icon

Kolegyňa odchádza z práce skôr. Ako reagovať?

23. feb 2025

Ako by ste reagovali keď Vaša kolegyňa odchádza z práce skoro o 2 hodiny skôr ale má to zaplatené akoby tam bola toľko čo aj my ostatný? Ďalšia vec je,že prácu nedorobi a aj keď ju správy je zle urobená.
Dôvodom je,že sa nemá ako dostať domov pričom to nieje pravda.
Kolegyňa je dôchodkyňa, doma už nemá nikoho,žije sama. My všetci chodíme autami do práce. Áno mohli by sme ju bravat autom ale za prvé býva smerom kadiaľ nikto nejazdy a tým,že vyvoláva konflikty ani nemáme chuť to robiť a ďalšia vec je,že ona to má zaplatené aj keď už v práci není.
Riešili sme to zo šéfom ale ten sa postavil na jej stranu.
Cez týždeň ma požiadala či by som ju odviezla autom domov tak som jej povedala,že nech sa nehnevá ale nie som taxík, za ďalšie má vodičák a jej syn auto má tak nech ju odvezie on.
Ja bývam na opačnej strane našej roboty ona zas na inej a je tam rozdiel skoro 50km.

Strana
z8
oliolijanka
23. feb 2025

@gribka1 Zastavat sa "starej", to by si nerobila, ale urazat vsade naokolo to hej. Si charakter👍👍

gribka1
23. feb 2025

@oliolijanka Ty prvá, ostatok je už len reakcia.

maminkadeticiek
23. feb 2025

Zmen pracu.

oliolijanka
23. feb 2025

@autorka Tvoj manzel je tiez ZTP?

autor
23. feb 2025

@oliolijanka našťastie nie

momo00
23. feb 2025

@oliolijanka lebo sa snažíš zhodiť autorku a zastávaš sa tým pádom iba neschopnej dôchodkine. Ja som si to všetko prečítala. Tá by mala radšej sedieť doma na zadku. Ich šéf je zjavne uprdený dedko na dôchodku ako tá pani. A takto využívajú ľudí. A čo som napísala na tvoju adresu, tak stále platí. Nikto nemá robiť viac ako dajaká dôchodkiňa. A sťažovať sa na MK je normálne ak si dotyčná nevie inak poradiť a hľadá dajaké riešenie tu. Nie každý človek má možnosti sa zamestnať inde. Ty len stále útočíš na všetky baby čo ti oponujú. Ale mala by si sa nad sebou zamyslieť prečo to tak je.

zltalienka
23. feb 2025

Nasla som len jeden logicky argument, preco im zamestnavatel "neuznava" ocr. Lebo nie su oficialne zamestnane. Tym padom by im aj tak socialna poistovna ziadnu ocr nepreplatila.
V kombinacii s tym, ze autorka poriadne nevie kto je zamestnavatel...

oliolijanka
23. feb 2025

@momo00 Na nikoho tu neutocim. Odpovedam, ak som niekde oznacena. Utocite tu na mna😀

Dochodkyna nie je neschopna. Vykon dochodkyne je pre sefa dostacujuci. Ak autorka nie je stotoznena s usudkom sefa, moze dat vypoved.
Moze dat aj podnet na inspektorat prace(?). V najlepsom pripade sef zaplati nejaku pokutu, ktoru zafinancuju znova len jeho zamestnanci. Alebo ta pokuta bude likvidacna a autorka pride o pracu.
Ale to je vsetko. Ja sa dochodkyne nezastavam. Tvrdim, ze dochodkyna nie je autorkin problem. Problem je jej zle postavenie na trhu prace, s ktorym nemieni/nechce/nemoze nic robit.

bosorkabb
23. feb 2025

A aké riešenie si bez podpory šéfa predstavuješ? Čo chceš dosiahnuť?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
eleanor2510
23. feb 2025

Autorka, mam 40 rokov, cize rovnako ako ty, studovala som na pedagogickej fakulte. Mala som spoluziakov, ktori boli uplne nevidiaci, so zvyskami zraku, uplne nepocujuci, so zvyskami sluchu, po detskej obrne, na voziku, jedine postihnutie, ktore chýbalo, bolo logicky mentalne postihnutie, inak tam bolo naozaj vsetko. Za nikoho z nich nemuseli rodicia nikde prosit, vsetci uplne normalne vystudovali strednu skolu a po nej uplne normalne isli na vysoku, mali prestoj maximalne rok, nikde nikto nevisel vo vzduchu, lebo ho pre postihnutie nezobrali. Prave naopak, mali sme koordinatorov na pracu s postihnutymi studentmi. Fakt si neviem predstavit, preco si ty mala take problemy so skolou, tomuto uprimne naozaj neverím. Ale dobre, berme to tak, ze mas problemy, pre ktore mas obmedzenia. Preco si sa teda prestahovala do zapadakova, kde nie je praca ani moznosti? Pises, ze mas na to dovody. Prave ze si mala hladat moznosti, lebo to mas dost stazene svojim zdravotnym stavom, tak naco si to este stazovat dalsimi vecami? Nie celkom rozumiem, ale dobre. V kazdom pripade, ak je vsetko pravda, co pises, mala si to napisat hned na zaciatku, odpovede by boli asi ine, ale ty tu len od zaciatku prskas na kolegynu a sefa, co aj ked je opravnene, uplne inak to vyznieva, ked povies len polovicu problemu.

tiika
23. feb 2025

Autorka, prečo by si kolegyňu mala zavazat, keď o 15 min jej ide autobus a ona býva opačným smerom než ty? Prečo nevie štvrťhodinku počkať, v com je ten rozdiel? Lebo mne toto nesedi, čo je za tým?

@oliolijanka prečo by nemala autorka riešiť veci s kolegyňou? To vy sa v práci o problémoch medzi sebou nerozpravate? Kedze rozhovor so šéfom nepomohol, o to viac sa môže pokúšať to riešiť s jedným alebo s druhým, ak to uzná za vhodne. Snad komunikacia, nájdenie nejakého vzájomného pochopenia a dohody je medzi ľudmi normálne.
Myslím, že keby autorka chce a ma možnosť, tak z tej prace odíde. A keď tam ostáva a rieši tuto vec, ma na to nejaké dôvody. Namiesto snahy o pochopenie, respekt, budeme za ne autorku odsudzovať?

autor
23. feb 2025

Odsťahovali sme sa na dedinu pretože v meste je draho a nemali sme také prostriedky na kúpu svojho bývania.
Ďakujem pekne za Vaše odpovede. Dievčatám ktoré sa ma zastali tiež tak. Týmto by som chcela ukončiť túto diskusiu

cacianka
23. feb 2025

@zltalienka pracovníci na 1 oddeleni, v jednej firme sú všetci kolegovia, aj my sme kolegovia v nemocnici, či je to upratovačka, sestra, lekár, primár. Len je to hierarchia - podriadený / nadriadený.

cacianka
23. feb 2025

@oliolijanka nemá 40, len spomenula "40 na krku", to môže byť 36- 39. Neber to doslova.

cacianka
23. feb 2025

Okrem toho, tá "stará " kolegyňa má 60, ešte vyše 3 roky do dôchodku, takže keď pracuje, má robiť poriadne a dodržiavať pracovnú dobu. To je hlavná priorita na pracovisku. Ak to nezvláda, nech si nájde niečo primerane pre seba a nestrpcuje život kolegom svojou neporiadnou prácou. Autorka - tak ju prechod do dvojice s niekým iným, nech si to vyskúša ten kto sa jej zastáva, či mu bude voňať šlendrianska robota parťáčky a ešte keď mu strhne o 2 hodiny skôr a jeho nechá v štichu. Si ich nadriadená, tak rozhod služby a dvojice.
Fakt tu nechápem ženy, že nepochopili pointu tvojej diskusie. Nikde necítim z tvojich príspevkov, že by si bola hnusná mrcha, ale ženy si potrebujú kopnúť a zase si vybrali teba. Lebo zase dvojitý meter MK.
Neverím že by toľkým ženám nevadila takáto mrcha kolegyňa, lebo všetky su gerojky, ale len za klávesnicou. Takmer všetky zarábajú tisíce, majú super tuper prácu, super šéfov, žijú v luxusnej lokalite a všetko vedia vybaviť, vyriešiť, zariadiť a aj šéfa spacifikovať. A všetky ktorým to nejde, vedia hneď zmeniť prácu z domu za roh , so skvelým šéfom a hviezdnym platom.
Aj ja som z lokality, kde sa za prácou dosť dochádza, ak vôbec nejaká adekvátna je, takmer nikde to nie je ružové, s dobrým šéfom, to dochádzanie je odkázané na 2 spoje ráno a 2 večer,. A aj ja som mala v bývalých zamestnaniach zážitky s kolegyňou z ktorej sa vykľula mrcha, mala som aj šéfov ktorí boli chrapúni, trpela som často ako kôň , ale vďaka mojej milovanej profesii a zdravotným problémom som mala sakra ťažké uplatnenie na trhu práce. Preto viem pochopiť tvoju frustráciu a to že si sa sem prišla poradiť, najst trochu podpory a pochopenia.
Ako vidíš, ženy sú tu vlkom k ženám....

bielasovicka
23. feb 2025

Stará tetka cestuje 50 km do prace? Prečo to robí? Toto fakt nechápem a rozum mi to nebere🤔🤔

eleanor2510
23. feb 2025

Autorka sa uz sice rozhodla ukončiť diskusiu, ale neda mi este jeden prispevok. Pises, co vsetko si v zivote preskakala, ako ťažko si si musela vydobyt to, co mas. Nikto iny na svete by nemal mat viac empatie ako ty, pritom som si schvalne precitala kazdy tvoj prispevok a teda vyjadrujes sa fakt vyberane o kolegyni aj o sefovi: stary chruno, tupa... Ja chapem, ze si nastvana, ak je vsetko do pismena pravda, co tu pises, o com dost pochybujem, ale takto sa vyjadrovat s tvojimi prezitymi skúsenosťami, kde ta kazdy odmietal? Naozaj? Ani my z tvojich prispevkov sme nijako nevyrozumeli, ze mas nejaky hendikep, pretoze pises zmysluplne, aj ked s chybami, ale tak pise kazdy druhy, mas vodicak, mas adoptovane dieta, k comu sa stovky zdravych parov nedostanu za zivot, takze z toho usudzujem, ze tvoj hendikep nie je bud na prvy pohlad viditelny, alebo nie je taky vazny, aby ta obmedzoval v beznom zivote a ludia o nom mozno ani nevedia. A ty o tej kolegyni vies, ake ma ona problemy, co si v zivote preskakala, aby si ju nazyvala tupa a sefa chruno? Ani na nich nemusi byt vidiet, co maju za problemy, lebo kazdy ma nejake. Ano, maju sa spravat profesionalne, ale ze prave ty ich budes takto odsudzovat, to je pre mna nepochopitelne.

lilitela
23. feb 2025

No, aj ked ta to opodstatnene stve, ze chodi o 2 hodky skor (ja by som inak zurila), tak vies vlastne ze tvoj hlavny problem je ten sef? To on medzi vami robi taketo rozbroje. A ak by to nebola tato kolegyna, tak to bude nieco ine, co by sa objavilo.
Skuste dat podnet na nejaky inspektorat prace na presetrenie situacie, s tym ze treba uviest presne, kedy odchadza. Alebo daj podnet uplne ineho typu, nie na konkretnu pani, ale na celkove nedodrziavanie pracovnych zakonov, kedze aj tu OCR ti vycita. Mozno to pomoze aspon trocha. Ja by som to dala anonymne, ze som byvala zamestnankyna.
A ak nie, viem, ze si vazis pracu a nemas to lahke, ale asi tak ine riesenie nie je, ako odtial odist.

marca12
23. feb 2025

To v poriadku nie je. To by ste mali zatlacit na sefa,ze svoju pracu si musi dokoncit. Neviem,co robite,ci je mozne,aby ju dokoncila na dalsi den. Proste sa s nim dohodnut,ze jej praca vas nezaujima a nech si to ona robi. Ked moze chodit skor a ma to zaplatene neexistuje,aby som ja po niekom dokoncovala a prerabala,co urobila zle. Z ludskeho hladiska je pekne,ze sef vyhovel dochodkyni,ale nesmie to byt na ukor vas

kvetinka_2
12. mar 2025

Dobrý deň prajem, uvádzate, že dotyčná kolegyňa je dôchodkyňa. Nepadlo Vám, že sa už môže napr. báť voziť autom sama. Predsa len, keďže je dôchodkyňa môže mať už svoj vek. Ako vy môžete vedieť, že tie 2 hodiny má zaplatené? Ukázala Vám svoju výplatnú pásku? To, čo sa kolegyňa dohodne s nadriadeným je čisto ich osobná vec. A keď jej to dovolil nadriadený, nič s tým neurobíte. Aj keď chápam, že Vám to môže, byť nepríjemné. Napríklad, ja nemám rada, keď sa idem o niečom dohodnúť s nadriadeným a o pár hodín, to vie celá firma. Lebo jedna babka povedala.🙈🤦

cacianka
13. mar 2025

@kvetinka_2 že sa boji ísť autom ? Veď jej ide bus

Strana
z8