Náročné otázky na pohovore na pozíciu sociálnej pracovníčky

11. jún 2025

Ahojte, bola som na pohovore na miesto soc.pracovník v zariadení ss s mentálne postihnutými. Dojem katastrofa. Také otázky mi dávali, ako by som sa hlásila na riaditeľku banky. Či som vydatá, koľko detí, samozrejme,mala som v životopise tzv.hluché obdobie a to chceli všetko dopodrobna vedieť. Zo sociálnej mám len bc a prečo som nepokračovala ďalej?
A či viem koľko klientov tam majú a to som nevedela, strašne veľa otázok sa ma pýtali doslova grilovali a taký nedobrý pocit som mala. A ešte či viem čo obnáša práca sociálnej pracovníčky. 🤦
Pani riaditeľka na mňa,,a čo ste taká strnulá v tvári ste introvert?
Potom otázka na peniaze a súviselo to s tým prečo som nepokračovala ďalej na mgr, pretože u nás v meste napríklad sociálna pracovníčka s bc je v rovnakej platovej tabuľke s mgr, čiže možno rozdiel minimálny a ona že ale sociálna práca je poslanie 🙈
Ako, je to poslanie, ale z toho sa mi deti nenajedia . . .

balerina2025
11. jún 2025

ono je normalne ze sa pytaju ked zena ma viac rocny slot. lebo to hned neznamena ze zena trcala doma na rodicaku...
ale mnoho ludi proste nepracuje

pribinak
11. jún 2025

Ale niekotre otázky boli k veci a tie čo boli od veci si sa mala ohradiť že toto je mimo legislatívu sa pýtať

melanta
11. jún 2025

1. Otázky k rodine a deťom - nemusela si odpovedať. Nemajú povolené sa to pýtať. Dá sa to diplomaticky obísť.
2. Otázky o práci, o ich SS - to sú normálne otázky. Ak niekam ideš na pohovor a nejdeš robiť upratovačku, tak si predsa zistíš nejaké tie informácie o zariadení. Nebudeš sa predsa hlásiť niekam, kde nevieš aspoň zbežne, čo ťa čaká. A ak nevieš odpovedať, tak to nie je žiadna tragédia. Nie vždy chcem, aby mi človek vedel odpovedať. Niekedy je podstatné, aby som videla, ako reaguje.
3. Bola si strnulá? Ak áno, pýtam sa to aj ja. Pýtam sa, ako sa cíti človek, prečo sa cíti nepríjemne. Nechcem zamestnať niekoho, kto je strnulý, vážny, nevie sa usmievať a byť v pohode. AK je človek iba v strese, tak to väčšinou diskusiou na túto tému zlomíme. Ak nie, tak potom je to o človeku, že je taký a na niektoré pozície sa taký človek proste nehodí.
4. Otázka o pokračovaní mgr - normálna otázka. Tiež ma to vždy zaujíma, prečo si človek nedokončí VŠ aspoň na úroveň druhého stupňa. Vôbec nie je podstatná platová trieda. Ide o to, že ma zaujíma, aké ambície ma dotyčný kandidát. Mať "iba" Bc nie je zlé, ale je normálne sa zaujímať, prečo človek nemal záujem pokračovať.
5. Čo sa týka toho, že práca v SS s mentálne posktihnutými ľuďmi je poslanie - áno, je. Je to podľa mňa neskutočne náročná práca, brutálny zaberák na psychiku. Áno, tvoje deti sa z toho nenajedia. Ale môj názor je, že ak to takto vnímaš, tak to asi nie je práca pre teba. Áno, mali by títo ľudia zarobiť oveľa oveľa viac. Ale v prvom rade, túto prácu by mal robiť niekto, kto vie byť nad vecou, kto nie je vzťahovačný, vie sa usmievať, byť v pohode, mať človeka na prvom mieste.

balerina2025
11. jún 2025

@melanta presne, toto je neskutocne narocna praca. tam nemozu zobrat hockoho.

nika23t
11. jún 2025

@melanta
môžem sa opýtať, čisto zo zvedavosti, keďže som aj ja dostala takéto otázky, ako ich diplomatický obísť? Lebo zo skúseností viem, že keď neodpoviem, hneď som zo zoznamu von. Dokonca som dostala otázku, či ešte plánujem ďalšie deti...

autor
11. jún 2025

@melanta v tomto zariadení sa každú chvíľu menia soc.pracovníčky a viem, že tam hľadajú dlho. Podľa mňa som úplne normálne prirodzene odpovedala na otázky a nemyslím si, že som bola strnulá, skôr dávka stresu na také a onaké otázky. O ich zariadení som čítala na webe takže čo - to som zbežne vedela, ale oni chceli detailne opísať čo s tými klientmi robí soc.pracovník a to som nevedela detailne. Je to v podstate niečo ako materská škôlka v ktorej majú aktivity

autor
11. jún 2025

@melanta potom sa ma spýtali či mám ja nejakú otázku. Tak som sa spýtala čo s klientmi robí soc.pracovník a odpoveď som dostala.... Tak to by bolo na dlho.

nika23t
11. jún 2025

Ale je super, že si sa to opýtala spätne. Mne to pri pohovore nenapadlo takto otočiť.

melanta
11. jún 2025

nemyslím si, že som bola strnulá, skôr dávka stresu na také a onaké otázky - to bol tvoj prvý pohovor? Nikdy si na pohovore nebola? V takom prípade si mohla rochu googliť a zistiť si, ako pohovory prebiehajú a že také a onaké otázky sú štandard. A ako som písala, že nevieš detailne niečo povedať, nie je zlá odpoveď.

v tomto zariadení sa každú chvíľu menia soc.pracovníčky a viem, že tam hľadajú dlho - áno, v tejto profesii je to normálne, pretože prácu s mentálne postihnutými nezvládne každý, aj človek študovaný v tejto oblasti to v realite nemusíte zvládať. Takže vysoká fluktuácia je tu prirodzená.

sisska96
11. jún 2025

@nika23t Podľa mňa klasické otázky. Aj mňa sa pýtali dakedy na deti všade. Niektorá aj vysvetlila, že preto lebo bola baba ktorá nastúpila a bola tam iba pár mesiacov a išla na materskú a potom museli vyplácať materskú a pracovala tam možno pol roka a že im to nie je jedno, že ťa zaučia a potom zdrhneš na materskú a potom musia platiť materskú, držať miesto ale zas hľadať niekoho kto ťa zastúpi a zase zaúčať.

melanta
11. jún 2025

@nika23t Otázky o mojej rodine či deťoch sú pre túto pozíciu irelevantné, nakoľko do práce budem chodiť sama a budem sama zodpovedná za svoj pracovný výkon a pracovnú efektivitu.
Ak by došla napriek tomu ďalšia otázka - Prečo sa ma na to pýtate? Akým spôsobom je môj rodinný status podstatný pre pracovnú pozíciu, kvôli ktorej tu sme?

Ak to pre ľudí na pohovore bude problém, tak je to ich problém. Áno, môže to potom pre teba znamenať stopka, ale to bude pre nich znamenať aj ten fakt, že máš deti. Normálneho manažéra to nezaujíma. Nikdy som sa na to nepýtala, nezaujímalo ma to.

autor
11. jún 2025

@melanta nebola som prvý krát na pohovore,ale v tejto oblasti to bolo prvý krát. Ja som po vš nešla pracovať ako soc.prac. ale ako zdravotník na oddelenie.

autor
11. jún 2025

@melanta ani som nevystriedala 5 zamestnaní. Bola som len v jednom, potom materské. MD skončila,tak som bola teraz po dlhej dobe na pohovore

chrobak7
11. jún 2025

Treba sa prihlásiť na pozíciu ministra. Tam žiadne výberové konania nie sú a keď nemáš vysokú školu, tak si ju v pohode dorobíš popri funkcii ministra, trebárs aj za polovicu funkčného obdobia. Dokonca ani znalosť jazykov nie je dôležitá. A kľudne si môžeš myslieť, že zem je plochá.

autor
11. jún 2025

@chrobak7 zlovensko

earlgrey
11. jún 2025

Aj ja som mala včera pohovor v jednej firme, keďže ma tam poslali z úradu práce a tú prácu som nechcela 🤣 ale samozrejme odmietnúť nemôžem, takže som sa dostatočne pripravila na všetko...zistila si o danej firme, čo som mohla a poviem ti, odchádzala som s úsmevom...aj majiteľka firmy a aj pracovníčka z úradu práce sa nezmohli ani na slovo ku koncu...samozrejme som pohovorom neprešla...čo ma potešilo..ale kebyže idem na pohovor o prácu, ktorú chcem...tak sa tiež dostatočne pripravím

autor
11. jún 2025

@earlgrey boli ste vysmiati ale neprešla si, prečo

earlgrey
11. jún 2025

@autorka
Lebo som o tú prácu záujem nemala...išla som tam len preto, že ma tam poslali z úradu...takže som spravila maximum pre to, aby ma nevzali 😀

autor
11. jún 2025

@earlgrey jaj taaak 😆

nika23t
11. jún 2025

@sisska96 nie, nie sú to klasické otázky. Ja mám v životopise uvedené vzdelanie, dátum narodenia a všetky ďalšie, pre zamestnávateľa potrebné info. Ktorákoľvek žena od 20 do 45 im môže "zdrhnúť" na materskú. Takýto zamestnávateľ nech na pohovor pozýva jemu vhodných kandidátov. Keď som bola pozvaná, nemajú sa má čo pýtať, či plánujem deti. Môj manžel v živote takúto otázku nedostal. Takže osobne to nepovazujem ani za "klasické", ani za vhodné.

autor
11. jún 2025

@nika23t ženy sú v tomto diskriminované oveľa viac ako muži. Vy ste príliš mladá odídete na materskú, vy už máte deti to budete non-stop na očr

autor
11. jún 2025

Ešte som dostala otázku prečo chcem ísť pracovať ako sociálny pracovník keď mám aj zdravotnícke vzdelanie. No čo som im mala povedať keď pravda bola taká že potrebujem prácu a toto bola ponuka ktorá sa zhodovala s mojou vš. Robiť upratovačku by som išla asi v krajnom prípade

sisska96
11. jún 2025

@nika23t to že ty nepovažuješ za klasické, je to bežné skoro všade, takto funguje systém

autor
11. jún 2025

@sisska96 opýtať sa môžu, nemusia dostať odpoveď

sisska96
11. jún 2025

Keď nedostanú odpoveď, nájdu si druhú

earlgrey
11. jún 2025

Na otázku prečo máš záujem o túto pozíciu si mala odpovedať pravdivo, tak ako si napísala tu, že potrebuješ prácu a táto ťa zaujala, tým by si im dala najavo, že máš skutočný záujem...

maury
11. jún 2025

To je taká Slovenska klasika. Ste vydatá, máte deti, plánujete deti a máte hluché obdobie a čo ste vtedy robila? A toto a tamto. Poväčšinou som mala pocit že riešia blbosti, hlavne by sa mali zameriavať na kariérne, vedomostné aspekty, zistiť o aký typ človeka sa jedna aktívny/pasivny teda či je kandidát na aktuálnu pozíciu vhodný alebo nie. A doplnkové ako čo rád robí vo voľnom čase a povie niečo o sebe len doplnkové.

maranco
11. jún 2025

@sisska96 * zdrhneš na materskú a potom musia platiť materskú *

odkedy je zmena že materskú vypláca zamestnávateľ?
potom by sa mal pýtať či je žena sterilizovaná 🙈 lebo dieťa sa môže podariť aj neplánovane

chrobak7
11. jún 2025

@sisska96 Zamestnávateľ nesmie pri pracovnom pohovore zisťovať informácie, ako či je tehotná, rodinné pomery a pod. Je to v v §41:
(6) Zamestnávateľ nesmie vyžadovať od fyzickej osoby informácie
a) o tehotenstve,
b) o rodinných pomeroch,
c) o bezúhonnosti s výnimkou, ak ide o prácu, pri ktorej sa podľa osobitného predpisu vyžaduje bezúhonnosť, alebo ak požiadavku bezúhonnosti vyžaduje povaha práce, ktorú má fyzická osoba vykonávať,
d) o politickej príslušnosti, odborovej príslušnosti a náboženskej príslušnosti.

autor
11. jún 2025

@sisska96 tak si nájdu, nech. Nie je to jediná inštitúcia.