Mám právo nastúpiť do zamestnania v tomto prípade?

jak33
15. aug 2008

Zdravim. V roku 2004 som nastupila do zamestnania na zastupovanie pocas materskej dovolenky. cca o dva roky som aj ja isla na matersku dovolenku. Teraz ked som zamestnavatelovi povedala, ze chcem nastupit, povedal mi ze uz nema pre mna miesto, a pritom co mam pracovnu zmluvu, tak tu co zastupujem je stale na materskej dovolenke a este k tomu mi zamestnavatel oznamil, ze aj tak ma nemoze zobrat, lebo miesto mna uz zobral niekoho ineho, ktoremu dal pracovnu zmluvu na dobu neurcitu a tu co ja zastupujem si vymenili pracovne pozicie. Mam pravo nastupit do zamestnania? a takisto by som chcela vediet, ci tej co ju ja zastupujem mohol zamestnavatel zmenit pracovnu poziciu ked bola na materskej, resp na rodicovskom prispevku? Viem ze pocas PNky sa to nemoze...

gapa
15. aug 2008

No veru zaujímavá situácia.
Podla mna mamičke, čo ju zastupuješ mohol zmeniť prac.pozíciu (prac.zmluvu) s jej súhlasom, jednostranne nie. Źena má právo sa vrátiť na svoju pôvodnú pozíciu len v prípade, že sa vracia hned po materskej dovolenke, teda 28týždnoch (resp. 37-mich). Ak sa vracia z rodičovskej dovolenky, tak pôvodné miesto nemusí dostať. Ak však pre nu nemá zamestnávatel iné primerané/vhodné miesto, tak by jej mal dať výpoved s odstupným alebo sa dohodnúť na ukončení PP dohodou s nadbytočnosti s odstupným (v tom prípade musí byť uvedený tento dôvod v dohode).
U teba však ozaj ide o to, ako máš formulované zastupovanie a či dôvod na zastupovanie ešte trvá. Ak áno a nemajú pre teba vhodnú prácu, tak by na teba malo platiť, čo píšem vyššie.

Skús sa popýtať aj na www.porada.sk, tam je viac hláv, ktoré sa vyznajú v zákonníku práce. No podla mna velmi záleží na presnom znení tvojej prac.zmluvy. Takže v otázke uved presné znenie.
Ak tam máš napr. zastupovanie počas "materskej dovolenky pracovníčky XY" a ona je už napr. na "rodičovskej dovolenke", tak tvoj PP už vlastne ani nemusel trvať, mohli ho s tebou ukončiť počas tvojej MD/RD.

lienocka235
15. aug 2008

suhlasim s gapou a v podstate ti zamestnavatel nemusi ani ponuknut povodne miesto lebo sa nevracias do prace po 28 tyzdnoch.
velmi zavisi na tvoje pracovnej zmluve.. ale vlastne si ju mala dohodnutu akokeby na dobu urcitu na zastupovanie.. a teda uz mohla byt ukoncena kvoli preradeniu tej co si ju zastupovala..
v tomto pripade.. hoci tu poradu vyskusaj.. je asi skor potrebne sustredit sa na hladanie novej prace pretoze tomu nedavam velke sance.

jak33
autor
19. aug 2008

Moja zmluva znie presne: Zastupovanie pocas Materskej Dovolenky XY. Pocula som aj, ze ked tu co som zastupovala zacala brat rodicovsky prispevok, tak ze mi mal zamestnavatele zmenit pracovnu zmluvu na zastupovanie pocas Rodicovskej dovolenky, resp. dalsej materskej dovolenky a ze ak to nezmenil, tak mam automaticky zmluvu na dobu neurcitu.

gapa
19. aug 2008

jak33,
v tom máš pravdu. 😉
"Ak zamestnanec pokračuje po uplynutí dohodnutej doby s vedomím zamestnávatela dalej vo výkone práce, platí, že sa tento prac.pomer zmenil na prac.pomer uzatvorený na neurčitý čas, ak sa zamestnávatel nedohodne so zamestnancom inak." - toto som citovala Zákonník práce § 71 (skončenie PP dohodnutého na určitú dobu), konkrétne ods.2.

Vzhladom na to, že aj po ukončení materskej dovolenky pracovníčky XY si nadalej s vedomím zamestnávatela pokračovala vo výkone práce bez dodatku k prac.zmluve/zmeny PZ/resp. novej PZ, kde ste sa mohli dohodnúť inak (napr. na dalšom predlžení PP na dobu určitú), tak máš ozaj podla ZP momentálne už prac.zmluvu na dobu neurčitú. Dôkaz o tom, že to bolo s vedomím zamestnávatela je, že ti nadalej platil, máš výplatné pásky a zamestnávatel nemá tebou podpísaný dodatok/zmenu PZ, resp. zmluvu novú.

Teraz ak ta už nepotrebuje môže s tebou ukončiť PP bud dohodou napr. z nadbytočnosti s odstupným (ak v dohode bude uvedený organizač.dôvod ukončenia PP) alebo ak nemá pre teba inú vhodnú prácu, resp. ty by si ju odmietla, tak ti musí dať výpoved s 2-mesačnou výpovednou dobou a dvojmesačným odstupným (predpokladám tvoj PP netrval aspon 5 rokov a v prac.zmluve ani kolekt.zmluve nemáte dohodnuté iné odstupné ani výp.dobu).

jak33
autor
19. aug 2008

Gapa, velmi pekne Ti dakujem a to som sa este dozvedela, ze zamestnavatelovi sa momentalne uvolnilo miesto...len sa bojim, aby tam nemal pripraveneho niekoho ineho...

mirkab79
17. mar 2014

Ahojte, ja som v takmer rovnakej situacii ako bola jak33 s rozdielom ze v zmluve mam uvedene zastup materskej aj rodicovskej osoby XY. som stale na RD a personalistka mi povedala ze ak sa vratim skor ako dana osoba ktoru mam v zmluve tak mi automaticky konci PP lebo uz skonci dovod na jej zastup - samozrejme odstupne nespominala, ale opravte ma ak sa mylim, ak je ona stale na RD (nedavno porodila druhe dieta) a ja mam zmluvu ako som uviedla tak ma bud musi vziat spat a dat mi primeranu poziciu ako pred materskou alebo skoncit PP dohodou s odstupnym, prosim poradte ak viete 🙂)