Kedy a ako oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi?

lubjatqo
2. aug 2011

Ahojte milé tehuľky, chcela by som sa opýtať, ako ste oznámili Vášmu zamestnávateľovi, že ste tehotné a že Vás čaká materská dovolenka? A kedy, resp. v ktorom týždni ste mu to oznámili? Existuje na to aj nejaký "vzor oznámenia"?
Ďakujem veľmi pekne za rady 🙂

eeffka
2. aug 2011

no som si sadla so sefom a mu to povedala, nic som nepisala nakolko nemam zamestnanie ktore by to vyzadovalo ( kancel.krysa) a zmluvu na neurcito. sme sa dohodli do kedy by som rada robit, ako si to predstavujem po porode, kolko materska, rodicovska a nastup. Povedala som mu to asi v 4m. Keby som musela oficialne tak mu jednoducho napisem ze vazeny zamestnavatel, tymto vam oznamujem ze som tehotna, predpokladany nastup ma MD cca x.x.xxxx. S pozdravom.

lenka268
2. aug 2011

Oznamila som to asi v 8 tyzdni ked som isla prvykrat ku gynekologovi, sefka sa ma pytala ci mama nejake problemy tak som jej povedala ze som tehotna. Tiez som nic nepisala, povedala som jej ze sa pokusim zostat co najdlhsie ako sa bude dat a aj tak bolo. Ani ked som odchadzala nepisala som nijake prehlasenie ale viem ze to niekde je potrebne a vyzaduju to oficialne oznamit.

martinex
2. aug 2011

Ja som to oznamila v 12tt a dala som to pisomne,pekne si podpisat od sefa,pre istotu...dnes clovek nikdy nevie,tak aby som bola kryta...

majloo
2. aug 2011

Ked som mala tehu knizku, isla som na odd. ludskych zdrojov a oznamila im to...u nas to tak funguje vo firme aj preto, lebo potom tehulka moze cerpat nejake benefity a tak. Moj sef to potajomky vedel uz skor, ale to len preto, ze dobre vychadzame. 🙂

lubinkas
2. aug 2011

Vzor ziaden oficialny neexistuje. Staci to napisat ako ked pises klasicku ziadost, s tym, ako "VEC" uvedies "oznamenie o gravidite". Do textu ti staci dat, v ktorom si tyzdni a tvoj predpokladany nastup na matersku dovolenku. ja som povodne nic take neriesila, len som to osobne povedala sefovi, ale potom mi z personalneho sami volali, ze pre moje dobro im mam napisat aj papier. Tak ako pisala majloo bolo to kvoli nejakym benefitom, ktore mozem po oznameni a ukonceni tretieho mesiaca cerpat. Asi zavisi v akej velkej spolocnosti pracujes a potom aj ake vztahy prevladaju.