Medzera v životopise

maruska24
23. mar 2013

momentálne je situácia na trhu práce taká, že na jedno miesto je viac uchádzačov než bolo po minulé roky. určite to poznáte, aj tu je nie jedna téma o tom, ako niekto ostal bez práce a nič sa mu nedarí... . informovala som sa teda, ako momentálne personalista triedi životopisy aby z toho nemal viac nadčasu než je únosné. A bolo mi objasnené, že prvé na čo pozerajú, je koľko je uchádzač bez práce a ak je dlhšie ako 5 mesiacov, je to už pre nich človek, čo stratil pracovné návyky 😠 😠 😠 . Vôbec ich nezaujíma, že človek si prácu aktívne hľadá, ale za ten čas má jednoducho smolu a nikto ho ani na pohovor nepozve. Tak ma teda zaujíma, čo mám dať do toho životopisu, aby som tie mesiace vyplnila a tak ma neodfiltrovali v prvej sekunde. To si mám vymýšľať? odpíšu hneď absolventa, hneď matku po rodičovskej dovolenke, okamžite človeka čo nie vlastním pričinením prišiel o prácu. Už sa ani nechcem zamýšľať nad tým, čo za ľudia sedia v manažmentoch že takto rozhodujú. Vo forach po internete je kvantum ľudí, ktorý sú doma nie rok, ale aj 4 a dlhšie, takých už podľa mňa nezamestná nikto. A že prečo je také kvantum pacientov s depresiami.

briketa
23. mar 2013

Musis mat aj napriek tej.medzere taku schopnost ci vlastnost ktora ta vyzdvihne nad inych. Bud niecim ojedinela. Dokaz im ze potrebuju prave Teba. Aspon vzbud zvedavost aby Ta chceli nazivo vidiet v druhom kole. Raz som uz v interview povedala po uplne serioznom predstaveni sa ze nie som sice zaklinac hadov ale stresove situacie v navale prace zvladam s uplne chladnou a koncentrovanou hlavou. Zobrali ma. A teta na osobnom si ma navzdy zapamatala ako zaklinacku hadov 😀

mima4
23. mar 2013

@maruska24
musis sa vediet predat! a kym si doma, pracuj na sebe, uc sa jazyky, navstevuj rozne kurzy, seminare,... denne makaj na zveladovani svojich znalosti... najhorsie co moze byt je pasivita a to take vegetovanie, ze "co mi padne z neba".
Taktiez ak mas deti, jasne na pohovoroch povedz, ze rodina ti nebude zasahovat do prace, o deti je postarane aj v case chorob.

Chapem tvoje rozpolozenie, momentalne je velmi zla situacia na trhu prace ale aj vela nekvalifikovanych osob. Kamos robil vyberove konanie do svojej firmy, prislo velmi vela ludi, ale ledva 5 % z nich sa vedelo slusne dohovorit anglicky.

maruska24
autor
23. mar 2013

@briketa na osobnom pohovore by problém vôbec nebol, ale ani nezavolajú, jednoducho týmto štýlom sleketujú kvantum životopisov. Niektoré firmy to ani nečítajú.

čo sa týka kurzov, chodím na jazykový, ale keby mi ho neplatil muž, tak to nemám z čoho zaplatiť, rovnako ako ostatné vzdelávacie kurzy a pod. Takže v našej republike platí, bez práce niet peňazí, bez peňazí niet života. a keď som sa aj známych pýtala, či by mi nedali zopár lekcií napr. z počítačového programu a pod. tak mi rovno povedali buď že niet času, alebo, veď sa môžeme dohodnúť na cene. Takže z tohto hľadiska tu poukazujem na to, ako to vo firmách je. Takú mamičku po rodičáku, nezamestnanú, ako si hľadá prácu, si ani neviem predstaviť, ako ich musí presviedčať, že tri roky nesedela nečinne na zadku a nemá pracovné návyky.

mima4
23. mar 2013

@maruska24
Nestracaj nadej! Ked uz su tak zazrati na peniaze ti tvoji znami, tak mohli aspon akceptovat, ze im zaplatis, ked uz budes pracovat.
Ono, zeny ktore maju dobru pracu, ktora ich bavi, a pri ktorej slusne zarobia, ani tu na slovensku neostavaju tri roky doma - vacsinou.
Je super, ze ucis sa ten jazyk... fakt vyuzivaj kazdu minutku na zdokonalovanie svojich znalosti, drzim palce!

simca06022011
23. mar 2013

@maruska24 musis sa vtierat inym sposobom ako posielat zivotopis, telefonicky, emailom.. aka si aktivna, nech si tak aspon vyskusaju atd atd... ;) fakt je ten ze zivotopisy su vsetky rovnake a o nicom... nikdy som podla neho zamestanca neprijala, skartovala som ich uz niekolko sto... vsade je to rovnake.. skola od vtedy do vtedy.. kazdy v tejto dobe ma kopec pracovnych miest, cize uplna normalka je ze 25 rocny chalan bol u 8 zamestnavatelov.. to ma podla mna este horsi uvypovednu hodnotu ako ten co pracoval na 2 miestach a teraz je par mesiacov doma 🙂)) Pri miestach nie su vacsinou popisane naplne prace, ktore vyzdvihnu nieco pre firmu potrebne.. v schopnostiach znalostiach stale to iste... flexibilny stresuvzdorny a potom sa mi rozteka za stolom ked mu zvoni telefon a vedla neho sedi zakaznik.. a o tom ze si nestihne nieco urobit, ale uz 15:45 je pobaleny domov ... najlepsie ako vyhodnotit zamestnanca je vyskusat si ho 🙂) tak sa hrň všade aj na skusku a vsetkych ohur... 🙂) ked ta nevyberu tak im akcne povedz nech zavolaju keby predsa potrebovali... fakt je taky ze zly zamestnanci su za par mesiacov fuc... (minuly rok som v januari priajala štyroch, do leta nebol ani jeden... lebo flexibini, prisposobivi, aktivni, asertivni, stresuvzdorni, lojalni boli vsetci 🙂)))

mima4
23. mar 2013

@simca06022011 ahoj, s tymi zivotopismi az tak nesuhlasim. Teraz som riesila niekolko zivotopisov vysokoskolsky vzdelanych ludi a musim ti povedat, ze som bola az sokovana..ake pamflety dokazu vypotit...😀 pravdupovediac s takymi ludmi nie je o com. Zivotopis, aj ked sa zda iba ako formalita, je PRVY KONTAKT cloveka s potencialnym zamestanvatelom!

Zamestnavatel dostane neraz aj niekolko stoviek zivotopisuov, kebyze ma na ne kaslat a ist "skusat" ludi... by ho porazilo 😀 .. takze napr. zo 100 zivotopisov vyluci pamflety plus nedostatocnu kvalifikaciu a prax a na pohovor si zavola max 10 ludi. 🙂

simca06022011
23. mar 2013

@mima4 zavola si na pohovor 10 ludi a co s nimi? ;) Bohuzial inak ako skusanim sa to neda.... roky zamestnavam ludi a viem ze aj "dobry zivotopis" a " v pohode pohovor" nie je zarukou nicoho... cize ja som prestala riesit inzeraty, vyberat zo stovky ludi... nonstop dvihat telefony aj par mesiacov po uzavierke... a kedze sa ludia chodia aj tak pytat na pracu, vezmeme koho mame v zalohe a skusime 🙂) Samozrejme prihliada sa na zivotopis, na vzdelanie a na "pribliznu prax" aby sme si na miesto skladnika nedali uctovnika a na miesto uctovnika, niekoho kto pracoval akurat tak ako casnik... ale to je tak vsetko ;) Detto ked hladam predajcu dielov tak si pozriem ako dlho sa ohrial v ktorej firme... ten co po kratkej dobe vystriedal tolko firiem s rovnakym zameranim, nie je lojalny a je to iba spekulant. Ale jasne vsetko je individualne 🙂 Ja dam na skusanie, osobne odporucenie.. s tym ze clovek koho beriem vie, ze ak nebude dobry ja si ho tam nenecham.. a mame pokoj na dusi vsetci ;) Inym moze vyhovovat ine..

mima4
23. mar 2013

@simca06022011 inak tieto osobne odporucania aj my praktizujeme. Ja viem, ze to vela ludi odsudzuje, a nazyva "protekciou" ale fakt, clovek "niekym dotiahnuty" sa skor osvedcil u nas ako niekto z vonka... pretoze je odporuceny uz niekym, komu u nas vedenie doveruje 🙂

simca06022011
23. mar 2013

@mima4 aj na toho cloveka je od znamych vacsi tlak 🙂)) tak sa snazia
ja inak mam jedneho zamestnanca ktoreho by som najradsej naklonovala (bohuzial nejde to) a ten sa mi doslova vtrel do prace.. on velmi chce a on pride a uvidime.. (predtym mi samozrejme poslal CV) od prveho dna makal ako fretka, nechapala som... dodnes je to nas najspolahlivejsi clovek a robi u nas pomaly ale isto 4 roky ;) a to je mlady chalan...

mima4
23. mar 2013

@simca06022011 waw, no super, určite nezabudnite ho nalezite ocenit 🙂

viera77
23. mar 2013

toto vsetko je naozaj pravda, ale k otazke, ako riesit situaciu zakladatelky temy - co zadat do medzery v zivotopise, ktora presahuje dobu 5 mesiacov mozno aj niekolko rokov? alebo na rovinu do cv napisat materska alebo rodicovska dovolenka od....- ....sucasnost? Myslim, ze takymto "priznanim" sa kazda z nas nezamestnana okamzite odrovna a zase pri dlhsej medzere v cv si uz vraj stratila pracovny navyk, aj ked pocas materskej/rodicovskej dovolenky od skoreho rana az do noci 24 hodin 7 dni v tyzdni frcis ako fretka v jednom kolotoci - deti, domacnost, manzel, atd.........aka je sanca, ze ma zamestnavatel vobec pozve na pohovor? podla mna nulova aj ked cv moze byt dokonale spracovane a je sa aj cim pochvalit.........nuz, slovenska realita a zial, aj vlastná skusenost, hovorim tomu "diskriminacia mamiciek", inak mi ani neda ☹ . Aj ked na sebe neustale pracujes, zdokonalujes sa a mas obrovsku chut pracovat, dnes je to len o znamostiach alebo o velkom stasti, zial ☹ a preto nie kazdej z nas sa praca po x-dlhom case aj podari najst 🙄 ......toto je moj nazor, mozno budete suhlasit a mozno nie 😉 .

simca06022011
24. mar 2013

Tak tam nepiste nic, nikde nie je napisane ze v zivotopise musi byt vsetko, ked sa opytaju poviete ze ste dali iba informcie ktore ste pvazovali za dolezite v suvislosti s pracovnou poziciou, alebo to nejak napsiat v motivacnom liste

maruska24
autor
24. mar 2013

@simca06022011 beriem všetky názory, v každom je kus pravdy. Je mi úplne jasné, že tie životopisy sú viac menej rovnaké, na jedno kopyto, že prax je jedna vec, papier druhá, ale ako sa vôbec dostať na pohovor, keď diskriminuje už aj samotný štát. Keby som bola ja zamestnávateľ, tiež by som pozerala na vek uchádzača, na pohlavie, na prax, a na skúsenosti a tiež by som vyradila takého kto má už xy robotu. A to všetko z čisto praktického hľadiska. Ale život je o niečom inom. Ja som mala už 6 prácu. Nie preto že by som bola prelietavá, ale v jednej som iba zastupovala, v druhej firma skrachovala, v tretej málo platili, zo štvrtej som odišla dobrovolne, lebo mi ponúkli niečo iné, a v tej šiestej - hold kríza, nadbytočný zamestnanec. A teraz čo? Nemám to uviesť v životopise? Nehanbím sa za to, že mám prax a nie ľavé ruky. V každej jednej práci som mala xy neplatených nadčasov, často aj dobrovoľných. A kvantum ľudí mi poďakovalo, že som im pomohla. Keď som drahému hľadala prácu, tak tam boli kritéria platové. V BA, mylná info že každý robí za 1000 EUR na mesiac, ako je v médiách často prezentované, je klinec do rakvy. Vyslovene rozhodovali tak, kto si ako zapýtal. Drahého som poučila, že netreba hneď vyblafnúť na nich že chce 1000 eur, povedal ovela menej, dostal prácu. Ale ja takúto vec ani len do sprievodného listu neuvádzam, jednoducho ma na pohovor nezavolajú. Aj keby som im ten životopis nakreslila. Proste, vek, žena, a dlhšie bez práce. A ano, jedna kočka tu písala že je to aj o šťastí. Rozhodne. Poznám niekoľko ľudí, čo o svojej práci nemajú ani poňatia, nieto ešte odbornosť a sú dokonca vo vedení. Preto sa neustále zamýšľam nad tým, ako ten životopis zatraktívniť aby si ho aspoň všimli a nie hneď odťukli delete.

zuzanat
24. mar 2013

ahojte, ja si pracu hladam od septembra, prestahovali sme sa z dediny do mesta odkial pochadzam, moja sestra je na inv.dochodku, moze mi strazit syna, avsak ja stale bezuspesne hladam pracu... najskor som si do zivotopisu deti nepisala, kedze som k 31.8 dostala vypoved, tak som si pisala, ze som dovtedy pracovala v tej firme, odvtedy som nezamestnana... teraz som si asi do 4 firiem poslala CV kde mam uvedene aj deti, pretoze na pohovore na to aj tak vzdy prislo. Pracovala som na planovani, vystudovanu mam andragogiku, anglicky jazyk pisem mierne pokrocily, no za ten cas som bola len na 5pohovoroch ☹ Netusim co robim zle, ale som z toho znechutena, sklamana, vela som si uz poplakala ☹ Zacala som chodit aj na doucovanie z anglictiny, co je sice brutalne drahe, ale dufam, ze mi to pomoze, lebo uz fakt neviem co robit. Posielam CV na tu poziciu kde som pracovala, neozvu sa, alebo napisu, ze som nebola vybrata do vyberoveho konania, posielam si ziadosti aj na personalne pozicie, tam vsak nemam prax! A k tomu dve male deti, tak kde si sakra mam hladat pracu???? Fakt na nervy uz!

amouramour
24. mar 2013

tak na pohovore sa vyplaca hovorit veci na rovinu...beztak vyplavaju casom na povrch a to je este horsie...inak do kosa vacsinou putuju aj sukromne VS a soc. praca typu alzebeta a pod...a stale sa najde kopec ludi co to itak studuju to nechapem....

mima4
25. mar 2013

@zuzanat ako vedia tvoj pocet deti? V zivotopise take udaje nemaju co hladat - teda pocet deti!! skvely profesny CV sa da vyselektovat cez profesia.sk a nie je tam ani zmienka o pocte deti, rodinych vztahoch, sukromnych veciach.. take veci nemaju co byt v zivotopise... to je profesny zivotopis - teda vzdelanie, kuzry, certifikaty, prax... nic ine.. max zo sukromia "oblubene aktivity" 🙂

mima4
25. mar 2013

@amouramour no to ani ja nechapem ako niekto moze studovat socialnu pracu, alzbetu atd... pedagogiku... a nechciet pravdaze robit v tych sferach. Pre inu formu kariery su take skoly a zamerania uplnym zabijakom... u nas tiez z takych skol nechcu ludi, lebo je zname, ze vacsina co tam chodi, by normalnu vysoku skolu nezvladli...

repelova
25. mar 2013

@mima4 A keď ti tam lietajú 3 roky na materskej, ktoré v CV neuvedieš a oni sa opýtajú, a čo ste robili tie 3 roky??

amouramour
25. mar 2013

@mima4 a itak tu podchvilou najdes maminu co to zacne pri materskej studovat, len kvoli VS...celkove mame smiesny system vysokeho skolstva...diplom ma uz skoro kazdy a tym padom uz takmer nema cenu...mala by prist reforma, kde by skoly nedostavali prispevky na zaklade poctu studentov a mozno aj s kvalitou by sa nieco udialo...

mima4
25. mar 2013

@repelova povies ze materska, ale v zivotopise to nepises... a zas mas tam posledne zamestnanie, ktore mozno je ukoncene ku koncu rodicovskej.
aj ked realita je taka, ze pokial zena chce mat dobru a slusne zaplatenu pracu, nemoze si dovolit stravit tri roky mimo, ale pravdaze, je to na kazdeho rozhodnuti. 🙂

mima4
25. mar 2013

@amouramour ale ten titul s prepaceni je uplne naprd, pretoze zamestnavatel chce cloveka, ktory je zrucny, ma prax, je flexibilny, rychlo mu to pali... je ochotny brat aj nadcasy... je kreativny... so samotnym titulom si moze clvoek vytriet rit 😀 aj ked urcite je fajn, ked aj ten titul clovek ma, ale musi splnat aj dalsich x kriterii 🙂

amouramour
25. mar 2013

@mima4 tak ale to by si sa cudovala kolko ludi si mysli mam titul musim zarabat vela a dostat skvelu pracu len tak🙂najma absolventi su uplne neskutocni

mima4
25. mar 2013

@amouramour no a potom nadavaju na cely svet, ze su nezamestnavelni 🙂

zuzana76
25. mar 2013

@mima4 kto studuje pedagogiku, tak by nezvladol normalnu skolu? teda vacsina? no zvlastne, ja samozrejme pracujem v tejto oblasti, lebo som to aj vzdy chcela, ale taha ma to aj inymi smermi obcas, ale teda vidim,ze podla ludi ako ty, by som bola uz po precitani Cv asi odpisana.

amouramour
25. mar 2013

@zuzana76 mima aj ja sme to skor mysleli v zmysle, ze napr. je mizive percento ludi, kt. studuju socialnu pracu a pod z presvedcenia...bohuzial vacsina len kvoli lahko ziskatelnemu titulu - pretoze tieto skoly patria k lahsim ako napr. ekonomia kde treba matiku a pod.

zuzana76
25. mar 2013

@amouramour no ja som socialnu pracu nestudovala, ale ucitelstvo, je mi jasne, ze aj lekar ide na medicinu, lebo chce byt lekarom, ja som chcela byt vzdy ucitelkou, a teda mam praveze skusenost,ze mnoho ludi s pedagogickym vzdelanim zakotvi potom kvoli platom, najma muzi v uplne inych profesiach a su aj dost sikovni

amouramour
25. mar 2013

@zuzana76 ved jasne, ja netvrdim, ze tam nie je vela aj sikovnych ludi...len v poslednej dobe si napr. tu socialnu robia neskutocne kvanta ludi len kvoli diplomu a potom sa to bohuzial berie tak ako berie a deformuje to pohlad na skolu ako taku

mima4
25. mar 2013

@zuzana76 ja som napisala ti vseobecny nazor, ktory panuje. Ja nechcem hodnotit tvoju skolu, lebo ja som ju neabsolvovala, ale vo vseobecnosti v spolocnostiach panuje ten nazor, ze su to velmi slabe skoly. Z mojej osobnej skusensoti ti mozem povedat, ze na taketo skoly sli ludia, ktorych si ja pamatam zo ZŠ a ledva prechádzali na trojky, štvorky.... proste totalni blbci... ale nechcem hodnotit skolu, len ma mrzi, ze realne nemame dostatok pedagogov, socialnych pracovnikov....

mima4
25. mar 2013

@zuzana76
@amouramour
no v dnesnej dobe, pokial si zena nenajde zazobaneho muza, nemoze si dovolit robit ucitelku.

eeffka
25. mar 2013

no ja som si zvykla prijat na uvolnen miesto niekoho sikovneho z firmy, lebo ludia z ulice: nuz papier znesie vela, aj skolu mali v odbore, aj prax na papieri chvalyhodnu ale absolutne neschopni samostatnej prace...
a mamicky na 3r MD by si mali uvedomit ze prac navyk stratili cca po roku, nech si kazdy rozprava co chce, sama mam 2 deti a teraz som sla po 2. MD do prace po roku a mala som problem naskocit do vlaku a to som robila doma na 1/2uvazok... bohuzial pri deckach sa profesne hlupne... najma pozicie co su dobre platene, taka predavacka tam nema co stratit ale vaćsinou dobre platene miesta ti jednoducho nedovolia ostat doma na 3r, ako mozes.... ale potom si z kola von. Nieco za nieco