Môže rakúsky zamestnávateľ preplácať cestovné?

janelinka
20. jan 2012

manžel pracuje v Rakúsku a nevieme či má nárok na príspevok na cestovné,či vôbec niečo také je,kde a aké papiere treba na vybavenie.vopred vám ďakujem za odpovede,veľmi nám tým pomôžete.

katana11
20. jan 2012

No to zalezi cisto na firme alebo osobe u ktorej robi, ci mu preplati urcitu cast cesty alebo nie... mne chlap rozvaza ludi po rakusku a naspat domov a niektori si beru blocky ze im to preplatia... tak treba sa len ludsky dohodnut... ale neviem ci nieco take maju v zakonikoch prace 😕

anaxamon
20. jan 2012

myslim ze zo zakona ma narok na urcitu sumu podla toho kolko km dochadza. vybavuje sa to na ich finanzamt(myslim ze tak sa to pise) ale neviem co vsetko potrbujes dolozit. manzel tieto peniaze ma, vybavil si to pomerne jednoducho ale nemam ho odma teraz aby som ti napisala podrobnosti, iste je vsak to ze na tzv. pendel peniaze (ako to vola moj muz) narok bude mat aj tvoj manzel ak denno denne dochadza, avsak nie od zamestnavatela ale od statu

vroni
20. jan 2012

Ma narok na danovu ulavu (ak je zamestnanec), ale na preplacanie cestovneho narok nema. Podnikatelia (aj opatrovatelky) mozu mat dohodu s rodinou o preplacani cestovneho, ale predpokladam, ze manzel nepracuje ako opatrovatelka ani ako podnikatel.... Isteze moze mat velkoryseho zamestnavatela, s ktorym sa dohodne, ale to je cisto prejav dobrej vole a nie naroku.
Pendlerpauschale pri vzdialenosti vyssej nez 60 km je 306 euro mesacne (ak tolko plati dan!!!, priplacat mu to nebudu) za podmienky, ze verejnymi dopravnymi prostriedkami to trva minimalne dvakrat tolko co autom (ak chodi priamy vlak ci autobus tak len 168 euro)

lubina
20. jan 2012

Existuje taka webstranka Vasa Europa Poradenstvo http://ec.europa.eu/citizensrights/front_end/in.... Tam mozzu obcania zasielat svoje otazky tykajuce sa jednotneho EU trhu (socialne, pracovne, rodinne, danove otazky atd) a do troch pracovnych dni dostanu odpoved od pravnika, ktori je clenom timu expertov EU na pravo EU. Je to pre obcanov bezplatne.

tatrankamoja
2. sep 2016

@vroni ďakujem, že si sa zapojila do tejto diskusie, veľmi mi tvoja rada pomohla....no zaujímalo by ma, či je možné si tie pendlerské peniaze požiadať aj Slovensku???
ako dlho trvá, kým prídu peniažky v Rakúsku od podania žiadosti na pendlerské?

vroni
2. sep 2016

@tatrankamoja, neviem, ci som spravne pochopila tvoju otazku. Akoze byvas na Slovensku a pracujes v Rakusku a chces pendlerske, tak? Pokial denno denne dochadzas (tj. nemas v At trvaly ani prechodny pobyt), mozes ziadat o Pendlerpauschale na vzdialenost medzi miestom trvaleho bydliska a pracoviska, nezalezi na tom, ci je trvale bydlisko na uzemi Rakuska alebo mimo neho. Mozes ziadat o mesacne zapocitanie pendlerpausalu, potom budes o to menej platit dane alebo si urobis raz rocne danove priznanie a peniaze ti vratia (da sa az pat rokov dozadu). Ak chces mesacne, obvykle to oznamuje zamestnavatel a dostanes znizenu dan uz v mesiaci, kedy si to nahlasila. Na spracovanie danoveho priznania potrebuju od dvoch tyzdnov do troch mesiacov, zavisi od toho, kedy podas (od maja do juna podavaju vsetci a trva to vecnost, nez to spracuju)

tatrankamoja
2. sep 2016

dobre a čo v takom prípade (v rak. pracuje manžel) - ak dochádza každý týždeň z popradu do rakúska a v rakúsku má prechod. pobyt.....
dá sa to pendlerské žiadať v rakúsku a aj na slovensku - súčastne? alebo iba v jednej krajine?

tatrankamoja
2. sep 2016

@vroni zabudla som ťa označiť v predch. príspevku.... 😉

lukamka
2. sep 2016

@tatrankamoja myslím, že tým prechodným pobytom nárok zaniká. Zamestnávatel je rakúsky?

vroni
2. sep 2016

@tatrankamoja, nie, neda. V Rakusku si moze uplatnit len vzdialenost medzi prechodnym pobytom a pracoviskom. Cesty domov si moze uplatnit ako naklady pri danovom priznani (ale nie som uctovnicka, ta by ti to vedela povedat uplne presne...) - rakuskom urcite, v slovenskom neviem....

sovica
2. sep 2016

Neviem ako je to v AT, ale v DE záleží od zamestnávateľa, či určitú časť preplatí, alebo nie. Manžel si však cesty môže dať do daňového priznania, len musí mať bločky, ktoré s daňovým priznaním doloží. Potom mu môžu časť vrátiť na daniach. Aspoň v DE to tak je. Najlepšie by bolo opýtať sa priamo na Finanzamte, prípade sa opýtať priamo zamestnávateľa, či je ochotný mu časť cesty preplatiť.