Môžem dostať výpoveď, ak budem v druhom stave?

lormar
7. jún 2009

Ahojte!

Som tu prvý krát a v poslednej dobe mi chodia po rozume otazky okolo babätka a veci s tým súvisiace. Rada by som šla na materskú avšak sa obávam, že akonáhle majiteľ našej predajne zistí, že som tehotná tak ma prepustí. Može také niečo zo zákona spraviť? Dlho som hľadala prácu a nechcela by som o ňu prísť ale aj bábo ma láka 🙂

pekný večer Vám prajem a ďakujem

lormar
autor
7. jún 2009

bibinka
7. jún 2009

zo zákona nesmie,ale len pokiaľ mu nepredložíš potvrdenie od dr, že si tehotná. Ak sa to dozvie prv než mu ten papier dáš, tak máš smolu. dala by som si pozor pred kolegami a nehovorila o svojich plánoch dobudúcna. 😉 Normálne by som sa tvárila, že chcem pracovať čo najlepšie a najdlhšie a nevzbudzovala pozornosť.

lormar
autor
7. jún 2009

😕 a ten papier mi da doktor hned ako zisti ze som v druhom stave? Nemam s tymito vecami skusenosti..
No a druha vec ako mu ten papier mam dat jedine postou lebo ja s nim v kontakte moc niesom vzdy pride ked som ta neni. Možem to poslať aj poštou?

jaduska
7. jún 2009

Záleží aj od toho, akú máš pracovnú zmluvu. Ak je na dobu určitú, tak tvoj pracovný pomer končí dohodnutým dňom bez ohľadu na tehotenstvo.
Zamestnávateľovi treba písomne oznámiť, že si tehotná - niekde stačí dať kópiu tehotenskej knižky. Môžeš to kľudne poslať poštou, ale doporučene, aby si mala nejaký doklad, že si to zamestnávateľovi oznámila. Totižto kým to neoznámiš oficiálne, tak ťa za tehotnú nebude považovať (aj keby si mala obrovské bruško) a tým pádom nemáš nárok na platené voľno pri návšteve poradne a samozrejme ťa môže prepustiť.... 😉

lormar
autor
8. jún 2009

🙂 Aha ďakujem vám veľmi pekne za pomoc naozaj ste mi pomohli. Nechcela by som spraviť chybný krok tak som sa radšej spýtala. Naozaj si to vážim.. 😀

susik77
8. jún 2009

myslim ze to nie je pravda, ak Ta prepusti a budes tehotna, tak vypoved je neplatna. Dokonca aj vytedy, keby Ti dal vypoved bola by si na zac. tehu a este by si o tom nevedela. Vztahuje sa na to tzv. ochranna doba 😉 Samozrejme, oznamit to musis.

gapa
8. jún 2009

susik,
výpoved napr. z organizačných príčin je platná, ak neoznámila zamestnávatelovi svoje tehotenstvo písomne a s predložením lekárs.potvrdenia. Ale v prípade, ak by po prevzatí takejto výpovede oznámila ešte vo výpovednej lehote tehotenstvo podla zákonníka práce, tak je v tzv. ochrannej dobe, t.j. jej prac.pomer by skončil až po ukončení tehotenstva, MD a RD, t.j. prac.pomer by skončil posledným dnom rodič.dovolenky.

Ak by však podpísala dohodu o ukončení PP, mala PP na dobu určitú, alebo s nou zamestnávatel ukončil PP ešte v skúšobnej dobe alebo dala sama výpoved, tak to nie je výpoved zo strany zamestnávatela, ale iný spôsob ukončenia PP. No a vyššie spomenutými spôsobmi sa môže ukončiť PP aj s tehotnými bez problémov. No a tiež v prípade, ak sa firma alebo jej časť ruší alebo premiestnuje alebo žena porušila závažne prac.disciplínu, tak môže dostať výpoved od zamestnávatela aj ako tehotná.

lormar
autor
8. jún 2009

😒 Ahojte,

ja mám zmluvu na dobu neurčitú ale len na 1/2 úväzok tak neviem či sa mi aj oplatí ostať v tej práci aj keby ma chcel prepustiť. Jedine že mám niečo isté keď príde z materskej aj to neviem neviem..