Môžu ma vyhodiť ak nastúpim do práce počas RD?

exupery
11. sep 2011

Vedieme doma diskusiu,ci podla noveho zakonnika prace,ak sa vratim v druhom roku dieta do prace,kde som robila aj pred materskou,mam zmluvu na dobu neurcitu,a budem nadalej poberat rodicovsky prispevok,spadam do nejakej ochrannej lehoty...ak ano kolko,a co sa pod tym rozumie,dakuejm.

atrami
11. sep 2011

http://www.profesia.sk/cms/kariera-v-kocke/odch...
Ja sa vraciam po 9. rokoch. Prácu dostanem, ale nie svojú povodnú. Ponúkli mi iné miesto a záleží len na mne, či s ním budem súhlasiť, alebo nie.
Iné podmienky sú ak má dieťa do 3. rokov. Vtedy tuším nesmieš robiť v noci.

cukor
11. sep 2011

...môže robiť v noci...

gapa
11. sep 2011

Ochranná doba si asi myslela podla Zákonníka práce § 64 (a nie ochranná lehota po ukončení nem.poistenia podla Zákona o sociálnom poistení § 32)

Ochranná doba znamená, že zamestnanec v ochrannej dobe nemôže dostať výpoved od zamestnávatela napr. z nadbytočnosti (môže ak sa firma alebo jej časť ruší či sťahuje)... Prac.pomer však môže skončiť napr. v skúšobnej dobe, dohodou, uplynutím doby určitej, výpovedou zo strany zamestnanca, V týchto prípadoch nejde o výpoved ale iný spôsob ukončenia prac.pomeru.

Kto je v ochr. dobe je rozpísané v ZP, ale je to napr. zamestnanec na PN (nie očr!!), tehotná zamestnankyna (ak oznámila písomne tehotenstvo s lekárskym potvrdením, ako to vyžaduje Zákonník práce § 40 ods. tuším 6 či 7?), tiež žena čerpajúca MD a RD, atd. Ak však ukončí zamestnankyna čerpanie RD (bez ohladu na to, že pobera RP), tak už v ochrannej dobe automaticky nie je. V ochrannej dobe do 3rokov dieťaťa je len osamelá zamestnankyna (vid definícia v § 40 ods. 1 + 2).

Ak by si ale výpoved dostala a požiadala o čerpanie RD, ak na RD nastúpiš počas plynutia výpovednej lehoty, tak tvoj prac.pomer neskončí uplynutím výpovednej lehoty, ale až posledným dnom ochrannej doby (napr. RD). To neplatí, ak je daná výpoved z dôvodu rušenia alebo sťahovania firmy alebo jej časti, vtedy končí prac.pomer uplynutím výpovednej lehoty.

stanka77777
11. feb 2012

Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí. V druhom z nich je samostatná kapitola venovaná ochrane zamestnankýň na materskej dovolenke a zamestnankýň a zamestnancov na rodičovskej dovolenke vo vzťahu k ukončeniu ich pracovného pomeru výpoveďou či okamžitým skončením pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa.

Tu sú linky na vyššie spomenuté články:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...