icon

Nástupný plat v nadnárodných spoločnostiach v Bratislave

lucik194
22. dec 2014

chcela by som vedieť ako sa momentalne pohybuje nástupný plat v nadnárodných spoločnostiach ako je DELL, IBM, AT&T, HENKEL..... uplne obyčajné pracovné miesto, najnižšia pozícia, s jedným resp. dvomi jazykmi. Viem že pred 5 rokmi to bolo okolo 1000€ mesačne. Zmenili sa niečo k lepšiemu? Ďakujem za odpovede-

bubinko1506
15. jún 2015

@sense ved prave. mne dviha tlak uz aj vtedy, ked ma moja mama reci, ako sa mame super v ba, ake mame platy a podobne, ale uz nevidi to, ake mame vydavky 😒
mne sa svajciarsko velmi paci, a s mm uvazujeme o tom, ze sa tam prestahujeme. ale ked som tam videla tie ceny za byvanie, tak ma to veru dost odradzalo.

maria1989
15. jún 2015

@bubinko1506 ak sa môžem spýtať, čo je v BA drahšie ako inde na SK? samozrejme chápem, že nehnuteľnosti = splátky hypo. ale potraviny, energie, cestovné... je rovnaké, či nie?

mircalla
15. jún 2015

@maria1989 najomne za byty, sluzby - restauracie a vsetky ostatne sluzby - napriklad sukromna skolka 400 euro je taky priemer....statne su plne

bubinko1506
15. jún 2015

@maria1989 ahoj, no hypo je tu fakt vysoka. neviem, ako je to s cestovnym inde na SK, tu je mesacny listok na MHD 26,90. skor mi islo o to, ze plat sice mozeme mat vyssi, ale zaroven my ako domacnost mame vysoke vydavky - hypo, leasing na dve auta, vydavky na chod domacnosti.
co sa tyka potravin, bola som prekvapena z toho, ake ceny mali v obchode, ked sme boli nasich pozriet, normalne ze za 100g milku cokoladu si tam vypytali 1,79e 😕
a ano, sluzby su tu drahe - veterinar, restauracie, kadernik,...

maria1989
15. jún 2015

@mircalla nájomné v zmysle, ak si v podnájme nie? veď ceny elektriny, vody, by mali byť všade zhruba rovnaké? reštiky chápem (a neviem, koľko báb na MD chodí do reštiky, ale ceny OK), a súkromné školky... áno, sú vyššie, len koľko chodí dieťa do škôlky? 3 roky? 4? pr. v KE stojí súkromná školka /len čo som zbežne pozrela/ 198 + 2,7 /deň... je to menej, to áno. len mi stále vychádzalo, že keď už deti v BA pôjdu do školy, tie výdavky budú porovnateľné... samozrejme, ak neplánujem chodiť 3x týždenne do reštiky, 3x mesačne ku kaderníkovi... alebo sa mýlim?

maria1989
15. jún 2015

@bubinko1506 to hypo je jasné, samozrejme,ceny bytov v BA sú šialené. a či máš leasing na 2 autá v Poprade, či v BA, vyjde to rovnako. služby sú drahé... pravda, pravda... akurát, že v mestách, kde sú nízke platy, málo ľudí tieto služby využíva... preto sú lacnejšie.. proste jedno s druhým... a čo sa vetoša týka, tak aj u nás si vedia vypýtať nekresťanské peniažky,,, ale zas chápem, že z niečoho musia žiť. a vďaka za odpovede, nejako som to stále nechápala, prečo ľudia z BA sa sťažujú, že je VŠETKO DRAHŠIE. okrem bytov mi teda vychádza, že sú drahšie veci, /služby/ ktoré až tak k životu nepotrebuješ 🙂

bubinko1506
15. jún 2015

@maria1989 tak v ramci sluzieb je aj skolka, a pokial mas deti, tak ju potrebujes. rovnako aj lekar, napr. gynekolog, ku ktoremu chcem chodit, ked budem tehotna, si pyta 120e za to, ze budem u neho vedena a budem k nemu chodit do poradne. vela si vypyta ale aj zubar

maria1989
15. jún 2015

@bubinko1506 platíš si za gynekológa? to som nevedela...

wena
15. jún 2015

@maria1989 V BA nie je všetko drahšie, ale u väčšiny ľudí tvoria náklady na bývanie najväčšiu časť výdavkov. Bývanie v priemernom trojizbovom byte v BA vyjde na 600 - 650€ (hypotéka + náklady na bývanie).

maria1989
15. jún 2015

@wena áno, to mi je jasné, že tá hypo je brutálna

bubinko1506
15. jún 2015

@maria1989 ako netehotna platim zatial iba 60e, ako tehotna to bude 120e, zrejme to berie ako 1+1 😀

maria1989
15. jún 2015

@bubinko1506 no pekne... 😅

mircalla
15. jún 2015

@maria1989 budem uprimna, zila som v BA, potom zvolen, nasledne opat BA
aj napriek vyssim cenam si mozem v BA dovolit vdaka platom....aspon ak beriem moje vzdelania atd

bubinko1506
15. jún 2015

@mircalla to je pravda, BA je drahsia, aj vydavky su vyssie, ale ja som tu spokojna a nesla by som do nejakeho mensieho mesta. Platy mame obaja dobre, zijeme v pohode, chodime na vylety, dovolenky, a podobne. 🙂

mircalla
15. jún 2015

@bubinko1506 malo tam but mozem si dovolit viac

mcyi9zz5
15. jún 2015

@fuska Ahoj, dik za komentar. Ja som bola na pohovor v Deloitte - tam plat 1000 v hrubom. Bieda bieda...

wendy62
17. jún 2015

@maria1989 ja ked porovnam mensie mesta vs. BA, tak mi to vychadza ze z dvoch beznych BA platov (okolo tej tisicky v hrubom - asi 750 v cistom) sa v BA zije lepsie nez z dvoch beznych platov mimo BA. Akonahle treba tahat vsetko z jedneho prijmu, tak je to naopak. Hypo na stary 3izbovy panelak na 25 rokov okolo 500E mesacne + dalsich 200 poplatky bytovemu podniku 😠 a hned je jeden prijem fuc. Tu ta napr. susedia velmi rychlo prehlasuju ze mas platit aj cez 70E mesacne do fondu oprav, aby sa zateplilo, prerobili nove vytahy a pod., pritom to vobec az tak netreba. Vela rodin v mojom okoli ma s tym problem. Skolku ked zozenies za 400, tak si cela stastna, na lacnu statnu nepomysli skor ako ked ma dieta 4,5r, takze vacsinou 1-2 roky to treba platit, ak zena pracuje. V statnej skolke, ale aj skole sa automaticky rata s tym, ze mas lepsi prijem, takze ti hned navalaju kadejake poplatky, co mi kamosky z dedin ani nechcu verit. Za jedalen pausal 6E mesacne aj ked tam chodi 1x za mesiac, ale zaplat vsetko dopredu v septembri, ZRPS v skolke sme mali 60E na pol roka, v skole 80E + este sme doplacali 115E za nejake dalsie ucebnice, co nakoniec takmer vobec nevyuzili 😠 Kazdu chvilu od nas pytaju dalsie poplatky do skolky (povinne dobrovolne kruzky za 30E mesacne, predrazene divadielka a ine akcie), v skole takisto, praveze skolak nas vyjde este drahsie nez skolkar. Napr. rozne opravy a prerabky v byte, servis auta, PC a pod., viem to porovnat kedze toto platim aj rodicom na dedine, tie ceny su tu 3nasobne a to su veci, ktore obcas treba spravit, neda sa tomu vyhnut. Ked potrebujem aupairku aby mi odprevadila dieta na kruzok, zabije s tym 3h a dam 15E, pri kruzku 2x do tyzdna je to za mesiac pekna suma. Restiky, kadernicky a pod. nevyuzivam, takze to neviem porovnat. Tiez je predrazena zdrav. starostlivost, napr. sme pol roka zhanali detsku zubarku s poistovnou a nenasli sme, vsetky obsadene, nakoniec sme museli ist ku takej co synovi vytrhla zub za 130E + este predtym povinne prehliadka s RTG za 85E. Jeden mliecny zub co zle narastol. Bezne ludia chodia 200km od BA ku zubarom, lebo to vyjde aj s cestou lacnejsie.
Ale zase je vela veci co tu vyjdu lacnejsie - potraviny, oblecenie, vela clovek usetri na cestovnom ak ma vybavovacky (sice ked zaplatis parkovne tak ani nie...), alebo nemusis platit postovne z eshopov, lebo v BA je casto moznost osobneho odberu. Mnohe korporacie poskytuju mobily aj na sukromne ucely, alebo preplacaju MHD, internet doma, rozne zlavy a pod., na tom tiez dokopy nieco usetris a taketo vyhody su mimo BA urcite menej caste.

alana1
18. jún 2015

@mircalla kazdy si je strojcom svojho stastia sam, a aj na vychode sa da pracovat za slusne peniaze 🙂 tak poprosim nepohrdat zvyskom Slovenska! Je to trapne a poduroven!

mircalla
18. jún 2015

@alana1 Ja pohrdam drzou a arogantnou osobou nie zvyskom slovenska, nebud trapna a vztahovacna a citaj

mircalla
18. jún 2015

@alana1 Ja pohrdam drzou a arogantnou osobou nie zvyskom slovenska, nebud trapna a vztahovacna a citaj

amelian
18. jún 2015

Dámy, je to jedna z tých užitočnejsich tém ktorá môže prakticky pomôct pri platových očakávaniach a vyjednávaní, tak to tu prosim vas nerozhadavajte. Dakujem
@mircalla @alana1

vierkac
18. jún 2015

Pokial ja viem, tak tych 1000e je uz cca 5 rokov viac-menej stabilny hruby nastupny plat. Kolise od firmy k firme, aj z roka na rok, podla aktualnej financnej situacie firmy, jej aktualnej politiky v odmenovani. Toto si treba vypytat, niekde daju 850-900, niekde rovno 1100. Hovorim o poziciach pre absolventov, mozno rok praxe, kvalitny excel, Aj povinne, pripadne druhy jazyk, standardizovane financno-analyticke pozicie. Kazda firma vie, co od noveho cloveka ocakava. Ked ma niekto vysoke ambicie, musi sa pozriet a popytat ake su perspektivy rozvoja. Niekde firma vyzaduje trpezlivost, musi sa preukazat tvrda praca a lojalita a potom ide stabilny postup. Niekde hladaju hned ambicioznych dracov, zaplatia hned. Ale aj tvrdo vyberaju profil.
Ono to vyzera na prvy pohlad, ze jedna firma ako druha. Ale Henkel, IBM, Swiss Re, banky,... kazda ma inak nastavenu politiku a ine prostredie. Treba vidiet aj trosku viac, nez vysku prveho platu...

mircalla
18. jún 2015

@vierkac super prispevok - a je to tak ako pises

vierkac
18. jún 2015

@mircalla Dik 🙂 Nuz, odmenovanie je moja srdcovka ... po manzelovi a detoch 😀

mircalla
18. jún 2015

@vierkac ja by som inak pozerala nielen na plat, ale aj na benefity

vierkac
18. jún 2015

@mircalla joj, ved to je cela velka tema: benefity, moznosti rozvoja, styl vedenia, moznost vlastnych rieseni, homeoffice, celkova atmosfera vo firme. Naj firmy platia statisticky pod medianom a zamestnanci su spokojni...

mcyi9zz5
18. jún 2015

@vierkac ved jasne len ako vediet, ktora firma je perspektivnejsie z dlhodobeho hladiska, samozrejme ze ma nezaujima len nastupny plat ale aj moznosti v tej firme.

mcyi9zz5
18. jún 2015

@vierkac udajne sa nie je vhodne pytat na benefity na pohovore tak ako to ma potom clovek zistit? asi jedine od znamych. co sa tyka toho postupu vo firme vraj sa na to tiez netreba pytat, velmi tazko sa vie potom clovek zorientovat co a ako.

bubinko1506
18. jún 2015

@mcyi9zz5 tak mna sa praveze na pohovore pytali, ake benefity by som uvitala, a potom sme sa rozpravali o tom, ake benefity teda oni poskytuju. a co sa tyka postupu vo firme - to bola ich zakladna otazka, ake mam ocakavania, a podla toho sme preberali, ake su moznosti postupu.
inak, hned po pohovore mi moj novy sef povedal, ze ma hned berie. plat som dostala, aky som si vypytala a postup mam uz tiez isty 😉

jaroe
Autor odpoveď zmazal