Musím mať živnosť na prevádzkovanie web stránky?

6. apr 2021

ahojte,
akoto je, čítam na nete, že musí byť živnosť, ked ma stránka nejaké príjmy, nedá sa to aj inak nejako zdanovať, ako len živnosť? napr. nejaké iné metódy bez živnosti ? dakujem

ivkazba
6. apr 2021

A aký je predmet podnikania? Štandardne ak sa podniká, tak podnikať môže podnikateľský subjekt. Tá najnižšia možnosť je živnosť. Sú odvetvia, kde živnosť nie je potrebná. Napr. ak sa podniká na základe osobitných zákonov, napr. umelci, advokáti, zubári, alebo ak výrobca nejakého handmade či remesla podniká na základe autorského zákona. Sú aj možnosti, kde sa iba registruje na DÚ, ktorý pridelí DIČ (napr. pri príjme z prenájmu toto stačí). Vždy teda ide o predmet podnikania, či umožňuje aj iné možnosti ako živnosť.

ivkazba
6. apr 2021

Apropo, otázka je položená úplne zle. Na prevádzkovanie web stránky nepotrebuješ živnosť, ak ju máš iba pre zábavu. Ak je to predajný kanál, tak musíš mať podnikateľské oprávnenie na ten predaj, nie na prevádzkovanie webu.

autor
6. apr 2021

@ivkazba proste web stranka, napr. neskorsi prijem z inzercie, reklamy, ebookov, afiliate marketingu, v buducnosti, na to treba zivnost, ci nie?

ivkazba
6. apr 2021

Áno, na to potrebuješ živnosť. Ale nie na prevádzku web stránky ako takej, ale na každú jednu činnosť zvlášť. T.j. zvlášť na inzerciu, zvlášť na reklamu, zvlášť na ebooky, zvlášť na afiliate atď. Všetko to budeš mať na jednom živnostenskom a budeš mat jedno IČO, len teda za každú zaplatíš poplatok pri ohlasovaní živnosti za každú jednu živnosť. Neexistuje totiž univerzálna živnosť, každú jedna činnosť, ktorú robíš, každú musíš ohlásenú a zapísanú v živnostenskom liste. Čo v ŽL nebudeš mať zapísané, to nemôžeš vykonávať a nemôžeš z neho mať príjem.

ivkazba
6. apr 2021

Tu je prehľad voľných živností, vyberieš si ktoré chceš a koľko ich chceš. Za každé je poplatok 5 eur, ak ohlasuješ živnosť elektronicky, tak bez poplatku. Ak tam nie je to, čo chceš, stačí sa opýtať na úrade, buď to vieš doplniť aj keď to nie je v zozname, alebo to nie je v zozname, pretože je to viazaná živnosť.
https://www.minv.sk/?volne-zivnosti-1

autor
6. apr 2021

@ivkazba no a neda sa to nejako inak spravit ? ako zivnostou ? toto je najlacnejsia verzia ? chcem co najmensie naklady, zivnost velmi nechcem, rozmyslala som este nad OZ alebo niecim neviem, zivnost som uz mala, kopec poplatkov iba a problemov, socialka a tak, bolo to onicom

ivkazba
6. apr 2021

Ja mám živnosť 6 rokov a teda nemám s tým žiadne problémy. Poplatky neplatím žiadne, platím zdravotku a odvody do SP, ale to som platila aj v minulosti, keď som bola zamestnanec. Mesačne nevenujem týmto veciam ani 10 minút, takže ma živnosť nijako nezaťažuje. OZ má presne stanovené zákonné podmienky, OZ sa nezakladá za tebou spomínaným účelom. Na to je najlacnejšia forma živnosť. Ak chce mať človek príjem, musí akceptovať aj zákonné veci ako forma podnikania a povinné odvody. Takže odpoveď na tvoju otázku, nie, nedá sa nejako inak spraviť. Mrzí ma, že nemám lepšie správy pre teba. 😉

jankapepe
6. apr 2021

Pleties veci. Web stránka príjmy nemá, tie máš ty, ako SZČO,firma, či FO.....
Web stránka je len predajný pomocník 🙂

autor
6. apr 2021

@ivkazba chcela som skor ze iba dan si zaplatim z toho co ziskam, ale chapem, ze to tak nepojde, no nic, zivnost nie je najlacnejsia, kedz min odvody kazdy mesiac su do 400e a plus dan z prijmov v marci, zivnost sa neoplati, to by clovek musel mesacne aspon tisicku zarobit a to web stranka nezarobi

alfged
6. apr 2021

Min. odvody pre tento rok su cca 258e nie 400. Prvy rok podnikania neplatis odvody do sp len do zdravotnej poistovne co je cca 76e.

autor
6. apr 2021

@alfged myslim dokopy aj zdravotka aj socialna dokopy, to je vela akosi, aj tych 258e

autor
6. apr 2021

tolko ani ta stranka nezarobi mesacne :D

ivkazba
7. apr 2021

Podmienky sú dané. Pre všetkých rovnako. Možno skús premyslieť, čo k tomu podnikaniu vieš ešte pridať, aby bol príjem vyšší a oplatilo sa to.

autor
8. apr 2021

@ivkazba
a ked ma clovek fanpage na fb iba a nie web, aj na to treba zivnost riesit ?

jankapepe
8. apr 2021

Pleties veci. Web stránka príjmy nemá, tie máš ty, ako SZČO,firma, či FO.....
Web stránka je len predajný pomocník

Platí stále to isté!

jankapepe
8. apr 2021

Čiže ak z toho bude príjem musíš riešiť SZČO, sro či inú formu.

veronice
8. apr 2021

Je uplne jedno ci predavas cez web, facebook alebo na farmarskych trhoch. Akonahle je to planovana pravidelna podnikatelska cinnost (myslim ze takto dako to je definovane) z ktorej mas nejaky prijem, musis mat na to "papiere" (zivnost...).

rmm
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivkazba
9. apr 2021

Na fanpage nepotrebuješ živnosť. Či je to page na FB alebo web. Pretože ešte raz, na žiadny web nepotrebuješ živnosť. Ale ak ti niekto bude za niečo platiť, na to potrebuješ nejaký status (szčo, s.r.o. apod).
Ja mám 2 weby, ani na jeden nemám živnosť. Ale mám živnosť na činnosti, za ktoré mi niekto platí. Na to, že tie činnosti prezentujem na webe živnosť nepotrebujem.