icon

Ktorú prácu si mám vybrať?

22. feb 2023

Ahojte, dlhsi cas som si hladala pracu, nedarilo sa mi a teraz ma zobrali do dvoch naraz a ja sa neviem rozhodnut.
Prva praca je vzdialena od mojho byvania 80km, cestovanie hodinu vlakom, plus este 20min autobus, plat 1300 v hrubom. Z domu by som musela chodit o 5tej rano a prichadzala domov o 18tej.
Druha praca je vzdialena od mojho byvania 8km, to mam autom doslova na skok, plat 820 v hrubom.
Obidve prace su s klientami, stabilne, do ktorej nastupim, tam to mozem potiahnut do dochodku. Mam 47r a laka ma ta prva, lepsie platena praca, ale na to dochadzanie sa nejak prestavam citit, bojim sa ho. Ale plat je lakavy.
Poradte mi prosim, co urobit? Nastup do oboch je 1.3, cize rozdhodnut sa musim velmi rychlo. Dakujem.

Strana
z3
autor
22. feb 2023

@lavinis Nevybrat si ani jednu si nemozem dovolit, moj prijem potrebujeme a potrebujem mat odpracovane roky

panelacikova
22. feb 2023

@scorpionflower1 a rodičia sú tiež učitelia?

panelacikova
22. feb 2023

@lavinis nie každý má možnosť vyberať si, ako si napísala... niekto má naozaj obrovské šťastie, ak vôbec zoženie prácu. niektoré oblasti na SK sú vyslovene také, že pracovné miesta sú na roky obsadené a ľudia sú tam šťastní, ak vôbec majú 800 v hrubom... a mnohí to nerobia z nudy, ako by si to robila ty, ale preto, aby vôbec prežili...

scorpionflower1
22. feb 2023

@panelacikova nie, mama je v zdravotníctve a otec má svoju firmu. Nie je to fyzicky náročné, ale mama dochádza každý deň do práce na 7.00 a poobede ide domov. Mama je žije sama, z dôchodku by nevyžila, tak pracuje a aj kvôli iným veciam - socializácia, tréning mozgu. Otec tiež bez roboty nevydrží, nemá ani koho zamestnať, takže si to musí sám udržiavať.

zalka
22. feb 2023

autorka chcem reagovať na toto .... Baby, mozno si budete mysliet, ze mi uplne sibe alebo mam naozaj ukazkovu krizu stredneho veku, ale ja uvazujem aj nad tym, ze ako prezijem s deckami, ked sa nahodou nieco stane mojmu manzelovi a ja s nimi zostanem sama, ako ich z takeho mizerneho platu uzivim, z coho budem platit byvanie, skoly, lieky... ☹

píšeš o manželovi, ak manžel pracuje, a platí odvody a niečo by sa mu stalo, tak ty dostaneš vdovský dôchodok a deti sirotské dôchodky, to čiastočne kompenzuje výpadok príjmu.

Ja som počula názor od pána čo denne dochádza 80 km autom do práce už pár rokov, že je pravda, že mohol robiť bližšie za menej, a v čistom mu ostane tak isto ako teraz ked dochádza a robí za viac , a ten rozdiel precestuje. Lebo sa mu bude dôchodok rátať z vyššieho príjmu, aj prípadná PN. Ale chlap doma neprace nevarí nepere nestará sa , deti dospelé, žijú svoj život a o jeho pohodlie sa stará manželka.
To len toľko k tomu porovnávaniu príjmov.

Osobne by som brala prácu č. 2 aj ked platovo nižší príjem, ale za ten čas dochádzania by mi to nestálo.
Vlak cca 80km .. spiatočný mesačný lístok výjde na 90e prirátaj si MHD... a hlavne prirátaj si čas. Obslúži tvoj manžel deti, ktoré uvidíš defakto len cez víkend?
A to cestovanie, dochádzam len 10 km, vlakom.. ráno mešká, poobede mešká.. len hromžím.

scorpionflower1
22. feb 2023

@zalka Môj chlap varí, perie aj upratuje. Keď príde z roboty, tak sa mu na krk zavesí dieťa a on s ním ako s príveskom robí večeru. A vôbec mu to nevadí.

zalka
22. feb 2023

@scorpionflower1 ja som písala o tom pánovi čo mi to hovoril a čo porovnával on... ja som nepísala všeobecne o chlapoch, či varia perú ...
A myslíš že tvoj chlap by fungoval v pohode varil pral upratoval ak by denne bol na ceste 3h .. odkrútil si 8,5 h v práci .. že to dieťa by sa vládalo zavesiť mu na krk? A nezaspal by cestou v aute, alebo po príchode domov?
Možno by vládal fungovať pár mesiacov možno rok možno dva... a potom by si to na nom vybralo svoju daň.

scorpionflower1
22. feb 2023

@zalka No konkrétne moj chlap sedí každý deň v kancli 10 hodín a potom ešte cca 45 min. cesta z práce (takaže 1.5 hodiny denne v aute). Vieš čo, áno, vládal, lebo dcéra preňho nie je záťaž, on sa na ňu veľmi teší... A tá včera? My cez týždeň nevaríme, len cez víkendy. Treba si to uľahčiť.

zmrzlinka2021
22. feb 2023

URCITE ta 8 km vzdialena!!!!

Ak je to praca, co ta bude bavit, kde sa budes moct realizovat a budes stastna, tak ju ber. Ocenis, ze ze par minut autom si tam. Cas straveny cestovanim je zabity cas, uplne strateny... tie peniaze za to nestoja. Mozno keby to bolo 3000 eur mesacne, ok, ber tych 80 km ale autom, ale takto nie.

lentilka23
22. feb 2023

C. 2. Praca na poste je super, a ostane ti cas aj na seba. Cas je drahy 😉

zmrzlinka2021
22. feb 2023

@zalka

Prepač ale toto:

"Ale chlap doma neprace nevarí nepere nestará sa , deti dospelé, žijú svoj život a o jeho pohodlie sa stará manželka."

... hádam nedatujes do roku 2023. Mozno nejaky ludia 60+ ale normalna sikovna a mudra zena nebude robit sluzku...

zalka
22. feb 2023

@zmrzlinka2021 prepáč nepochopila si príspevok .. to ten pán mi toto povedal... ked opisoval "výhody" dochádzania do práce a denného cestovania a povedal mi to v roku 2022 a do dôchodku má asi tak 10 rokov ... takže si to vysvetluj ako chceš. Ja som len opísala porovnanie a názor jedného pána, nie môj názor.
Môj názor bol napísaný nižšie ... konkretne toto ... Osobne by som brala prácu č. 2 aj ked platovo nižší príjem, ale za ten čas dochádzania by mi to nestálo.

zmrzlinka2021
22. feb 2023

@zalka dakujem za vysvetlenie a sorry, nepochopila som teda prispevok

zalka
22. feb 2023

@zmrzlinka2021 nič sa nestalo, ako v tom príjme má pravdu... je rozdiel ak sa platia odvody z 1300e a rozdiel odvody rátané z 820e .. v prípade autorky, ( netuším, a ani ma nezaujímal príjem toho pána ) .
Ale za mna ten čas dochádzania , za mna nestojí. Deti má autorka ešte malé (dotyčný pán dospelé ) a ak by autorke nepomohol muž, tak by domácnosť pri takom tempe nedala ( dotyčný pán domácnosť nerieši )

biibiana
22. feb 2023

Podla mna praca cislo 2 urcite. Tiez som dochadzala denne vyse 60km tam a 60km naspat. Na tu pracu som sa vykaslala. Kazdy clovek je iny, niekoho cestovanie bavi zatial co ineho.ubija.

zmrzlinka2021
22. feb 2023

@zalka
Ja za seba, vyskusala som si dochadzanie aj zo satelitu BA, aj teraz uz ked zijem v BA (detna / bezdetna). Nie je nad tou za 30-35 minut byt doma a nie riesit hodinu aj viac jednu cestu tam a potom to iste spat.
Ten cas ma pre mna velmi velky vyznam a radsej ho vyuzijem na cvicenie, citanie... seba, rodinu...ako denne travit tolko casu cestovanim. Bolo to pre mna extremne vycerpavajuce, hlavne psychicky.

zalka
22. feb 2023

@zmrzlinka2021 ale teraz ma napadlo... no ale už mimo témy... nie každý je ako matovičova mama .. tá dokázala denne najazdiť 600km https://www1.pluska.sk/spravy/z-domova/neuverit... ... tá musela milovať jazdenie. Pozor!!!! ironia

savanna
22. feb 2023

Zobrala by som dvojku. Ja neznasam dochadzanie a najma si predstav, aka strasne unavena prides vzdy podvecer domov. Prides, rychlo hodis sprchu, veceru a budes zrela ist spat. Na dalsi den to iste, podla mna na rodinu ti uz vela energie nezostane.
Pokial by mi neslo vyslovene o prezitie, tak tie peniaze by mi za to nestali.
Spominas stale pracu, kde mozes zostat do dochodku, ja by som sa na toto nefixovala, v 47 mas este stale mnoho a mnoho pracovnych rokov pred sebou a stale aj moznost najst si trebars aj nejaku inu pracu mimo tychto dvoch ponuk.

mimikarol
23. feb 2023

Ja by som si vybrala tu prácu bližšie, aj keď horšie platenú. Mňa by to dochádzanie do týždňa položilo. Tiež sa mi risuje robota cca 5 minút od domu a keď by to vyšlo mile rada tam ostanem aj do dôchodku. Aj keď platené to nebude bohvie ako

lavinis
23. feb 2023

@panelacikova neviem si to fakt predstaviť sa motivovať chodiť do práce pre 800€ mesačne v hrubom, chápem, že sú regióny, kde si človek nenavyberá, je to strašne...fakt niečo otrasné toto Slovensko...že z toho musia ľudia žiť...

autor
23. feb 2023

@lavinis Aj pre mna je toto velmi tazka volba, preto som sa chcela s vami poradit. Mas pravdu, 800€ v hrubom je neskutocna mizeria, tiez sa velmi tazko presviedcam, ze je to ta lepsia volba, ale na druhej strane z predstavy denneho cestovania taku dialku mam stiahnuty zaludok od strachu a nechuti ☹ A bohuzial pracu potrebujem, len tak doma sediet nemozem a ani nechcem, potrebujeme kazdu korunu a ja potrebujem mat zapocet rokov do dochodku.

autor
5. mar 2023

Ahojte, tak som sa nakoniec rozhodla pre pracu blizsie a horsie platenu, ale je to naozaj luxus mat to tak blizko. Uvidim, ako to budeme zvladat financne, ci nebudem nakoniec nutena hladat nieco ine, ale keby bolo na mne, ostanem tu az do dochodku a menit nebudem.

Strana
z3