icon

Kolegyňa odchádza z práce skôr. Ako reagovať?

23. feb 2025

Ako by ste reagovali keď Vaša kolegyňa odchádza z práce skoro o 2 hodiny skôr ale má to zaplatené akoby tam bola toľko čo aj my ostatný? Ďalšia vec je,že prácu nedorobi a aj keď ju správy je zle urobená.
Dôvodom je,že sa nemá ako dostať domov pričom to nieje pravda.
Kolegyňa je dôchodkyňa, doma už nemá nikoho,žije sama. My všetci chodíme autami do práce. Áno mohli by sme ju bravat autom ale za prvé býva smerom kadiaľ nikto nejazdy a tým,že vyvoláva konflikty ani nemáme chuť to robiť a ďalšia vec je,že ona to má zaplatené aj keď už v práci není.
Riešili sme to zo šéfom ale ten sa postavil na jej stranu.
Cez týždeň ma požiadala či by som ju odviezla autom domov tak som jej povedala,že nech sa nehnevá ale nie som taxík, za ďalšie má vodičák a jej syn auto má tak nech ju odvezie on.
Ja bývam na opačnej strane našej roboty ona zas na inej a je tam rozdiel skoro 50km.

alica110
23. feb 2025

@oliolijanka Rozumiem, nevieme aka je tam dohoda, toto treba vykomunikovat so sefom. Ale pochopila som, ze sef siaha na odmeny kazdemu, kto ma s pani nejaky problem, aj ked opravneny. Takze sef asi nebude profesional, ked takto rozvracia kolektiv.

deedol
23. feb 2025

musite sa zorganizovat a spojit viaceri, ked to budete riesit po jednom, nic nevyriesite. musi sef vidiet, ze ked to takto pojde dalej, tak mu odide naraz pol firmy.

autor
23. feb 2025

Ťažko sa to vysvetľuje keď nemôžem presne napísať o akú prácu sa jedná pretože by hneď sa vedelo kde pracujem a nechcem mať opletačky s kolegyňami. Jednoducho je to práca ktorá sa nedá neurobiť. Proste sa musí spraviť lebo určitý ľudia pri tom trpia (nechcem konkretizovať). Keby som šla s ňou robiť tak ty konkrétny ľudia by z toho nebolo nadšený že to ideme riešiť o 3 hodiny skôr keď sa to robí v určitú dobu.
Znova opakujem kolegyňa žije sama. Nikoho neopatruje ani sa nestará.
Som služobné najstaršia ona prišla len nedávno. Všetci čo sme tam sme služobné starší.

autor
23. feb 2025

A úprimne ozaj jej nezávidím nič. Ja tú prácu mám rada a sama zostávam dlhšie keď je treba alebo potrebujú pomôcť. Ona nieje ochotná ani pomáhať, ani robiť navyše proste nic

alica110
23. feb 2025

Tipujem, ze nejaka z foriem socialnych sluzieb?

terezka1947
23. feb 2025

@oliolijanka toto môže byť fakt.
Ak to šéfovi nevadí a vie o tom,asi vie,prečo jej to dovolí.

oliolijanka
23. feb 2025

@alica110 Ano, mozno je to tak, ako pises. Nevieme ani, o aku formu spolocnosti ide, ci je sef aj vlastnikom, alebo ci ma aj on nadriadeneho.

Vsetko treba riesit so sefom, nie ohovaranim v kolektive a uz vobec nie na mk.

Ja tvrdim, ze autorka temy a teda ani mi nemame dostatocne informacie, aby sme vedeli rozhodnut, co je spravne.
Ak by bola kolegyna taka lajdacka a neschopacka ako pise autorka, zrejme by ju sef vo firme nedrzal.

A naopak. Ak by bola v pohode clovek a zvysny kolektiv by boli zakerne, zavislive hlupe kozy, ako sef by som tej normalnej kolegyni dovolila odchadzat skor.

Nevieme, ako to je. Ale vyzera to tak, ze sef to tak toleruje, takze nie je co riesit.

alica110
23. feb 2025

@oliolijanka Vies kolkych neschopnych ludia drzia vo firmach? Mohla by som rozpravat. Ale moze to byt aj inak samozrejme, to nevieme.
Pride mi v poriadu, ze pise sem, chce sa zdielat, poradit. Nevidim na tom nic zle.

autor
23. feb 2025

@alica110 👍

@alica110 preto som sem napísala lebo neviem ako k tomu zaujať postoj. Z jednej strany chápem je staršia, nevládze možno už tak robiť ako my mladší ale úprimne robiť za ňu ozaj nemienim keďže sa jedná o vysoký počet toho čo treba spraviť a na jedného človeka je to strašne veľa. Jedná sa o počte 70ks

terezka1947
23. feb 2025

Keď je teda služobne mladšia,nerobí si robotu ako má(?) a vadi to všetkým,prečo sa všetci nezastavite za šéfom,že napr.nestihate robiť aj prácu za ňu,resp.nejaky relevantný dôvod mu povedzte.

alica110
23. feb 2025

Takze sa jedna o nejaky domov dochodcov. Toto sa naozaj neda neurobit, chapem. Nemozes toho cloveka nechat bez potrebnej pomoci. V tomto pripade by som teda aj s ostatnymi kolegami odisla. Hromadna vypoved. A nech si vyberie. Tazka praca, nezaplatena a este taketo spravanie a vydieranie odmenami.

alica110
23. feb 2025

@terezka1947 Uz to pisala, sefovi je to uplne jedno, este ich potresta tym, ze nedostanu odmeny.

luccija
23. feb 2025

Správne to nie je, to je mesačne o 40 hodín menej
Druhá vec je, že nevieš či nemá o to poníženú výplatu a počet hodín ako vy.Moze byť, že šéf nemá ľudí a je rád za každú ruku a pani nebude čakať toľko na autobus.Ved snáď sa viete normálne spýtať prečo chodi skôr a či má zmluvu na menej hodín.Aj súkromník vie dostať dotácie od štátu snáď vieš čo pracuješ pre živnostníka či štátny, verejný podnik príklad nemocnica, domov soc.sluzieb atď ...

terezka1947
23. feb 2025

@alica110 keď sa spojíte,jedno mu to nebude.
Vždy viete povedať,že tie dve hodiny každý deň vam pomoc chýba a dlhodobo to už nedokážete zvládať.

alica110
23. feb 2025

@terezka1947 Radim jej to iste, hromadne nech sa dohodnu ze odidu. A sef nech si vyberie.

oliolijanka
23. feb 2025

@alica110 Ved postazovat sa na mk moze, ale nic tu nevyriesi.
Treba to povedat, alebo spisat, sefovi.

@autorka Sluzobne mozes byt najstarsia. Ale ak je kolegyna uz dochodkyna, urcite ma viac odpracovanych rokov a teda aj skusenosti, ako ty.
Z nejakeho dovodu ju tam sef chce mat, aj keby pracu odflakavala. To musite riesit s nim. Ak on je tak spokojny a nema inych nadriadenych, tak to vy ako kolektiv musite respektovat, alebo vam neostava nic ine ako podat vypoved.
Jednoducho nerespektujes rozhodnutie sefa, ty si ta, co "roby" dusno.

To ci ma, alebo nema kolegyna rodinu alebo iba na nu caka doma papagaj, ty vobec nemusis riesit. Mozno chodi na dialyzu, co ty vies?

alica110
23. feb 2025

@oliolijanka Problem je, ze musia robit pracu za nu. Oni sa mozu znicit a sefovi je to jedno. Pise, ze potrebuju pomoc. Sef by mohol zamestnat niekoho dalsieho. To je najjednoduchsie navalit pracu na druheho. Niekto sa moze aj zodrat. Pre slovenskych zamestnavatelov typicke.
Pise asi preto, aby sme jej poradili, tak jej radime. Moze sa na zaklade nasich rad pohnut dalej.

dadka1997
23. feb 2025

Nezaviď, ako vies ze to ma zaplatene ako keby tam bola? Ty si pozeráš jej vyplatne pásky ?

alica110
23. feb 2025

@dadka1997 Vies co, my to mame v praci tak, ze si robime dochadzku, ktoru podpiseme a nechame na stole v kancli. Takze si navzajom hodiny vidime. V pc mame takisto dochadzkovy list, kde vidime kto si kedy berie dovolenku, pn, smeny.. takze viem si spocitat kto kolko odpracoval. Mozno ta maju takto aj oni.

oliolijanka
23. feb 2025

@alica110 Ja rozumiem. Ale znova, to si musia vysvetlit so sefom.
Urcite to nie je na sikanu alebo nenavist tej kolegyne. Kolegyna ma taku dohodu so sefom.
Je tam tolko a tolko a s takym vykonom. Sef to toleruje.
Ak zvysny kolektiv pracu nestiha, treba to riesit so sefom.

Priklad. Zoberme si 70 rocneho doktora. Uz by mohol odpocivat, ale dotrepe sa autobusom niekam do tramtarie, lebo iny doktor by tam nechodil. A sestricka by pisala na mk, ze on robi iba sest hodin a potom odchadza na autobus.
A doma ho nikto necaka, lebo mu zena umrela a syn zomrel pri dopravnej nehode.

alica110
23. feb 2025

@oliolijanka Suhlasim, sef to takto nastavil a nie je v poriadku za to kolegynu sikanovat, pretoze ona len vyuzila to, co jej bolo ponuknute. To je v poriadku.
Ze to nie je fer voci ostatnym, to je vec druha a chapem, ze to ostatnych hneva. Ale za toto moze sef. A ten by sa k tomu mal nejak postavit. Nestihaju, praca je to tazka, nezaplatena a este robia za kolegynu. Takze ist za sefom, pripadne mu dat list podpisany vsetkymi, kde objasnia svoj problem so ziadostou o riesenie.
Ak by to sef neriesil, odisla by som a najlepsie vsetci hromadne. To je taka specialita svk zamestnavatelov, zodrat z koze.

akje
23. feb 2025

@autorka tak ty sama napises, ze sef o vsetkom vie, ze sa jej zastal. Tak preco to dalej riesis?

Mozno ma zdravotne problemy, do ktorych ta VOBEC ze nic a je ocividne, ze kvoli spojom domov skor nechodi.. Kolko dostava mzdu je cisto vec sefa a kolegyne. Ak aku maju dohodu. Odkial mas jej zmluvu a vies, co obsahuje?

Ak potrebujes koncit o 2 hodiny skor ako tvoja kolegyna, dohodni sa so sefom.

bosorkabb
23. feb 2025

Šéf určuje pravidlá. Proste to tak je.
Pravdepodobne nevieš všetko.
A teda riešenie. Daj výpoveď a hľadaj niečo iné. Pretože toto je niečo čo sa zmeniť nedá. Šéfovi to nevadí a má pravdepodobne svoje dôvody prečo to toleruje. Zbytočne sa budeš rozčuľovať.
A teda život nie je fér a pracovný už vôbec nie.

akje
23. feb 2025

@autorka teraz som si docitala tvoje komentare.

Je nutne ist za sefom a pomenovat skutocne problemy a pozadovat riesenia.

Popiste situacie, ze den co den nestihate dokoncit limity, ze vam chyba osoba, ktora by pokracovala, ked kolegyna odide skor, nakolko treba robit aj napravy prace, ktoru vykonala a mate o osobu menej, ktora je na dokoncenie vyroby nutna.

oliolijanka
23. feb 2025

@alica110 Suhlasim, len zial na svk, ked odidu, nic lepsie ich inde necaka🙂

lonely66
Odpoveď bola odstránená
alica110
23. feb 2025

@oliolijanka To nemozes vediet, ale mentalita je bohuzial taka aka je.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
sasa1310
23. feb 2025

ako vieš akú má zmluvu, že ju má rovnakú ako ty a aj rovnakú pracovnú dobu? Ty si jej zmluvu videla? Za dôchodkyňu platí menšie odvody, tak možno preto jej umožňuje chodiť skôr domov

miskakyska
23. feb 2025

... manipulátorka...jednu som zažila... celé vedenie skákalo,ako jedna škatuľa/dochodkyňa pískala... všetko sa prispôsobovali jej...aj rozpis zmien...nebola nikoho známa.. proste taká líška manipulátorka... každému trčala zo zadku...