do 35 let je ženská na pohovorech potencionální "chodící děloha" a od 40 zase "pečovatelka o děti". 😠 😠 😠 Doufám, žes mu na ty věci neodpověděla, ve své podstatě je to jakoby testoval tvou psychickou odolnost. Pokud tě vezme, šla bych. Máš 3 měsíční výpovědní, třeba prostě jen ujel. Viděli jste se poprvé a dát výpověď můžeš vždycky 🙂

gab1kaaa
autor
23. jan 2014

@dadushe Bol by to moj šef. No práve som odmietla prisť na ten prvý deň, a už je po tom. Takže somnou už zrejme neráta.
Práve tro ma trápilo, či som neurobila zle že som to odmietla, boh vie kedy sa mi naskytne zase ďalšia prilezitosť 😒 No dala som na svoj vnutorný pocit a preto som to odmietla.
Na otázky som neodpovedala, na niektore som sa iba pousmiala, no on čakal priame odpovede. AK som bola ticho a premyšlala čo sa to vlastne pýta tak ma ešte vyzval : že či teda "neviem"?
Dosť namňa tlačil, vypytoval sa do detailov všetky veci, dokonca aj na to kde pracuju rodičia.

jaruska6
23. jan 2014

Ahoj, trochu zvláštne otázky o tvojom partnerovi, koľko zarába a či chodievaš na dovolenky.... Na deti aj keď by sa nemali pýtať presne ako ty píšeš, drvivá väčšina zamestnávateľov sa vypytuje, nemajú s tým nijaký problém. 😖
Keď potrebuješ súrne prácu, vyskúšaj to, máš 3-mesačnú skúšobnú lehotu a šéfovi hneď na začiatku slušným spôsobom vymedz isté mantinely, svoje súkromie s ním nie si povinná preberať, pokiaľ stále budeš mať zlý pocit, tak pracovný pomer ukonči.Podstatné je aj to, či ide o prac.pozíciu o kt. sa oplatí bojovať a presne túto profesiu si chcela robiť už dávno, alebo to berieš , len ako nutnosť na produkciu príjmu.Dobre to zváž, porozprávaj sa o tom s partnerom a s ľudmi, kt.dôveruješ, opýtaj sa na ich názor, ale konečné rozhodnutie je na tebe.Prajem veľa síl do dobrého rozhodnutia. 🙂

paskolinka
23. jan 2014

@gab1kaaa ja si myslim, ze si dobre urobila, ten clovek asi nema vsetkych pokope. take otazky na pracovny pohovor nepatria.

horana
23. jan 2014

Preco si neodpovedala? Tak si myslel ze ma sancu a len sa hanbis dat najavo zaujem. Normalne: "Tato otazka s pracovnym miestom nesuvisi, prosim prejdime k dalsej"..."Tato otazka opat s pracovnym miestom nesuvisi, prosim prejdime k dalsej"...atd.atd.atd.
Inak v pohode, dobre ze si odmietla, sice mozno naozaj bohvie kedy sa naskytne dalsia prilezitost, ale tento sef si asi hladal ine kriteria nez su standartne a teda je otazne ci by si o take zaradenie aj mala zaujem nakoniec, co teda nemala a dobre (mu) tak.

svetlanatina
23. jan 2014

@gab1kaaa Podľa mňa ten šéf mal v pohode otázky. Ja nepracujem ako šéfka, ale ak by som ňou bola, aj ja by som dala takýto rozhovor. Vieš prečo? Pretože počas takéhoto rozhovoru môže šéf zistiť s kým má tu česť pracovať. Počas takého rozhovoru môže odhaliť silnú osobnosť, ale aj labilného človeka. Myslím, že tento rozhovor bol akýmsi testom o tebe a to je všetko. Myslím, že je to skvelý šéf, klobuk dole.

gab1kaaa
autor
23. jan 2014

@jaruska6 Ďakujem,
ide len o poziciu z nudze, povedala som to partnerovy, ten ma utvrdil nech to neberiem.
Radšej sa budem pozerať po niečom serioznejšom

miskakyska
23. jan 2014

@gab1kaaa dobre si urobila 🙂 ani ja na Tvojom mieste by som neprišla 😅 chlípnik jeden...si mu mala hned povedať,nech si nechá zájsť chuť a buchnúť z dverami,hned,ako začal tymi čudnymi otázkami,ktoré vobec nepatria na pohovor 😠

gab1kaaa
autor
23. jan 2014

@horana Ak by som zachovala chladnu hlavu tak by som mozno odpovedala tak, ako si napisala, no ja som ostala taka vyhukana a v pomykove ze som nevedela zo seba dostať ani slovo, to som proste nečakala - bombardovanie takymito otazkami.

zabka88
23. jan 2014

@gab1kaaa

Gabika, pýtanie sa na to či plánuješ deti je protizákonné!!!! Keď sa s tým stretneš najbližšie upozorni ho, že týmito otázkami porušuje zákon a kebyže si sviňa môžem od neho požadovať odškodnenie vo výške časti príjmu ktorý by ti patril keby ťa vzal.. Zistím ti aj §..

to, do akej mieri si pustíš cudzieho človeka aj šéfa do súkromia je len a len na tebe.. vždy môžeš na otázku aj neodpovedať resp. sa jej vyhnúť ... držím palčeky..

gab1kaaa
autor
23. jan 2014

@svetlanatina Je to skvelý šef , aj keď mi povedal, že ked prídem na zacvičenie, mám sa tváriť že som zákazník ak by nahodou prišla kontrola ?

gab1kaaa
autor
23. jan 2014

@zabka88 Ďakujem

horana
23. jan 2014

@gab1kaaa Preto je dobre prejist si viac pohovormi, clovek sa zoceli, ono to naozaj treba zazit nazivo z popisov sa na to clovek nepripravi, nabuduce uz budes pripravena a s kludom podobne otazky odpovies s patricnym odstupom a nadhladom. Toto by bolo aj tak o nicom, tak to ber ako poucnu skusenost do buducna. 😉

veronicka1901
23. jan 2014

Ja by som to skusila. V skusobnej lehote mozes odist kedykolvek.

tinacho
23. jan 2014

@gab1kaaa Podľa mňa si urobila dobre, nič nie je horšie ako chodiť do práve v strese, pod tlakom a. Ver mi ja som takúto prácu mala, vydržala som dlho ale bola som psychicky na tom tak zle, že som skončila skoro na psycho....rozrevala som sa už hoci kedy, triaslo ma ako osiku, bolel ma žalúdok, depresia, nespala som a odišla som za 1min 12hod ako sa hovorí. Neboj nájdeš niečo lepšie aj ja som teraz nezamestnaná a budem hľadať ale tento teror už nechcem viac zažiť. 😉

kveta
23. jan 2014

@gab1kaaa Daj na instinkt. Prekracoval Tvoje hranice uz pri pohovore. Casom by sa to len zhorsovalo.

zuzlicek44
23. jan 2014

čo je to za firmu?Hod do googl nazov a budeš vidieť či si spravila dobre🙂 ľudia sú rozny..firma a recenzie ti povedia viac..

svetlanatina
23. jan 2014

@gab1kaaa Netreba brať všetko tak vážne. Možno ho len zaujímali tvoje odpovede a reakcie. No škoda, že si prácu odmietla, možno si sa mohla mať dobre. Úvodný rozhovor nie je o vyzvedaní, skôr o testovaní človeka.

paskolinka
23. jan 2014

@svetlanatina kazdy, kto chce robit sefa alebo personalistu by mal mat urcite hranice slusnosti a tiez by mal vediet odhadnut cloveka aj bez toho, aby mu daval intimne otazky. tiez kazdy uchadzac o zamestnanie, ktory si je vedomy svojich prav a ma aku-taku sebauctu nebude na taketo otazky odopvedat.

gab1kaaa
autor
23. jan 2014

@tinacho Práve toho som sa bála, čo by bolo potom časom v práci. Ďakujem a držím ti palce pri hľadani

gab1kaaa
autor
23. jan 2014

@svetlanatina Ja som z neho mala vyslovene pocit že zomna len chcel vytiahnuť informácie, ak som už na niečo odpovedala tak sa chytil a rozoberal to do detailov.
Konkretne -
- Mate vodicak ?
robim autoskolu.
- Kde robite autoskolu ?
- Mate auto ?
- Aka znacka ?
- Kto vam ho kupil?
- Kolko stálo?

To nieje normalne podla mna..

gab1kaaa
autor
23. jan 2014

@zuzlicek44 Firmu najdem , posobi po celej SR, ale konkretnu pobočku v ktorej som bola nenajdem.

svetlanatina
23. jan 2014

@paskolinka Vieš čo mne tie otázky pripadajú úplne v pohode. Veď keď je šéf, tak mal by vedieť koho prijíma a aké má pozadie uchádzač. Ja si niekedy myslím, že na internete sa človek môže pýtať na hocičo, no ak sa niekto na verejnosti pýta na rovnaké otázky, tak to ľudia považujú za niečo iné, divné. Ale je to bežná komunikácia a nič viac.

mmmj
23. jan 2014

to bolo uplne nevhodne a nevkusne, ja by som mu to dala najavo uz priamo na tom pohovore. Moj naozr je, ze si urobila dobre, ze si to odmietla, casom by to urcite bolo len horsie.
Podla mna by si toto normalny clovek nedovolil. Ktovie kolko z tych "nemoznach zien" odislo prave kvoli takemu magorovi.

paskolinka
23. jan 2014

@svetlanatina myslim, ze si to presne vystihla, jeho zaujimalo pozadie 😉

iwesska
23. jan 2014

Aj ja som bola na podobnom pohovore raz a dokonca som dostala aj otazku ake som mala detstvo - co som v tom momente nepochopila ako suvisi s poziciou administrativnej asistentky. Az neskor doma som si to analyzovala a cielom takychto neprijemnych intimnych otazok je podla mna testovanie, nakolko si ochotna vypovedat o sukromnych zalezitostiach. Moze to suvisiet aj s tym, ze ked ta prijimu a povedia ti nejake interne informacie, ci ich hocikomu prezradis. Podla mna si dobre spravila, ja som z toho mojho pohovoru tiez nemala dobry pocit a nakoniec pohovoru z toho vysvitlo, ze by som bola vlastne dievca pre vsetko, nosila obleky do cistiarne a sluzila sefovi 24hod. denne ... 😝 No este to by mi chybalo 😀

svetlanatina
23. jan 2014

@gab1kaaa Ale veď sú to v pohode otázky. A ten šéf je zrejme komunikatívny a to je všetko. Možno bol zvedavý ako komunikuješ.

dadka232
23. jan 2014

ja si myslím, že si to mohla aspon skúsiť...ved výpoved v skúšobnej dobe si mohla dať kedykolvek

pancake
23. jan 2014

otázky neboli sexuálne chvála bohu ale boli nemiestne podľa mňa

gab1kaaa
autor
23. jan 2014

@dadka232 Myslela som ze to skusimna pár dni, ze ako sa bude chovať, ale jeho podmienka bola 7 - dňový zácvik ktorý nebudem mať zaplateny - 5 hodin denne.