Návrat do práce po rodičovskej dovolenke

aaddikaa
18. jan 2017

Dobrý deň. Počas mojej MD sa zrušilo moje pracovné miesto, o čom ma môj zamestnávateľ vôbec neinformoval.Mal na to právo? Pani ktorá bola počas mojej MD po zrušení bola preradená na iné miesto,kde po čase si ju zamestnávateľ zamestnal natrvalo.Teraz keď ja sa po 3 rokoch vraciam naspäť do prác,e tak nemajú pre mňa pracovné miesto a chcú som mnou rozviazať pracovný pomer.Majú na to právo?Za každú odpoveď vopred ďakujem.

mius.brcko
18. jan 2017

Dobry den, presne takto som dopadla aj ja.. nastastie moja sefka nasla inu poziciu, ktoru by som mohla robit - sice to bola nizsia pozicia (aj plat), ale bola som rada, ze nejaku robotu pre mna maju a nemusim hladat inde... v mesiacoch, kym mi nasli tuto poziciu, som myslela, ze tiez dostanem vypoved.. zial zakon tomuto nezabrani.. musi ta prijat po materskej (rodicovskej), ale aj po par dnoch ta moze prepustit z dovodu, ze ti nema co dat robit.. z dovodu nadbytocnosti.. patrala som niekde v zakone, myslela som, ze matky su predsa chranene a nemusia sa bat o zamestnanie - ale zial nie... ano vezmu ta, ale hned aj prepustia ak ta nechcu a to vsetko v medziach zakona.. s tym, ze dostanes samozrejme odstupne (no to je chaba utecha, stale je to vypoved a hladat si novu robotu)...

fokuska
18. jan 2017

@aaddikaa neviem, ci ten postup je spravny, ale ked sa uz stalo teraz s tebou chcu rozviazat pracovny pomer, tak si myslim ze ti budu nukat ukoncenie dohodou. Toto by som na tvojom mieste nepodpisovala - nepodpis rychlo nejaky papier bez toho aby si si ho naozaj precitala a suhlasila s nim. Ak podpises dohodu, nemas narok na odstupne. Nech ti daju vypoved podla konkretneho paragrafu (skussi vygooglit, neviem z hlavy), ze sa tvoje pracovne miesto zrusilo. A tak dostanes odstupne. A hned teraz treba zacat hladat novu pracu.

Len sa nedaj ak na teba budu tlacit aby ste prac. pomer rozviazali dohodou

mirabellka8
18. jan 2017

Dobrý deň baby potrebujem radu. Mám odpracovaných 736 dní u zamestnávateľa, z toho však fyzicky odpracované len pár mesiacov - potom PN, MD a teraz RD (to všetko zahŕňa tých 736 dní) Teraz som dala výpoveď. Budem mať nárok na nejakú podporu? Predtým som pracovala naposledy do 5/2009 - škola, prvé dieťa (žiadny pracovný pomer) až do 1.1.2015
Ďakujem za každú odpoveď

mius.brcko
18. jan 2017

@mirabellka8 v case PN, MD, RD su za Vas stale odvadzane odvody, takze by ste mali dostat podporu.. to si tak logicky myslim, ale preverila by som to, ci je to naozaj tak..

bebatka2
3. máj 2017

1.Koniec rodičovskej i zamestnania
Prvou z možností je, že pracovný pomer sa skončil uplynutím rodičovskej dovolenky. Podpora sa vypočíta z vymeriavacieho základu (hrubej mzdy) v období dvoch rokov pred nástupom na rodičovskú.

2.Zamestnanie po návrate z rodičovskej
Druhou možnosťou je, že pracovný pomer sa skončil neskôr. Ak sa zamestnankyňa z rodičovskej dovolenky vrátila do práce, výška dávky sa určí z jej vymeriavacieho základu za toto obdobie.

Ze vraj ak nastupim na jeden den do prace, resp. mi zamestnavatel da na 1 den dovolenku, a potom dostanem vypoved, davka v nezamestnanosti sa mi bude ratat s maximalneho vymeriavacieho zakladu? Dakujem.

aaddikaa
autor
4. máj 2017

@bebatka2 Toto by zaujímalo aj mňa.

padol
5. máj 2017

myslím, že po rodičovskej dodavolené je to ťažké vrátiť sa zo dňa na deň do práce, takže si myslím, že nejde napríklad o peniaze atp, ale skôr o to, ako to zvládnuť psychicky.