icon

Externé štúdium - praktická sestra

7. feb 2023

Vyštudovala som síce niečo iné, strednú školu ekonomickú a 1.stupeň VŠ sociálnu pedagogiku. Ale vždy ma to ťahalo k zdravotníctvu, bohužiaľ až teraz som sa odhodlala pre to niečo urobiť. Pozerala som si štúdium zdravotnej sestry, samozrejme nemôžem chodiť na denné štúdium na strednú školu. Ale našla som len dvojročné večerné ukončene maturitou a potom ešte dvojročnu nadstavbu po strednej zdravotníckej škole. (Pozerám iba Západné Slovensko) Len sa mi zdajú tie 2 roky externe málo oproti tomu, že denné štúdium s maturitou je klasika 4 ročné. Tak neviem či som to dobre pochopila. Poprípade viete mi niekto poradiť aké mám možnosti? A ešte sa chcem spýtať ako to je s praxou keďže som nikdy nerobila ani nerobim v zdravotníckom zariadení. Prax sa vykonáva počas štúdia či ako?

kvetinka75
Autor odpoveď zmazal
lenka93542
3. júl 2023

@leskovael ahoj a kam by si išla na školu ak by si išla buduci rok
?

trema
3. júl 2023

drzim vam palce, ja som mala prijimacky minuly tyzden na 2 skoly, na obe ma vzali 🙂 prijimacky boli z biologie 7. rocniky, ucila som sa 2 dni 😀 urcite to date

lenka93542
3. júl 2023

@trema gratulujem...to je nejaka špeci kniha pre 7.ročnik či najdem info aj na nete

trema
3. júl 2023

@lenka93542 najdes aj na ulozto

lenka93542
3. júl 2023

@trema dakujem

denask1234
30. aug 2023

@kvetinka75 ahoj, prosím ťa aké odborné predmety tam boli? Ja idem od septembra, no už dlhodobo pracujem na oddelení a teda fakt neviem čo má tam čaká. Ďakujem

kvetinka75
30. aug 2023

@denask1234 anatómia a fyziológia
latinský jazyk , patológia, preventívne lekárstvo , zdravie a klinika chorôb,, organizácia
zdravotníctva a sociálnych služieb,prvá pomoc , zdravotnícka etika , psychológia, pedagogika a profesijná komunikácia , ošetrovateľské techniky, administratíva
a zdravotnícka dokumentácia, ošetrovateľstvo , a prax

denask1234
30. aug 2023

@kvetinka75 ďakujem no vyzerá to dosť náročné popri práci. A mohla by som vedieť v akom vekovom rozsahu ste tam boli?

kvetinka75
30. aug 2023

@denask1234 24-52 cca, učenia je dosť, ale zase netreba mať samé jednotky, popri práci, rodine , nedá sa všetko na 100% stíhať. Je tam aj kopa pre nás nepodstatných vecí, s ktorými my neprídeme ako PS do kontaktu a je to pre nás úplne zbytočné vedieť.

denask1234
30. aug 2023

@kvetinka75 veľmi pekne ďakujem za odpoveď, snáď to nejak zvládnem ☺️, ale lepšie počuť od niekoho kto to už externe má za sebou. No keď nemám službu, tak mám školu. Ďakujem

kvetinka75
30. aug 2023

@denask1234 nemáš za čo a neboj sa, dáš to, ak už robíš v zdravotníctve, mnohé veci budeš vedieť, budeš to mať jednoduchšie. Čo sa týka takých praktických vecí. A pri ostatných stačí vedieť základy, trošku o tom pokecať.
Držím palce

nipa24
11. sep 2023

Ahojte dievcata mate tu niekto skusenosti s dennikom OŠS? Isla som studovat externe prakticku sestru a mame si viest dennik OŠS? Mame tam rozne temy ale neviem sa nijako toho chytit. Mate take nieco doma prosim? Teraz mame temu Organizacia prace na pracovisku vyucovania, bezpecnost a ochrana zdravia……. Viete pomoct prosim?

alenka2003
8. apr 2024

@adrianka2606 samozrejme ze sa uznava...ak by si hladala,kludne sa na mna obrat...ak v nemecky hovoriacej

alenka2003
8. apr 2024

@kvetinka75 presne tak,vedomosti su individualne...PS externe alebo denne studium ma rovnaky obsah ucebneho planu ,len rozdiel v rozsahu vyucovacich hodin....externisti spravidla prevysia vedomosti

alenka2003
8. apr 2024

Mam kolegyne, ktore neovladaju terminologiu, fyziologiu, diagnostiku, terapiu ani farmakologiu s vyssim vzdelanim...spoluziacky cerstvo po maturite z biologie nemali zakladne znalosti,ako jedina cudzinka a po 20r zo skoly, som vynikala, anatomiu nas ucila slovenska Dr ,co zije asi 20r v AT, verejne povedala,ze slovenski studenti su vyrazne na vyssej urovni !!!

saska112
2. máj 2024

@trema ahoj, ak si este pamatas aj konkretne otazky povies nam ake boli? 🙂 cize staci si zaobstarat ucebnicu biologie 7.rocnik....

trema
2. máj 2024

@saska112 kazda skola to ma inak, zalezi kam sa hlasis.. ja som sa ucila len z tej ucebnice

andreakubjack
6. máj 2024

Prosim ake su otazky na prijimacky na prakticku sestru externe?

trema
6. máj 2024

@andreakubjack na kazdej skole ine

denask1234
9. máj 2024

@andreakubjack nie na každú školu sa robia prijímacie pohovory na externé štúdium. Ale celkové je to dosť náročné popri práci. Za pol roka musíš vedieť takmer všetko čo sa učia štyri roky aby si mohla do nemocnice na prax. Veľmi veľa testov a pisomiek. Druhý ročník je viac menej samé opakovanie potom no a za celé dva rokmi veľmi veľa praxe či už školskej, alebo individuálnej

lulu2014
9. máj 2024

@andreakubjack v BA na Strecnianskej v pohodke ak si preluskas biologiu 7rocnik. Drzim palce.

ajn
18. máj 2024

do Topolcian na externe st.prakticka sestra beru bez skusok.ledva maju studentov na jednu triedu.

lenka93542
18. máj 2024

@ajn iha vážne ?

ajn
18. máj 2024

@lenka93542 minuly rok chodila moja svagrina.tiez napisali ze budu skusky a ziadne neboli ,lebo ledva otvorili rocnik .muselo sa prihlasit urcity pocet uchadzacov.ale ucenia je tam veeela i prax na vsetkych oddeleniach.

dankabg
4. jún 2024

Keď som ja šla na externé, tak sa otvárali v NR dve triedy. Prijímačky sa nerobili. Totiž, opíšem ako to prebiehalo...došli sme tam a učiteľka rovno povedala, že musíme spĺňať normu praxe,ktorá sa nedá behom sk roka stihnúť, tj. Bolo treba chodiť na celý deň v týždni na prax( my sme začali veľmi skoro, dokiaľ neprepukol covid) a potom si tu prax ešte nahrádzať v iné dni s druhými triedami. Bolo to zaujímavé, kombinovať prax a robotu, sama som mala kvôli tomu niekoľko problémov, ale napokon som to zvládla a nevzdala sa, hoci mi tam bývalo veľmi ťažko. Najma na praxi, kde nás buzerovali za každú jednu drobnosť, prosto som z toho bola na nervy. A hlavne to boli veci, ktoré teraz bežné bez problémov robím. No...a keď sa väčšina žien dozvedela, že budú musieť reálne chodiť aj do školy aj na prax behom normálneho pracovného dňa, tak sa na to vykašľali. A nové baby naberali ešte aj v septembri, aby naplnili triedy.
No. A keď som ja maturovala, tak už boli prijímačky, dokonca dosť ťažké a otvárala sa už len jedna trieda, nakoľko tam sa učiteľky striedajú atď...no. Ťakze závisí veľmi od skoly. Ale neľutujem, som presvedčená o Tom, že toto je práca, ktorú chcem vo svojom živote robiť, som hrdá na to, že som zdravotník.

hakem
6. okt 2024

@kvetinka75 keďže rovim ako opatrovateľ teraaz a chcel by som praktickú sestru je nutne si školu spraviť v Nemecku či stačí externe aj na SVK ? Červený kríz alebo tak

sorcie
27. okt 2024

Ahojte,je tu niekto,kto studoval alebo studuje Večerné štúdium na Szs v Nitre,Prakticka sestra?Ako sa prosim realizuje toto studium?Cele dva dni su zabrate praxou(od prveho dna?) a vyucbou?Je to náročné studium?Treba vela doma studovat,alebo ak davate ozaj pozor na hodinach,naucite sa priamo tam?Da sa to sklbit s pracou,domacnostou,dietatom a aj volnym casom,ci vôbec?Vzdy ma to tahalo k tomuto oboru,no stále vaham,kedze mam sice flexibilnu,ale náročnú prácu v uplne inej oblasti...no na druhej strane,dva skolske roky sa daju nejako vydržať...za kazdu radu budem vdacna.

dankabg
27. okt 2024

@sorcie na hodine sa určite nenaučia a to ti píšem ako človek, ktory sa učí rýchlo a ľahko
Doma sa budeš musieť pripravovať a áno obidva dni musíš byť v škole plus rátaj s náhradami praxe mimo tieto dva dni. Zvládnuť sa to dá ale ľahké to nie je.

alenka2003
27. okt 2024

@hakem staci ti aj opatrovatelsky kurz na sk, najlepsie cerveny kriz,certifikat si das potom len nostrifikovat