Môžem dostať výpoveď keď som PN a tehotná?

tina610
13. okt 2008

Ahojte!
neviete mi prosim poradit, ci ma zamestnavatel pravo nepredlzit so mnou zmluvu, nakolko som tehotna a este aj na PN-ke? Zmluvu mam len na dobu urcitu do 31/10/08. /nakolko som tento rok menila zamestnanie/. A ak mi ju nepredlzi, potom co? Ako mam dalej postupovat? Prosim Vas o radu, ktora viete, poradte! 🙂 Ake mate skusenosti Vy?

P.S. Peniazky pocas PN - cast vyplaca zamestnavatel /prvych 10 dni/ a zvysok uz dostanem od socialnej poistovne, vsak? /pretoze od zamestnavatela mi prisla smiesna suma/, tak dufam, ze peniaze zo socialky chodia zvlast??!!!! Predtym som nikdy nebola tak dlho PN, takze to neovladam ☹

martinka17
14. okt 2008

tina
ak Ti končí pracovná zmluva na dobu určitú, tak ťa tehotenstvo nechráni. teda aspoň ja tak viem, ale nie som personalistka☹
A čo sa týk aPN, tak áno, najprv Ti príde za 10 dní od zamestnávateľa a potom zo socialky, ale to asi až okolo 20. nasledujúceho mesiaca...to tiež neviem na 100%. ALe iste TI ešte niekto napíše 😀

gapa
14. okt 2008

tina, súhlasím vo všetkom s martinkou,
je len na zamestnávatelovi, či PZ prelži alebo nie. z dôvodu tehotenstva nemáš žiadnu výhodu.

PN platí prvých 10dní zamestnávatel náhradu mzdy pri dočasnej PN a to prvé 3kalend.dni 25% z denného vymer.základu a od 4-tého dna 55% z DVZ.
sociálka platí od 11-teho dna 55% z DVZ a platí to samozrejme pozadu za "kalendárne" dni predchádzajúceho mesiaca. Treba však doručiť doklad o pokračovaní PN cez mesiac (aj ked tu bol písaný prípad, že to bolo vyplatené aj bez toho, netreba sa na to spoliehať.)

Ak ti tvoj PP skončí, tak odo dna po ukončení PP už nebudeš poistená nemocensky, dôchodkovo ani v nezamestnanosti. Mala by si zájsť na zdrav.poistovnu a budeš predpokladám potrebovať doklad o tom, že poberáš nemocenské (nestačí samotná PN, lebo tá nepreukazuje nárok na nemocneské), možno budeš potrebovať aj iné doklady. Preto si radšej predtým zavolaj na svoju ZP, lebo ich postupy sú rôzne.

či budeš mať nárok na mateskú záleží od dlžky nem.poistenia v období dvoch rokov pred pôrodom, príp. dátumu predpokl. pôrodu a ukončenia PP, príp. či tvoja PN bude pokračovať až do nástupu na MD...

Na UP do evidencie uchádzačov o zamestnanie ta počas trvania PN-ky nezaevidujú.

tina610
autor
14. okt 2008

Dakujem Vam velmi pekne za Vase odpovede, gapa prosim, co si pisala o tom doklade o pokracovani PN od lekara pre socialnu poistovnu, tento "listok na peniazky" som poslala do prace zamestnavatelovi, nevies, ci on to uz posunie aj na SP? Alebo PN-kar si ma nosit nebodaj 1 listok zamestnavatelovi a II. este aj do socialky? O to by sa mal uz postarat Tvoj zamestnavatel, ci nie?

A vyzera to tak, ze v PN-ke budem musiet pokracovat aj nadalej, t.j. aj po skonceni zmluvy, ktoru mam do 31/10,
/a silne pochybujem, ze mi ju predlzia, kedze vo februari resp. zac. marca mam uz TP som pre nich uz neperspektivna zamestnankyna☹/, tak potom vsetky tie poistenia nemocenske, dochodkove a v nezamestnanosti musi za mna predsa niekto odvadzat! Nevies ci SP? Pravdepodobne zostanem vlastne bez prace a PN!
Moc dakujem za odpoved!! 🙂

gapa
14. okt 2008

tina,
ten lístok na peniaze posunie zamestnávatel do SP.

Ak budeš pokračovať v PN-ke aj po ukončení PP, tak potom budeš musieť doručiť do SP ten papier ty sama, bud osobne alebo poštou. Nemocenské budeš poberať nadalej, aj po ukončení PP. Ak sa dá, tak aj do nástupu na MD.

Tie poistenia za teba nebude odvádzať nikto, ak si nezamestnaná, len to zdravotné za teba hradí štát. Tie ostatné poistenia nie su povinné.

1. Nemocensky sa ti neoplatí poistiť, nakolko si v ochrannej dobe zo zamestnania (a splnaš podmienku 270dní...). V tom prípade by bolo dobrovnolné nem.poistenie (DNP) pred nástupom na MD skôr na škodu, lebo materské by bolo v tom prípade rátané len z minimálnej mzdy. Po ukončení poberania materského môžeš nad DNP pouvažovať, ak by si napr. chcela druhé dieťa a mať nárok na materské pri ňom alebo by si chcela mať nárok na ošetrovné alebo nemocenské počas poberania rodič.príspevku.

2. Dôchodkové poistenie je drahé, takže tiež sa neoplatí. A od narodenia dieťaťa budeš dôch.poistená štátom, ak si dáš prihlášku s potrebnými prílohami (kopiou rod.listu dieťaťa+ vyhlásenie + oznámenie o sporitelovi ak si v II.pilieri) v potrebnej lehote (t.č. do 15dní od narodenia, pri narodení dieťaťa od 1.1.09 bude možno lehota dlhšia).

3. Poistenie v nezamestnanosti, tak nad tým asi tiež porozmýšlaj v prípade, že predpokladáš, že po 3-tom roku dieťaťa sa budeš evidovať na UP a budeš chcieť mať nárok na podporu. Na to však máš ešte čas. Ak si vyrátaš štyri roky späť po zaevidovaní na UP (t.j. od 1rok pred narodením dieťaťa do jeho 3-och rokov) a v tomto období máš len prac.pomery na dobu určitú, žiaden na dobu neurčitú, tak bude stačiť aby si bola poistná v nezamestnanosti 2roky (t.j. 2x365dní) v poslených 4-och rokoch pred zaevidovaním. Ak nebudeš mať záujmem o podporu, tak je pre teba toto poistenie zbytočné.

Ak máš splnenú podmienku aspon 270dní nem.poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom, tak budeš mať nárok na materské v ochrannej lehote z tohto ukončeného zamestnania.

vilocka
15. okt 2008

Ahoje babulky, ja som v tej istej situacii ako tina610. S tym rozdielom, ze ja mam zmluvu do konca tohto roka, ale pravdepodobne budem dovtedy a aj potom na PNke. Tiez mi bolo poradene, ze aj po ukonceni pracovnej zmluvy je dobre tahat PNku, oplati sa to kvoli peniazkom, ale musis do 6 mesiacov od ukoncenia zmluvy nastupit na matersku. Takze to mi vychadza. Mam ale este asi dva tyzdne nevycerpanej dovolenky. Neviete mi poradit ako by to bolo najlepsie vyriesit? Ak si ju vezmem teraz (prerusim tym padom PNku) a hned po nej budem zase PN, tak pridem asi o peniazky, lebo zase bude prvych 11 dni hradit zamestnavatel a az potom socka. Ale neviem, ci bude zamestnavatel suhlasit s tym, aby som dovolenku dostala vyplatenu k ukonceniu pracovnej zmluvy, s tym, ze budem stale PN. Dufam, ze som to nnenapisala prilis komplikovane. Gapi? Snad poradis? Alebo niekto iny? Diky 🙂

gapa
15. okt 2008

vilocka,
s tým čerpaním dovolenky si nerob starosť. Výhodné je práveže byť súvisle na PN a nevyčerpanú dovolenku ti "musí"!!! zamestnávatel pri ukončení prac.pomeru preplatiť. On nemá na výber, ty o tú dovolenku neprídeš. Prišla by si o nu napr. v prípade, ak ti ostala dovolenka z r.2007 a budeš súvisle až do roku 2009 na PN-ke (ak by tvoj PP pokračoval), tak vtedy by ti zostatok z 20dní dovolenky prepadol, ak by si mala nárok na 25dní dovolenky, tak max. 5dní dovolenky ti môže preplatiť, aj ked tvoj PP nekončí.
V prípade nemožosti čerpať dovolenku z dôvodu ukončenia PP však zamestnávatel "preplatí" zamestnancovi dovolenku (vid zákonník práce § 116 ods.3 )

Samozrejme by sa dalo aj ukončiť terajšiu PN, vyčerpať dovolenku a znovu nastúpiť na novú PN (vtedy by ti za prvé 3dní platil zamestnávatel 25% z denn.vymer.základu, od 4-tého dna 55% z DVZ a od 11-teho dna soc.poistovna 55% z DVZ). No to by podla mna mohlo byť komplikovanejšie u lekára, ako by to zdôvodnil, aj ked samozrejme aj to sa dá. No hovorím, že to nie je výhodné pre teba, ak by si mala rovnaký DVZ pri tejto druhej PN-ke ako pri prvej.

Tiež treba rátať v oboch prípadoch s tým, že ak dni PN-ky a prípadne ostatné neodpracované dni (napr. dni Očr, nepl.volna, rodič.dovolenky) v danom kalendárnom roku (2008) dosiahli 100dní a viac (rátajú sa len dni pracovné alebo sviatky pripadajúce na prac.dni, t.j. nerátajú sa víkendy), tak bude dovolenka za kalend.rok krátená.

vilocka
16. okt 2008

Gapa, ty si poklad! Dakujem ti velmi pekne za rady! 😉 Netusila som, ze zamestnavatel je povinny dovolenku pri ukonceni PZ vyplatit. Myslela som si, ze moze od zamestnanca ziadat, aby si ju vycerpal. Ale kedze som PN - tak asi by nemal ani velmi kedy 🙂 . Do konca roka moje neodpracovane dni (vlastne sa jedna iba o PNku) neprekrocia 100, takze by mi nemali dovolenku kratit. Velmi sa tesim, na vianoce sa extra peniazky za preplatenu dovolenku zidu! 😀

tina610
autor
20. okt 2008

Gapa - velmi pekne Ti dakujem za vycerpavajucu odpoved!! /mat tak Tvoj prehlad! 🙂 / Este jedna otazocka: zo SP mi prisiel vypocitany uz moj DVZ, peniazky zatial ale este nie, nevies, ci SP plati aj za vikendy a sviatky?, al. len za pracovne dni daneho mesiaca. /nech zhruba viem, s akou sumou mozem asi tak od nich pocitat..../
Vopred dik za odpoved!

gapa
24. okt 2008

tina,
nemoc.dávky sú vyplácané za kalendárne dni, teda aj za víkendy a sviatky.

vilocka
5. nov 2008

babulky to som zase ja, uz som sa dohodla so zamestnavatelom, ze od januara mi zmluvu nepredlzi (nakolko som mala zmluvu iba na jeden rok), budem teda tahat PNku a zaciatkom marca nastupujem na matersku. Viem, ze materska sa mi vypocita z platu (lebo budem v 6 mesacnej lehote), ale ani netusim ake budem dostavat nemocenske pocas januara a februara. Viete mi niekto poradit? Bude to tych 55% z platu, ako ked som bola zamestnana? PNku neprerusujem az do materskej. A tiez vas chcem poprosit, ci by ste mi poradili, ci sa potrebujem niekam nahlasit. Tie papiere do Soc.poistovne si budem nosit sama, to mi je jasne. Ale nieco okrem toho?

gapa
5. nov 2008

vilocka,
- nemocenské zo sociálky bude rovnaké ako doteraz, t.j. na jeden kalend.den rovnaká suma
- po ukončení PP treba zájsť na ZP a doniesť doklad o poberaní nemocenského (rozhodnutie zo SP), od ukončenia PP už nebudeš dôchodkovo, nemocensky poistená ani poistená v nezamest.

po pôrode si nezabudni dať prihlášku do SP s potrebnými prílohami, t. na RLFO +vyhlásenie +kopia rod.listu+oznámenie o sporitelovi, ak chceš odvody do II.piliera

vilocka
5. nov 2008

gapa dakujeeem 😵 , si zlata. A gratulujem k babenku! Este nedavno si bola tehulka a teraz ti tam svietia dve deticky - teraz som si vsimla. 😀

gapa
5. nov 2008

😀 🙂 😵
dakujem

beatrisss1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
beatrisss1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tomika
9. máj 2011

@beatrisss1 ahoj,aj ja som bola tak isto.Ale som taká tupá-presne sa na to nepametám-a nebolo to až tak dávno 😝,ale asi ešte kym som bola na PN,tak od lekára som posielala papier k zamestnávatelovi.Večer sa na to spitam manžela-možno on si to pametá.

zuzkal99
26. sep 2011

ahojte, chcem sa spytat ked zamestnavatel somnou rozviazal pracovny pomer ktory som mala na dobu urcitu koli tomu ze som tehotna a som na PN ci mam narok na peniaze aj nadalej,

stanka77777
11. feb 2012

Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí. V druhom z nich je samostatná kapitola venovaná ochrane tehotných žien, zamestnankýň na materskej dovolenke a zamestnankýň a zamestnancov na rodičovskej dovolenke vo vzťahu k ukončeniu ich pracovného pomeru výpoveďou či okamžitým skončením pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa.

Tu sú linky na vyššie spomenuté články:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

dorotko
22. mar 2012

Dobrý deň. Ja by som sa chcela spýtať ako je to s platením DNP. 31.3.2012 mi končí PP na dobu určitú po 2 rokoch. Momentálne som na PN. Oplatí sa mi aj naďalej si platiť DNP keď od 1.4. 2012 zamestnávateľ prestane platiť odvody?
DNP som si platila v minulosti od 2.8.2010 283 dní potom som to zrušila lebo sa mi nepodarilo otehotnieť. 4.1.2012 som sa znova prihlásila na platenie DNP. V obidvoch prípadoch to bolo do MVZ. Čo bude keď sa mi teraz podarí otehotnieť, načo budem mať nárok resp. nebudem od apríla vyhadzovať zbytočne von oknom cca 30 € ak nebudem mať nárok na tú najvyššiu materskú?
Mám si to platiť aj naďalej? Ako mám pokračovať po skončení PP?

vervaka
2. okt 2014

Ahoj. Potrebujem strašne súrne radu. V máji som nastúpila do mojej prvej práce. V júny som už odišla z dôvodu rizikového tehotenstva. Od vtedy som na Pnke. Včera som si po dohode so zamestnávateľom zrušila PNku aby mi mohol dať výpoveď. No dnes mi povedal, že výpoveď musím dať ja. Lenže mi to príde nezmyselné, potom som tú pnku rušiť nemusela a mohla na nej ostať na ďalej. Chcela by som sa spýtať, že kto je v práve a čo môže nastať, pokiaľ odmietnem dať výpoveď ja. Ide mi hlavne o úrad, pretože chcem aby zamestnávateľ so mnou ukončil pomer a nie ja s ním. Ďakujem predom za odpoveď.

jaja018
2. okt 2014

@vervaka no ak si tehotna tak ti zamestnavatel nemoze dat vypoved, porusil by zakon, si chranena. Preto chce aby si dala vypoved ty.

jaja018
2. okt 2014

@vervaka osobne by som ostala na pn, zamestnavatel za teba plati odvody a mozno ti aj mateska vyjde. A si zamestnana do kedy ti neskonci doba na ktoru.si priata alebo az do konca rodicovskej.
Skusobma doba ti uz skoncila?

vervaka
2. okt 2014

Lenže ja som stále v skušobnej dobe. A dajme tomu že by som tehotná nebola aj tak by mi mal on dať výpoveď nie? Vôbec tomu nerozumiem. Pretože ešte pred tým ako som ukončila pnku mi povedal, že výpoveď mi pošle hneď ako mu dám papier. Papier som mu dala a dnes už je to tak, že chce aby som výpoveď dala ja.

mentolka12
2. okt 2014

@vervaka ahoj, ja by som na Tvojom mieste vypoved nedavala prisla by si o odstupne...a musi Ti zamestnavatel preplatit alikvotnu ciastku dovolenky...ak nedas vypoved musi Ta drzat dalej v pracovnom pomere pokial nemas zmluvu na dobu urcitu alebo Ti da vypoved zamestnavatel

vervaka
2. okt 2014

@jaja018 ja už som pnku včera zrušila a teraz keď na to pozerám bola to blbosť

jaja018
2. okt 2014

@vervaka chod si pn vybavit znovu, dr ti napise novy papier, len ci by to uz nevyzeralo ako spekulacia

jaja018
2. okt 2014

@vervaka alebo nech ti naise na nejaky tizden obvodna ze mas chrípku a potom znovu gyndos

vervaka
2. okt 2014

však práve. ja vôbec neviem čo mám robiť :(

vervaka
2. okt 2014

Dnes mám ísť za ním a vôbec neviem čo mu mám povedať. Ako sa mám ohradiť. Jednoducho to beriem ako fakt že ma zavádzal pretože mi vravel že výpoveď je nachystaná ku dňu skončenia pnky.
To bolo včera a keď som tam prišla tam mi vravel , že nemal čas, že mi ju dá zajtra (dnes) a dnes mi volal že mám dať výpoveď ja.

zuzana7891
2. okt 2014

Ahojte,ja sa chcem spytat,ja som tehotna a PN,zo SP by mi mal prist papier o denom vymeriavacom zaklade,ale doteraz som nic nedostala ale peniazky som uz od nich dostala,je to teda problem a mam sa ist popytat alebo to nieje nutne ak mi peniaze chodia ako maju?Dakujem 🙂