Ahojte s manželom plánujeme bábo avšak mám skvelú prácu veľmi dobre platenú o ktorú by som po odchode na klasickú materskú prišla. Premýšľali sme že by som zostala pol roka doma následne pol roka manžel a následne by sme dali ročne babo do jaslí - prosím nájde sa tu niekto v takejto situácii? Je to pre ročné dieťa zvládnuteľné? (o prácu by som prišla určite nakoľko u nás funguje politika vyplatenia niekoľko mesačnej mzdy a ukončenie dohodou - nikdy sa nehľadá zastúp počas materskej ale vždy vezmú náhradu na neurčito) ďakujem všetkým 🙂
@conta22 náhrada je vždy na zástup a hlavne žiadnu dohodu nepodpisuje. A ak majú extrémny problém, aby si tomu 1,5 roka bola s vlastným dieťaťom, a radšej sa ťa zbavia, tak asi tá nevnímajú ako vysokokvalitného človeka.
@zmrzlinka2021 nie nie je mýlite sa, podla zákona tu istú pozíciu musia držať 6 mesiacov, a 3roky ponúknuť podobnú s rovnakým platom, avšak ako píšem u nás sa to rieši tak že nájdu nového človeka ktorý po roku automaticky dostáva na dobu neurčitú - som korporáte viem ako ho chodí ;) za ďalšie vediem tím som na manažérskej pozícii avšak u nás je to tutovka bud dieťa alebo kariéra nechcem sa vzdať skvelej prace ktorú mám rada avšak dohoda nie je mozna
Ešte dodám že moja pozícia je iba jedna jediná ako teamleadra, už sú len iní členovia tímu
@zmrzlinka2021
Chceš rozosmiať Boha?povedz mu o svojich plánoch. Je toľko faktorov,ktoré tvoj plán môžu zmeniť alebo celkom prekopať....keby si tu prácu aj stratila,tak čo.? Dieťa za to stojí.
@zmrzlinka2021 V niektorych korporatoch je bezna prax a s kvalitou zamestanca to nema nic spolocne.
@conta22 je to zvladnutelne, ak mas schopneho manzela a nic sa nepokasle. Netreba sa nad tym zamyslat prilis dopredu, plany mat mozes, ale uvidis, ci sa to da realizovat az ked porodis zdrave dieta. Moje dieta ma par mesiacov, za chvilu nastupuje manzel…zaroven riesime nejake zdravotne veci (zatial nic vazne), ale ak by sa to skomplikovalo, v momente ostavam doma.
@beata_k
@conta22
Reagovala som preto, lebo my si skutocne sikovnych ludi drzime. Naozaj kvalitnych zamestnancov je velmi malicko a vidime "čo je na trhu". A dobrovolne sa vzdat niekoho, kto je fakt odbornik z fachu (opakujem, je to naozaj malicko ludi), to neriskujeme
@conta22 Ona moze dostat zmluvu na neurcito, ale je na tvojej pozicii, cize ked nastupis, ides na svoje miesto. Jedine ak by tvoja pozicia zanikla, vtedy su povinni ti dat obdobnu poziciu s rovnakym platom pravdaze. Na to aby ti nedali danu poziciu musi byt skutocne opodstatneny dovod a tym dovodom nemoze byt, ze si bola aj na RD. Ak by si po roku nastupila, tak tu "novú" musia presunut inde, lebo je na TVOJOM mieste.
My toto vo firme tiez riesime.
@janinah Stratit pracu, hlavne ak je dobra, ak ta bavi a ak aj vdaka nej mozes zivot rodinu, nie je jednoduche.
@conta22 Samozrejme, že to zvládnete. Ročné dieťa v jasliach je už v pohode. Prípadne na polroka až rok nájdete opatrovateľku. Sestra išla do práce od 2-mesačného (tiež riadiaca pozícia). Dieťa išlo do jaslí až v dvoch rokoch. Pokiaľ je všetko dôsledne a precízne zorganizované,tak to funguje a dá sa pracovať aj pri veľmi malom dieťati. Len dieťa musí byť zdravé.
@conta22 plány mas síce pekne ale počkaj, ako to cele "vypali". Aby bolo babo zdrave a aj ty v pohode. Potom môžeš plánovať dalej. Aj počas materskej sa mozes dohodnúť na nejakom úväzku a chodiť do prace, ked si teda taka nenahraditeľná (toto teraz nemyslim ironicky, ale povedzme si keby sa to niečo stalo a pol roka by so bola PN napr., tiez by ta vyhodili?). Aj my sme tak mali, ja som sa po MD vrátila do prace a mm bol s malou doma.
Ale k tvojej otazke... tak male dieta by som do jaslí nedávala. Ked uz tak nech pomoze mamina (kamoske napr.pomahala sestra (nemala vtedy pracu) plus normalne jej za to zaplatila a ona mohla robit) pripadne potom fakt opatrovateľka. Moznosti su rozne, ale prvoradé je zdravie vas oboch.
@conta22 Tu s takouto otazkou nepochodis. Väcsina zien tu by bola na materskej najradsej az do nastupu do skoly.
ono plány máš krásne, ale....sama nevieš aké budeš mať dieťa, ak náročné, tak budeš rada že si pospíš cez den🙂kojiť tiež nebudeš môcť celých 6mesiacov, lebo dieťa treba učiť na flašu kým budeš v práci....a už ťa vidím ako budeš ráno vstávať do práce ako zombík, lebo dieťaťu pôjdu zuby😉
@conta22 každé dieťa je iné, jedno je viac naviazané na maminu, iné menej. Ty si tvoje dieťa poznáš najlepšie, máš ešte pár mesiacov čas, tak ho treba zvykať ostať aj napr. s babkou, kamarátkou a pod. Moje to zvládlo bez problémov a plaču, bolo spokojné všade, kde boli hračky a jedlo 🙂 Ešte by som zvážila opatrovateľku, lebo ak bude dieťa choré v jasliach, budeš musieť ostať ty alebo muž doma, ak by si mala opatrovateľku, aj keby si si v prvých dňoch choroby zobrala OČR, potom by to už opatrovateľka dala.
Tak isto, ako to plánuješ ty, to urobila jedna mamina s našej rodiny minulý rok. Pol roka (možno sedem mesiacov) bola s dieťaťom ona doma, potom manžel a keď malo dieťa rok aj niečo, išlo do jasieľ. Zvládli to super a myslím, že všetkým trom prospelo, že bol s dieťaťom aj manžel.
Ja som sla do prace, ked dcera mala rok. Nechodila ale do jasli, ale mala som k nej pani. Da sa to zvladnut, vo vacsine krajin sveta nemaju zeny luxus 3 rocnej materskej.
@mogaa Dá sa to zvládnuť, aj keď dieťaťu idú zuby. Dojčiť predsa nemusí, nie je to povinné. Tie, ktoré sme si tým prešli, tak to až tak tragicky nevidíme. Dôležité v týchto prípadoch je precízne plánovanie a organizácia času.
@mogaa prečo by to nemala zvládnuť? Veď keď bude na MD manžel, tak bude v noci k dieťaťu vstávať on a nie každá mama sa rozhodne svojmu dieťaťu robiť v noci cumeľ a kojí ho desať krát za noc. Písala som v predošlom príspevku o rodine, ktorá to takto urobila a dieťa kojí ešte teraz. Ak bude dieťa zdravé, nevidím problém.
@zmrzlinka2021 ono žiaľ toto je naozaj u nás bežné nie len na našom oddelení - ja odchádzam príde nový na moju pozíciu štandardne ma 3mes. skúšobnú následne ročnú zmluvu a potom na neurčito presne na mojej pozícii. Následne keď sa ja chcem vrátiť na mojej pozicii je už človek na neurčito a somnou sa dohodnú na odstupnom ktoré je veľmi vysoké - preto u nás ten kto sa chce vrátiť musí bud po pol roku alebo je nahradený - je to pozícia ktorá nepotrebuje špecializované vzdelávanie ale niekoho kto je dobrý líder a vie sa veľmi rýchlo učiť - tým že obdobné pozície v iných firmách sú oveľa slabšie platené povedala by som že sa bavíme aj o 500€ tak mi je ťažko pomyslieť ísť inde hlavne mame strašne veľa benefitov úžasný kolektív práca ma baví len žiaľ dlhodobé výpadky sú nahradené :( v tejto práci som od vysokej školy už 5rokov a žiaľ toto som videla aj na iných oddeleniach aj v iných krajinách - po materskej zobrali naozaj len toho kto sa vrátil hneď alebo mal šťastie že niekto iný otehotnel …
@janinah dieťa za to samozrejme stojí, ale prečo sa o to nepokúsiť? Ja by som si radšej tú prácu udržala a platila opatrovateľku, ktorá by pomohla v krízových situáciách.
@conta22 OK, a ked pises, ze "dohoda na odstuponom", cize rozviazanie pracovneho pomeru formou dohody. Ked nebudes suhlasit, tak musia ti dat rovnaky plat ako si mala ked si odchadzala a obdobnu pracu.
Inak, to ze nejako fungujete, neznamena ze je to OK - len vsetci to tam akceptujete.
Bola som v podobnej situacii, mala som poziciu z tych 'nenahraditelnych'. Aj ked sa tento pojem zaznava, je rozdiel ci si predavac v lidli, sucast korporatu, alebo pracujes na vysokokvalifikovanej pozicii, kde najblizsi kolega je 300km daleko, a tvoju agendu proste prebrat nemoze.
Tiez som mala plany ako ty, ze sa po 6m MD vratim.
Nakoniec som bola na MD plnych 6 rokov, ten cas je nenavratny... Vdaka expertize som si nasla pracu ku koncu MD na prvu supu. Firma si okamzite za mna musela najst nahradu, a po MD sme rozviazali vztah slusnou dohodou.
Cize, ak mas tak dobru kvalifikaciu, neboj sa, aj o 3-6 rokov si uplatnenie najdes, a mas dalsich 30 rokov na karieru.
@zmrzlinka2021 A keď obdobná práce vo firme neexistuje? My sme jedno oddelenie ktoré vediem, pod sebou mám 3členov a nad sebou už len menežérku ktorá už je priamo pod generálnym riaditeľom ..ako samozrejme ak sú nejaké možnosti zákonne tak ok ale proste moja pozícia bude obsadená obdobná není a človek na mojej pozícií už bude na neurčito
Uplne normalne sa to dá,vobec sa za to nestresuj a nepytaj sa nic na MK kde budu zeny vidiet vsetky proti a ziadne za.
Este ani nie si tehotna, plany su jedny vec a realita druha ale jasne ze sa to zvladnut dá. Od roka jasle/pani a od 1.5 roka jasle. Fakt nic vynimocne. Vsetko sa da ked sa chce.
@zmrzlinka2021 vieš čo, podľa mňa je to max normálne. Pretože aj zamestnávatelia sú len ľudia, vsakze. A keď tam majú 4 ženské, čo jedn apo druhej začnú ťahať reťazový, tak sa môžu na to. Keď im človek vypadne na 6 a viac rokov? Je to kóšer a fajn? Podľa mňa nie. Aj pre toho zastupujuceho, čo chce normálu zmluvu a nie čakať kedy sa dotyčná rozhodne, že sa vráti, či ďalšie decko atď. A samozrejme nezabúdajme prirátať k tým XY rokov materskej aj slovenský štýl, PN od ocikaneho testu.... Takže verím tomu, že zamestnávatelia sa vedia poistiť. A nečudujem sa.
@conta22 neboj sa v zahraničí tak bežne fungujú a rastu tam normálne deti. Kľudne si to naplánujte a uvidíš "za pochodu"
@elizabet173
@zuzanockamt ja som ale nenapísala ani že to nezvládne a ani že sa to nedá zvládnuť...len teda musí počítať aj s variantou že môže mať náročné dieťa a teda celé noci sa nevyspí.....ono zbytočne bude vstávať k dieťaťu muž, ak ona bude kojiť....ak by aj spala v inej miestnosti, neverím že na plač sa nezobudí aj ona....jasne že sa to zvládnuť dá, ale ako, to záleží hlavne od toho aké bude mať dieťa.....suseda 4mesiace po nociach vozila dcérku po meste, inak by sa nevyspal ani muž do práce ani druhé dieťa do školy, v aute neplakala dokonca aj zaspala, prišli domov a zase plač a zaspať nie a nie....neterkyna dcérka zase cca od 5mesiacov bývala od 22:00 do 2-3ráno hore a vyskúšali všetko, zmeniť režim, nedávať večer spať, posúvať kúpanie - nepomohlo nič...a trvalo to pár mesiacov...dieťa bolo v noci hore, síce neplakalo ale brblalo si, vydávalo zvuky občas sa pýtalo jednoducho k mame, lebo nechcela byť sama v postielke
@maciatkolulu Ja praveze nemyslim tie expertky, ze po ocuranom teste hned PN a potom dlheeee roky doma drepiet, ale myslela som na normalne zeny, co po 1,5 az 2 rokoch nastupuju do prace
@conta22 Pozri, bud doma pol roka, potom nech manzel ide na matersku a pokracuje do 2 rokov dietata na rodicovskej. Aj my mame take pripady. A ked bude mat dieta 2 roky, pojde do jasliciek.
@bilberryday 👍👍👍👍👍👍
@conta22 ja to tak budem mat…zatial to vyzera, ze pol rok sa natiahne na nejakych 9 mesiacov, potom manzel. Dieta ale nechcem dat hned do jasli, ale aspon na pol roka-rok este zohnat nejaku opatrovatelku.