Musím oznámiť sociálnej poisťovni vznik pracovného pomeru?

maria.vinea
6. aug 2020

Musim oznámiť sociálnej poisťovni vznik pracovného pomeru? Ked poberám podporu v nezamestnanosti. Ci počkať na vyradenie z úradu práce?

ikonica
7. aug 2020

@maria.vinea socialna poistovna vie o tvojej novej praci hned ako ta novy zamestnavatel prihlasi do nej ako zamestnanca...

sonka_miro
7. aug 2020

@maria.vinea na urad prace aj socialnu poistovnu je nutne zaniest kopiu pracovnej zmluvy na zaklade ktorej ta vyradia z evidencie.

daniela1911
7. aug 2020

@maria.vinea zbytočné nosiť kópiu zmluvy, SP vie že si sa zamestnala. A úrad prace je na tebe, ak pošleš, urýchliť vyradenie. Ale inak to tiež zistia a pošlú domov rozhodnutie o vyradení.
Keby si mala len dohodu o prác.činnosti (do cca 200 €) vtedy treba poslať dohodu deň vopred na UP, aby ťa nevyradili. Ale sk hovoríš o HPP, tam je vyradenie hneď.

oli18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katusqa9
7. aug 2020

@maria.vinea podávala si žiadosť a podpísala si poučenie, kde je uvedené v bode 10 že si povinná do 8 dní oznámiť SP skutočnosti rozhodujúce na vznik, trvanie a zánik dávky v nezamestnanosti, takže v každom prípade oznámiť. To, že ťa zamestnávateľ prihlásil, je druhá vec, samozrejme ak je PZ v SR, pracovníčka SP nevie, že si sa zamestnala pokiaľ na to nepozrie v programe na to určenom. ÚP hlási zmeny týkajúce sa Tvojej evidencie SP

sonka_miro
7. aug 2020

@oli18 tak si tam zavolaj, dokonca ak v tlacive ktore sa vyplna ked sa evidujes na socialnu je to tam napisane v tom pouceni na bielej strane. A manzel to riesil tento rokn marci a musel dat zmluvu na urad aj SP.

mon2523
7. aug 2020

ty sa tam podla mna nemusis hlasit, nahlasi ta tam tvoj zamestavatel, ci sa myslim. najlepsie bude ak si tam proste zavolas

oli18
7. aug 2020

@sonka_miro ovladam mzdy a viem, co pisem. Ak ma zamestnanec prac zmluvu, prihlasi ho zamestnavatel do ZP a SP pred zaciatkom vzniku prac pomeru. Takze nie je dovod, aby to robil aj zamestnanec. Ak to potrebuju niekde v SP tak im povedz, ze uz ta k nim zamestnavatel prihlasil, tak nech si to vyhladaju. 2x robit to iste v ramci jednej organizacie je na hlavu postavene.

oli18
7. aug 2020

@katusqa9 je to duplucitna vec. V ramci sp si nevie tetka kliknut na rodne cislo cloveka, aby jej to vyhodilo? Asi ozaj nie. Tu vidite tu prezamestnanost v statnej sprave, ani v tom istom urade nie je agenda prepojena. Kazdy sa hrana vlastnom piesocku. Uradnikov treba stale viac a viac.

katusqa9
7. aug 2020

@oli18 zamestnávateľ si svoju povinnosť splní, zamestnanca prihlási do SP, ale ona ako poberateľ dávky si musí splniť tiež svoju povinnosť a ohlásiť na SP oddelení poistenia v nezamestnanosti a garančného poistenia taktiež na ÚP že sa zamestnala, za ňu to neurobí zamestnávateľ....

katusqa9
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katusqa9
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katusqa9
7. aug 2020

@oli18 tetka ako ja, ktorá s tým robí, si vie kliknúť. Ale ak sa zamestná v zahraničí, žiadna šanca aby sme to zistili kým nám to neoznámi klient napr.... Každý si robí svoju prácu najlepšie ako vie, ona ako poberateľ dávky musí všetky skutočnosti oznámiť a radšej si overiť či v systéme už majú, že sa zamestnala. Ja by som tak konala, preto, že je to moja povinnosť a pre pokoj duše

oli18
7. aug 2020

Tak, ako som papisala. Ak je prihlaseny od zamestnavatela, mal by tetke zablikat, ze je tu zmena, je prihlaseny od zamestnavatela a ona by ho mala uzavriet. Jednoduche, logicke. Nie prehanat ludi hore, dole. Na UP to je ine, ale v SP to nema logicke opodstatnenie. Zahranicie je ina vec.

sonka_miro
7. aug 2020

@oli18 hore vyssie babenka pridavala to poucenie je to nutne odovzdat aj tam, zamestnavatel ta prihlasi ale ty sa musis osobne odhlasit v SP. Manzela na to este urade prace upozornavala pracovnicka. Lebo oni budu nadalej vyplacat podporu a potom vymahat. Keby som nemala skusenost len par mesiacov dozadubtak nepisem. Tak si najskor prever a potom napis ze zavadzam. Mzdy ovladat mozes ale toti je sruha stranka nie zo strany zametsnavatela.

katusqa9
7. aug 2020

@oli18 "tetke zabliká" táto informácia iba ak ÚP posunie túto informáciu. Nerozumiete aké systémy používajú, nepíšte somariny ktorých sa môžu ľudia chytiť a na Vaše rady doplatiť....

oli18
7. aug 2020

To nie su somariny, ze jednotlive useky SP nie su navzajom prepojene. To je umysel, aby bolo cim viac statnych ueadnikov, ktori by sikanovali obcana v ramci jedneho uradu. Ak by programy zdokonalili, viac tetiek by prislo o robotu.

oli18
7. aug 2020

@sonka_miro precitala som to a uz verim. Zvysok, ako pisem
@katusqa9

maria.vinea
autor
8. aug 2020

Ďakujem vám za odpovede

maria.vinea
autor
8. aug 2020

@katusqa9 vďaka