Nárok na podporu v nezamestnanosti a odstupné
Od roku 2007 som pracovala na trvaly pracovny pomer vo firme v auguste 2008 som nastupila na matersku, a kedze som znova otehotnela tak vo februari 2010 som presla plynule znova na matersku. Z prace mi bola vyplacana materska aj pri dcerke, potom RP. 16 marca mi konci rodicovska dovolenka. A podla naznakov dostanem vypoved. Mam narok na odstupne?
A na podporu v nezamestnanosti?
Dnes som bola na UP a pani ma tam vystrasila, ze ak som si neplatila nemocenske tak, ze nemam pravo na nezamestanencky? @gapa pls vedela by si mi poradit
dakujem 🙂
@lienka2805 no § 60 je dohoda ... a musí byť v dohode aj §63 organizačné dôvody .. odseky a písmená neviem tak z hlavy hned... Takže toto musí byť v ukončení napísané.
Strašne pekne ti ďakujem za vysvetlenie:o))))prajem krásny deň
idem volať účtovníčke:o)
@lienka2805 rado sa stalo .... 🙂
Caute baby chcela by som sa spytat neviete mi nahodou poradit? som vo firme zamestnana od 2.2. 2007 a teraz som pn od 20.9. 2012 takze 20ho to bude 7mesiacov... ako to funguje ked chcem dat vypoved ked sa tam uz nechcem vratit? dostanem aj preplatenie dovolenky ked som tento rok este nebola v robote? odstupne asi nehrozi vsak? dakujem za odpoved
@zalka ešte sa chcem spýtať,viete mi povedať koľko odstupných platov mám dostať,keď som zamestnaná od 15.februára 2002?Alebo kde to mám hľadať?
@zuzana909 Ahoj, prosim Ta, vedela by si mi poradit - ako si skontrolovat ci mi vypocitaju v praci dobre odstupne?
od 11/2010 - do zacatia materskej som bola PN na rizikovom . OD 6/2011MD a potom plynule rodicovska,ta mi skoncila teraz v piatok-od dnes cerpam dovolenku - tri tyzdne a k poslednemu dnu sme podpisali dohodu s odstupnym. Bolo mi povedane na inspektorate,ze na vyplatnej paske - poslednej-co je ten "priemer-mzda - hodinova" - tak to je smerodatna suma - je to tak? aj ked je to z obdobia este pred PNkou? vychadza mi to tam vysoke,nakolko tam boli odmeny aj cerpanie dovolenky ,preto mam obavu aby na mna neskusali ....
@katkaajurko v prvom rade sa skús dohodnúť aby si čerpala dovolenku len pár dní, nie tri týždne, pokazí ti to dávku v nezamestnanosti.
najideálnejšie by bolo aby si skončila pracovný pomer ku zajtrajšiemu dňu a išla sa zaevidovať na úrad práce 😉
budeš dostávať max.
ak budeš čerpať dovolenku 3 týždne tak sa ti priemer výrazne pohorší
čo sa týka odstupného mali by použiť priemer čo máš na páske tzv dovolenkový priemer, ale môžu sa snažiť použiť základnú mzdu čo máš uvedenú v pracovnej zmluve.
@zuzana909 no dohodnut by sa nedalo a uz som to dnes podpisala,lebo u nas sa musi dovolenka "vycerpat"...ale aj tato dovolenka by mala byt uhradena predsa z dovolenkoveho priemeru , nie? a ten ked mam uz teraz vysoky-tak potom aj ta davka vyde vysoka,ci sa mylim? Ked je v zakone napisane,ze odstupne sa preplaca z priemerneho platu,nemozu mi dat predsa zakladny ..ci? mna len zaujimalo-ako sa to berie,ked som bola pred MD na PN -lebo dlhodobu PN plati stat, cize posledna vyplatna paska u mna je z 11/2010 - cize tento dovolenkovy priemer by sa mal brat do uvahy?
@katkaajurko mal by sa brať do úvahy, ale snahy sú rôzne ako napr. musíte si dovolenku vyčerpať v zákone nič také nie je, takže nemajú právo na takýto postup 😉
@zuzana909 no vidis toto, asi som urobila chybu,mala som si teda cerpat 4 dni a potom vypoved - pre istotu aby mi vysiel lepsi zaklad - tera som volala aj do socialky a tiez mi nevedela povedat,co by mi vyslo lepsie,lebo ,ze je to individualne... ale vacsinou tych par dni je lepsie cerpat . Ja to len podla toho beriem-ze vzdy ked sme v lete cerpali dovolenku-tak mi vyplata aj vdaka nej vyskocila-lebo ten dovolenkovy priemer po odmenach bol vzdy dobry.... a to bol moj posledny pred PNkou ...
este jednu otazku mam - co vsetko by mi mali v praci dat ? dnes mam len dohodu v rukach-lebo mzdar nenastupil do prace (vraj aj on dostane vypoved) a nemam ani zapoctovy list a neviem co este by som mala mat ...
@katkaajurko áno dovolenkový priemer zvykne byť vždy väčší, hlavne ak máš aj odmeny 😉
ak by ti dali iný priemer vieš sa obrátiť na inšpektorát práce a dať im to prešetriť 😉
čo sa týka dávky v nezamestnanosti je rozdiel či za 5 dní dostaneš cca 1000€ alebo ak dostaneš za 21 dní 1000€
samozrejme všetko závisí od toho aký budeš mať príjem počas tých 21 dní, možno ti to vyjde slušne a možno nie, to by som musela vedieť čísla aby som vedela na čo máš nárok 😒
od zamestnávateľa po vystavený mzdy dostaneš potrebné papiere, momentálne ti vie dať len dohodu o ukončení pracovného pomer, následne by si mala dostať výplatnú pásku (klasika), potvrdenie o zamestnaní (nazývaní zápočtový list), potvrdenie pre sociálnu poisťovňu, ktorú potrebuješ doložiť k žiadosti o dávku v nezamestnanosti, osobne by som si vypýtala aj kópiu evidenčného listu dôchodkového poistenia ak by ho náhodou neoodovzdal v sociálnej poisťovni aby si ho mala, potvrdenie o zdaniteľnej mzde, ale to ti príde poštou až začiatkom roku 2015
@zuzana909 no ale akoby sa dalo dostast za pat dni 1000 - ved ked mam cojaviem hodinovy priemer 7 eur a odrobim 5 dni - dostanema za dovolenku 5*8,5*7 , a ked 21 ,tak to bude 21*8,5*7 , plus odstupne v oboch pripadoch takze prva suma by bola teoreticky 297 eur za 5 dni dovolenky a druha suma by bola 1249,5 za 21 dni dovolenky. - ja tomu stale nerozumiem 😅 ze preco vlastne viac dni dovolenky je horsie 😅
@zuzana909 Kazdopadne velmi dakujem za informacie ,si zlata 🙂
@katkaajurko lebo sa to potom s tym odstupnym zrata a vydeli poctom dni a je rozdiel to cele odstupne vydelit dovolenka plus odstupne deleno tri dni a dovolenka plus odstupne deleno 21 dni... to je ten rozdiel pri vypocte podpory... aspon ja som to tak pochopila, ked mi to @zalka vysvetlovala
@katkaajurko pri zrušení pracovného pomeru máš nárok na preplatenie dovolenky, písala si, že čerpáš tri týždne teda by si mala mať nárok na 15 dní ??
ak máš dovolenkový primer 7 a zostatok dovolenky 15 dní tak by to vyzeralo takto:
- 15*7*8 = 840 ( to je preplatená dovolenka 15 dní)
z pohľadu úradu práce:
- čerpáš si dovolenku 15 dní = teda pri výpočte podpory budú vychádzať z nasledujúceho 840/21 = 40 € na deň a tejto sumy ti vypočítajú podporu čo je 50% z uvedenj sumy teda 20 € na deň bude tvoja dávka v nezamestnanosti
- čerpáš si dovolenku 2 dni = zvyšok dovolenky ti je preplatení jednou sumou, teda tvoj príjem bude tak či tak 840 €, ale tento príjem budeš mať za dva dni, v tomto prípade teda 840/2= 420 € na deň a z tejto sumy budú počítať podporu, samozrejme ako pri všetkom je tam strop čo je cca 52 € na deň, takže tvoja podpora by bola 26€ na deň
ak má mesiac 30 dní tak v prvom prípade dostaneš 600€ a v druhom prípade dostaneš 780€
zamestnávateľovi je to jedno, lebo je povinný ti vyplatiť rovnako a aj odvody sú rovnaké, ale pre teba je tá druhá možnosť výhodnejšia, je samozrejme dôležité aký máš príjem, lebo 7€ na hodinu je jeden z tých lepších príjmov 🙂 a keď ti dajú odstupné neviem či za mesiac alebo dva, tak možno aj pri prvom modele by si mala max. dávku v nezamestnanosti
@zuzana909 aha uz tomu rozumiem. ano 15 dni dovolenky - tych 21 som sa sekla...
@zuzana909 este ma napadla jedna zasadna vec. dohodu sme podpisali vcera - t.j. 30.6 - ale ukoncenie je k 21.7. no a od 30 cerpam tu dovolenku, a tym padom dostanem vyplatu za 30teho v juli? a zvysok v auguste -alebo to cele pojde spolu az v auguste? a bude toto mat nejaky zasadny vplyv na nejake vypocty? 😅 😨
@katkaajurko áno pokiaľ máš 30.6 písanú dovolenku tak by si mala mať tento jeden deň vyplatený v mesiaci júl a zvyšok potom v mesiaci august, na výpočet to nemá vplyv. Celkovo čo dostaneš sa si bude deliť číslom 22 takže skús si to tak približne prepočítať 🙂
@zuzana909 a mam to cele spocitat aj s odstupnym a tak vydelit 22 teda? (zatial to pocitam len teoreticky) lebo celkom neviem,ktory dovolenkovy priemer pouziju-kedze som isla na konci 11/2010 na PN - co je posledny stvrtrok - ci premer v tomto stvrtroku alebo priemer na paske z predchadzajuceho stvrtroku-teda dajme tomu priemer z pasky v 9/2010 ... su rozne samozrejme podla odmien a cerpania dovolenky...
@katkaajurko teoreticky si spočítaj 15 dní dovolenky + odstupné a predeľ číslom 22 a uvidíš aký ti vyjde denný vymeriavaci základ a z neho potom 50% na deň 😉
max. čo ti vyplatia je cca 26€ na deň
@zuzana909 so 4 m. odstupnym mi vyde najvyssie,to odstupne robi svoje,bez uz nie...
@katkaajurko tak potom super, keď máš 4 mesiace odstupné tak to potom už áno 🙂 🙂
to si mala inak takú lepšiu prácu teda podľa toho čo píšeš, prečo odchádzaš?
@zuzana909 neodchadzam dobrovolne,pocas md som sa stala vraj nadbytocna .. 😒 alebo skor treba moje miesto pre niekoho ineho ...
@katkaajurko klasická výhovorka 😒
Ahojte, aj ja som sa stala nadbytočná, po 6 rokoch MD a RD som pracovala 4 mesiace, od februára 2014. 31.5.2014 so mnou zamestnávateľ ukončil prac. pomer dohodou, dostala som 4 mesačné odstupné a preplatenú dovolenku za tri materské+stará dovolenka+nová dovolenka (viac ako 100 dní). Personalistka ma pri podpisovaní dokladov upozorňovala, že pokiaľ aj po vyčerpaní dávky v nezamestnanosti ostanem bez práce, budem musieť vzhľadom na môj vysoký príjem v poslednom odpracovanom mesiaci platiť, resp. odvádzať veľké peniaze. Ale prečo a komu, to mi nepovedala. Viem len, že v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia by som mala ešte niečo vyplatiť poisťovni, ale tiež neviem, prečo a ako to s tým poistením vlastne funguje. Môže mi to, prosím, niekto objasniť? Ďakujem
@zalka chcela by som sa nieco opytat, ako je to s dochodkovym poistenim, ak som evidovana na urade prace, cisto hypoteticky, este tam niesom, ale asi budem. Plati stat sochodkove poistenie, alebo nikto? A zdravotne poistenie? Ked by som sa zahlasila ako starajuca sa o dieta do 6 rokov, bez predlzeneho rodicovskho prispevku, dieta nemoze chodit do skolky iba na 4 hodiny. Ale ak budem registrovana na urade prace, bude moct chodit riadne celodenne? Mozem byt registrovana na UP a zaroven aj ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov?
Ahojte baby mam taku otazku,momentralne som na RD ale zaciatkom januara sa chystam na podporu a manzel na matersku,z prace dostaneme odstupne 9mesacne a mna zaujima ci sa to rata k podpore a materskej lebo kazdy hovori inak dakujem

@zalka jasné,konečne tomu chápem:o)))načase,chi.Ja som si myslela,že sa mi nemôže skôr ukončiť RD a preto som z toho bola na nervy.No a keď mám dať výpoveď,tak oni chú dať z organizačných dôvodou a keď to náhodou zmenia na dohodou,načo si mám dať pozor?Čo si mám pýtať aký §,keď im to bude jedno?