Máte skúsenosti s osobným asistentom?

snehuliena
17. máj 2012

Hľadám dobré rady pre moju sestru, resp. synovca, ktorý by potreboval osobného asistenta do školy. Má Aspergerov syndróm a na jeseň by mal nastúpiť do prvej triedy. Kto môže byť jeho asistentom, kde sa to vybavuje... atď. Ak viete, poraďte. Ďakujem.

romea
17. máj 2012

Moja mamina robi osobnu asistentku.jednej pani so sklerozou multiplex - narok na osobnu asistenciu a na kolko hodin denne ci aj celoddenu ( to sa tyka leziacich pacientov) posudzuje urad prace socialnych veci a rodiny tam maju aj posudkoveho lekara ked uz bude vediet ci ma narok treba si najst dobreho asistenta ( ten je zato plateny) a robi to na zivnost alebo ako szco. Osobnu asistenciu v minulosti nemohli vykonavat rodina ( ti dostavali len prispevok na opatrovanie) neviem ako to je teraz. Na urade prace odbor sovialny by jej aj vedeli aj povedat ci nemaju naroky aj na ine prispevky - osobnu hygienu osatenie na auto a ine na rekonstrukciu. Treba ist najprv tam a potom si mozete hladat osobneho asistena aj cez web - zdruzenie osobnych asistentov alebo aj na FB funguje stranka sxnazvom osobna asistencia vela stastia pri vybavovani

domin85
17. máj 2012

Existuje organizacia "Belasy Motyl" co je original zdruzenie muskularnych dystrofikov, ale viem, ze cez tuto organizaciu riesili otazky osobnej asistencie aj ludia s inymi diagnozami. Kontakt najdes bud hladanim na stranke alebo cez organizaciu muscularnych dystrofikov, maju prehlad o osobnych asistentkach o zakonoch atd, skus sa tam skontaktovat.

Drzim palcek 😉

kocko
18. máj 2012

No my sme autisti a Lucia má k pani učiteľke asistentku. Riešilo sa to v škole, po dohode s riaditeľom... 😉 😉

renab
19. máj 2012

ja si myslím, že asistent v škole nie je to isté, čo osobný asistent pre ľudí v bežnom živote. osobný asistent pre pomoc s učebnou látkou je zamestnanec školy a neprideľuje ho úrad. určite budete potrebovať posudok z pedagogicko-psychologickej poradne a na základe jej doporučenia vám môžu v škole prideliť asistenta. takéhoto asistenta nemôže robiť ktokoľvek - musí mať pedagogické vzdelanie, takže podľa môjho názoru s tým Úrad práce a rodiny nemá nič spoločné. na vašom mieste by som sa išla informovať priamo do školy, alebo do poradne. Ono to záleží od toho, čo od toho asistenta budete požadovať. ak pomoc v samoobslužných činnostiach - tak potom úrad práce, ak pomoc s učivom v škole - tak potom zamestnanec školy.

marllik
4. jún 2012

osobneho asistenta plati priamo rodic. Ak splna urcite podmienky, tak mu UPSaR prizna urcity pocet hodin osobnej asistencie (podla druhu a stupna postihnutia, resp. ukonov na ktore potrebuje pomoc) na ktore mu prispeje.. niektory rodicia maju pre svoje dieta v skole osobneho asistenta aj ked skola ma i skolskych asistentov pedagoga.. je to o dohode so skolou.. niektore skoly nie su ochotne vybavovat asistenta ucitela pre jedno dieta so spec. ped. potrebami.. :o(

lucinka1512
13. jan 2020