Dohoda o pracovnej činnosti a práceneschopnosť

juka66
30. jún 2014

ahojte..viete mi prosím poradiť..len teraz nedávno, od 25.6.2014 mám dohodu o prac. činnosti, max. odmenu mám stanovenú na 140 € brutto/mes., takže som stále evidovaná na ÚP..teraz mi hrozí, že pôjdem na PN, ale bojím sa toho, že dosť čo už teraz málo zarobím tak potom na PN by som nemala absolútne žiadny príjem..pozerala som aj stránku SP, ale nevyznám sa v tom..poradíte mi prosím? budem dostávať nej. nemocenskú dávku a v akej výške alebo radšej nestratiť ani ten maličký zárobok čo mám a pracovať aj naďalej s chorobou? ďakujem

jalucija
30. jún 2014

pocas pn proste nesmies pracovat

juka66
autor
30. jún 2014

@jalucija to mi je jasne,ja som sa pytala na ine..mna zaujimalo,ci nieco dostanem ked pojdem na PN..ked nic tak budem musiet pracovat aj s chorobou a neist na PN..

jalucija
30. jún 2014

@juka66 jaj tak, to teda neviem. Kazdopadne, mam tiez vedlajsi pomer na dohodu a zarobim trosku viac ale marodku som im ani nenahlasovala a jednoducho som nerobila, lebo marodku z tejto dohody by som dostala asi 1 euro 🙂

milota164
30. jún 2014

na to aby si dostavala PN musis mat nemocenske poistenie 270 dni za posledne 2 roky. Takze ak si pred touto dohodou nerobila tak nebudes mat narok. Z dohody mas narok na PN len ak je to dohoda z pravidelnym prijmom

alenah31
30. jún 2014

@juka66 samozrejme, že máš nárok na PN, to čo píše @milota164 sa vzťahuje na nárok na materskú, resp. na podporu v nezamestnanosti.
Nárok na náhradu príjmu pri dočasnej PN vzniká od 1. januára 2013 aj zamestnancovi, ktorý je u zamestnávateľa zamestnaný na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti, ak táto dohoda zaručuje zamestnancovi nárok na pravidelný mesačný príjem.

Ustanovenia zákona č. 413/2012 Z. z. súvisia so zmenami, na základe ktorých vzniká nárok na nemocenské podľa ZSP a náhradu príjmu pri dočasnej PN podľa ZNP:
nielen zamestnancovi, ktorý pracuje u zamestnávateľa na základe pracovnej zmluvy,
ale aj zamestnancovi, ktorý je u zamestnávateľa zamestnaný na základe dohody o vykonaní práce (ďalej len „DVP“) alebo dohody o pracovnej činnosti (ďalej len „DPČ“) v takom prípade, ak DVP alebo DPČ zaručuje zamestnancovi nárok na pravidelný mesačný príjem.

Náhrada príjmu pri dočasnej PN sa vypláca vo výplatných termínoch, ktoré sú určené na výplatu mzdy, platu, odmeny za prácu alebo služobného príjmu, najneskôr do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom si zamestnanec uplatnil nárok na náhradu príjmu. Nárok na náhradu príjmu sa premlčí uplynutím 3 rokov odo dňa, za ktorý patrí.
Náhradu príjmu pri dočasnej PN poskytuje zamestnávateľ za kalendárne dni, bez ohľadu na rozvrhnutie pracovného času zamestnanca, a to od 1. dňa dočasnej PN do skončenia dočasnej PN, najdlhšie do uplynutia 10. dňa (vrátane 10. dňa) dočasnej PN.
Od 11. kalendárneho dňa, ak dočasná PN trvá, poskytuje príslušná pobočka Sociálnej poisťovne zamestnancovi nemocenské z prostriedkov nemocenského poistenia podľa ZSP.
Suma náhrady príjmu sa zaokrúhľuje na eurocenty nahor. Výška náhrady príjmu je:
od 1. dňa dočasnej PN do 3. dňa dočasnej PN 25 % denného vymeriavacieho základu zamestnanca (ďalej len „DVZ“),
od 4. dňa dočasnej PN do 10. dňa dočasnej PN 55 % DVZ.

milota164
30. jún 2014

@alenah31 ano pravda ospravedlnujem sa , tych 270 dni sa tyka materskej

baryana
3. nov 2016

Ahojte potrebujem poradit.dcera pracovala ako brigadnicka v restike a ked ochorela dala im vediet ze nepride.uz tam nepracuje,chxela si prist len pre vyplatu a napisali jej ze nevedia jej pripravit vyplatu kedze nepriniesla pnku.brigadnik tiez musi odovzdavat pn?je studentka a cez leto brigadovala.