Mzdová diskriminácia

jankah77
1. jún 2017

Dobrý deň, potrebujem poradiť.
Pred viac ako dvoma rokmi mi agentúra ponúkla prácu vo firme na pozíciu "asistent manažéra prevádzky".
S firmou (sídliacou v SR, ale so zahraničným top managementom) som podpísala zmluvu na dobu neurčitú s 3 - mes. skúš. dobou, a s platom 800e.
V zmluve sa uvádzajú okr. iného, že mojou náplňou práce sú "podporné činnosti pre jednotlivé oddelenia (nákup, obchod, tpv) a plnenie súvisiacich úloh podľa pokynov nadriadeného". Zároveň pre toto pracovné miesto je uvedené, že "nemá priamych podriadených".

Hneď v prvý deň nástupu mi bolo oznámené, že z dôvodu odchodu nákupcu budem preradená na toto oddelenie a mojou úlohou bude nákup základného materiálu, vyjednávanie zmlúv s dodávateľmi, reklamačné konanie, analýzy potrieb pre výrobu atď. Súhlasila som s tým, lebo mi bolo prisľúbené, že po roku si môžem žiadať o úpravu platu.
Asi po polroku vedenie rozhodlo o zmene org. štruktúry a pridelili mi aj manažovanie skladu základného materiálu a tým aj podriadeného - skladníka.
Napriek niekoľkým (ústnym) žiadostiam o úpravu prac. zmluvy a mzdy na základe vykonávania úplne iného typu práce, doteraz k tomu nedošlo.

Asi pred 3 mes. som sa dozvedela, že môj podriadený skladník má vyššiu mzdu o 90e ako ja, preto som site managerke dala písomnú žiadosť o zvýšene mzdy s uvedením dôvodu - výkon omnoho náročejšieho pracovného výkonu, než som bola zaradená. Odchádzajúca site managerka mi ústne prisľúbila nápravu.
Po jej odchode som zistila, že mi upravila mzdu o 80e (žiaden dodatok o zmene platu som nedostala). To znamená, že stále mám nižší hrubý plat, než môj terajší podriadený - skladník.
Dočasné vedenie prevádzky prevzal zahraničný konateľ (avšak trvale zdržiavajúci sa v zahraničí). Rozhodol sa na mna preniesť dalšie zodpovednosti, ako napr. zodpovednosť za preverovanie a odobrovanie akýchkoľvek nákupov vo firme do určitej hodnoty, vyjednávanie dôležitých zmlúv pre firmu (aj mimo nákupu zákl. materiálu).
Dnes ma informoval, že je veľmi spokojný s mojou prácou a rozhodol sa, že mi chce zveriť vedenie oddelenia nákupu od 15.6.2017.

V súvislosti s tým som ho informovala, že s tým budem súhlasiť, ale samozrejme očakávam adekvátnu úpravu platu, keďže služobne starší kolega nákupca (doprava, spotrebný mat.) má plat cca 1300e, čo mi konateľ sám dnes povedal. (aj ja aj druhý kolega máme VŠ vzdelanie).

Dostala som šokujúcu odpoveď, že veď práve pred 2 mesiacmi mi upravili plat o 80e. Namietala som, že vykonávam inú prácu, než som bola prijatá (v inej úrovni zodpovedností a náročnosti) a zároveň nie je normálne, aby vedúci zamestnanec mal nižšiu mzdu ako jeho podriadený, a s touto úpravou nie som spokojná.

Konateľ oponoval, že moja súčasná zmluva "asistenta site managera" je predsa v súlade s mojou terajšou prácou nákupcu, a že úpravu platu môžem očakávať až od septembra, a to na základe toho, ako sa osvedčím ako vedúca nákupu.

Nebral do úvahy moje námietky, aby mi navýšil plat aspoň voči môjmu terajšiemu podriadenému skladníkovi.
Celú vec ukončil tým, že 15.6. pri opatovnej návšteve prevádzky prinesie novú zmluvu na podpis (s podmienkami, ktoré určil on).

Mám nejaké možnosti ako ho "pritlačiť" k úprave mzdy skôr? Môže mať podriadený vyššiu mzdu ako jeho priamy nadriadený?
Alebo je jedinou možnosťou odmietnuť pozíciu vedúcej nákupu, príp. odmietnuť vykonávanie vedenia podriadeného skladníka (moja terajšia zmluva predsa uvádza " bez priamych podriadených")?
Práca ako taká sa mi páči, ale jednanie vedenia podľa mňa nie je fér.

bohuslava8
1. jún 2017

nerob nič

jankah77
autor
1. jún 2017

A z akeho dovodu ma mozu prepustit? Deti mam (6, 10) a prave kvoli praci ich dost zanedbavam - ostavam v praci dlho, 10 h aj viac, prip. si pracu beriem domov. Dala som tejto firme naozaj dost.
Ty by si to urobila? Pracovala by si za mzdu nizsiu, nez by mali tvoji podriadeni-za ktorych vykon nesies zodpovednost ?

warholette
2. jún 2017

No ja by som sa na to vy... Neviem, ake su tvoje financne podmienky a ci si mozes dovolit tuto pracu stratit, ale ja by som v tvojom pripade odmietla robit tuto novu pracu, ak to nie je to, co mas v zmluve. Ako si od teba vynutia, aby si pracovala naviac, ked ti nie su ochotni za to zaplatit?? Pre istotu si zacni hladat novu pracu a potom pokojne podaj hodinovu vypoved, to potom uvidis, ako rychlo sa najdu peniaze, aby si zostala...

3009
2. jún 2017

@jankah77 buď si hľadaj novú prácu a keď ju budeš mať daj výpoveď dohodou, alebo druhá možnosť, ak teda máš VŠ, tak snáď sa nechceš stále držať na pozícii asistent - čo je po starom skoro sekretárka. Počkaj do toho septembra ako ti sľúbili a výpoveď môžeš dať aj potom. Nie je rozumné odmietnuť vedúcu funkciu - ak ovšem sa na to necítiš, tak to samozrejme neber. To sa stáva, že niekedy má vedúci trocha nižšiu mzdu ako podriadení, ale keď budú s tebou spokojní, tak ti určite mzdu upravia. Dobre ti povedali, upravia ti plat podľa toho ako sa osvedčíš, robí sa to tak bežne. Ja by som sa skôr zamerala na to, aby ti upravili pracovnú zmluvu a mala si tam to čo v skutočnosti robíš.

seagul
2. jún 2017

@warholette hodinova vypoved zo strany zamestnanca neexistuje

@jankah77 k tvojim otazkam.
Ano, mozes mat nizsiu mzdu ako tvoj podriadeny, to zakon neupravuje.
Pracovna zmluva a akakolvek jej zmena je vzdy dohoda 2 stran, tak ako zamestnavatel navrhne zmenu, ty s nou musis suhlasit. Takze podpisat novu zmluvu mozes samozrejme odmietnut ak nesuhlasis s podmienkami. Ine legalne paky na nich nemas.
Vsimla si si firmulku ”a plnenie súvisiacich úloh podľa pokynov nadriadeného"? To je kladucka veta v naplni prace, pod ktoru sa da schovat skoro vsetko. Ano mozes odmietnut robit nieco, co podla teba nie je v naplni prace. Zamestnavatel ta moze upozornit na neplnenie prac. Povinosti a pokial nepride k naprave tak ta prepustit.....v praxi sa to ale moc me nakolko pokial by si ich dala na sud pre neplatnost vypovede su z toho dlhorocne tahanice.
Uprimne tvoja najlepsia sanca je odmietnut podpisat novu zmluvu.

seagul
2. jún 2017

@3009 pravdu mas ze vypoved sa da podat vzdy. Moja skusenost hovori, ze zamestnavatel je dolezite mat sluby a dohody pisomne, a aj prehodnotenie platu po 3m sa moze zahrnut do zmluvy. Lebo uprimne, teraz bude 3m robit, potom jej nezvysia alebo zvysia o 20 EUR ( vsak aj to je zvysenie) tak da vypoved co su dalsie 2-3 m ( podla toho ci to stihne pred 31.8). A zamestnavatel je na pol roka zahojeny ;)

dai
2. jún 2017

@jankah77 zo zakona nemas ziadne prava... v zmluve si tvoj zamestnavatel pekne vsetko osetril... ci mozes mat plat nizsi akl podriadeny?🙂 jasne ze ano ... ten clovek moze svoju pracu vykonavat lepsie, dlhsie etc. ... mohol kvoli predchadzajucim skusenostiam nastupovat s vyssim platom - to sa potom uz taha - tu zial najma zeny velakrat zlyhavaju na zaciatku vyjednavania o svojom plate a su ichotne nastupit za omnoho nizsiu sumu ako vaecsina muzov... jasne ze tak ba slovensku ako aj celom svete stale existuje dokazana platova diskriminacia na zaklade pohlavia - je len na firme a nejakom tom etickom kodexe ci s tym nieco spravi ...
P.s. - ja mam pravidelne o dost nizsi plat ako mnoho mojich podriadenych kedze ti nesedia na slovensku🙂 nastupny plat v nemecku je hold na urovni nizsieho manazementu , velakrat super kolektivne zmluvy a odbory im garantuju neustale zvysovania platu co samozrejme ze v sr ti nikto garantovat nebude etc. ...
Cize mas moznost dat okamzitu vypoved z dovodu hrubeho porusenia zmluvy, ked neprides 2x do prace tak ti hodinovu vypoved kvoli discipline moze dat zamestnavatel... cize to su podla mna aj moznosti ako odist rychlo🙂 listov mozes vypisovat kolko chces - bud si ta tvoj zamestnavatel udrzat chce lebo si pre neho cenna alebo mu je to iedno lebo ziadnu specialnu pridanu hodnotu pre neho nemas:-/

eeffka
2. jún 2017

@jankah77 fer to nie je a mzdu nizsiu mat podla zakona mozes.mozu argumentovat napr hmotnou zodpovednostou skladnika. Ak si v pozicii ze si mozes dovolit prist o pracu alebo si najdes lepsiu u vas raz dva tak by som tlacila na pilu. Ak nie pockala by som na to osvedcenie a potom ziadala zvysenie opat.
VS ani odrobenw roky nezakladaju nejaky narok na vysku platu.
A co sa tyka tej formulky "ostatne cinnosti podla pokynu" dava sa to preto aby zamestnanec nevymyslal ze on toto ci ono nema v zmluve. Viem ze u teba je to ine ale u nas niektori ludia argumentovali takymi absurdnostami ze to davame tiez.
V kazdom pripade drzim palce.

warholette
2. jún 2017

@seagul pravda, podla zakona neexistuje. Ale ako moze zamestnavatel vymahat, ak dam okamzitu vypoved a na druhy den sa uz nedostavim, aby som sa do prace dostavila? Ake su tam v tomto pripade postihy?

seagul
2. jún 2017

@warholette moze ta zalovat o nahradu skody, ktora mi takto vznikne.

seagul
2. jún 2017

@warholette * ...ktora mu takto vznikne.

sense
2. jún 2017

@warholette neviem ako to chodi dnes ale predpar rokmi pri podobnom pripade som chcela vypoved dohodou, kedze mi ju nedali tak som povedala ze dalsi den uz nepridem,dostala som 3acka a na zakl nich ma prepustili...robotu som mala uz inu a odisla som kvoli podobnemu problemu ako je opisany v prvom prispevku

sense
2. jún 2017

@jankah77 fer to mozno nie je ale zial na papiery to nemas...pred x rokmi som riesila nieco podobne....a mas dve moznosti ak to nie je ako si predstavujes 1.zmieris da s tym ako to je al. Budes hladat nieco ine, a co sa tyka toho ze skladnik ma vyssi plat, tak to moze byt preyo ze si ho dohodol pri nastupe, ze ma hmotnu zodpovednost atd

mischelin89
2. jún 2017

@jankah77 kolko rokov skusenosti mas? Kedze deti su vacsie, tak predpokladam, ze si nenastupila ako absolvent. Je to korejska firma? Lebo to jedine mi dava logiku, nezaplatia ta, ked si pytas, su v soku a napln prace sa meni kazdy tyzden, ale len ustne 🙂

Lebo tych 1300 napr. maju u nas (tn.kraj) nakupcovia s 3 - 5 rocnymi skusenostami, zavisi od firmy.

Lebo 800e na nastup do vyrobnej firmy na admin poziciu je sakra malo. Tak u nas zacinaju cisti absolventi, resp. aj ti mavaju viac, aspon 900 bohuzial.

A pri zvereni oddelenia tam ma byt markantny narast.

Asi by som sa zamyslela, ci chcem v takejto firme robit. Ako normalny nakupca si najdes pracu od 1000e vyssie a bez specialnej zodpovednosti.

magmolatus
2. jún 2017

@jankah77
Tak si tam len chvílu, firmu už riadi niekto iný.
Na druhej strane ak si s prácou spokojná, tak buď rada, že takú máš a že nemusíš chodiť s hnusom do roboty.

Na to kolko si ty pre firmu urobila, na to sa nepozeraj, to je zabudnuté a to nikto už nevidí.

Na druhej strane čo sa týka ohodnotenia tvojho podriadeného, tak v podstate nechápe ako si sa dostala k jeho páskam, to by si ani vidieť nemala.

Ako ja pracujem v malej firme, a keby chcem si pásky každého pozriem, ale ani nemusím, lebo sa každý vieme kolko zarobíme a každý je spokojný ako je aj keď platy sú rozdielne. Samozrejme aj druh práce je iný. Ale nikto to nerieši.

seagul
2. jún 2017

@magmolatus vo velkych firmach je bezne ze nadriadeny vie kolko zarabaju ludia pod nim. Ja rovnako viem kto kolko z mojho timu zaraba, ake dostal odmeny ( nakolko ich sama schvalujem) a pod.

magmolatus
2. jún 2017

@seagul tie odmeny chápem.

dai
2. jún 2017

@magmolatus platy svojich podriadenych urcujem ja, schvalujem ich odmeny aj kazde zvysenie🙂 ci co si myslel? ze to hr , ci ako to podla teba funguje?🙂

magmolatus
2. jún 2017

@dai
Nie vzdy je veduci, veduci, len ti supnu viac roboty a zodpovednosti a hotovo. Nie vzdy a vsade hr normalne funguje.
Trochu som necakal ze ak mas len jednoho podriadeneho ze ti to cele daju na hlavu.
Az tak som sa nad tym nezamyslal.
Ale na tom nejak nezalezi. Je tam kratko, mozno jej podriadeny je tam dlhsie.... x faktorov, dovodov na nezvysenie platu sa najde milion.

f333
2. jún 2017

@jankah77 v prvom rade san epytaj laikov na ich nazor v pravnej veci pracovneho vztahu.pretoze potom dostavas odpovede laicke a mnohokrat aj nepravdive,ako tu citam.
ty si v prvom rade pozri ustanovenia zakonnika prac
hoci aj tento link ako laik
http://www.zakonypreludi.sk/zz/2001-311
hlavne paragraf preradenie na inu pracu, mzdy , dohoda o zmene prac.podmienok.
nikto ti tu nemoze ti dat presnu radu, pretoze necital tvoju prac.zmluvu
a uz vobec je zla rada, ze zo zakona nemas ziadne naroky..
ako to kot moze povedat,ked necital zmluvu,nevie presne /tvoj popis nie je presny na posudene veci/ podstatu veci ako sa udiala..
ty si urobila chybu,ze si hned pri zneme prac.podmienok a preradeni na inu pracu nepoukazala na nespravny postup zametnavatela v danej veci
pretoze preradenie na inu prccu ma svoje zakonitosti aspecifika.a to aj ohladne mzdy.
to kde si zametnana, v akej firme diletanstskej,ked takto porusuju zakony v pracovnych veciach?
chyba je,a tieto nadnarodne spolocnosti to vyuzivaju,ze zametnanci neovladaju ani zaklady zakonov v pracovnopravnej oblasti.
inak by takto ako si opisala ,ze postupuju,nekonali ...
nikto tu nemoze tvrdit, ze oni si super osetrili zmluvu.kedze sme tu ziadnu zmluvu nevideli a necitali.
takze take vyjadrenia ber s rezervou.pretoze len ten,kto cita l zmluvu,rozumie sa pravu v oblasti prcovnopravnej moze spovedat potom,ci jeta zmluva ´neprestrelna´ ,ci ma slabiny,ktore mozno napadnut pravne.
takze s skor,ako podpises novu pr.zmluvu ci jej zmenu, tak ju daj posudit pravnikovi.aby si zase nebola svojou neznalostou poskodena ..

dai
2. jún 2017

@f333 neviem co robis, ja pracujem so zmluvami svojich podriadenych mnohe roky a riesila som uz inak komplikovane pripady , milion zakonov kvoli tomu prestudovala etc. ... predpokladam ze tu pani nehlada pravnu obhajobu pred sudom - ak chce pred sud ist tak je asi 90% pravdepodobnost ze ak ma fakty ktore odporuju zmluve tak vyhra... na druhej strane pochybujem ze sa jej chce tahat po sudoch - cize tvoja rada aby si dala posudit zmluvu pravnikom🙂 prepac, ak nema kamosa dobreho pravnika tak moze akurat tak citat zakony co jej je v konencnom dosledku na 2 veci kedze ich nevie vykladat... a ak to da posudit tak zaplati prijemnu sumicku ale znamena to len ze napise nejaky list mozno vedeniu - to to da svojim pravnikom, oni to pekne posudia a odpisu jej😉 ak bude chciet dalsiu odpoved tak opat zaplati sumicku a kludne to moze dat na sud ale musi si uz pripravit dalsie korunky aby pravnika platila...
tu formulku ktoru tu uvadzala poznam velmi dobre a zial sa s nou da obhajit velmi vela - ona ziaden dodatok zmluvy nepodpisovala, cize sa jej nemenila oficialne napln prace, cize by ma zaujimalo ako chce dokazat ze robi nieco ine ako ma v zmluve...
a znovu - tu mi nepride ze pani chce ist do pravneho sporu s firmou - skor chce len zvysenie platu - ked za mnou osobne pride clovek a zacne mi argumentovat zakonmi tak sa ho snazim co najskor zbavit - uplne ine to je samozrejme ak argumentuje vykonom a tym co vsetko robi...
cize byt nou tak namiesto ohananim sa pravnikom by som spisala co vsetko pre firmu robim, ake mam vysledky etc. ... a dala im jasne ultimatum dokedy mi musia zvysit plat o sumu ktoru ja urcim ( jasne ze nie z brucha, musi byt realisticka ) - inak odidem - ak je naozaj taka super a robi za dvoch kvalifikovanu pracu ako tu pise tak sa kazdy normalny zamestnavatel 2x zamysli ci jej zvysi plat alebo ju necha odist...

jankah77
autor
2. jún 2017

Do firmy som nastupovala uz s 5r praxou (referent odd logistiky a planovania vyroby), z velkej firmy, krora sla do konkurzu. Aj VS mam v odbore priemyselna logistika (v obsiahnuti doprava, vyroba, sklady, komercna logistika).

Nasa firma ma fr. majitelov a mame vo Fr. este sesterske spol. Vo vseobecnosti, povaha Francuzov je taka, ze oni su pupok sveta, a my sme ,,plebs,,. Niekolko Francuzo. trvalo pracuje vo firme.

Co sa tyka platu podriadeneho, to mi povedal sam, mame vcelku kamaratsky vztah. On za sklad (ide o plechy) hm. zodpovednost podpisanu nema. Ano, robi tam dlho, predtym robil palica, potom asi pred 5r ho dali na sklad ako sklad. manipulanta.

Od zaciatku je mojou pracovnou naplnou analyza potrieb zakl. mat. a obrobkov podla zakaznickych objednavok a forecastov, vyjednavanie s dodavatelmi, vyber dodavatelov, objednavky, prijem dosleho mat. do firemneho IS, jeho aktualizacia, kontrola certifikatov, kontrola a parafovanie faktur, reklamacne konanie, namery podla noriem. pripade nezhodnych materialov, vedenie inventury skladov 4xrocne, vedenie a organizacia prace v sklade , manazovanie odvozu srotu, vyjednavanie vsetkych dlhodobych kontraktov nielen pre zakl. mat., ale aj pre VZV, zeriavy, cestnu vahu,najnovsie aj pre kolegov range- stroje, nastroje, energie. Zaroven som zodpovedna za cele odd nakupu pocas auditov - tzv. pilot procesu nakupu (audity ISO, klientske audity, kazdorocne audity vedenia).
A samozrejme, zastupujem kolegu z nakupu (spotrebak, doprava, nahr. diely, kooperacie). On mna nezastupuje. Vlastne nikto ma nezastupuje. V prip. marodky, dovolenky pracujem aj z domu v surnych prip, inak si musim vsetko zabezpecit dopredu.
Tato napln prace sa podla mna uz neda zakryvat za formulku ,,a ostatne cinnosti podla pokynu). Dokonca mi aj urobili vizitky s poziciou Purchase manager, a vzdy ma takto predstavovali, ked sme boli na jednaniach, auditoch a pod. Az teraz, ked som hovorila s konatelom o mzde, zrazu uz nim nie som.

jankah77
autor
2. jún 2017

kolegyna mzdarka mi odporucila odvolat sa na § 119 Zákonníka práce:

Mzda za rovnakú prácu a za prácu rovnakej hodnoty
(1) Mzdové podmienky musia byť dohodnuté bez akejkoľvek diskriminácie podľa pohlavia. Ustanovenie prvej vety sa vzťahuje na každé plnenie za prácu, ako aj na plnenia, ktoré sa vyplácajú alebo sa budú vyplácať v súvislosti so zamestnaním podľa iných ustanovení tohto zákona alebo podľa osobitných predpisov.
(2) Ženy a muži majú právo na rovnakú mzdu za rovnakú prácu alebo za prácu rovnakej hodnoty. Za rovnakú prácu alebo prácu rovnakej hodnoty sa považuje práca rovnakej alebo porovnateľnej zložitosti, zodpovednosti a namáhavosti, ktorá je vykonávaná v rovnakých alebo porovnateľných pracovných podmienkach a pri dosahovaní rovnakej alebo porovnateľnej výkonnosti a výsledkov práce v pracovnom pomere u toho istého zamestnávateľa.

K nemu som nasla aj tento vyklad pravnika:

Pracovníci vykonávajú rovnakú prácu alebo prácu rovnakej hodnoty, ak sa s ohľadom na všetky aspekty, akými sú povaha práce, požiadavky na vzdelanie a pracovné podmienky, možno domnievať, že sa nachádzajú v porovnateľnej situácii, pričom posúdenie tejto skutočnosti prináleží vnútroštátnemu súdu[13].

Súdny dvor ES podal výklad aj k otázke, či sa vzťahuje zásada rovnakej odmeny za rovnakú prácu obsiahnutá v práve Spoločenstva aj na žiadosť o rovnakú odmenu na základe práce rovnakej hodnoty v situácii, keď bola práca žiadateľa ohodnotená ako hodnotnejšia než práca osoby, s ktorou sa žiadateľ porovnával: Ak táto zásada zakazuje pracovníkom jedného pohlavia, ktorí vykonávajú prácu rovnakej hodnoty ako pracovníci opačného pohlavia, poberať na základe pohlavia nižšiu mzdu ako druhá uvedená skupina, tým viac zakazuje takýto rozdiel v odmene v prípadoch, kde nižšie odmeňovaná skupina pracovníkov vykonáva prácu vyššej hodnoty[14] ,,.

jankah77
autor
2. jún 2017

inak, pracu som si hned zacala hladat, mam niekolko ponuk. Len nevyhoda je to, ze budem musiet z naseho mestecka dochadzat cca 1.5hod. Teraz som to mala 10 min do dediny vedla.
Co pri skolakoch (mladsi je buduci prvak) a manzelovi smenarovi nie je bohvie co (zijeme tu bez rodiny).

jankah77
autor
3. jún 2017

@magmolatus ano, moj terajsi podriadeny skladnik =skladovy manipulant je tam dlhsie, ale je v R-ku, ma SOU, jeho zodpovednosti su v inom leveli.
Ja som THZamoje povinnosti som spisala o 1 prisp. vyssie. Mam urcenu triedu T5 v zmluve. V pond.zistim, aku ma skladnik.
Nechapem, ako moze byt normalne, ze nadriadeny ma prevziat zodpovednost za pracu podriadeneho, riadit ho, ale platy su naopak?