Môže dostať slobodná matka v núdzi výpoveď, ak je na rodičovskej dovolenke?

strawberry1
11. nov 2010

ahojte, nevie niekto poradit? mozem ako slobodna matka na rodicovskej dovolenke a v hmotnej nudzi dostat v praci vypoved, tj konci mi v praci pocas rodicovskej dovolenky zmluva, tak neviem ako je to, ak mi ju nepredlzia. Niektori hovoria, ze mne ako osamelej matke v nudzi nemozu dat vypoved ale niektori hovoria,ze zmluva jednoducho vyprsi a ostanem bez prace

gapa
11. nov 2010

@strawberry1
mýliš si dva pojmy: ukončenie prac.pomeru a ukončenie PP výpovedou. Je viacero spôsobov ukončenia pracovného pomeru. napr. výpovedou zo strany zamestnávatela, ukončenie pracovného pomeru na dobu určitú ... dohodou, výpovedou zo strany zamestnanca, ukončenie PP v skúšobnej dobe ....

Mamičky na MD, RD, osamelé mamičky s detmi do 3rokov nemôžu dostať výpoved od zamestnávatela napr. z nadbytočnosti. Môžu ale dostať výpoved napr. ak sa ruší, sťahuje firma alebo jej časť. Ale toto nie je tvoj prípad. Tebe môže skončiť pracovný pomer uplynutím doby určitej, nejde o výpoved. T.j. zamestnávatel ti nemusí predlžiť prac.pomer, ak nechce. Bohužial.

strawberry1
autor
11. nov 2010

@gapa dakujem za info. Treba sa prosim ta potom prihlasit na urad prace aj ked som na rodicovskej dovolenke?

gapa
11. nov 2010

@strawberry1
ked nehladáš prácu, staráš sa o dieťa a poberáš rodič.príspovok, tak nie je dôvod.

No dúfam, že si si podala prihlášku na soc.poistovnu (nie upsvar) aby si bola odo dna pôrodu dôch.poistená, bud po pôrode alebo odo dna po ukončení čerpania MD.

Od ukončenia PP už ti netrvá pre nárok na podporu v budúcnosti poistenie v nezamestananosti. Treba splniť podmienku aspon dva roky v polsendých troch rokoch pred zaevidovaním byť poist. v nezam. To platí teraz.

mimialli
12. nov 2010

ahoj Gapa, momonetalne som na RD s tym ze mam zmluvu na neurcito a pred materskou som riadne pracovala-toto znamena, ze som bola poistena v nezamestnanosti automaticky - platil to zamestnavatel alebo ja tym, ze mi to niekde strhali z platu???????????
Diky diky...prosim objasni.
M.

gapa
13. nov 2010

@mimialli
áno, zamestnanec pracujúci na pracovnú zmluvu je u nás automaticky povinne poistený v nezamestnanosti. 1% strhali tebe z hrubej mzdy a dalšie 1% platil zamestnávatel.

mahra
31. máj 2011

toto je moj prípad, zmluva mi jednoducho vypršala a nepredlžili mi. keby som bola nastupila po 8mes možno by predlžili ale mne sa zdalo priliš skoro isť do práce od 8mes dieťata.