Môže zamestnávateľ vyžadovať zmenu banky?

18. máj 2025

Ahojte. Viete prosím niekto poradiť? Môže budúci zamestnávateľ "nariadiť" zmenu banky? Vysvetlím.
Rysuje sa mi práca, bola som na pohovore. Všetko vyzerá byť ok, ale jediná podmienka je účet v UniCredit bank. Nerada by som menila banku, keďže teraz platím za účet vo VÚB 7€ a v UniCredit by to bolo 12€. Keď som sa pýtala prečo tá podmienka, tak že firma má tam účet a aby mali všetci jednotné výplatu na účte. Môže on rozhodovať o mojom účte?
Príde mi to ako diskriminácia a celkovo postavené na hlavu.
Máte niekto skúsenosť s tým? Ďakujem.

rozculena
18. máj 2025

nie,nemôže,dokonca ťa nemôže nútiť mať akýkoľvek účet a keby si chcela výplatu v hotovosti,je povinný ti ju tak vyplácať,alebo posielať šekom,ak to tak chceš.
Tieto veci sa riešia v zmluve,tak si pozri,čo si podpísala

autor
18. máj 2025

@rozculena nič som nepodpísala, bolo mi tak povedané na pohovore a vŕta mi to v hlave

petteri
18. máj 2025

Neplatila by si nič, účet štart je zadarmo. Ale je divné že ťa nútia...

autor
18. máj 2025

@petteri od júna sa menia poplatky a keď som pozerala na nete, tak je ten štart menej ako 18 rokov , potom je už nad 18 a ten je za 12€

autor
18. máj 2025

@petteri čiže to si môžem bez problému otvoriť ten štart?

autor
18. máj 2025

@petteri som myslela že to je nejako ohraničené, keď tam je potom od 18tich

autor
18. máj 2025

Ale aj tak nerozumiem prečo musím ísť do inej banky

petteri
18. máj 2025

Tento štart ucet nemá vekové obmedzenie. Jasne, môžeš. Appka síce nič moc.. ale hej, je dosť zvláštne že ťa takto nútia. Ale ty zasa si môžeš preposielat výplatu na VÚB účet..uvidíš čo ti bude viac vyhovovať.

autor
18. máj 2025

@petteri aj to tak budem robiť, viac mi vyhovuje už teraz VÚB keďže som tam roky, mám produkty, atď... Ďakujem za rady 🙂

petamich
18. máj 2025

Nie nutit ta v ziadnom pripade nemoze, je uplne bezne, ze zamestnanci maju ucet v rovnakej ale aj inej banke a dokonca je stale este relativne bezne, ze mzdu dostavaju v hotovosti. To si zrejme len on chce zjednodusit zivot, ktovie aku motivaciu ma za tym (to by skor mzdarky a uctovnicky mozno vedeli povedat, ze preco). Uz som asi kadeco pocula ale toto 😬 kedysi bolo relativne bezne menit banku z dovodu, ze medzibankovy prevod trval 2 (dokonca viac dni) a ak ti k tomu este padol vikend...ale teraz, neviem aku motivaciu moze mat este zamestnanec.

zic
18. máj 2025

Tipol by som, ze sa nejak boja, ze nebudu mat vsetci vyplatu v den, ktory maju vypisany na zmluve (co je porusenie zakona)... normalne to firmy riesia tak (nez boli okamzite platby), ze proste poslali peniaze o den skor nez je vyplatny termin... tak je to "zvlastne"... iny dovod ma nenapada... za mna je to z kategorie bizar a asi by to trosku bol red flag...

mogaa
18. máj 2025

nútiť ťa samozrejme nemôžu...a cenník pri balíkoch sa nemení, ty si pozerala ten najdrahší balík kde sú účty a 2 platobné karty s cestovným poistením...ber to tak že tam budeš mať účet zadarmo a ty teraz platíš 7euro za nič....

autor
18. máj 2025

@mogaa vo VÚB máme s manželom pôžičku ( som spoludlžník + debetné karty ) a nechceme meniť ani jeden, dokonca po tej transakčnej dani a kadejakých zbytočných poplatkoch aj za nakuknutie do IB mám v pláne vyberať skoro celú výplatu naraz. Akurát tam nechám čo ťahajú z účtu a hotovo. Nepracujem kvôli tomu aby zo mňa banky žili..

muchotrafka298
18. máj 2025

Nikdy som o tomto nepocula a nema Ta ako donutit. Mne by blikala kontrolka, ked toto je ich podmienka na prijatie do zamestnania. Ci maju za to nejake provizie alebo co. Lebo je uplne jedno, ci zamestnavatel posiela vyplatu do rovnakej banky alebo inej.

zalka
18. máj 2025

Autorka prepáč ale z teba banka žije, platíš jej 7e.
Ja mam účty v 3 bankách, hotovosť temer nepoužívam a platím dokopy bankám 0.00eur.

zic
18. máj 2025

Ako sukromnu osobu sa ta transakcna dan priamo nedotyka...

autor
18. máj 2025

@zalka 7 eur prežijem pre pokoj v rodine, ďalšie € nemienim dávať len tak..
@zic možno som sa zle vyjadrila ale to nakuknutie a vôbec všetko je spoplatnené...

zalka
18. máj 2025

Hm... Aké eura navyše dáš ak budeš mat účet zadarmo? Komu ich dáš?

autor
18. máj 2025

Odpoveď k mojej otázke som dostala, ďakujem. Želám pekný zvyšok dňa.

maranco
18. máj 2025

@petamich bol tu jeden čo menil banku pri každom novom zamestnávateľovi aby mal výplatu o deň skôr, lebo by mohol zmeškať v tescu akciovú salámu tak by si musel požičať u úžerníka

petamich
18. máj 2025

@maranco toho si veru pamatam 😬 aj tu kauzu okolo tej zmeskanej salamy 😅

cacianka
18. máj 2025

@petamich čcoooo?

petamich
18. máj 2025

@cacianka bol tu taky mlady muz, co casto menil zamestnavatela a aj banky, aby mal vyplatu hned, aby nezmeskal akcie v tescu, raz zmeskal, lebo vyplata nejako nenabehla pred vikendom a drama velka, skusim najst 🙂