Nárok na dávku v nezamestnanosti. Ako argumentovať pri výpovedi?

renatulka66
7. jan 2011

Ahojte. Chcela by som sa opýtať v septembri 2010 mi skončila materská dovolenka a momentálne som na PN. Nakoľko som stále zamestnaná a chcela by som ukončiť pracovný pomer, ale tak aby som dostala dávku nezamestnanosti. Aký paragraf by som mala použiť pri výpovedi? Zamestnaná som vo firme od roku 1999. Vopred ďakujem za odpovede... :o)))

tinara23
7. jan 2011

aspoň čo ja viem, tak je jedno aký dôvod uvedieš, ja som napr. ukončila PP v roku 2009 v skúšobnej dobe a pekne som poberala pol roka podporu. To len niekedy v minulosti bolo, že ti nedajú podporu keď sama odídeš. Teraz kľudne dohodou, alebo normálne klasicky výpoveď. dáš.

daniela1974
7. jan 2011

pri poberani davky v nezamestnanosti netreba riesit paragraf, podla ktoreho chces ukoncit PP. Ale co chces pouzit v Tvojom pripade ine ako dohodu?

cartridge
7. jan 2011

@renatulka66 A prečo chceš dať výpoveď Ty? Skús zamestnávateľovi navrhnúť ukončenie PP dohodou napr. z organizačných zmien /v tomto prípade máš nárok na odstupné/, ak sa dá dohodnúť ... Pri nároku na podporu nie je podstatné, či dáš výpoveď Ty, alebo zamestnávateľ, ale urob to, čo je pre Teba výhodnejšie. Škoda, že sa to neudialo ešte v starom roku, s tou podporou by sa dalo ešte niečo urobiť /myslím zvýšenie podpory v nezamestnanosti/, ale prelúskaj tému "podpora v nezamestnanosti po ukončení Rd" tam nájdeš veľa vecí, ktoré sa týkajú aj Teba.

renatulka66
autor
7. jan 2011

@cartridge Ahoj, takže som si to preštudovala a zistila som, že vlastne na podporu nárok mám, ale bude sa počítať z minimálneho VZ a to je 307Eur. Ale zistila som, že ak budem dobrovoľne platiť poistenie v nezamestnanosti, mám nárok na vyššiu dávku, ale neviem ako dlho treba platiť predtým ako sa zaevidujem na ÚP. Vopred ďakujem za odpoveď, Renča... :o)))

tinara23
8. jan 2011

@renatulka66 skús si to tu preštudovať http://www.socpoist.sk/davka-v-nezamestnanosti/... . a tu je o dobrovoľnom poisteni v nezamestnanosti : http://www.socpoist.sk/dobrovolne-poistena-osob... Dobrovoľne poistená osoba v nezamestnanosti platí poistné na poistenie v nezamestnanosti 2 % z vymeriavacieho základu minimálne 730 dní za posledné tri roky. Ale neviem ako je to v tvojom pípade, keď máš zaplatené poistenie v nezamestanosti, ale si myslím, že by si toto asi musela platiť dva roky, aby si mala lepšiu podporu.