Kurz preplácaný úradom práce a koronavírus

kikinda201
25. máj 2020

Dobrý deň, potrebovala by som pomoc niekoho kto sa vyzná v týchto veciach. Začiatkom februára som nastúpila na rekvalifikačný kurz (kozmetický) preplácaný úradom práce. Odchodila som asi mesiac a pol a trvať by mal asi 4,5 mesiaca. Lenže prišla tá nešťastná corona. Kurz sa prerušil. Po vyjadrení ministra s otváraním škôl som si teda myslela, že od 1.6. by sme mohli na kurz nastúpiť rovnako ako žiaci do škôl. Lenže ozvala sa lektorka, že vyzerá to tak, že kurz bude môcť pokračovať až od septembra. To znamená, že tým, že som nezamestnaná, niesom na podpore a mám byť celé leto doma zadarmo bez peňazí a akéhokoľvek príjmu. A tam je ten problém, že v podmienkach a papieroch ohľadom kurzu píše, že ak sa preruší kurz, alebo teda vznikne pracovný pomer, tak si musím tú odchodenú časť uhradiť sama. A nieje to málo peňazí. To by som veľmi nerada, pretože raz by som si ho určite potrebovala urobiť, keďže mám v pláne sa tomu venovať. Vedel by mi niekto pomôcť, kto vie v tomto chodiť? Ako by som to mohla v tejto situácii riešiť?

duracellko
25. máj 2020

pozri si na stranke upsvar protinakazove opatrenia upsvar, preco si myslis, ze by si mala za prerusenie kurzu nieco platit?

adri442
25. máj 2020

To nie je tvojim zavinením. Takže nič nezaplatíš.

kikinda201
autor
25. máj 2020

@adri442 ďakujem za reakciu a áno, je mi jasné, že to nieje mojim zavinením, ale tu ide o to, že ak by som chcela teraz počas toho obdobia, čo je kurz prerušený niekde začať pracovať, to znamená, že budem vyradená z úradu práce a tým pádom mi skončí nárok na dokončenie kurzu. Možno by som tak ako píšeš, že to nieje mojim zavinením nemusela platiť za ten odchodený mesial a pol, ale ja si ten kurz vlastne v budúcnosti budem musieť urobiť tak či tak. Tak jediné, čo mi z toho vychádza je asi sedieť na zadku doma a počkať si do septembra, kým budem môcť pokračovať. Alebo sa mýlim?

adri442
25. máj 2020

@kikinda201 tak hľadať si prácu v kozmetickej oblasti môžeš, ale určite je pre teba najlepšie dokončiť rekvalifikačný kurz a až tak hľadať prácu.