Návrat do práce po rodičovskej

27. aug 2021

Ako je to prosím? Som zamestnaná (PZ na dobu neurčitú). Ak ide deťa od septembra do škôlky pričom 3 roky má až v decembri, ja môžem zostať doma do novembra/decembra aj napriek tomu že dieťa bude chodiť do škôlky alebo som povinná sa vrátiť do práce? Je nejaká podmienka, že musí chodiť napr. len na 4 hod ak chcem byť ešte doma?
A za ďalšie, je potrebné nahlásiť na upsvar kde sa dieťa nachádza alebo až dovŕši 3 roky?
Ďakujem

veronikaszabova
27. aug 2021

Ak ti to zamestnavatel umozni, mozes ostat doma - zo zakona vsak nie.

4h skolka - len ak by si bola na zdr.p evidovana ako osoba starajuca sa o dieta do 6r

Hlasis po dovrseni 3r

autor
27. aug 2021

@veronikaszabova čiže je zo zákona dané že ak dieťa nastúpi do škôlky, ja sa musím vrátiť do práce aj keď dieťa ešte nemá 3 roky áno?

veronikaszabova
27. aug 2021

Ty si povinna (zo strany zamestnanca ) sa vratit do prace po dovrseni 3r dietata.
Zle som si to precitala, prepac.
Myslela som v sept. ma 3r a do skolky ide od decembra 🙂

veronikaszabova
27. aug 2021

Cize do prace nastupujes nasledujuci den po dovrseni 3r, do skolky moze klasicky na cely den.

autor
27. aug 2021

@veronikaszabova áno jasné po dovŕšení 3 rokov sa vrátiť musím, resp. aj chcem vrátiť 😀 tak som myslela že by som ešte bola doma než si dieťa zvykne v škôlke keď ešte nemá 3.
Nebola som si istá či nástupom do škôlky mi zaniká možnosť byť doma alebo normálne pokračujem doma na RD a zamestnavatelovi aa ohlasim len mesiac pred nástupom.

salome123
27. aug 2021

staci ti nastupit do prace, ked dovrsi 3r, len neviem, ci si od septembra do decembra nebudes musiet platit zdravotku sama, kedze sa celodenne nestaras o dieta, skus si to zistit

veronikaszabova
27. aug 2021

@salome123 nemusi nic platit

Anonym - presne tak, ostavas doma do 3r, mesiac pred nastupovam pisomne oznamis nastup

szana
27. aug 2021

Mozes zostat doma. Ja som to tak robila pri oboch detoch. Poberas normalne RD príspevok. To ako to berie skolka je na nich. Oni nemaju pravo riesit teba ci pracujes, si tam, ci tam. Zbytočne to s nimi neries. Urob to, co vyhovuje tvojmu dietatu a tebe. 1. som dala na pol dna a nal problem do predskolskeho. 2 isiel na cely den, pricom som bola doma. Cas vyhradeny na adaptáciu dietata je super. Keby sa nieco vysrstilo, si doma k dispozicii, nezatazujes zamestnavatela OCR v prvych kritickych mesiacoch.

autor
27. aug 2021

@salome123
@veronikaszabova
@szana
Super, ďakujem veľmi, toto som potrebovala vedieť 🙂

hetino
23. máj 2023

Mozem sa spytat?. Som v takej situaci, ze mala ma 9.juna 3roky.Ja by som mala nastupit od 10.juna do prace. Ale nemam kam dat dueta, kedze mi malu zobrali do skolky az od septembra. V praci som poziadala o neplatene volbo bez naroku na mtdu, s tym, ze sa nahladim na zdravotnej. Ziadost mi zamietli. Co teraz? Ako to mam teraz vyriesit? Iba skolja tu neni, dalsia je v mrste 10km,kde ju budem musiet zaviest eano o 6tej,aby som stihla ako tak na 6.30 pracu. Neviem ako sa z tejto situacie vymotat. Jedina mozna volba je vypoved.