Návrat do práce po materskej

nikk3y
9. mar 2025

Ahojte som mala reťazovku, čiže som prechádzala na materskú, RD a znova materska ... teraz keď bude mať dcérka 2r sa chcem vrátiť do práce .... ako to je s nástupom?

Platí, že zamestnávateľ musí vrátiť to isté miesto podľa prác.zmluvy ?
Aj keď sa vrátim skôr? Lebo kolegyňa ma straší, že keď prídem skôr, tak mi nemusia vrátiť moje pôvodne miesto (zmluva stále trvá, na neurčito)

mamina7070
9. mar 2025

po skonceni materskej pri poslednom dietati si mala oznamit pisomne zamestnavatelovi kedy sa budes vracat z RD

oznam zamestnavatelovi spravidla mesiac pred planovanym nastupom ze sa chces vratit mal by ti dat miesto podla tvojej pracovnej zmluvy ak nema navrhne ti ukoncenie prac pomeru

maury
9. mar 2025

Aj keď ti nedá to pôvodné pracovné miesto, tak by ti mal navrhnúť podobné pracovné miesto rovnajúce sa tvojej kvalifikácii a platovému ohodnoteniu, ktoré si mala. Ak také miesto nie je, tak návrh na ukončenie pracovného pomeru.

lucik194
9. mar 2025

poziciu tu istu nedostanes. co mas narok je pracovné miesto, proste 1ks zamestnanca sa vrati z rodicovskej, tak ho musi zobrat naspat (ak ma volno, ak nema, mas smolu). ponukne Ti viacere miesta, kde ma volno......

mesiac pred nastupom oznámis, ze sa chces vratit do prace ......
to, co hovori kolegyna je blbost...... miesa jablka z hruskami......

nikk3y
autor
9. mar 2025

@mamina7070 ano toto všetko viem len teda ma vystrašila že má nemusí ani prijať naspäť do prace keď ešte nemám 3 ročnú najmenšiu 🤔😊 ak nemá? Nieje to tak že ak nemá tak je prekážka na strane zamestnávateľa? A tým pádom platí mi mzdu ? Aj keď nepracujem?
Lebo moje miesto stále existuje, firma funguje stále 🙂 a podobne miesto ak by sme sa dohodli, tak mi nemá akú dať keďže nič podľa kvalifikácie by som ja druhú pozíciu nemohla robiť 🙂 ... na moje pôvodne miesto viem že šla kolegyňa čo nemá vyucenie ani možno kurz neviem, skôr si myslím že nemá 🙂 takže respektivne by bolo fér ju dat na jej pôvodne miesto a vrátiť mne moje? Ktoré mi sama vravela, že má zastúpi aby nemuseli iné brať 🙂 trosku som v tomto stratená a ešte ak kolegyne vravia jedno a potom internet niečo zas druhé 🙂 rada si teda poradím od vás keďže zatiaľ je toto moja prvá skúsenosť že by som sa vrátila skôr ako mi skončí RD 🙂

eeffka
9. mar 2025

@nikk3y pozri skus napisat ze chces vratit a uvidis ako sa firma k tomu postavi. Nemaju povinnost ti dat pobodne miesto. Ak maju ponuknu ine alebo vypoved s nalezitostami.
Uprimne ma fascinuju zeny co su na retazovkach ,cely cas sa neozvu, nekomunikuju a potom maju pocit ze ony maju narok.

mamina7070
9. mar 2025

tak ale ta kolegyna za teba robi uz kolko styri roky? ty si tam predtym nez si odisla robila kolko?
akonahle sa vratis do prace konci ti ochrana. RD a ak nema miesto moze ti dat výoved nie si chranena tym ze mas dieta do troch rokov
ziadna prekazka ziadna mzda za sedenie doma

maury
9. mar 2025

@nikk3y toto čo píšeš je fajn aj logické. Ale zo skúseností to nie vždy takto funguje. Tam by sa dalo riešiť v závislosti od formy výpovede. Väčšinou sa to snažia riešiť dohodou. Tým je zamestnávateľ krytý. Ostatné formy výpovede nie sú také jednoduché. Každopádne zrušenie pracovného miesta ti nemôžu dať, keby áno, vieš to rozhodnutie napadnúť. A riešiť aj súdnou cestou. Poznám také prípady. Zamestnávateľa písomne informuj, že sa chceš vrátiť a uvidíš, čo sa bude diať.

eeffka
9. mar 2025

@maury vobec nemusia ist cestou zrusenia miesta ale obycajna nadbytocnost. Samozrejme odstupne atd

nikk3y
autor
9. mar 2025

V poriadku píšem takto nechce sa mi zvlášť 🙂
Po 1. Nemá na to kvalifikáciu ani za to nieje vyučená, má úplne inú školu, čiže moju prácu nemôže vykonávať a to že to vykonáva po dohode a dodatku je úplne iné keďže zastupuje kolegyňu na MD/RD 🙂

Po 2. V prípade, že by som sa ja písomne pýtala do inej prevádzky? Keďže možno by taka možnosť mohla byť, lebo výpoveď neakceptujem, to určite nie 🙂 preto to chcem riešiť skôr ...

Po 3. Ochranu neriešim, len som sa pýtala keďže viem že ak zamestnávateľ nevie ponúknuť pôvodne miesto zo všetkými naležitostami, tak je tam nejaká možnosť náhrady mzdy o ktorú zamestnanec prichádza vlastne ...

Po 4. neodišla som lebo som chcela len tak že som si zmyslela🤣🤣 mala som náročnú manuálnu a ťažkú prácu, ktoré by mohlo ohroziť dieťa, čiže som mala DR. hneď ako sa zistilo tehotenstvo navrhnuté a vlastne ma tam "dokopala" aby ochránila bábätko 🙂 keďže moja pr.pozícia nieje tukanie do klávesnice za PC 🙂 ale aj zdvíhanie a hybanie ťažkých veci 🙂 a vo všeobecnosti celodennky, a celý deň na nohách by asi nebolo dobré pre bábo (nie nešla som hneď preč až neskôr) a to som spravila aj dobre keďže tehotenstvo nebolo najlepšie po zdr.stranke

Po 5. Píšem, že niesom v kontakte s kolegyňami, personálnym? Nie. Chodím tam, aj vo všeobecnosti celá firma aj keď som doma ma odmeňovala a prekvapovala aj na sviatky, oslavy atď 🙂 firma sa stara o zamestnancov

Po 6. Viem že sú tam nove kolegyne na mojej pozície čiže resp. Šanca tam je že by som sa vrátila na svoju pozíciu.

Ak by sa dalo dohodnúť normálne tak by som sa vedela aj prispôsobiť s tým nemám problém ale ide mi o to že nebudem trepem robiť upratovačku keď som dobrá v IT sfére (to nevravím že som vyberavá, robila som aj upratovačku už inde a taktiež iné pozície)

V každom prípade ďakujem teda 🙂 určite to začnem riešiť skôr aby som vedela na čom som

Ďakujem 😊

Ps: na tú nadbytočnost som aj zabudla teda áno viem aj o tom 🙂 ale viem ako to tam funguje (vždy šiel preč ten čo prišiel posledný, čiže starých zamestnancov nechávaju)

maury
9. mar 2025

@eeffka nadbytočnosť, len to potom nemôžu nikoho prijať. Dá sa to napadnúť. Naj.je v tomto dohoda o skončení a pravdepodobne dostane teda aj lepšie odstupné, než by dostala "klasikou"

eeffka
9. mar 2025

@maury ja moznosti poznam, komunikacia je zaklad.
Naco by niekoho prijimali uz maju. 2zadky na 1 stolicku, lahka matematika 1von

mamina7070
9. mar 2025

@nikk3y neodpovedala kolko rokov si robila na tom mieste nez si odisla na matersku (prip PN)

niektore tvoje poznamky neplatia ak chces vediet na com si oznam mailom na personalne ze sa vracias k 1.4.2025 a uvidis
mozu ti dat spat poziciu (a kludne si nechat aj kolegynu)
nariadia ti cerpanie dovolenky
daju navrh na dohodu alebo vypoved ( s tou nemusis suhlasit je to jednostranny ukon)

tiika
10. mar 2025

@nikk3y toľko krát sa to tu na MK preberalo, že je až neuveriteľne citat niektoré odpovede.
Máš právo sa vrátiť z RD na svoju pôvodnú pozíciu, ak existuje. Na tomto fakte nemení nič skutočnosť, či sa z RD vrátiš skôr alebo na tom mieste pracuje niekto iný, alebo ci s firmou komunikujes, iba to, či stále existuje. Je dôležité oznámiť návrat aspoň 1 mesiac dopredu.
Pokial ti zamestnávateľ v takom prípade neumožní vrátiť sa tam, kde si pracovala pred tým, ide o porušenie zákona. Ak by ti dal výpoveď alebo aj navrhoval ukončiť PP dohodou z dôvodu nadbytočnosti tiež pôjde o porušenie zákona. Takýto dôvod, že miesto je obsadené niekym inym totiž v zákone neexistuje a nejde o nadbytocnost.
Môžeš súhlasiť s inou pozíciou avšak nemusíš.
Pokial by tvoje prac.miesto už neexistovalo, až v tomto prípade ma zamestnávateľ možnosť preradit ta (bez súhlasu) na ine miesto v súlade s tvojou zmluvou (takze na rovnakú pozíciu ale napr. ine oddelenie). Ak taká možnosť nie je a ty by si nesúhlasila ani s ponukou inej vhodnej prace (ina pozícia napr.upratovačka), môže ti dať výpoveď alebo sa s tebou pokúsiť dohodnúť na rozviazaní PP.

Takze takéto je následnosť. Snáď tomu lepšie porozumies. Prosím never dohadom, ale tomu, čo je písané v zákonoch a nie v diskusiách. Na MK je i právna poradňa, pokojne tam napis alebo si prečítaj odpovede na podobný súvisiaci problém od pravnika.

jozinzbazin22
10. mar 2025

Ja som nechcela cakat v praci a byt ako posledna,hoci som vedela,ze firma konci ale chcela som sa dohodnut skor,a tak som im napisala email,ze sa chcem vratit do prace,tak mi personalistka volala,ze to predostrie na porade a potom sme uz len dohodli den podpisu ukoncenie p.p dohodou s 2m odstupnym a vyplatenou komplet dovolenkou.
Musis im oficialne napisat,ze vtedy a vtedy sa planujes vratit spet do prace.Inak to vsetko bude,jedna baba povedala.

mogaa
10. mar 2025

@nikk3y omyl, zamestnávateľ ti nemusí držať pôvodné miesto.....

mamina7070
10. mar 2025

@nikk3y do DM drogerie si nastupila ako predavacka a beuty poradkyna v septembri po skusobnej dobe si otehotnela a sup na PN do porodu a MD, RD, MD a RD. a teraz sa ohanas nezastupitelnostou a tym ze kolegyna co robi za teba to jevie ako ty co si vyucena atd ...
ak sa vratis skor nemusia ti dat tvoje miesto ak je ich tam dostatok a mozu ti dat vypoved z nadbytocnosti alebo ta mozu zobrat spat ale nemusia ti dat miesto aj beuty poradkyne nad ramec predavacky ak ho nemas uvedene v pracovnej zmluve.

Ina rada ako napisat oficialne ze sa chces vratit a uvidis ako zareaguju nie je ale priprav sa na vsetky eventuality lebo vratenim sa z RD chranena nie si

mamina7070
10. mar 2025

@tiika mylis sa
on je umozni vratit sa na povodne miesto podla pracovnej zmluvy to bezpochyby urobi, nasledne ponukne ine pracovne miesto ak ma a nasledne vypoved z nadbytocnosti

Ak ma mat na predajni tri predavacky a ma styri je len na nom ktoru urci ako nadbytocnu to ze sa vratila z RD je irelevantne

uplne standardny postup

tiika
10. mar 2025

@mamina7070 otázka bola: Platí, že zamestnávateľ musí vrátiť to isté miesto podľa prác.zmluvy ?
Aj keď sa vrátim skôr? Moja odpoved sa týkala tohoto. To, čo urobia následne neriesim. V com som sa teda mýlila?
Nadbytocnost by bola z akého dôvodu? Pokial sú tam tri miesta predavačiek a tri aj zostanú, tak zrušenie prac.miesta to asi nebude? 🤔

tiika
10. mar 2025

@mogaa omyl 😁 Jedine, že si pod držaním miesta predstavuješ niečo iné ako zaradenie zamestnanca na povodne miesto. Zrušiť ho môže kedykoľvek, to áno, aj na druhý deň po nástupe na matersku.

mamina7070
10. mar 2025

@tiika no zjavne ten zamestnavatel to miesto predavacky a beuty poradkyne obsadil a necaka na autorku co tam bola par mesiacov aj s cestou
a ak sa ma rozhodnut ci si tam necha niekoho kto je tam napr tri roky alebo niekoho kto sa vracia po odpracovanych troch mesiacoch s dvomi malymi detmi tak jasne ze jedna tam bude prebytocna ale mozno to tak nebude a uvita ju s otvorenou narucou
ja jej len pisem ze nie je v pozicii vyskakovat si a dopredu osocovat kolegyne co tam pracuju ze nie su dostatocne vzdelane atd a ma sa pripravit na vsetky eventuality

petracandle
10. mar 2025

@nikk3y ak sa nemýlim, tak zamestnávateľ je povinný držať ti pracovné miesto iba počas MATERSKEJ. Po rodičovskej nie. Najdôležitejšie je ako sa s nimi dohodneš. Možno ťa vrátia na pôvodné a kolegyňu presunú, ale NEMUSIA.

tiika
10. mar 2025

@mamina7070 pokojne napis do diskusie na tému, či na takú niekde s nadsenim čakajú a ako ju bude zamestnávateľ riešiť, alebo pokojne i sem. Len nepíš, že sa mýlim, pretože nikde nespomínam, že tam z nej budu cely radosťou bez seba 😉

tiika
10. mar 2025

@petracandle rovnaké je to i pri rodičovskej dovolenke, pozri ZP § 157 (2). A maju povinnosť nie možnosť (nemusieť) ju zaradiť na povodne miesto.

petracandle
10. mar 2025

@tiika áno, ale keď NEMÁ tak dostane výpoveď (samozrejme s odstupnym)

tiika
10. mar 2025

@petracandle áno, ale ak ma tak sa musí vrátiť na povodne miesto. Ty píšeš cosi iné.
A ak tu možnosť nemá, tak dostane výpoveď presne rovnako ako po návrate z materskej. Takze v tomto je úplne jedno či sa vracia z MD alebo RD.

petracandle
10. mar 2025

@tiika ja som si myslela, že počas materskej garantuje to isté pracovné miesto, čiže ho musí držať

tiika
10. mar 2025

@petracandle nikde v zákone sa nehovori o držaní miesta, ale o zaradení na povodne pracovisko, zákaz výpovede a pod.
Akože zamestnávateľ by napr. zrušil oddelenie, pobočku ale miesto pre matku na MD by držal, aby sa mohla vrátiť, kam..? Alebo by 7-8 mesiacov nemohol robiť žiadne org.zmeny, premiestniť prevádzku, pretože čo ak by sa náhodou takato žena chcela vrátiť po skončení MD? To nedava žiadny zmysel a vôbec nemá oporu v ZP.

nikk3y
autor
11. mar 2025

@mamina7070 mňa by zaujímalo kto si teda lebo to že píšem že kolegyňa nemá vzdelanie na to neznamená že to nevie, to nikde nepíšem, len to že zastupovala, a to píšem len to čo bolo aj mne vravené, keď som chcela robiť iné a pomáhať a to od vrchných takže asi toľko k tomu 🙂 že ty vieš o cudzom človeku, mňa samej sa pýtali, aké vzdelanie mám keďže moju pozíciu nemôžu robiť len tak hocikto, preto som to tu písala, že logicky by sa to mohlo posunúť tými čo prišli neskôr aj keby , na tom nezáleží ... toľko k tomu 🫰a išlo mi hlavne o to či sa mi vráti miesto keď prídem skôr keďže každý vravel inak alebo teda nevedel, tak isto ako aj ja. Viacej som od teba nepotrebovala. Nie aby si tu vypisovala môj súkromný život a ešte aj firmu. Či máš niečo proti mne? Tak mi napíš kto si a nie takto sa skrývať a odpovedať na moje príspevky ma MK a cítiť z tvojich odpovedí tú nechuť voči mne. Takže nechápem o čo ti ide alebo čo som ti spravila. A vlastne kto si. A to koľko som robila alebo nerobila nič nemení na tom ,že či teda sa mi má vrátiť miesto moje pôvodne alebo nie. Toto je úplne od veci čo si tu začala písať. Takže ak máš nejaký problém rada si to s tebou vyriešim osobne. Lebo ženy tu písali, že keď nieje moje miesto ako funkcia tak má vyhodia po dohode ...ale moje miesto existuje a funguje. Takže namiešať hrušky a jablká 🤷‍♀️ a čakám na tvoju spravu aký problém máš somnou a kto si .

nikk3y
autor
11. mar 2025

@jozinzbazin22 ďakujem áno budem určite to skôr riešiť🙂

nikk3y
autor
11. mar 2025

@eeffka je ich tam oveľa viac na túto pr.poziciu ,ktoré prišli a sú nové čiže si myslím že problém by nebol len mi šlo hlavne o ten skorší nástup a či mi musia dať miesto keďže bolo také že prijať po 3r ma musia ale že či skôr tak, to nieje iste 🙂