icon

Môže manžel živnostník zamestnať svoju manželku?

22. okt 2025

Manžel je živnostník. Môže ma zamestnať aj keď má len živnosť?
Plánuje prejsť na sro po novom roku.

Ak by ma mohol zamestnať ako živnostník, koľko musí odvádzať za mňa do sociálnej poisťovne a zdravotné? Ďakujem 🍀

Strana
z2
anonym_f5fe31
Autor odpoveď zmazal
autor
22. okt 2025

Ešte dodám, že ani teraz ani v budúcnosti nebudem mať materské ani rodičovský,ani tehotenské,nakoľko už deti máme

anonym_0c5c76
22. okt 2025

Zamestnat ta moze. Na odvody sa opytaj AI

anonym_43d4d1
22. okt 2025

@anonym_autor samozrejme, aj živnostník môže zamestnavať.
Ako firma, nemusíš byť vedený len ako s. r. o., roky máš firmu ako živnostník. Je to tvoje rozhodnutie akú formu založíš.
A môžeš zamestnať x zamestnancov
Na daňový úrad dáš ohlasovaciu povinnosť, ak ideš zamestnávať 1x
Účtovník ti poradí , akú hrubú mzdu ti nastavi, aby sa ti odvádzali aj do soc. Aj do zdr. Odvody

autor
22. okt 2025
@anonym_43d4d1

@anonym_autor samozrejme, aj živnostník môže zamestnavať.
Ako firma, nemusíš byť vedený len ako s. r. o., roky máš firmu ako živnostník. Je to tvoje rozhodnutie akú formu založíš.
A môžeš zamestnať x zamestnancov
Na daňový úrad dáš ohlasovaciu povinnosť, ak ideš zamestnávať 1x
Účtovník ti poradí , akú hrubú mzdu ti nastavi, aby sa ti odvádzali aj do soc. Aj do zdr. Odvody

@anonym_43d4d1 super, ďakujem

joja101
22. okt 2025

@anonym_0c5c76 Čo by sme bez tej AI robili, však?

anonym_de1aba
22. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_43d4d1 super, ďakujem

@anonym_autor robis to preto aby si mala narok na podporu ci dochodok ci pn? preco normalne nepracujes.

anonym_b3cdf1
22. okt 2025
@joja101

@joja101 nie vždy sa môžeš spoľahnúť na to, že sú odpovede 100% správne

autor
22. okt 2025
@anonym_de1aba

@anonym_autor robis to preto aby si mala narok na podporu ci dochodok ci pn? preco normalne nepracujes.

@anonym_de1aba príjem pre mňa a aby sa mi normálne rátali roky do dôchodku, odpracované roky

anonym_d74bf4
22. okt 2025

U nás vedúca má živnosť a zamestnáva 13 ľudí, aj svoju dcéru.

anonym_de1aba
22. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_de1aba príjem pre mňa a aby sa mi normálne rátali roky do dôchodku, odpracované roky

@anonym_autor to znamena ze budes ''akoze robit'' a muz bude platit ten najmensie odvody ze?

moonlight1210
22. okt 2025

Moze, ale musi splnit vsetky nalezitosti pre zamestananca (odvody, stravne, nahlasovanie PN a, atd, atp). Vratane dokumentacii (BOZP, pracovna zdravotna sluzba, GDPR, ...).
To uz si najdite niekoho, kto sa v tom vyzna, nech to pre vas robi, alebo aspon tento zaciatok cely urobi, aby st emali vsetko, co treba.

Alebo sa hod na zivnost aj ty a rob pre neho.

anonym_fefd0c
22. okt 2025
@joja101

@joja101 AI je idealna na vseobecne otazky, ale pri tomto by som sa na nu naozaj nespoliehala. Ale rypnut si je super pocit, vsak?

simca06022011
22. okt 2025

samozrejme, zivnostnik si moze zamestnat kohokolvek, tak ako aj iny zamestnavatel. Ano bude potom podla zmluvy platit mzdu aj vsetky odvody.
Mimochodom je to uplne bezne, neviem preco si niekto mysli, ze zivnostnik nemoze mat zamestancov, vobec sa to nevylucuje, Na zivnost moze byt mali majster a aj chlap co organizuje 20 robotnikov a zamestnava, rovnako tak mini predajna ako aj milionovy obchod.

autor
22. okt 2025
@moonlight1210

Moze, ale musi splnit vsetky nalezitosti pre zamestananca (odvody, stravne, nahlasovanie PN a, atd, atp). Vratane dokumentacii (BOZP, pracovna zdravotna sluzba, GDPR, ...).
To uz si najdite niekoho, kto sa v tom vyzna, nech to pre vas robi, alebo aspon tento zaciatok cely urobi, aby st emali vsetko, co treba.

Alebo sa hod na zivnost aj ty a rob pre neho.

@moonlight1210 fíha, to mi nenapadlo, znie to celkom fajn živnosť pre mňa

anonym_d74bf4
22. okt 2025
@anonym_autor

@moonlight1210 fíha, to mi nenapadlo, znie to celkom fajn živnosť pre mňa

@anonym_autor pred založením živnosti si naštuduj čo je Švarcsystém a prečo je nelegálny
to že budeš pracovať na živnosť u manžela živnostníka je nelegálne, on ťa má riadne zamestnať a platiť všetky odvody

anonym_de1aba
22. okt 2025
@anonym_d74bf4

@anonym_autor pred založením živnosti si naštuduj čo je Švarcsystém a prečo je nelegálny
to že budeš pracovať na živnosť u manžela živnostníka je nelegálne, on ťa má riadne zamestnať a platiť všetky odvody

@anonym_d74bf4 akoze ako sa da vyhnut plateniu odvodov..ved do sp aj zp musi. ja nerozumiem co chces napisat.

autor
22. okt 2025
@anonym_d74bf4

@anonym_d74bf4 veď na to sa pýtam, chcem riadne zamestnať a mať odvedené odvody 😃

anonym_d74bf4
22. okt 2025
@anonym_de1aba

@anonym_d74bf4 akoze ako sa da vyhnut plateniu odvodov..ved do sp aj zp musi. ja nerozumiem co chces napisat.

@anonym_de1aba pracovať rovnako ako zamestnanec ale nemať pracovnú zmluvu a oficiálne sa tváriť, že podnikám na živnosť je u nás nelegálne

niektorý "zamestnávatelia" tak vykorisťujú ľudí, že ich nútia ísť na fiktívne živnosti a pritom pracujú u nich, používajú firemné náradie a priestory a pred zákazníkmi vystupujú akoby boli pod tou cudzou firmou hoci sú oficiálne samotnými podnikateľmi
dostanú služby ako od zamestnanca ale nemusia dodržiavať zákonník práce

autor
22. okt 2025
@anonym_d74bf4

@anonym_de1aba pracovať rovnako ako zamestnanec ale nemať pracovnú zmluvu a oficiálne sa tváriť, že podnikám na živnosť je u nás nelegálne

niektorý "zamestnávatelia" tak vykorisťujú ľudí, že ich nútia ísť na fiktívne živnosti a pritom pracujú u nich, používajú firemné náradie a priestory a pred zákazníkmi vystupujú akoby boli pod tou cudzou firmou hoci sú oficiálne samotnými podnikateľmi
dostanú služby ako od zamestnanca ale nemusia dodržiavať zákonník práce

@anonym_d74bf4 toto sa mňa netýka a ani nebude. Zmluva a všetko ako má byť a ako sa patrí.

anonym_43d4d1
22. okt 2025
@anonym_d74bf4

@anonym_d74bf4 ona nechce založiť živnosť
Chce byť zamestnaná na prac. Zmluvu u živnostníka
Čiže riadne odvody

anonym_43d4d1
22. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_d74bf4 toto sa mňa netýka a ani nebude. Zmluva a všetko ako má byť a ako sa patrí.

@anonym_autor poraď sa s účtovníkom , ako ti má nastaviť odvody, aby sa ti rátali do dôchodku , lebo o to ti ide. Aby sa ti to aj rátalo
Odvody každý mesiac manžel odvedie za teba riadne
A výplatu ti tiež každý mesiac bude posielať
Samozrejme všetko z podnikateľského účtu

anonym_43d4d1
22. okt 2025

A ak máte deti, ešte ti účtovník aj vyráta , koľko ti vyjde daňový bonus, nebude to plná suma, ale alikvotna
Na takéto veci jednoducho treba účtovníka, aby to bolo riadne vypracované
Nakoľko aj každý mesiac by mal manžel mať spracovanú tvoju mzdu, pochybujem , že by to vedel sám. Ale nesúdim! Neviem, v akej sfére manžel pracuje, možno si papiere robí sám
Ak je živnostník , tak podľa mňa už má teraz účtovníka

domkakvet
22. okt 2025

@anonym_autor ano moze ta zamestnat.

anonym_43d4d1
22. okt 2025

Sú tu také komentáre, akoby okrádala alebo pýtala peniaze z rozpočtu autorka
Veď sa ide zamestnať , odvody budú platiť a to , že bude doma je ich rodinné rozhodnutie
Neokráda predsa štát, ale práve do neho prispieva odvodmi
To že si to ešte ku všetkému vie manžel uplatniť pri daňovom , záleží , či si paušálne alebo inak uplatňuje , to je len plus

Ale odvody ako také , aj výplata ide z ich vačku, rodinného rozpočtu
Neviem, čo podaktorí máte
Veď autorka nepýta a nezneužíva systém, ako byť doma , na PN , na úrade a vyciciavať
Smelo do toho autorka

anonym_d74bf4
22. okt 2025
@anonym_43d4d1

@anonym_d74bf4 ona nechce založiť živnosť
Chce byť zamestnaná na prac. Zmluvu u živnostníka
Čiže riadne odvody

@anonym_43d4d1 ale aj taká ponuka robiť na živnosť pre manžela tu padla a autorka to brala ako fajn možnosť

*
@moonlight1210 Alebo sa hod na zivnost aj ty a rob pre neho.
@anonym_autor fíha, to mi nenapadlo, znie to celkom fajn živnosť pre mňa
*

moonlight1210
22. okt 2025
@anonym_d74bf4

@anonym_d74bf4 tak zalezi, aku by mala zivnost.
Moze realne vykonavat pracu aj pre inych pomedzi to. Aspon na par faktur rocne.

Jemu tiez nemusi davat fakturu kazdy mesiac.
Moze mu dat par faktur na (roznu) vyssiu sumu parkrat za rok za rozne cinnosti (na ake bude mat zivnost), hoci inak tu pracu bude pre neho robit mesacne.
Takze z toho nebude tak svietit, ze ide o zavislu cinnost.

Akurat tu zas treba dat pozor napr. na transferovu dokumentaciu, kedze pojde o personalne a ekonomicky prepojene osoby (ak by pre neho robila nieco na zivnost). Co je cca 400-600 eur rocne, v zavislosti od firmy, ktora im to vypracuje. Ale da sa to do nakladov.

Vsetko ma svoje pre aj proti.

anonym_934273
Autor odpoveď zmazal
anonym_d9c63f
22. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor s tou živnostník si to prever, pretože od nového roka su cca 400€ odvody na živnosť. Ci vás lepšie nevyjde ak ta zamestna na polovičný úväzok, ušetríte na odvodoch. My sme v podobnej situácii ale muž má s.r.o.a ja som u neho zamestnaná na 1/4 úväzok, kvôli nízkym odvodom na nejaký čas, kým sa firma spamätá, lebo by nám nevyšlo aby mi platil odvody napríklad z 1000€ v hrubom výplaty.

alenamihal
22. okt 2025

Moj manzel ma s.r.o. a som v jeho firme zamestnana..odvadzame min odvody momentalne ..min preto,lebo do vasej vlady nedam ani jeden cent navyse..ked sa zmeni situacia,zmenim si aj mzdy...ja od jan lutujem zivnostnikov,nekrestanske prachy budu platit ...lepsie mat s.r.o. momentalne

Strana
z2