Možnosť prepustenia po nástupe do zamestnania

1st_time_mum
29. okt 2013

Ahojte,

viem ze diskusii k tejto teme je tu uz vela, su ale aj stare. Preto by som sa chcela spytat, kto mate skusenost, resp. vedomost, po pripade je tu aj odbornicka na HR?

Ako je to so zakonmy AKTUALNE, resp. do Januara 2013. Chystam nastup do povodneho zamestnania, matersku, resp. rodicovsku som cerpala 14 mesiacov. Aka je sanca, ze po nastupe ma zamestnavatel moze prepustit? CO sa tyka povodneho miesta, nahrady prac. miesta, moznej dohody? Citala som nieco aj o vypovedani zmluvy z dovodu "nadbytocnosti" ? Mam zaujem nastupit na povodne prac. miesto, nebranim sa inemu, mam len obavu ze po nastupe mi skonci ochranna lehota a zo dna na den ma mozu prepustit. Je to mozne?

Vopred dakujem,.

tinka9000
29. okt 2013

Pokiaľ nastúpiš do zamestnania, pri splnení zákonných dôvodov samozrejme výpoveď dostať môžeš. Ochranná doba je len počas materskej, resp. rodičovskej dovolenky. To, že si ju čerpala, ťa doživotne samozrejme nechráni. Výpoveď môžeš dostať len s presne zákonom vymedzených dôvodov, pričom skončenie pracovného pomeru dohodov predpokladá dohodu zamestnanca a zamestnávateľa o skončení a dátume skončenia pracovného pomeru.

zara13
29. okt 2013

@1st_time_mum - jednoducha odpoved je - mozu. ale samozrejme ze to ma svoje pravidla, cize, ty by si mala oznamit zamestnavatelovi ze k datumu x.y. sa chces vratit naspat (dobre je dat vediet aspon mesiac vopred) a zamestnavatel by sa ti mal vyjadrit co dalej.
v idealom pripade je na tvojom mieste niekto na zastupovanie a ked ty oznamis prichod, jemu sa zmluva skonci a vec vyriesena. zial, nie vzdy je to tak, zamestnavatelia obcas prijmu cloveka na to iste miesto ale na riadnu zmluvu a potom je problem. ale moze miesto realne zaniknut.
ak sa take nieco stane, mali by ti ponuknut ine volne miesto- teda idealne by malo byt adekvatne tvoej pozicii, ale prakticky sa mozete dohodnut aj an inej, ak to bude tebe vyhovovat. ak take miesto nemaju, alebo tebe nevyhovuje, - pride na rad skoncenie PP. a to bud dohodou alebo vypovedou z org. dovodov. Vtedy mas samozrejme narok na odstupne, to uz ale zalezi od toho od kedy v danej firme pracujes atd. Kazdopadne, to prepustenie nie je tak celkom zo dna na den - dohoda je iba v pripade oboch stran, a vypoved ma urcite doby, takze z jedneho dna na druhy by sa to stat nemalo. Okamzite skoncenie je mozne len vo specifickych pripadoch, a to hadam po RD nebude ten pripad 🙂

pripadne, ak chces vediet na com si, skontaktuj sa s niekym s firmy, s kolegom, ale idealne so sefom alebo z niekym z HR. tam ti najlepsie budu vediet povedat, aka je situacuia a co mozete riesit dalej.

suzika1979
19. feb 2014

Zdravim, co v pripade, ze na mieste, kde som pracovala , je uz ina organizacia a na mojich byvalych sefovcov nemam kontakt? Cislo nefunguje, webka neexistuje, kde si mam hladat doklady alebo komu oznamit, ze sa chcem vratit po rd do prace? Dakujem,
Zuzana

suzika1979
19. feb 2014

Trosku objasnim moju sitosku 🙂 na md som odisla 21.6.2011, robila som v potravinach teta v biskupiciach, asi pred rokom sa potraviny premenovali na moja samoska a vsetky moje byvale kolegyne zmizli. Nemam kontakt na nikoho, telefon,ktory som mala do prace je vypnuty, rd mi konci 15.7.2014 a neviem co bude somnou... pisala som mail organizacii, ktorej samoska patri, ale neodpisali mi,kaslu na mna, tak ma asi neprebrali ako kolegyne, o ktorych som mala info formou jedna babka povedala, ze vraj podostavali od novych sefovcov nove zmluvy a potom vypovede. Co mam robit?