Nástup do práce po rodičovskej + absencie

mili7
4. máj 2015

Ahojte mamičky. Rada by som sa s niekomu posťažovala a aj keď je to smutné, myslím si, že mnohé z vás majú ten istý problém. Po RD som nastúpila do tej istej práce, čo som v nej pracovala aj pred nástupom na materskú. Bola som doma až kým malá nedovršila 3 roky. Vedela som, že to bude ťažké, že sa začne kolobeh chorôb atď. Mesiac, čo mesiac nám malá prinesie niečo zo škôlky. Minimálne týždeň je stále doma. Aj keď sa s manželom pri nej striedame, moja vedúca už po poslednej OČR, ktorú som mala len 3 dni poznamenala, že "malá je akosi často chorá". Ja som nebývala skoro vôbec chorá, ani ako dieťa. Okolo mňa sa už všeličo premlelo, no stres z roboty, únava... To všetko na mňa doľahlo a som nakoniec chorá aj ja. Verte tomu, že by som aj takáto išla do práce, ale z toho, že už mesiac, s malou týždennou prestávkou, kašlem, stratila som hlas, išla som k lekárke. Nakoniec som PN. Od vedúcej mi prišla len smska, že po PN-ke sa musíme porozprávať, lebo moje absencie sú už príliš. Sme s manželom na malú samy. Obaja máme rodičov minimálne 500 km ďaleko a aj keby boli bližšie, ešte stále pracujú.
Je mi smutno z toho všetkého. Že prídem možno o robotu, že sa nemôžeme proste tešiť zo života bez takýchto stresov,... Viem, že mnohí majú oveľa horšie problémy, ale na mňa to teraz tak doľahlo, že aj keď som nikdy nechcela iba jedno dieťa, teraz ma niekedy napadne, že som možno nemala mať asi žiadne. Z toho stresu a z tých všetkých problémov som na všetkých okolo zlá, nevrlá,... Najradšej by som sa niekam zatvorila a mala od všetkých pokoj.

dankaa78
4. máj 2015

Tazko sa vyjadrit kedze nepoznam pracovne pomery a pod.Urcite by sef mal tolerovat choroby dietata ale nepises ako casto byva chora. Ja si pamatam ze dcera bola na zaciatku 2 tyzdne doma a tyzden v skolke...casom sa to upravilo...ako dlho uz chodi do kolektivu?

mima4
4. máj 2015

@mili7
no mas dve moznosti:

1. ak tvoj manzel zaraba dostatocne a ty nemusis chodit do prace, pripadne ta praca ani nebavi, nemas k nej vztah, tak dat vypoved a financne to potiahne manzel.

2. ak manzel nezarobi za dvoch a potrebujes chodit do zamestnania a nielej financne ale aj psychicky, predsa tri roky doma su pre nejednu zenu narocne, tak v pripade ocr si najmite niekoho na opatrovanie,niekoho na odporucanie, ucitelku/zdravotnu sestricku na dochodku a normalne jej pladte.Stoji to penniaze, to ano... ale dnes hladat pracu je o hubu,cize radsej si udrzat pracu, aj za mensi peniaz (po odpocitani penazi za sem tam opatrovanie) ako o nu prist a potom mesiace/roky mat brutal problem (vacsina slovenska)

Ja na tvojom mieste by som volila moznost číslo 2, je to vsak na vas.

mima4
4. máj 2015

@dankaa78 no sef ta v prvom rade zamestnal na pracu

dankaa78
4. máj 2015

@mima4 suhlasim ale moj sef mi to toleroval🙂

mima4
4. máj 2015

@dankaa78 tak to je fajn 🙂

mili7
autor
4. máj 2015

@dankaa78 Ahoj, no do škôlky chodí už od septembra. Zatiaľ bola chorá každý mesiac, okrem septembra a februára. Snažíme sa to prestriedať s manželom, ale najhorší je už tento mesiac. V škôlke bola iba 5 dní. Skoro celý mesiac bol s ňou muž doma a ja len 3 dni.
Pracujem v administratíve, ale keďže je to exekútorský úrad a ja som na finančnom oddelení, tak tej roboty je strašne veľa. Aby nikto nemusel za mňa robiť, tak som tento mesiac trávila okrem nedele každý deň v práci aj 10-11 hodín. Čo nie je vôbec normálne. Tam aj keby som chodila pravidelne na 8 hodín, tak nestíham svoju robota a ďalších ľudí mu je ťažko prijať. Takže bolo len otázkou času, že sa všetko zosype aj na mňa.

mili7
autor
4. máj 2015

@mima4 Aj ja som rozmýšľala už nad tou druhou možnosťou, ale keďže v BA nie sme dlho, tak tu nemám ani nijaké známosti a hľadať niekoho na odporúčanie k dieťaťu je v tomto prípade dosť ťažké. Som dosť nedôverčivá v tomto, dať dieťa niekomu cudziemu, čo vôbec nepoznám ☹

cherry1981
4. máj 2015

@mili7 este mas super, ze sa s tvojim manzelom striedat, ja mam manzela prec, cize som na deti sama v septebri ide mala do skolky a ja do prace a uz teraz sa bojim, ako to dopadne, kedze ani do skolky nechodi a je mi kazdy mesiac chora. Ale som rozhodnuta ja , ze ak bude chora aj dva tyzdne a dva tyzdne v skolke ostanem s nou doma. U nas sa to nastastie da, kedze mm zarobi a nie som nutena ist do prace. Tiez nemam nikoho. Absolutne nikoho kto by nam pomohol, sme sami na vsetko. A cudzu zenu si k detom nepustim.

mili7
autor
4. máj 2015

@cherry1981 Ja sa tiež bojím nechať dieťa s cudzou ženou. Ale aj keď sa manželom striedame a ja vynechám v robote 3-7 dní, aj to je už asi veľa. Dobre, viem pochopiť aj zamestnávateľa, ale ako si má potom človek zarábať na živobytie? ☹

cherry1981
4. máj 2015

@mili7 ved to v dnesnej dobe je to velmi tazke, hlavne u sukromnikov, tam ti malo kto toleruje neustale absencie, to je to najhorsie. Nikoho to nezaujima, ze clovek ma chore deti, a nema ich kde dat. Ja to viem podla mm, ten ked omarodi tyzden uz sa mu vyhrazaju, ze namiesto neho cakaju dalsie 10-siati, kolko krat ide aj s horuckou do prace... Zial to je to nase slovensko.....

cherry1981
4. máj 2015

@mili7 U nas sme sa mm dohodli, ze ja budem doma v pripade chorob deti, a on nemoze vynechavat z prace. Lebo keby som prisla ja o pracu tak to zvladneme, ale keby mm tak by sme to mali veeelmi tazke. Cize ja som ta, ktora riesi vsetko okolo deti a ja budem ked pojde mala do skolky, kedze moj manzel si nemoze dovolit ostat s detmi pomaly ani den doma.

mili7
autor
4. máj 2015

@cherry1981 No a ja som mala pocit, že ak sa budeme s manželom aspoň striedať, tak to nebude až také zlé. A vidíš to, aj síce každomesačné absencie sú u mňa veľa. A to som bola na OČR. Teraz ma skolila nejaká pliaga a musela som zostať doma zo sebou na PN, pritom už minimálne 10 rokov som sama so sebou nemarodila. Môj muž mi len povedal: " Keď ťa vyhodia, dostaneš odstupné a nájdeš si novú prácu." Ako keby to bolo v dnešnej dobe také ľahké.

eeffka
4. máj 2015

@mili7 musis to brat tak ako manzel, vyhodia ta? aj ked nejaky zakonny dovod sa nenajde, jedine zrusit miesto ale to by som dala na sud, lebo podla toho co pises sa tvoje miesto nevypari...
ked ta vyhodia hod sa marod, budes mat aspon PNku, a pomaly si hladaj pracu... U mna mam z 5zien,3 s detmi, vratane mna, ani nepamatam kedy sme tu v chripkovom obdobi boli vsetky naraz, latame platame, tiez ekonom. odd cize robota si nas pocka...
proste to predychaj, nic horsie ako ze ta vyhodia sa ti nestane, dolezite je aby ste sa vy zdravotne pozbierali a zivot ide dalej, a najma v BA, tam sa uz nejaka praca najde.
Pripadne ak je to mozne ja by som to tlacila do homeofficu,ale nie kazdy chce/je ochotny... alebo ta varianta platenej opatery ale to by sa muselo financne oplatit, teda mat take miesto k tore sa oplati zabojovat

mili7
autor
4. máj 2015

@eeffka Ďakujem za Tvoje slová, konečne som sa trošku pousmiala 🙂
U nás v kancelárii som ja sama s malým dieťaťom. Vedúca má už 11 ročného syna, takže tá asi zabudla, aké to je, keď dieťa nastúpi do škôlky, alebo sa tým nemusela takto zaoberať. Lebo práve ona chce urobiť so mnou pokec. Stále som si svoju prácu dohnala, dokonca aj cez víkendy som chodila, ale to jej asi nestačí. Keby som nemusela zostať PN, tak aj teraz som tam. Ale už som jedno kašlanie - dusenie takto prechodila a teraz som už skončila na silných antibiotikách, tak to veru už nenechám prechodené. Ako hovoríš, ja viem, že to hlavne musím predýchať a dať sa do kľudu, lebo som len stále v strese, v strachu o seba, o malú, o robotu a to na môjmu zdraviu len viac škodí. Asi si pôjdem kúpiť medovkový čaj, možno mi pomôže na nervy 🙂

maslenka47
4. máj 2015

@mili7 dievca moje, a ty si myslis, ze zivot je gombicka a staci si ho zit, ako ty chces a usmievat sa pri tom na dieta? Robit treba, vzdy bude treba.. alebo si narazit nejakeho zbohatlika, co ti kazdy druhy mesiac vytiahne z vrecka nove SUV.

Vravis, ze pracujes vo financnej sfere... no jezis maria a co si cakala. Terminy u penazi nepockaju... Pardon, nepoznam jedineho cloveka pracujuceho vo financnej sfere, ktory by nerobil aspon cast mesiaca 10-11 hodin do dna. A to je jedno, akeho ma sefa a ci ma deti. A tie, co maju deti a chodia na OCR, tak tie si robotu robia na OCRke popri chorom dietati. Lebo jednoducho vedia, ze to nikto nespravi za nich.

Tvoju sefku velmi dobre chapem. Ked ty kazdu chvilu vypadnes z prace a pracu za teba musi robit zvysok oddelenia (cize pre nich to znamena nie 10-11 hodin denne, ale 12-13...), tak sa necudujem, ze ma tvojho pristupu plne zuby. V tom pripade su naozaj aj 3 dni vela. Navyse, podla toho, co pises, si dovolim tipnut, ze ani tvoj vykon pocas pritomnosti v praci nebol z daleka 100%.

Ked ten pracovny vykon nezvladas, mala by si vyuzit to, ze sa sefka chce s tebou "porozpravat" a dohodnut sa na co mozno najlepsich podmienkach odchodu z tej firmy. A hladat pracu, kde budes fyzicky aj psychicky "stihat". Najst sa praca da, samozrejme, financne ohodnotenie nemusi byt take, ako mas teraz... Ale pre tvoje zdravie to bude najlepsie.

mili7
autor
4. máj 2015

@maslenka47 Ja viem, že život nie je gombička a nikdy som bez roboty nebola. Stále som pracovala. Vôbec nevieš, ako to v mojej robote chodí ani v mojom živote, tak sa prestaň do mňa navážať. Kľudne by som pracovala aj doma, mne to vôbec nerobí problém, ale v tejto práci sa to takto nedá. 10-11 hodín som robila hlavne preto, aby nemuseli oni robiť nič za mňa, keď som bola preč. Vždy som si svoju prácu proste urobila a ešte aj prácu navyše, čo mi bola zadaná. Tie baby, čo sú tam, si odrobia 8 hodín od pondelka do piatka a majú kľudne poobedie, aj víkendy. Vôbec nerobia 10-11 hodín. Sú mladé, nevydaté, bezdetné a voľné večery pred sebou. Keď sa vôbec nevieš vcítiť do mojich problémov, tak to prosím nerieš a choď si kopať do niekoho iného.

zeriempizzu
4. máj 2015

@mili7 ja nechapem co chces. Ak pracovat potrebujes a predpokladam ze ano tak preco vahas nad opateovatelkou? Lebo "cudzej zene" dieta dat nechces? Tak nedaj, dostanes vypoved. Byt PN kazdy mesiac je moc, to nie je ok nikde, ani v statnej sprave to tak nemozes, este to tak aby sme platili dane a niekto sedel na PN kazde dva tyzdne. Takze bud si doma bez prijmu alebo opatrovatelka. Ci to ti az teraz doslo ze mat dieta nie je sranda a musis robit kompromisy?

mili7
autor
4. máj 2015

@zeriempizzu A ty si myslíš, že keď tu nikoho nepoznám, tak sa mi dobre hľadá opatrovateľka? Opatrovateľku možno ľahko nájdeš, ale máloktorá chce byť doma s chorým dieťaťom a to mi už nie jedna mamička napísala. Vedela som, že mať dieťa, nie je sranda a dosť dlho som váhala, či ho vôbec mať. A ešte jedna otázka, myslíš si, že každý má peniaze na súkromnú škôlku (do štátnej nám ju nezobrali), ešte aj na opatrovateľku?

zeriempizzu
4. máj 2015

@mili7 tak potom nepracuj a sed doma. Ci ake riesenie cakas? Ine neexistuje! Tvoje dieta - tvoja zodpovednost.

mili7
autor
4. máj 2015

@zeriempizzu Ja som chcela radu a podporu od ľudí, čo si tým tiež prechádzajú a nie kopance od takých ako si Ty. Ak nie si s niečím stotožnená, tak sa prosím neozývaj.
A Ty si čo myslíš, že je som nejaká 20-ročná šťanda, ktorá sa nepremyslela pre a proti? Ak nevieš pochopiť, v akej situácii som, tak buď radšej ticho.

dankaa78
4. máj 2015

@mili7 No este jedna alternativa..a to moji znamy v okoli praktizovali..zmena skolky ak je to mozne.Skus sa informovat ako postupovat..v niektorych skolkach su striktnejsi co sa tyka zdravot.stavu dietata.Mam na mysli,ze nezoberu dieta s kaslom ci inymi zelenymi soplami.Viem ze je to uz teraz prisnejsie..Vela deciek su tzv nosicmi a nakazia stale zdrave deti..

betunka39
4. máj 2015

Ja osobne neviem poradiť, kedže byvam so svokrovcami, ktorý su na dohodku, takže ak boli deti chore, tak mi pri nioch ostali. Ale mám kolegyne, ktore to riešili bud opatrovateľkami, napr. mlade študentky, ktore si chceli privyrobiť, su aj agentury, ktore to ponukaju cez študentsky servis.Moja kolegyna platila 50e na týžden. Mala okruh 2-3 študentiek, kotre jej vždy malu postražili, kedže šla do prace od pol roka. Taktiež moja sestra ked študovala, chodila k deťom . Možno to by bolo riešenie a vo velkom meste skor najdeš opatrovatelku ako v malom.

hradnapani
4. máj 2015

@mili7 ja ti uuuplne rozumiem, ale ver, ze su este aj chorejsie deti (ze tri tyzdne do mesiaca doma) a to je uplna katastrofa. Platenie opatrovatelky tiez nie je take jednoduche, ako si to tu niektore predstavuju. Kedze ide o zenu, ktora ma byt s chorym dietatom, plus zodpovednost, takze si to vyziada nemalu ciastku penazi (moja znama dava cely plat opatrovatelke, - iba preto, ze si chce miesto udrzat, ale moze si to dovolit, lebo muz zaraba luxusne).
Ja ti poradim mozno len skusit sa dohodnut so sefkou na home office, ak sa bude dat.

mili7
autor
4. máj 2015

@dankaa78 Ďakujem za radu ?🙂 Momentálne čakáme na vyjadrenie z jednej škôlky, kde sme dávali prihlášku, tak uvidíme. Je to síce štátna, tak dúfam, že tam nebude tiež problém, že berú aj choré deti.

mili7
autor
4. máj 2015

@hradnapani No naša malá býva aj dlhšie chorá v mesiaci, ale to chodí na OČR aj manžel. Dokonca sa stalo, že som nejaký mesiac nič nevymeškala. V apríly som bola na OČR len 3 dni a to bola malá v škôlke len 5 dní, keďže tam bolo chorľavé a usoplené dieťa, tak bola zase doma. O tom ani nikomu v robote nehovorím. Do roboty som chodila nevyspatá po prebdenej noci pri malej. Teraz som ale na PN zo sebou a to je už taká nehoráznosť. Takže tento apríl nám veľmi neprial a máj tiež nezačína bohvieako. No hádam sa z toho čím skôr dostanem a nechytí to odo mňa zase malá pre zmenu ☹
Ja by som brala home office, ale u nás to asi veľmi nepôjde. No uvidíme, či sa bude dať na niečom dohodnúť, alebo si spravia po svojom.

malabiba
4. máj 2015

@mili7 ono to tak občas býva, malá z toho vyrastie, prešli sme si tým viaceré - zmena škôlky nemusí pomôcť, no neviem či v štátnej dovolia nechať choré dieťa, to záleží aj od učiteliek - musíš sa rozhodnúť čo ďalej - zostať doma, zmeniť prácu, alebo opatrovateľku - mne z toho vychádza najlepšie opatrovateľka - vyskúšajte, aspoň raz - uvidíte....mne sa osvedčila....treba vydržať
@zeriempizzu no vidíš, že nielen mladé mamičky, čo nepracovali môžu mať problémy...

dai
4. máj 2015

@mili7 nevies pracovat z domu? Ja tak riesim chorobnost deti... moj maly ma mesiace ze je chory aj cely mesiac - vaecsinou obycajne sople... v case ked je to akutne ( zvracia ci ma horucky ) som s nim doma ja alebo manzel ale tiez pokial to ide robim z domu , inak mam jednu pani ktora mi pomaha v dnoch kedy len musi byt doma ale real chory uz nie je - nasa skolka totiz netoleruje ani sople.. normalnu ocr som mala zatial 2 dni kedy mal malinky operaciu a bola som s nim v nemocnici, inak stale robim z domu...

25daniela
4. máj 2015

Inak, mne pomohli vyzivove doplnky udrziavat deti v takom stave, aby boli schopne ist do kolektivu..
Proste treba nieco robit s tym, ze je dieta chore. Nieje to normalny stav. Stalo ma to sice dost penazi, ale je to tiez schodne riesenie. A urcite, ak je dieta velmi casto chore, nevyrasie z toho az tak lahko a opatrovatelka by to vyriesila. U nas to neprichadzalo do uvahy, takze som bola dost dlho doma. Posledne dieta ma ale smolu, musi byt zdrave 😲

mima4
4. máj 2015

@cherry1981 no ked mas pocit, ze je to dnes zle, zacni podnikat, zamestnaj si ludi s velkou pravdepodobnostou absencie a ukaz to celemu slovensku, ako to budes riesit.

cherry1981
4. máj 2015

@mima4 aka si mudra, asi nevies co to obnasa nemat nikoho po ruke na pomoc prip. Mas zdrave dieta ktore nebyvalo chore Alebo mas tak super plat , ze si mozes dovolit platit opatrovatelku. 😉 😅