Kedy a ako oznámiť zamestnávateľovi v Rakúsku, že som tehotná?

miska0211
10. nov 2016

Ahojte, prosim Vas v Rakusku tiez treba pisomne oznamit zamestnavatelovi, ze ste v druhom stave ? Potvrdenim od doktora alebo ako ? Dakujem za odpovede.

lucinka511
10. nov 2016

ked pojdes do doktora takt i da hed knizkua s tym pojdes an sekretariat vo vasej pracia podpises nejaky papier,kde budu napisane tvoje praca co a co nemusis robit , a kludne to oznam.budes potom chranena aby ta nevyhodil..zmluvi an neurcito podpisanu mas?

lucinka511
10. nov 2016

@miska0211 ten papier kde su zhrnute tvoje prava ako tehotnej,hl co mozes robit,lebo niektore prace vykonavat ako tehotna nemozes a to napr nocne smeny, vikendy a prac doba max 8 h, styk s nejakymi chemikaliami nemozes robit ,dvihat tazke veci,plus budu potrebovat na dokumente podpis od teba a tvojho sefa,ked to podpisete , vyplyva to e si mu to oznamila a jeden papier si nechas pre seba,ejden odovzdas oapt na personalne, a tie prava kt ako tehotna v praci ams ostavaju pre teba.

miska0211
autor
10. nov 2016

Ja som na dobu neurcitu si myslim..robim v gastronomii..Podpisovala som ale len prihlasenie, ziadnu zmluvu mi nedali. To je problem ? Podla vsetkeho by som mala byt podla kolektiv vertragu a tam je to na dobu neurcitu, alebo sa mylim ?

miska0211
autor
10. nov 2016

@lucinka511 a ten papier si mam vypytat od sefa alebo od doktorky ? Alebo si mam sama nejake tlacivo vyhladat ? Lebo my tu nemame sekretariat..ja to mozem akurat tak rovno s nadriadenym riesit.

vroni
10. nov 2016

@miska0211, staci papier od doktora, kde je napisany predpokladany datum nastupu na matersku. Zmluvu mat nemusis, ak robis dlhsie nez mesiac, mas to na dobu neurcitu (na dobu urcitu zmluvu potrebujes), si nevyhoditelna a iste cinnosti robit nesmies. Je vecou sefa, co s tym urobi. S papierom s pravami sa stretavam prvy raz, ale pripustam, ze existuje, ja som ani raz nic take nepodpisovala, ale nerobila som fyzicku robotu a ani s nebezpecnymi latkami.

lucinka511
11. nov 2016

@miska0211 nie ty dostanes od gynekologa knizku,s tou knizkou pojdes u vas v robote na personalne a oni uz budu vediet co maju robit,oni ti daju tlacivo,kde budu spisane co nemozes ako tehotna robit,napr tie nocne sluzby a vikendy a pod...s tym tlacivom ti daju aj papier kt podpises ty a tvoj sef,a potom to odovzdas na personalnom,jednu kopiu si nehcas ty....Riesit to budes cez personalne,ak nemate personalne a mas len sefa,kt sa stara aj o tieto zalezitosti,tak on ti musi poskytnut to tlacivo,kt podpises.a upravitesi aj praacovny cas.

lucinka511
11. nov 2016

@lucinka511 no s tymi pravami tehotnej to bude asi zalezat podla vykonavaneho zamestnania ak robis len 8 a v kancli,tak sa tym nic nemeni,lebo pracovnu dobu uz mas usposobenu,ale ak napr robis v zdravotnictve, alebo casnicku kde sa robia 12 tak by ti to mal umoznit aby si robila kazdy den len 8..

miska0211
autor
11. nov 2016

Dakujem, velmi ste mi pomohli 😊 tak dufam, ze sef nebude robit problemy..

lucinka511
11. nov 2016

@miska0211 no bohuzial ,nemoze,lebo ta chrani zakon...

katharrina
11. nov 2016

Dr. ti da potvrdenie, ale oznamila by som co najskor. Je tam kopec veci, co tehotna nesmie, napr. nadcasy. Samozrejme, ze zalezi aj od toho, co vykonavas.

sono2
11. nov 2016

@miska0211 Áno. Dostaneš oficiálny papier keď dostaneš knižku. Je Tam napísané kedy začínaš S materskou.