Dovolenka po rodičovskej dovolenke

luna22
14. aug 2013

môže prepadnút alebo nie,

jancamad
14. aug 2013

asi po dohode so zamestnavatelom. ja tak mam, že mi ostalo dosť veľa dovolenky a budem si ju čerpať po rodičovskej dovolenke. teda o tolko dni kolko mi vychadza dovolenka, o tolko pojdem skor do roboty ale budem doma na dovolenke🙂 dufam, že som to dobre napisala🙂 takto sme sa dohodli so zamestnavatelom

salome_82
14. aug 2013

Prepadnúť ti neprepadne, tak ako písala jancamad - nastúpiš skôr do práce, ale pravdepodobne sa ti bude krátiť. Teda aspoň moja personalistka mi hovorila, že za každý rok na rodičovskej dovolenke sa mi bude krátiť časť dovolenky (napr. z 10 dní mi ostane len 8 dní dovolenky). A ak si dobre spomínam, vravela mi, že problém by mohol nastať, ak by som z rodičovskej dovolenky išla rovno na materskú, že keby som bola doma napr. 5 rokov, tak by mi tá dovolenka prepadla. Ale nie som si úplne istá, vravela mi veľa vecí + riešili sme nejaké papiere, som mala z toho hlavu ako melón 🙂

h2
15. aug 2013

@luna22 Ja osobne som sa vrátila z materskej pred pár mesiacmi, už som aj zabudla, že som si nechala spred materskej kopu dovolenky, takže ma údaj na výplatnej páske, že mám ešte 39 dní dovolenky, príjemne prekvapil. 🙂

aamanda
15. aug 2013

@luna22 nemoze prepadnut

zara13
16. aug 2013

@luna22
dovolenka nemoze prepladnut (jedine v pripade ze by si nastupila do prace a necerpala ju ani do konca dalsieho roka, ale tak o tom sa asi nebavime).
pocas materskej a rodicovskej dovolenky existuje vynimka, kedy sa dovolenka prenasa aj cez viacero kalendarnych rokov, kazdopadne je dobre si zistit aktualny stav dovolenky (ci uz zostatkova z pred MD, pocas MD a pod.) a postupne naplanovat.
Dovolenku mozes cerpat pred nastupom na RD, ale aj pocas RD, ci pred nastupom do prace, ak by si jej mala vela.
@salome_82
ta informacia od personalistky nie je celkom spravna. pocas MD vznika narok na dovolenku ale pocas RD uz nie resp. v zavislosti od datumov kedy nastupujes na MD a RD, ale maximalne sa ti moze dovolenka pripocitat za dva mesiace RD, ostatne sa krati. a v ziadnom pripade ti neprepadne ak pojdes z RD znovu na MD- to by bolo protizakonne.
ako som pisala vyssie -MD a RD maju vynimku a umoznuju dovolenku prenasat.

salome_82
16. aug 2013

@zara13 Ďakujem za upresnenie, to som ani netušila, že dovolenka sa môže čerpať počas RD. Nie je okolo toho veľa papierovačiek? A niekde som čítala, že počas čerpania dovolenky sa môže stať, že ma zamestnávateľ môže vyhodiť. Je to pravda?

pethite
16. aug 2013

@salome_82 ak ti ostala stara dovolenka pred MD, ta sa ti prenasa po RD cela. pocas MD ti nabiehala dalsia dovolenka. ale tuto dovolenku by si si mala vycerpat pred nastupom do prace, inak ti prepadne. ty mozes pracovat aj pocas RD, a dovolenka je vlastne vykon prace. zalezi len na tvojej dohode so zamestnavatelom, ci si dovolenku vycerpas este pocas RD (tu si este stale chranena pred vypovedou, lebo si na RD, aspon mne tak v praci povedali), alebo po jej skonceni zacnes "pracovat" cerpanim dovolenky. mozno tvoj zamestnavatel bude ustretovy, a dovoli ti vyuzit tuto dovolenku podla tvojej potreby, ale len do konca kalendarneho roka. (moj to napr. umoznuje)... co sa tyka dovolenky, pre teba to nie su ziadne papierovacky, zamestnavatel zahlasuje do poistovne vsetko, ty len oznamujes min. mesiac dopredu, ze nastupujes do prace.

salome_82
16. aug 2013

@pethite Jasné, super, ešte raz ďakujem 🙂

zara13
17. aug 2013

@pethite, prepac ale musim ta opravit. Nemusis cerpat dovolenku ktora ti vznikne pocas MD pred nastupom, vziadnom pripade neprepadava. tato dovolenka sa nicim nelisi od dovolenky na kroku mas narok ked nie si na MD. Nic take v zakonniku ani v inych zakonoch nie je, firmy mozu mat vlastne smernice, kde upravuju cerpanie dovolenky, ale vseobecne to takto neplati.
@salome_82 so sa tyka cerpania dovolenky pocas RD, ziadne velke papierovacky to nie su, v podstate zamestnavatelovi oznamis ze chces cerpat dovolenku od vtedy do vtedy a mal by sa ti k tomu vyjadrit. zalezi od zamestnavatela ci to bude chciet mat pisomne alebo staci email na personalne. v principe by ti mohol povedat ze nesuhlasi (pretoze opat ak sa budeme drzat striktne zakona tak dovolenku urcuje zamesnavatel,) ale vo vacsine pripadov myslim ze nie je problem sa na cerpani dohodnut. a tiez je mozno dobre sa informovat ake mate smernice u vas v praci.
pocas cerpania dovolenky by ta nemal vyhodit, ale to je komplikovana zalezitost. moze tak urobit pri navrate do prace, ale ja osobne odporucam byt aj pocas MD a RD v kontakte so zamestnavatelom, sefom, HR a pod. aby clovek vedel co sa v praci deje, a ci je preco sa obavat o vypoved alebo nie. zakon tu sice tiez hovori jasne, ale da sa najst klucka, ked zamestnavatel chce, samozrejme ak by ta chceli vyhodit pre nadbytocnost, tak mas narok na odstupne (i ked to je asi slaba naplast). dnes by ti mal drzat miesto pocas celej MD a RD, alebo ti ponuknut nejake adekvatne. to ze prijal na tvoje miesto niekoho ineho, nie je dovod (pretoze tu zakon umoznuje prijat cloveka na zastupovanie aby si sa ty mala kam vratit).
ja si myslim ze ked budes dopredu kontaktovat zamestnavatela, prejavovat zaujem o pracu a pod. tak budes mat lepsie sance sa vratit alebo aspon pripadna vypoved nebude taky moment prekvapenia. zial zarucit sa tu nic neda, vsetko zalezi od konkretneho zamestnavatela.

exupery
17. aug 2013

@luna22 o dovolenku neprides,teda ak ti nejaka ostala.dovolenka prislucha len za obdobie MD,za obdobie RD ti dovolenka neprinalezi...

exupery
17. aug 2013

@zara13 ak sa vrati pocas RD do zamestnania moze ju zamestnavatel prepustit?Nie je az do 3roku veku dietata v ochrannej dobe?

exupery
17. aug 2013

@zara13 aha,tak nie je,uz som si to vygoglila...

zara13
17. aug 2013

@exupery aby som to doplnila - pocas MD pribudaju dni dovolenky, pocas RD nie. ale ta ktora vznikla ci zu pred MD, alebo pocas MD, prinalezi zamestnancovi aj pocas RD. (ja len pre istotu aby bolo jednoznacne v pojmoch).

ak sa vrati pocas RD do zamestnania, tak uz neplati ochrana lehota. ak sa clovek vrati do prace, tak uz nie je na RD (ono asi matie to ze moze poberat Rodicovsky prispevok, ale defacto uz nie je na RD - kedze nie je splnena zakladna podmienka - v tom case sa uz nestara o dieta, teda nie celodenne, ale zrejme ma opatrovatelku alebo jasle a pod).
toto by mozno chcelo presny pravnicky vyklad.
kazdopadne si skor myslim ze ak sa chce niekto vratit povedzme po roku do prace, tak asi o tom so zamestnavatelom hovoiril a predpoklada ze tam to miesto pre neho je, a teda k vypovedi nepride. ak zamestnancovi hrozi ze pride vypoved, tak je asi lepsie ostat doma napr. aj 3 roky, a tak si napr. predlzit dlzku zamestnania u daneho zamestnavatela a tym aj pripadne odstupne pri vypovedi.
cize opat, zalezi od konkretnej situacie - aby som to zhrnula - pocas RD nemozes dostat vypoved. ak sa vsak vratis do prace, tak ano.. Ochrana doba 3 roky sa tyka len osameleho zamestnanca, cize takeho ktory nema partnera/manzela, nie kazdeho kto sa stara o dieta do 3 rokov.

exupery
17. aug 2013

@zara13 vdaka za ozrejmenie a ako je to ak pocas RD u jedneho zamestnavatela,by som si nasla PP u ineho?Musim to oznamit tomu prvemu?A vtedy ma moze ten prvy vyhodit,kedze uz pravdepodobne nebudem v ochrannej dobe,ledze mi bude plynut PP u druheho zamestnavatela?

gapa
17. aug 2013

@exupery
môžeš u jedného zamestnávatela čerpať rodič.dovolenku a u druhého pracovať. Oznámiť to musíš, teda tuším žiadať súhlas len ak by išlo o konkurenčné činnosti, inak nemusíš nič oznamovať. Je dobré mať istotu a najskôr po ukončení skúšobnej doby ukončiť ten pôvodný prac.pomer, ked sa tam už nechceš vrátiť.
Ak nastúpiš do práce (je jedno či prac.pomer či dohodu), samozrejme treba dať do 8dní odhlášku na soc.poistovni ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov.

exupery
17. aug 2013

@gapa o.k.tomu rozumiem,ale kedze uz nebudem v ochrannej dobe -budem pracovat u toho druheho zamestnavatela napr.na dobu urcitu,nemoze ma ten prvy zamestnavatel prepustit pocas RD?

gapa
17. aug 2013

@luna22
počas čerpania md a rd ti dovolenka neprepadne (je to myslím § 113 Zákonníka práce), prepadne ti vtedy, ak si do konca kalend. roku v ktorom nastúpiš nevyčerpáš túto dovolenku. tj. napr. ti skončí rd v auguste a nastúpiš v 9/2013 a ak do 31.12.2013 si dovolenku z rokou 2007, 2008, 2010 nevyčerpáš (ak si mala dve deti za sebou), tak ti prepadne. Jedine dovolenka nad základnú výmeru môže byť preplatená (snád to nezmenili, nechce sa mi to overovať).

Počas čerpania riadnej dovolenky môže dostať zamestnankyna výpoved, jedine osamelá je myslím do 3rokov chránená, aj keby pracovala (ale predpokladám musí to oznámiť zamestnávatelovi, že je osamelá-s tým som sa nestretla, len tehotná je tiež považovaná za tehotnú až po písomnom oznámení).
Dovolenka vzniká za odpracovaný čas.
Odpracovaný čas sú dni md, dni čerpania riadnej dovolenky.
Neodpracované dni sú dni rodič.dovolenky, pn, očr sú dni neodpracované.
Soboty a nedele sa nerátajú ani do odpracovaných ani neodpracovaných dní (samozrejme inak je to u nepravidelne rozdeleného prac.času, no to nebudem rozoberať).
Sviatok: Ak je neodpracovaný sviatok cez víkend, platí predchádzajúca veta; ak je sviatok napr. v pondelok počas rodič.dovol., pn, očr, tak sa berie ako neodpracovaný den; ak je sviatok v pondelok počas md, počas vykonávania práce, tak sa berie ako odpracovaný den.
Nárok na dovolenku z každého kalend. roku sa ráta zvlášť!!!!!!!
Je podstatné, či v danom kalendárnom roku
A- bolo odpracovaných aspon 60dní?
A1) Ak áno, vzniká nárok na dovolenku za kalendárkny rok, príp. pomerná časť dovolenky za kalend. rok, ak netrvá prac.pomer celý daný kalend. rok.
Potom je podstatné, či neodpracovaných dní je menej ako 100 alebo100 a viac.
A1a). ak menej ako 100, tak sa dov. za kal. rok/pomerná časť dovolenky za daný kalend. rok nekráti
A1b). ak 100 a viac, tak sa kráti dovolenka za daný kalned.rok za prvých 100 neodpracovaných dní o 1/12tinu celoroč. nároku a za každých dalších celých 21dní o dalšiu 1/12tinu, napr. za 141 neodpracovaných dní o 2/12tiny

A2.- ak nebolo odpracovaných aspon 60 dni, či je odpracovaných aspon 21 alebo 42dní, kedy vzniká nárok na dovolenku za odpracované dni:
A2a) ak je odpracovaných 42-59dní, tak dovolenka na 2/12tiny celoročného nároku,
A2b) ak je odpracovaných 21-41dní, tak dovolenka na 1/12tinu celoročného nároku
A2c) ak je odpracovanýkch 0-20dní, tak nárok na žiadnu dovolenku za daný kalend. rok nevzniká.

gapa
17. aug 2013

@exupery
rodičovská dovolenka je ospravedlnené volno v práci na star. o dieťa. Zaatial nik nerieši, či pracuješ inde, či nie. Prvý zamestnávatel ti poskytol RD do 3rokov, ten to nahlásil na soc.poistovni, tj. si v ochrannej dobe u daného zamestnávatela do ukončenia tejto RD.
U druhého zamestnávatela samozrejme v ochr. dobe nie si, lebo nečerpáš rd, ale o to ti nejde.

zara13
17. aug 2013

@exupery toto nie je az taka bezna zalezitost, ale v principe nik ti nemoze zabranit mat dve zamestnania sucastne. suhlasim s tym co pise gapa, udruheho zamestnavatela nastupis, a u prveho zatial budes evidovana na RD. kazdopadne najnejskor do 3 rokov veku dietata by si mala aj prvemu zamestnavatelovi oznamit ci neplanujes nastupit spat alebo nie. ak tak neurobis moze ti hrozit vypoved pre porusenie pracovnej discipliny - nepritomnost v praci.
celkovo by som tuto cestu volila len v dvoch pripadoch - nevies ci u druheho zamestnavatela ta to bude bavit, alebo ci si pracu udrzis- vtedy vsak prvemu zamestnavatelovi mozes dat vediet napr. po skonceni skusobky, alebo kedy uznas za vhodne a necakat na skoncenie RD.
druhy pripad, ktory mozno dava este vacsi zmysel je ze u druheho zamestnavatela si len docasne, napr. na ciastocny uvazok, dohodu o VP, a pod. aby si si privirobila pocas RD, tak vtedy sa asi planujes vratit k povodnemu zamestnavatelovi a je dobre s predstihom tiez oznamis ze sa chces vratit.
prvemu zamestnvatelovi to nemusis oznamovat, pokial to nie je nejako konkurencna cinnost a pod.

tinuska2011
11. jún 2014

@gapa Ahoj,chcela by som ta poprosit o info. 24.12.14 mi konci RD.Mam este 35 dni dovolenky.Od 2.9.14 som chcela nastupit do prace a pracovat popri RD,ale zamestnavatel chce,aby som si najskor vybrala dovolenku tych 35dni a potom nastupila do prace,ale pod podmienkou,ze musim ukoncit RD.Nerada by som ukoncovala RD,chcela som ju vybrat do 24.12. a pracovat popri nej.Chcem sa ta opytat,ci sa da poberat RD + aj vybrat riadna dovolenka sucastne????Dakujem za info.

gapa
11. jún 2014

@tinuska2011 trochu nerozumiem. Ty by si chcela v pôvodnom prac.pomere čerpať RD a v nejakom novom pracovať?? Alebo tým RD myslíš poberanie RP=rodič.príspevku??? Lebo RD a RP nie sú totožné. Môžeš pracovať alebo čerpať riadnu dovolenku a popritom pboerať RP, ale v tom istom prac.pomere nemôžeš čerpať zárovan RD, lebo RD je ospravedlnené volno v práci za účelom starostlivosti o dieťa a ak pracuješ v tom istom prac.pomere, tak nečerpáš Rd.
Ono je rozumné a aj potrebné najprv si vyčerpať riadnu dovolenku, lebo ak by si tak nespravila, tak by ti koncom roku 2014 prepadla, tj. už by si na nu nárok nemala (len možno 5 dní, príp. o niečo viac by ti mohli preplatiť).
Nezabudni na odhlášku v soc. poistovni do 8dní od ukončenia RD (tj. ak nastúpiš čerpať riadnu dovolenku alebo pracovať, tak do 8dní odvtedy) A po ukončení poberania RP treba to oznámiť na svoju zdr.poistovnu (predpokladám nahlasovala si začiatok poberania RP)

tinuska2011
12. jún 2014

prepáč zle som sa vyjadrila 🙂 RD som myslela RP. Mám RP do 24.12.14 a do práce chcem nastúpiť od 2.9.14,zamestnávateľ chce,aby som si najskôr vybrala riadnu dovolenku tých 35dní.Zamestnávateľ ma,ale upozornil,že keď chcem od 2.9.14 brať riadnu dovolenku musím zrušiť RP,pretože sa nedá poberať aj RP a čerpať riadna dovolenka.Overujem si to,pretože si myslím,že je to riadny blud.....,RP mám nárok poberat od štátu do 3 rokov diaťaťa / 24.12.14/ a popri tom aj pracovať a keď sa dá aj pracovať,tak si myslím,že sa dá aj vybrať stará riadna dovolenka.....ďakujem ti za tvoj čas a info veľmi mi pomôžu a aj utvrdia v tom,že som mala pravdu 😉

tinuska2011
12. jún 2014

@gapa ahoj zabudla som ťa označiť 🙂 správa viď vyššie 😉 dík

gapa
13. jún 2014

@tinuska2011 to čo ti tvrdia v práci platilo do 31.12.2010

tinuska2011
13. jún 2014

ešte raz ti ďakujem za info,dnes som volala aj do práce....naša persnálna asi zaspala dobu 🙂