Nástupný plat v nadnárodných spoločnostiach v Bratislave
chcela by som vedieť ako sa momentalne pohybuje nástupný plat v nadnárodných spoločnostiach ako je DELL, IBM, AT&T, HENKEL..... uplne obyčajné pracovné miesto, najnižšia pozícia, s jedným resp. dvomi jazykmi. Viem že pred 5 rokmi to bolo okolo 1000€ mesačne. Zmenili sa niečo k lepšiemu? Ďakujem za odpovede-
No ono je to tak, ze ludia z BA neznasaju nikoho, kto nie je z Ba a mimo BA ludia zase neznasaju Blavakov. Je to jedna jedna.
A tiez na to maju svoje dovody. Napriklad ze sa nevedia chovat v prirode a su arogantni, lebo maju pocit, ze su nieco viac. Pritom tiez prisli do ineho kraja a mali by preukazat urcitu uctu k okoliu, kde sa rozhodli stravit dovolenku. Ludia su rozni. A vsetci ti, co jednu alebo druhu skupinu hadzu do jedneho vreca, lebo maju pocit, ze ta ich je lepsia, tak na tom nie su o nic lepsie ako ti, na ktorych nadavaju.
@jaroe ok, a ako chces tie firmy prinutit, aby platili viac, ak maju taku platovu politiku? vsak daj tip, ako to riesit, rada sa insprirujem.....ked som nedrzala hubu, uz som bola na koberci na personalnom, len pre info...
ci mame ist strajkovat?
mozes im pohrozit, ze ides inam, myslis, ze ich to nejako poznaci?....aj dobreho zamestnanca vacsinou nechaju ist. lahko sa keca, najma ak si uz podla poctu deti a ich veku uz dlhodobo na rodicovskej....a tipnem si teraz: zivi tam manzel?...ak nahodou s 3 malymi detmi pracujes za nadprimerny plat - tak potom klobuk dole
@jaroe precitala som si ten clanok a je strasne jednostranne orientovany. to je fajn, ze lidl ponuka ako nastupny plat 3300e, ale vies, aky je tam priemerny plat, kolko stoji najom bytu, potraviny, blba pizza v pizzerii, MHD a ostatne polozky? tych 3300e je velmi malo na slusny zivot
@bubinko1506 uplne suhlasim, clanok sa mi vobec nezda objektivny. davnejsie sme uvazovali o praci vo Svajciarsku a dokonca za este vyssi plat. lenze, ked si clovek realne pozrie naklady na zivot, tak je to uz trosku o inom. mozno by sme raz mali vacsi dochodok, ale po zvazeni tychto podmienok sme sa rozhodli zostat a pracovat radsej na Slovensku. ale ak sa to niekomu pozdava, nech vyskusa 😉
@bubinko1506 asi tak nejak a este zabudli napisat ze bezna predavacka ten nastupny plat taky aj tak nema, lebo na viac ako 60% tam zamestnaju len prevadzkara, zvysok robi max 60% a este aj v zmluve podmienka ze nesmies robit zvysny cas u ineho retazca...ohladom toho platu v lidli ked lidl robil reklamu ze pri nastupe daju 4tis frankov, ze je to len zavadzanie....a pravda to nie je...
@spirit16 prepac, ale ty uz v prvej vete robis toto rozdelenie tiez... a nesuhlasim. ja pochadzam z bratislavy, manzel z vychodu a taktiez som sa aj v zamestnani stretla s mnohymi ludmi odtial pochadzajucimi. je to velmi individualne a skor je to o osobnosti dotycnych. mozno keby sa vsade nevyskytovali tieto nazory, tak by sa nam zilo lepsie. takisto poznam kopec ludi z BA, ktori su radi, ze mozu ist do prirody a nedovolia si tam robit bordel. ani tu v Karpatoch to nevyzera ako na smetisku, tak nerozumiem celkom... ale nie je to dolezite, kazdy moze mat svoj nazor 😉
@sense @zuzka148 asi tak nejak 🙂 mne sa uplne pretacali oci, ked som si v zürichu dala pizzu, colu a kavu, a platila som 28 frankov 🙄 a to nebola ziadna nobl pizzeria, ale obycajna pizzeria kusok od firmy. prenajom bytu na okraji mesta bol na mesiac 1800 frankov, bez energii.
svajciarsko je krasna krajina, na nase pomery su tie platy naozaj vysoke, ale uz nikto nevidi, ze zivot tam je drahy
Ja som pracovala v jednej z týchto firiem na vyššej funkcii (a zamestnala niekoľko ľudí) pred nástupom na materskú a snáď moja skúsenosť niektorej z vas pomôže pri vyjednávaní platu.
Ženy si zväčša pýtajú menej, preto dostanú menej a potom sa to po menšom zvyšuje ... začarovaný kruh ale v skratke je to cca -20%.
Nastupny na najnižšiu funkciu je ale jednotne pre obe pohlavia zhruba 1100eur v hrubom ak je kandidát najlepsi v konkurencii. Často sa stane ze nástupný je nižší lebo kandidát nie je optimálny.
Vyšší dostanete napr ked pracujete americký pracovný cas (+30% po zrátaní príplatkov z prácu v noci, hrubá mzda je cca rovnaka) a niektorým rodinám to aj takto funguje.
@kakika007 ach jaj.drzim palce.ved tohto sa i ja bojim,ze si dlhodobo nebudem moct nic najst. ja vsak,ze sa nam to podari a daco si isto najdeme.tak ako si pisala i mne by pre zaciatok stacilo trojciferne cislo. Ale ten picit,ze po materskej robis konecne nieco ine a hlavne,ze si uzitocna,je na nezaplatenie. Drzim teda palce a verim,ze to zvladnes i popri detoch. Drz sa 🙂
@jaroe ale nemozes porovnavat platy vo svajciarsku a na slovensku. 3300e je na slovensku sice krasny plat, ale vo svajciarsku je to asi polovica priemernej mzdy, takze ani svajciar si za taky plat nemoze vyskakovat.
ja mam skor taku skusenost, ze firma zaplati toho cloveka, da mu vyssi plat, ale musi mat skusenosti a nejake vysledky za sebou. Bc. titul, anglictina a rocne pracovne skusenosti, takych je tu skutocne kazdy druhy 😉
@mircalla ty si moj clovek 🙂 , presne si to vystihla, ako to je 😉
@jaroe keby zarobis ako zena (vydata kde aj muz pracuje) s dietatom 3300eur vo svajciarsku tak si rozmyslis ci sa ti vobec oplati ist do prace, pretoze to co zarobis das na dane a skolku resp opatrovatelku...
3300eur vo sviss nie je ziadne terno a ako pises ze tie firmy na to maju, tak nedaju ako na slovensku tak ani vo svajciarsku....
@sense ocividne to vysvetlujeme marne, kedze slecna porovnava neporovnatelne 😀
@bubinko1506 asi by si to mala ist vyskusat na vlastnej kozi a pochopila ich, preto nemam rada na slovenskyh portaloch clanky typu ako je vo svajciarsku vsetko super, a pecene holuby padaju rovno do ust bez toho aby clovek prstom pohol...
kedysi si to zrejme aj moja mamina a podakt. clenovia rodiny mysleli, kym nas nenavstivili a nevideli co vsetko z tych super platov (na prvy pohlad ) musime platit, ano platy su vyssie ako na slovensku ale vydavky treba tiez potom porovnat a nevidiet len jednu stranu...a je ine prist zarobit (byvat u zamestnavatala a polovicu veci tym padom odpada platit) a ine je zit, nevravim ze je tu zle (inak by sme tu uz neboli) ale nie je to len take ako je prezentovane
@bubinko1506 ale ved ja nic neporovnavam, napisala som, co ma na to clanku zaujalo, nie nejake nerelevantne porovanania platov

ja by somaj tie "klikačky" brala, len keby bolo kde. a to ani nežijem na východnom slovensku, ale na západnom. Aj VŠ mám a aj tak ma chytajú už depky, že v septembri končí rodičovská a nemám sa kde zamestnať. A vôbec nepotrebujem štvorciferné číslo na výplatnej páske.. 😢