icon

Máte nárok na odstupné pri výpovedi od zamestnávateľa?

sayonara15
30. jan 2024

Dobry den, rada by som sa informovala ohladom vypovede od zamestnavatela vzhladom na nadbytocnost, dal mi vypovednu dobu 2 mesiace bez odstupneho, koniec k 31.3. Mam narok na odstupne? Vo firme pracujem 10 mesiacov. Dal mi moznost odist aj dohodou k zajtrajsiemu dnu s tym ze mi da odstupne 1 mesiac. Co je pre mna vyhodnejsie? Dakujem

Strana
z2
melanta
30. jan 2024

@sayonara15 vznikne, máš nárok normálne na dovolenku za 3 mesiace. Opýtaj sa, že to nevieš nikde v zákone nájsť, nech ti povedia paragraf, ktorý o tom hovorí.

sayonara15
autor
30. jan 2024

@melanta ani ja som nic take nenasla, este som nic taketo v zivote nezazila, pritom ide o znamu velku firmu

melanta
30. jan 2024

@sayonara15 nenašla si to, pretože nič také v zákone nie je. Nenechaj sa oklamať. Vždy si zamestnávateľ dovolí iba toľko, koľko mu dovolíš ty.

sayonara15
autor
30. jan 2024

@melanta viem ze ma chcu vylakat, pre nich je vyhodnejsie aby som odisla zajtra ako ma platit dalsie 2 mesiace. Lenze ja musim teraz pozerat na seba a svoju dcerku

luccija
30. jan 2024

@sayonara15 zostala by som a zatiaľ hľadala prácu.Za každý mesiac máš nárok na dovolenku to je blbosť čo hovori

isis234
30. jan 2024

@sayonara15 ak by ti nechceli vyplatiť za dovolenku do 31.3.2024, na čo máš nárok. obráť sa na Inšpektorát práce v tvojom meste.

sayonara15
autor
30. jan 2024

@isis234 Dakujem, urcite tak spravim ked by sa to stalo

kikushaa
30. jan 2024

@sayonara15 jasne, normalne ti prinalezi dovolenka za tie odrobene mesiace, ak odrobis 3, tak za 3m

bublinka1426
30. jan 2024

@sayonara15 neboj som zvedava jak zareaguje potom napis.

rybkoava
30. jan 2024

Byť na Vašom mieste, tak by som zobrala 2 mesačnú výpovednú lehotu, navyše budete mať nárok na 3 dni dovolenky a potom by som išla aspoň na chvíľu na PN. Je rozdiel hľadať si prácu zo dňa na deň a mať čas 2-3 mesiace. A každý mesiac je dobrý v prípade, že by ste boli donútená ísť na podporu. Držím palce.

luliu
30. jan 2024

@rybkoava PN? Ona nie je chorá. Môže ísť na UP....

sayonara15
autor
30. jan 2024

@luliu prosim Vas, nechcem zacinat debatu tymto smerom.

luliu
30. jan 2024

@sayonara15 nezačínam, v pohode, to by som sa rozpisala, len má vždy šokujú tieto rady úplne mimo témy.....

sayonara15
autor
30. jan 2024

@rybkoava dakujem, v decembri medzi sviatkami som prekonala covid, nesla som ani na pn aj jed som sa citila zle, doteraz mam nasledky. lebo som prilis zodpovedna a chcela som mat pracu spravenu, aby neskoncila na niekoho pleciach. Ja sa zariadim, nemam strach ze si pracu nenajdem

sayonara15
autor
31. jan 2024

este je moznost si ist vypytat 2 m odstupne a odist dnes. Myslite ak by suhlasili, ze je to pre mna lepsie ako zostat a odpracovat 2 mesiace? 😞

bublinka1426
31. jan 2024

@sayonara15 ako si sa rozhodla, on ti nakoniec ponukol dva platy odstupne?

sayonara15
autor
31. jan 2024

@bublinka1426 nie, podpisala som vypoved z nadbytocnosti, 2m si este odpracujem a budem hladat pracu

mamina7070
31. jan 2024

ak nemas odpracovane dva roky a tj narok na podporu je lepsie tie dva mesiace nabehne ti dovolenka a ak nebudes mat pracu pred koncom chod na pn tak aby ti este vyplatil zamestnavatel prvych desat dni

a dovolenku zi naplanuj na koniec PN ma prednost tak ti ju nakoniec preplati

bublinka1426
31. jan 2024

@melanta takze ak napriklad mne povedia ze som tam ''nadbytocna'' tiez mam narok zo zakona na 1 odstupne? ak pouziju 63? dakujem

sayonara15
autor
31. jan 2024

ja podla toho paragrafu 63 ods 1 pism b mam narok na 2 mesacnu vypovednu a 1 odstupne? ked pracujem menej ako rok? pretoze som podpisala vypoved iba s 2 mesacnou vypovednou, ziadne odstupne sa tam nespomina

bublinka1426
31. jan 2024

@sayonara15 mala si na vyber

1 - 2mesacna vypovedna
2 - odstupne 1 mesiac a vypoved tusim k dnesnemu dnu...

a neboj, dobre si si vybrala. este nebodaj OCR ci PN - tak to budes mat platene....samozrejme ziadnu chorobu neprivolavam....🍀

sayonara15
autor
15. feb 2024

Ahojte, takze ozyvam sa opat, za mesiac januar mi nevznikla dovolenka lebo som neodrobila 21 dni, 2 dni som mala lekara. Mzdar tvrdi, ze musim v kazdom mesiaci odrobit 21 dni, lenze ja som nasla vyklad ze ak neodpracujem 60 dni v kalwndarnom roku vznika mi narok za odpracovane dni v dlzke 1/12 dovolenkx za kalendarny rok za kazdych odpracovanych 21 dni v orislusnom kalendarnom roku. On tvrdi ze v prislusnom mesiaci.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2