Musím si vyčerpať dovolenku medzi materskou a rodičovskou dovolenkou?

mahadevi
30. jún 2009

Dobrý deň,
rada by som sa Vás spýtala, či mi môj zamestnávateľ môže nariadiť čerpanie zostatku riadnej dovolenky v období medzi čerpaním materskej a rodičovskej dovolenky.
Pred nástupom na materskú dovolenku mi totiž na základe mojej žiadosti neumožnil zostatok riadnej dovolenky vyčerpať a prišiel s tým, že mi nariaďuje vyčerpať ju medzi MD a RD.
1.) Je takýto postup z jeho strany správny?
2.) Musím s jeho nariadením súhlasiť?
3.) A aká je prax? Jeden deň skončím MD, nasledujúcim dňom budem čerpať zostatok riadnej dovolenky a až po jej vyčerpaní nastúpim na RD?
4.) Budem počas obdobia čerpania zostatku riadnej dovolenky nejako chránená proti výpovedi?
Obávam sa totiž, že takýto vyššie uvedený krok zo strany zamestnávateľa je z jeho strany len manipuláciou so mnou, ako zamestnancom.

Ďakujem za reakcie.

kacka.va
30. jún 2009

mahadevi:
1) ono je to i pro tebe výhodnější vyčerpat to hned po MD, tohle je běžná praxe.
3) jeden den ti skončí mateřská a další den budeš čerpat dovolenou a zároveň ti začne běžet rodičovská dovolená.

jaduska
30. jún 2009

no neviem ako v ČR, ale u nás nevidím žiadnu výhodu v tom, či vyčerpá riadnu dovolenku medzi MD a RD, alebo po RD...
mahadevi - zamestnávateľ môže nariadiť čerpanie dovolenky, ale iba jej časť. Ty si daj čím skôr žiadosť o poskytnutie rodičovskej dovolenky, dátum daj hneď nasledujúci deň po skončení MD. On ti rodičovskú poskytnúť musí, hoci v zákone je uvedené, že ak je to možné (alebo niečo v tom zmysle), ale neviem si predstaviť, kedy by to možné nebolo, takže by nemal byť problém. No a keď si na RD, tak ti predsa nemôže nariadiť čerpať riadnu dovolenku. Ale z praxe s tým skúsenosť nemám...

mahadevi
autor
30. jún 2009

kacka.va: ďakujem za reakciu.
Mám to teda chápať tak, že v deň, keď začnem po MD čerpať zostatok riadnej dovolenky, mi zároveň začína tiež i RD?
Treba to nejako špeciálne nahlasovať (to čerpanie riadnej dovolenky) aj na sociálnej poisťovni? Či to nahlasuje zamestnávateľ?

susik77
30. jún 2009

Ahojte, ja mam zase dotaz: ked prestupujem teraz v juli z RD na 2.MD bez prestavky(navazuje mi) mam narok na dovolenku -kedze MD sa berie ako vykon prace? A nie je to "blbe " voci zamestnavatelovi? kedze som nepracovala ale bola na RD a potom na dalsej MD? Trochu sa obavam, ze ked si budem potom narokovat na tu dovcu ci by ma nemohli potom vyrazit-teraz v obdobi krizy 😖

kacka.va
30. jún 2009

dovolená se nikam nehlásí, jen si musíš zažádat na sociálce o tu rodičovskou.

susik77
30. jún 2009

kacka.va - takze mi ju zaplati normalne zamestnavatel?

mahadevi
autor
30. jún 2009

jaduska: ďakujem za tip.
Mne to tiež príde tak, že výhodnejšie pre mňa by bolo vyčerpať si zostatok riadnej dovolenky až po RD. Inak sa mi stráca význam riadnej dovolenky, ktorý podľa mňa je určený na zotavenie pracovných síl.
Ale čo v prípade, ak behom troch rokov, keď budem na MD a RD môj zamestnávateľ zanikne, resp. zruší svoju činnosť? Potom tá moja nevyčerpaná riadna dovolenka mi navždy prepadne? V mojom prípade sa jedná o zostatok 20 dní riadnej dovolenky, takže nie je to maličkosť.

jaduska
30. jún 2009

no ak zamestnávateľ zaniká, tak musí ukončiť všetky pracovné pomery. Tým, že budeš na RD by ti to mal oznámiť písomne, že ti dáva výpoveď z dôvodu zrušenia/zániku. No a ty si dáš žiadosť o vyplatenie nevyčerpanej dovolenky... Ale ak je to s tým tvojím zamestnávateľom také všelijaké, tak radšej vyčerpaj tú dovču medzi MD a RD a máš aspoň istotu, že tie peniažky dostaneš.
Na sociálke to ohlási zamestnávateľ, že končíš MD a keď nastúpiš na RD, tak zase to ohlasuje on. Čo sa však týka prihlášok/odhlášok na dôchodkové poistenie, to by ti mohla gapa poradiť, tá sa v tom orientuje lepšie.
Čo sa týka tej rodičovskej dovolenky, ak "nastúpiš" do práce a zároveň na RD, tak dostaneš 25% príspevok na starostlivosť o dieťa. Ak by ti vyšli dátumy tak, že tých 20 dní by si čerpala do 29.dňa v mesiaci a 30.nastúpiš na RD, tak dostaneš celý rodičovský príspevok, lebo ten sa nekráti...bolo by dobré zájsť si na UPSVaR, možno nejaká ochotná tetuška by ti presne povedala, ako to urobiť

kacka.va
30. jún 2009

jenže ono nejde převádět celou dovolenou, kdybys měla čekat až po skončení RD.
jaduska: nástup na RD si musíš vyřídit na sociálce ne? jen aby se do toho ten mahadevi nezamotala, jak jsi jí to popsala 😉.

jaduska
30. jún 2009

kacka - podľa slovenského zákonníka práce si dovolenku čerpať môže až po skončení rodičovskej, normálne sa jej prenáša z roka na rok, až kým nenastúpi do práce.

Čo sa týka nástupu na rodičovskú dovolenku, tak ona sa musí ísť prihlásiť na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste bydliska. K tomu potrebuje potvrdenie zo sociálnej poisťovne, kedy presne jej skončila materská dovolenka, aby to na seba nadväzovalo.
Pri nástupe na materskú d. zamestnávateľ oznamoval sociálnej poisťovni "zmenu" platiteľa poistného a nástupom na rodičovskú d. oznamuje prerušenie platenia poistného.

kacka.va
30. jún 2009

jaduska: tady to jde taky, ale pak se dovolená krátí. Já myslela, aby to neměla zamotané tím, jak jsi vypisovala, kdy dostane celý rodičák a kdy ne. Tohle bych neřešila, oni jí to spočítají na základě té žádosti, kterou odevzdá na sociálce, o to se starat mahadevi nemusí.

jaduska
30. jún 2009

nová dovolenka sa kráti, to je jasné, ale stará ostáva - teda tá, ktorú nestihla vyčerpať pred nástupom na MD a zároveň MD sa počíta ako odpracované... pochopila som mahadevi tak, že ide o starú dovču....

k tým príspevkom:
- ak nastúpi do práce a zároveň na rodičovskú, tak nemá nárok na rodičovský príspevok, ale na príspevok na starostlivosť o dieťa - ten je vo výške 25% z rodičovského príspevku (sú to dve rozličné dávky, tak treba dávať pozor)

- ak po skončení MD si vyčerpá dovolenku a ešte v tom istom mesiaci by stihla nastúpiť na rodičovskú (teda po vyčerpaní riadnej dovolenky), tak by mala nárok na rodičovský príspevok v plnej výške, hoci by bola na rodičovskej iba jeden deň

....dúfam, že toto je už zrozumiteľnejšie, keby nie, tak maha - napíš dátumy, kedy ti končí materská a koľko presne dní máš tej dovolenky a napíšem konkrétne.... 😉

kacka.va
30. jún 2009

januska: tak v ČR je to asi trochu jinak a nebo ti nerozumím. V ČR se čerpá řádná dovolená (pokud na ní nastoupíš) současně s rodičákem, takže další den po skončení MD už jsi na rodičáku i řádné dovolené současně.

nadhera
30. jún 2009

Maminy,uz som na druhej RD/rodicovskej dobvolenke/ a vysledok je taky,ze mam viac ako 70dni dovolenky - posielaju mi z prace raz za cas vyplatnu pasku. Ked som si ju chcela vybrat zaciatkom roka /rd + dovolenka/ tak mi odkazali z prace, ze to nie je mozne. samozrejme, ze na Porade mi radili nieco ine. A 2 mesiace na to mi napisali z prace mail, ze koncom tohoto roka sa mam prist dohodnut,ako budem cerpat dovolenku. Takze zrazu sa to da. Ale prisla kriza a ja sa bojim,ze nastupim akoze na dovolenku a mne daju vypoved. Zatial som to na Porade neriesila,lebo este trochu casu mam a u nas sa zakony menia kazdu chvilu. Takze vysledok je taky - mam viac ako 70dni dovolenky,este 2roky rodicovskej pred sebou,ale zaroven mam strach aby ma neprepustili pocas cerpania dovolenky. ☹

kacka.va
30. jún 2009

tak v SR je to asi jinak, tady je mamina ty tři roky ze zákona hájená, takže i když si vybírá dovolenou, tak dostat výpověď by neměla.

gapa
30. jún 2009

nadhera,
výpoved napr. z nadbytočnosti ti počas čerpania dovolenky síce môžu dať, no ak máš odpracované vo firme aspon 5rokov (za odpracované sa čas RD neráta, len MD), tak ti od prvého dna mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede plynie 3mesačná výpovedná lehota (inak 2mesačná). Ak pred ukončením tejto VL nastúpiš naspäť na čerpanie RD, tak ti PP skončí až posledným dnom RD a nie uplynutlím výpovednej lehoty.

No vlastne ak máš dovolenky 70dní, tak je to viac ako 3mesiace. Na tvojom mieste by som si určite nechala nejakú dovolenku aj po ukončení RD, tj. nečerpala by som si celých 70dní, napr. aj z dôvodu aklimatizácie/adaptácie v škôlke. No a nečerpaj si dovolenku radšej koncom roka, t.j. aby si čerpala dovolenku napr. cez kalend.rok.

gapa
30. jún 2009

mahadevi,
správny postup voči soc.poistovni počas čerpania RD by mal byť taký, že ak máš podanú prihlášku v SP ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, tak by si mala dať pred čerpaním dovolenky odhlásku a odo dna po ukončení čerpania dovoleky zase novú prihlášku. LEbo počas čerpania dovolenky si dôchodkovo poistená ako zamestnanec a byť súčasne dôch.poistená ako zamestnanec a aj štátom ako osoba riad.sa star.o dieťa do 6rokov byť nemôžeš.
Od 1.1.09 však mamičky podávajú prihlášky až odo dna po čerpaní MD, t.j. prvým dnom RD. Takže mamičky, ktoré hned po ukončení MD najprv čerpú riadnu dovolenku a až potom nastupujú na RD, tak tie by si mali dať prihlášku až odo dna po ukončení čerpania dovolenky.

Podla info od našich pracovníčok UPSVaR je nárok na rodič.príspevok aj počas čerpania dovolenky. Aj ked to neviem potvrdiť na 100%. Takže podla toho je možné požiadať o čerpanie rodič.príspevku odo dna po ukončení MD aj napriek čerpaniu dovolenky. No to by chcelo tiež overiť na svojom UPSVaR.

kacka.va
1. júl 2009

Jak už jsem psala, v ČR je to jinak, tak kdyby si z toho brali příklad české maminy, tak aby nebyl zmatek 🙂

jaduska
5. júl 2009

inak našla som v Zákonníku práce paragrafy, ktorý by sa mahdevi hodili:

§ 112

(2) Zamestnávateľ nesmie určiť čerpanie dovolenky na obdobie, keď je zamestnanec uznaný za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, a na obdobie, počas ktorého je zamestnanec na materskej dovolenke a rodičovskej dovolenke. Počas ostatných prekážok v práci na strane zamestnanca môže zamestnávateľ určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky len na jeho žiadosť.

§ 113

(2) Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca, zamestnávateľ je povinný poskytnúť ju zamestnancovi tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.

vranka4
8. júl 2009

Ahojte 🙂 ,prosím vás o radu,v septembri nastupujem do práce,návrat na pôv.miesto,mám 33 dní dovolenky za r.2007,mohla by som nastúpiť aj k 15.dňu v mesiaci,alebo len k 1.,teda,ak by som čerpala dovolenku pred nástupom do zamestnania cca od 15.júla,nastúpila by som 2.septembra do práce( 33 dní dovol.)alebo by som mohla čerpať od augusta,do polovice septembra-nastúpila by som 16.9-tie dva týždne v septembri,by som mala na adaptáciu detí v škôlke,je to podľa vás možné,alebo záleží len na dohode so zamestnávateľom?mzdová pracovníčka mi povedala,že pred nástupom si musím starú dov. vyčerpať všetku,údajne nie do konca kalend.roka,v ktorom nastúpim,a ako je to so vstupom do zamestnania,zamestnaná by som bola teda odo dňa,kedy by som začala čerpať dovolenku,napr. od toho 15.7,ale do práce by som začala chodiť v septembri?Potrebujem sa nahlásiť na SP do 8 dní od nástupu do práce? deti dovŕšia 2 a pol roka,ešte nie som stopercentne rozhodnutá,či nastúpia do škôlky alebo sa bude starať o ne stará mama,ďakujem za rady,dúfam,že som to napísala zrozumiteľne 🙂

jaduska
8. júl 2009

vranka - nastúpiť do práce môžeš ktorýkoľvek deň - záleží ako sa dohodneš so zamestnávateľom. Ak v prvý deň pôjdeš hneď na dovolenku, tak tento deň je začiatkom nástupu do práce. Nemusíš dovolenku vyčerpať naraz, určite stačí do konca kal.roka. Do SP zasiela hlásenie zamestnávateľ, len teraz neviem, ako je to s tým dôchodkovým poistením (kde sa prihlasuje mamička sama do 45 dní od pôrodu), tam to musíš asi ohlásiť sama.

vranka4
8. júl 2009

jaduska,ďakujem pekne,ešte jedna otázočka,môžem si vstup do zamestnania vybaviť aj skôr,napr.2 týždne pred nástupom do zamestnania alebo len tesne pred nástupom...ďakujem

jaduska
8. júl 2009

vranka - túto otázku som teda nepochopila (som už dlho na materskej asi 😀 😀 😀 😀 ) myslíš, oznámiť zamestnávateľovi, že nastupuješ, alebo??? 😕

vranka4
8. júl 2009

jaduska 🙂 ,teda,ak 15.7. začnem čerpať dovolenku,ale nastúpim do práce v septembri,teda 15. je môj nástupný deň,musím ísť na mzdové vypísať nejaké tlačivá o návrate do zamestnania,napr. deň vopred alebo sa nič nevypisuje,len oznámim,kedy nastupujem?

jaduska
8. júl 2009

nooo - takto polopate si to mala napísať hneď 😉
Takže - ísť tam treba pred tým 15.júlom, lebo si aj tak musíš vypísať žiadanku na čerpanie riadnej dovolenky. Potom ešte nezabudni zájsť aj na ÚPSVaR, ktorý ti vypláca rodičovský príspevok a nahlásiť, že nastupuješ do zamestnania - stopnú ti rodičovský príspevok a budeš dostávať príspevok na starostlivosť o dieťa, kým budú drobci doma. Keď už nastúpia do škôlky, zase budeš musieť ísť na UPSVaR a nahlásiť to.

gapa
8. júl 2009

vranka,
ak si si podávala sama prihlášku v SP, tak sa musíš odhlásiť v SP do 8dní, ako píšeš. Lebo od nástupu na čerpanie riadnej dovolenky si už dôchodkovo poistená ako zamestnanec. A nemôžeš byť dôch.poistená zároven ako zamestnanec a aj ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov. To zákon neumožnuje.

K tomu čerpaniu riadnej dovolenky a poberaním rodič.príspevku by som aj ja rada vedela, ako to je. LEbo ja čerpem t.č. rodič.dovolenku a chcem ju prerušiť a vyčerpať si dovolenku, no vyjde mi to pravdepodobne jeden mesiac celý (tedy časť v dalšom mesiaci). Na UPSVaR u nás mi tvrdili, že to nevadí, o rodič.príspevok neprídem. No nejako sa mi to nezdá. Asi to musím urobiť tak, že riadna dovolenka skončí den pred koncom mesiaca, no to mi dosť skomplikuje život. No radšej než prísť o RP. Takže vranka, ak by si si to na UPSVaR zisťovala, tak daj vedieť, aký majú na to názor u vás. 😉

vranka4
8. júl 2009

jaduska,gapa,ďakujem 🙂 ešte pár otázok pre múdre hlavičky 🙂 ,teda,ak od 15. júla budem čerpať dovolenku,to bude môj nástupný deň,budem mať nárok na rod.príspevok za to obdobie od 15.7.-do nástupu do roboty 2.9.?,pôjdem sa odhlásiť zo SP, v septembri nastúpim do práce,stačí mi až vtedy ísť na ÚPSVaR nahlásiť,že som nastúpila do zamestnania,rodič.príspevok som poberala od 12/2007,tam oznámim,kto sa bude starať o deti,ak dám dvojičky 2 1/2 ročné do štátnej škôlky od 2.9. (iná u nás nie je ),rodič.príspevok mi odoberú,a požiadam o príspevok na starostlivosť o dieťa,ak by ostali doma a starala sa o ne stará mama,rod. príspevok mi ostane do 3.rokov,teda do 3/10,ak sa v novom roku nič nezmení,dobre som to pochopila?Aké potvrdenie by som potrebovala,ak by sa o dvojičky starala mama? mám z tých informácií hokej 😒 ,ďakujem ešte raz za odpovede,aj keď som skončila v inej téme,dúfam,že ma pochopíte 😉

gapa
9. júl 2009

vranka,
až teraz mi došlo. Ved ty poberáš RP ešte podla starého zákona o RP, lebo poberáš RP ešte pred 1.1.09!!!. Takže ty môžeš aj pracovať alebo čerpať riadnu dovolenku a aj poberať RP.

Na UPSVaR by som na tvojom mieste napísala hned po ukončení čerpania RD. Hned by som napísala, že som xx.xx.xx ukončila čerpanie RD, od xx.xx.xx čerpem riadnu dovolenku a od xx.xx.xx nastupujem do práce, príp. hned aj kto sa o dieťa stará (alebo ten nástup do práce potom spolu s oznámením, kto sa o dieťa stará?+ rozhodnutím zo škôlky). Najlepšie sa informovať na UPSVaR, zakial si doma. Radšej niečo napísať zbytočne, než niečo zabudnúť. Príp. sa spýtaj, či budú chcieť aj prac.zmluvu.

Ak máš zo škôlky rozhodnutie o prijatí s dátumom od 2.9.09 (t.j. nie 1.9.09), tak za 9/09 dostaneš ešte rodič.príspevok v plnej výške (teda v 10/09 dostaneš vyplatený RP 164,22eur, sa vypláca pozadu a od 9/09 sa zvyšuje), lebo ten 1den si splnila podmienky na nárok na RP. A stačí splniť podmienky aspon časť mesiaca (aj 1den je časť mesiaca), takže nárok bude.

Požiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa (t.j. u teba na 2deti) môžeš hned od 2.9.09. Oni len ti ho začnú vyplácať až za obdobie od 10/09, t.j. prvýkrát v 11/09. Budeš potom musieť nosiť potvrdenia o výdavkoch na obe deti, vždy najviac 6mesiacov dozadu. Teda neviem, či sa až potom nežiada o tento príspevok. Netuším. Zase najlepšie sa isť informovať a tiež čo máš priniesť. Doklad o zaplatení stravy? a príj.pokl.doklad o zaplatení poplatku? Budeš dostávať preukázané náklady, max. 2x výška RP (lebo máš 2deti).

Ak sa bude starať babka (t.j. nepôjdu do škôlky), tak budeš dostávať 2x25% z RP, t.j. 50% z RP (lebo máš 2deti)

vranka4
9. júl 2009

gapa,ďakujem pekne,potom sa ozvem,ako som dopadla na úradoch,ináč si veľmi zlatá a ochotná nám neznalým zákona pomáhať 🙂

gapa
10. júl 2009

vranka,
sa musím opraviť, tá posledná veta a odstavec v mojom včerajšom príspevku je BLBOSť!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!´

Takže správne.
Ak sa bude starať babka, tak aj nadalej budeš poberať rodičovsky príspevok, len musíš oznámiť, že sa o deti od nástupu do práce bude starať babka.