Manipulátor v práci

medovkovycaj
15. mar 2015

Ahojte,
vacsinou sa tu rozobera manipulator v rodinnych vztahoch, ale zazili ste uz mainipulatora, ktory by bol vasim sefom?
Ako ste sa s nim dokazali vysporiadat, ak sa vyskytol nejaky problem/ konflikt? Uz mam napr. odskusane, ze s nim musim hovorit v pritomnosti inej osoby, pretoze prekruca fakty, ale ako ho "uzemnit"?
Zajtra mame poradu, na ktorej zrejme vyhodi kolegu.... kedze to bol niekedy moj podriadeny a clovek, ktoremu naozaj verim, chcem mu pomoct. Bojim sa vsak, ze kolega uplne vybuchne... kedze sef ma v tychto veciach navrch - dokaze vytvorit u cloveka pocit viny a ze za vsetko moze on, argumentacne uplne odbieha od temy a samozrejme pristupuje k problemu z pozicie moci. Proste clovek z toho rozhovoru vyjde ako uplny debil....
Posledna kvapka pred vikendom bol projekt, ktory sa nestihol pre to, ze sef neposkytol nacas potrebne doklady. Je to oficialny dovod pre vyhadzov, kedze za predchadzajuce aktivity ho vyhodit nemoze. Jednoducho uprednostnil svoje ego pred dobrom organizacie....
Idem na danu poradu tiez, len sa bojim, ze svojou emotivnostou kolegovi este uskodim.
Preto by som vas chcela poprosit o nejake rady, ako sa s touto situaciou vysporiadat.
Len pre uplnost uvediem, ze za 2 roky nepomohol ziadny z osobnych rozhovorov s nim pri rieseniach problemov .
Pekny vecer a dakujem 🙂

lianka123
15. mar 2015

ahoj
po prve v praci si sama za seba a co sa ta netyka by si nemala riesit ani emotivne ani inak- kolegu
sef manipulator je perfektna skola, neexistuju jednotny navod ako so sefom manipulatorom vybabrat ale da sa to len to chce bezchrbtove spravanie
do prace chodis zarabat peniaze a nie kvoli ludom, to si musis uvedomit ak chces byt uspesna.
pa

pribinak
15. mar 2015

Ja mam trochu iný názor, ak je kolega správny človek, svoju pracu vykonáva dobre a ty s ním máš dobry vzťah, treba ho podržať, nie len ticho sklopiť oči a držať hubu a krok
Dnes ty podrzis jeho, nabudúce on alebo niekto iný zas teba
Aj šéf-manipulátor ma rešpekt pred silným tímom a vidí ku komu si môže koľko dovoliť

Na takchto psychopatov platí asi len mat nachystané nepriestrelné argumenty

Moj názor a ja som tímový hráč, šéfujem stredne veľkému kolektívu a vážim si dobrých kolegov

ajkava
15. mar 2015

Ja tiež neviem držať ústa. A názor, že je niekto v práci za seba nemám rada. Však človek strávi v práci prevažnú časť života. A ak chce, aby vychádzal s kolegami a dobre to tam fungovalo, tak predsa nejaký psycho šéf vás nepremôže. Problém je v súkromnej firme, kde je šéf zároveň majiteľom, konateľom. Tam má naozaj na vrch. Len si musí uvedomiť, že bež ľudí by to tiež mohol zabaliť.

medovkovycaj
autor
15. mar 2015

Sakra, zmizla mi tu cela odpoved. Nevadi 🙂
No ono je to v tom, ze sme neziskovka - pracujem tam prave kvoli ludom a samozrejme aj cielu organizacie.
V kolektive je asi 3/4 ludi, ktori by ma mali podrzat - som si vsak ista len 1/3, ze sa naozaj postavia - ono je to ine nadavat pri kave a ine postavit sa na porade.

pribinak
15. mar 2015

@ajkava presne, v praci strávis 8-10 hodín denne, to je oveľa viac ako s partnerom a ak robíš v time, musíš sa správať ako člen tímu, len málokto si môže dovoliť byt osamelým sivým vlkom

medovkovycaj
autor
15. mar 2015

Ono je problem aj v tom, ze sa vsetci spoliehaju, ze sa ja postavim (som tym uz znama, ze co na srdci to na jazyku) - oni uz nebudu musiet a robit si problemy.
Ak sa nepostavim - je tu riziko, ze sa zanho nepostavi nikto - a to tiez nechcem dopustit :/
@pribinak @ajkava @lianka123

pribinak
15. mar 2015

@medovkovycaj aj ja si všade otváram zobák, ale ak je kolega správny chlap, treba si ho zastať, pred poradiu treba kolegom povedat, nech nie su poskarati, nech kolegu podrzia, ak stoja o dobry kolektív
Nabudúce môže mat šéf na muške hocikoho z nich

ajkava
15. mar 2015

@pribinak súhlasím. taký blbý ješita si môže vytipovať hocikoho.

medovkovycaj
autor
15. mar 2015

@pribinak dakujem za povzbudenie 🙂, idem napisat kolegom, aby sme sa zajtra na chvilku stretli, ze to vybalime - hadam spolocne.
Dufam, ze to vyjde. Ak nie, tak som dalsia na rade ... ale pravdu povediac, asi radsej odist ako byt vkuse nervna zo sefa .

pribinak
15. mar 2015

@medovkovycaj držím palce, ak sa postaví polovica, tak to bude úspech, určite nie všetci. Ak si velka drzka, máš rešpekt v kolektíve, šéf si netrúfne, alebo si nebude chciet trúfnuť (to by sa zas v praci nudil, ked všetci budu ticho a nikto nebude robit revoltu )

Držím palce

rough
15. mar 2015

Nuz, dat vypoved zamestnancovi na tpp nie je jednoduche. Bud je to z organizacnych dovodov - nadbytocnost, alebo neplnenie pracovnych povinnosti (comu predchadzaju pisomne napomenutia) alebo hrube porusenie pracovneho poriadku. Takze ak nic z toho nesplna, zajtra mu asi neda vypoved. Jednoduchsie je skoncit pracovny pomer dohodou. V zavislosti od jeho vyjadnavacich schopnosti moze odist so zaujimavym odstupnym. Ja osobne by som prijala dohodu, nedokazala by som pracovat v time, kde ma sef nechce a tak nejak respektujem "pravo" sefa postavit si tim z ludi, s ktorymi sa mu dobre pracuje. Ak je sef blbec o to mensiu chut by som mala s nim pracovat. Uz som raz odisla z prace, lebo som stratila doveru v predstavenstvo. O to skor by som odisla ak by som nemala doveru vo vlastneho sefa.

bonaqa2013
15. mar 2015

tiež som mala šéfa čo si ma vôbec nezastal, práve naopak, podkopal mi nohy kde mohol. Kôli nemu som prišla o prácu ani neviem ako. O nejaký čas sme sa stretli v jednom obcho. centre, celý vysmiaty aký je rád že ma vidí, podáva mi ruku... a ja som si ho ani nevšimla. Môj starý povedal, že môj ex šéf sa tváril ako by ho do zadku niekto nakopal. Aký požičaj taký vráť - bastard jeden zákerný.

pribinak
15. mar 2015

@rough máš kus pravdy, ALE možno ten kolega ma svoju pracu nadovšetko rad, možno je to odborník vo svojom fachu a je možno lepší ako šéf (to môže byt silný dôvod prevo ho ma šéf "rad") a možno si kolega nemôže dovoliť dat výpoveď a musí proste bojovat
Niekedy ľudia zakladajú mimovládky, venujú tomu kopec času, su fachmani v nejakej oblasti, ale šéfa im robí nejaky manažér a to je potom veľký problem (šéf prd problematike možno rozumie, ale stráži prachy)

Mozno zakladateľka zajtra napíše ako to cele dopadlo

medovkovycaj
autor
17. mar 2015

@pribinak
Ahojte,
tak ako bolo v prvom komente spomenute, s manipulatorom sa da vybabrat cez bezchrbtove spravanie, co moj kolega neuznava. este pred poradou mu hodil tromfy do rukava ... sef sa na to pripravil a z kolegu spravil uplneho vola.
Ja som sa napriek snazeniu neudrzala... a tak sme za debilov dvaja. Samozrejme sa par kolegov ozvalo, ale vacsina bola ticho.
Ja to uz nejak vydrzim a o 2 mesiace koncim, kolegovi bolo povedane, ze dvere su otvorene....
Cele ma to strasne mrzi, lebo obaja svoju pracu milujeme :(

Tato skusenost mi dala ale uplne iny nahlad na zeny, ktore s manipulatorom musia zit (manzelstvo, deti) - ja som to o mojom sefovi zistila uplne nahodou len tento vikend (http://www.integra.fost.sk/clanky/nenechte.pdf) a to ho poznam 4 roky, kedy sa stretavame denno - denne. Na zaciatku cca 2 roky to bol strasne mily chalan - zlaticko.... dnes, ked sa "dostal k moci" je mi tazko ho i pozdravit. Ziadnej zene neprajem spoznat takeho chlapa, kt. z vas spravi nesvojpravnu spinu, ktora sa citi vinna za veci, ktore povodne vycitate vy jemu.
Aspon mam poucenie do zivota a hadam sa uz s takymto clovekom nikdy nezapletiem v pracovnom, ci sukromnom zivote.
Dakujem baby za rady a drzte mi palce pri hladani novej prace 🙂

pribinak
17. mar 2015

No škoda ;(