Nechce sa mladým ľuďom robiť?
Ahojte, toto je čistá troll otázka. Ale ja s tým bojujem každý deň.
Čo ideme robiť s tým, že dnešní mladí ľudia (20-30) nechcú robiť? Hovorím z vlastnej skúsenosti, keďže som dlhoročný HRista.
Obsadzujem pozíciu v administratíve - mladý človek má problém chodiť do officu 2-3x do týždňa a byť v práci dlhšie ako do 15.00. To, že príde do práce pred deviatou a jeho skoro hodinu na obede ani nehovorím. Ale ok, to už ho musí umanažovať jeho manažér.
Ak mám pozíciu THP pozíciu vo výrobnom závode - on nebude dochádzať nikde a už vôbec nebude zavretý 8h vo výrobnom plante.
Dnes nemáme mladých ľudí, čo by išli robiť do výroby, do skladov, pracovali na zmeny, robili na VZV apd. A to teraz nehovorím o zlom plate. Sú pozície, kde si zarobí človek v pohode s príplatkami a bonusmi 1800 - 2000 eur/brutto, ale to je im málo.
Dnešný mladý človek nechce robiť nadčasy, nechce robiť zmeny, nechce robiť víkendy. Plat chce nástupný na THP pozíciu 1500 eur. Junior, po škole. Keď na neho pozriem a spýtam sa, či je to aspoň brutto, tak povie, že no dobre no, môže byť aj v hrubom na začiatok, na 3 mesiace.
Po roku ich práca nudí, chcú sa posunúť a majú pocit, že už sú seniori. Niektorí sú šikovní, to bez debaty. Ale nie sú seniori, ani zďaleka.
Mala som hodnotenie skúšobnej doby s juniorom - 2 týždne pred koncom SD. Pýtala som sa ho, ako sa mu páči pozícia, náplň práce, nadriadený ako vníma, že sa adaptoval., klasikcké otázky. Že sa adaptoval skvele, ide mu to super, všetko vie a rád by sa do roka, max dvoch posunul na manažérsku rolu. Pýtam sa ho super, a čo by by podľa teba mal spĺňať manažér., čo by mal ovládať? Nevedel na to odpovedať.
Mimochodom, ukončili sme ho v skúšobnej dobe, bolo to trápenie, on nevedel bez chyby ani jednu vetu napísať do emailu.
Dnes sme v situácii, že nemáme ľudí. Nie je to o plate, jednoducho mladý človek robiť nepôjde. Za tieto peniaze? To chcete aby som za 1000 v čistom chodil niekde každý deň?
Dnes tú firmy nosia ukrajincov, filipíncov, nepálčanov, gruzíncov, albáncov - aby mal kto pracovať vo výrobe.
Kam to celé speje? Čo myslíte? Je výroba na Slovensku odsúdená na zánik?
Je gastro v koncoch a nahrádzajú náš personál zahraniční kuchári, čašníci apd.
Nemáme zdravotnícky personál, ošetrovateľov, opatrovateľov.
Nemáme poštárky a kuriérov jedla robia ukrajinici a indovia...
Ako ďalej?
1500 butto je 1100 v čistom. to si rodinu nezaloží s takým platom…
@biba_18 taký plat mám ako učiteľka a niektorí ešte nižší...
@anonym_autor aj ja som dlhoročný HR - ista a mám rovnaký problém. A nieže je mladých ľudí mállo, oni často nemajú žiadnu pracovnú disciplínu a odchádzajú ešte v skúšobnej dobe lebo ich to nebaví. A to pracujem v IT, čiže tam všetci vedia čo budú robiť.
@anonym_autor zaujala ma ta cast, ze mladym ludom sa nechcu robit nadcasy.
Hmmm a su tie nadcasy platene? Ci "dobrovolne z lasky k firme"? Lebo ak je to druhy priklad, tak aspon konecne ludia/mladi ludia dostali rozum.
@hopsas no holt malo platíte. 🤷♀️ keby ste dali tak 5 litrov, určite by sa nejako "skúsili" prekonať 😉
@anonym_ec2f7f mam pocit, ze istý počet nadčasov, ktoré si povinný odpracovať je aj priamo v ZP. Nechce sa mi to teraz hľadať 😁
Hmmm a su tie nadcasy platene? Ci "dobrovolne z lasky k firme"? Lebo ak je to druhy priklad, tak aspon konecne ludia/mladi ludia dostali rozum.
@anonym_ec2f7f vzdy sa najdu taki blazni,co tahaju 16tky.U mna to teda nehrozi,staci mi 8hod a idem domov.Max.co potiahnem nadcas poobedna v nedelu tam su krasne priplatky,ale inac ziadne nadcasy.
Kto bude piecť chlieb? Koľko zarobí taký človek v pekárni na krajnom východe SR? 2 000 bruto to nebude.
Nebude mať kto robiť gastro? Koľko čašníkov má pracovnú zmluvu a nie dohodu, odpracovaných mesačne viac ako 200 hodín, kilometre v nohách a ešte sa chodí hlásiť na Úrad práce raz do mesiaca, lebo zamestnávateľ za nich neplatí odvody? Inými slovami: nerobíš, nemáš... PN, materská, dovolenky? A teraz tú o Červenej čiapočke.
Minule mi od Cargo, či ŽSR, už netuším hodilo nejakú reklamu na FB na voľné pracovné pozície, tak som zo zvedavosti ťukla na link: klasické "robotnícke" miesta, ALE! vyžadujúce samozrejme nejaké remeslo typu elektrika a pod., manuálna práca, denné a nočné, za super 800 € v čistom, či tak nejak, no nechoď to robiť..
No mladí majú nereálne očakávania, ale to majú aj tí zamestnávatelia, ktorých som menovala námatkovo vyššie - lebo za také prachy nie že nevyžiješ, ale pomaly zdochneš od hladu s prepáčením za výraz. A podmienky získania hypotéky, ceny nehnuteĺností, výška splátok úverov, nebodaj výška mesačných nájmov, ceny v obchodoch za úplný základ, tie nie sú tiež kus nereálne vzhľadom k platom? Tak skúšajú si pýtať viac. Chcú vyžiť, a mať niečo navyše: čo je zlé na tom, chcieť mať auto, bývanie, ísť na dovolenku? Teda mať na to?
Ja verím, že mládež ozaj zlenivela, a niektorí dnešní 35 plus sme asi posledný "druh", čo išlo podľa šablóny "škola, práca, prachy, svadba, hypo, deti á la škrečok v tom kolese", ale ja sa im ani nečudujem. Oni už vyrástli v úplne inom svete ako my. Netreba zabudnúť tiež na fakt, že tiež sú len produktom výchovy predchádzajúcej generácie. Tak sa niekde stala chyba a treba zistiť, kde. V každom prípade im ozaj nezávidím.
@anonym_autor táto diskusia nie je o mladých, tí si život zariadia aby boli ok, niečo si nájdu, možnosti je veľa. Je o fnukajucich zamestnávateľoch, ktorým sa nedarí ich prinútiť robiť podľa ich podmienok a potom musia dovážať filipincov. Nerozumiem tomu ako autorka píše a aj iní že im mladí ľudia odchádzajú a nechcú tam pracovať. A to čo majú tam robiť nasilu len pretože zamestnávateľ chce? Keď ten mladý odíde, zrejme našiel niečo lepšie.No tak odchádzajú lebo im nevyhovujú podmienky a tak keď zamestnávateľ nie je schopný žiadnej zmeny, musí si hľadať takých ľudí ktorí na jeho podmienky pristúpia. Iba o tom to celé je. Ponuka- dopyt.
@hopsas no holt malo platíte. 🤷♀️ keby ste dali tak 5 litrov, určite by sa nejako "skúsili" prekonať 😉
@anonym_ec2f7f mam pocit, ze istý počet nadčasov, ktoré si povinný odpracovať je aj priamo v ZP. Nechce sa mi to teraz hľadať 😁
@anonym_1c9585 áno. ale nadčas môže zamestnávateľ nariadiť zamestnancom len v prípadoch prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce - a musí byť zaplatená o 25% viac než bežná práca. a môže ísť o max. 150 hodín ročne. nemyslím že sa bavíme o takýchto nadčasoch… nám bývalý šéf tiež všelijako “naznačoval” že vedenie od nás očakáva že budeme v práci dlhšie - ale nie oficiálne, ako som písala vyššie - ale dobrovoľne… no, vedenie to očakávať môže - a to je tak všetko…
Ja im držím palce :D. Ako tu bolo spomínané vážia si svoj čas. A starší si celý život viac vážili peniaze a čas stále nemajú :D
Kto bude piecť chlieb? Koľko zarobí taký človek v pekárni na krajnom východe SR? 2 000 bruto to nebude.
Nebude mať kto robiť gastro? Koľko čašníkov má pracovnú zmluvu a nie dohodu, odpracovaných mesačne viac ako 200 hodín, kilometre v nohách a ešte sa chodí hlásiť na Úrad práce raz do mesiaca, lebo zamestnávateľ za nich neplatí odvody? Inými slovami: nerobíš, nemáš... PN, materská, dovolenky? A teraz tú o Červenej čiapočke.
Minule mi od Cargo, či ŽSR, už netuším hodilo nejakú reklamu na FB na voľné pracovné pozície, tak som zo zvedavosti ťukla na link: klasické "robotnícke" miesta, ALE! vyžadujúce samozrejme nejaké remeslo typu elektrika a pod., manuálna práca, denné a nočné, za super 800 € v čistom, či tak nejak, no nechoď to robiť..
No mladí majú nereálne očakávania, ale to majú aj tí zamestnávatelia, ktorých som menovala námatkovo vyššie - lebo za také prachy nie že nevyžiješ, ale pomaly zdochneš od hladu s prepáčením za výraz. A podmienky získania hypotéky, ceny nehnuteĺností, výška splátok úverov, nebodaj výška mesačných nájmov, ceny v obchodoch za úplný základ, tie nie sú tiež kus nereálne vzhľadom k platom? Tak skúšajú si pýtať viac. Chcú vyžiť, a mať niečo navyše: čo je zlé na tom, chcieť mať auto, bývanie, ísť na dovolenku? Teda mať na to?
Ja verím, že mládež ozaj zlenivela, a niektorí dnešní 35 plus sme asi posledný "druh", čo išlo podľa šablóny "škola, práca, prachy, svadba, hypo, deti á la škrečok v tom kolese", ale ja sa im ani nečudujem. Oni už vyrástli v úplne inom svete ako my. Netreba zabudnúť tiež na fakt, že tiež sú len produktom výchovy predchádzajúcej generácie. Tak sa niekde stala chyba a treba zistiť, kde. V každom prípade im ozaj nezávidím.
@oblecenie99 dobre,opäť rozmýšľam...a z čoho teda žijú? Predpokladám,že to sú osoby s nie vysokým vzdelaním. Tak čo? Jazyky asi tiež nemajú,tak žijú z čoho,keď im nie je dobré 8stovak v čistom. Čo chcú ísť robiť? Do ba na post manažéra Dell ,či ako?
@oblecenie99 dobre,opäť rozmýšľam...a z čoho teda žijú? Predpokladám,že to sú osoby s nie vysokým vzdelaním. Tak čo? Jazyky asi tiež nemajú,tak žijú z čoho,keď im nie je dobré 8stovak v čistom. Čo chcú ísť robiť? Do ba na post manažéra Dell ,či ako?
@maciatkolulu Ked su to osoby s nizsim vzdelanim, tak maju triet biedu? Nikto necaka, ze budu zarabat tisice euro, ale na dostojny zivot by zarobit mali.
@maciatkolulu budú robiť za 800 - ale ak sa im naskytne 820, pôjdu tam ...
@maciatkolulu No niekto si tých 800 zoberie, ak je na to veľmi veľmi odkázaný a žiadna iná možnosť nie je, kym si nenájde niečo za viac a pri prvej možnosti zmizne..Zvyšok pôjde robiť to isté, alebo ešte menej kvalifikované do zahraničia minimálne za trikrát viac. Alebo ten úplne mámvpi*ista si povie, že za toľko sa mu ráno neoplatí vstať a radšej bude na dávkach. Keď je mladý po škole, tak sem tam prihodí nejaké brigády v zahraničí pár krát za rok a zarobí na nich toľko, čo tu za dva, za menej ako polovicu času a má leháro ten zvyšok.
Neviem, aké sú reálie v takých domovoch dôchodcov teraz, ale keď sme tam mali rodinného príslušníka pred piatimi rokmi, tak tam bola brutálna fluktuacia zamestnancov z prosteho dôvodu: zo 450 eur v čistom nevyžili. Nie preto, lebo nechceli robiť, oni odišli robiť to isté, len do Rakúska.
@maciatkolulu problém je ten, že všetci argumentujú, aké majú náklady na život... no ale nemôžeme mať všetci všetko. Nie sme v socializme už. Niekto má lepší plat, niekto horší. Niekto má 2000, Niekto iba tých 800. A sorry, ale napr. umyvac riadov s 3 ludovymi si jednoducho nemôže pýtať plat manažéra Dellu. Keď ho chce, tak nech ide robiť predsa tam. A náklady treba potom prispôsobiť platu, nie opačne predsa 😳 Jednoduché. Len na prácu toho manažéra Dellu zase samozrejme nema... ale platové očakávania teda áno. Druha vec je, aká je výkonnosť našej ekonomiky. Ano, dajme teda všetkým "zaklad" 2000 nech teda majú na ten "dostojny" život. Ale potom sa nedivme, ze to roztočí takú špirálu ze rohlik nebude stáť 15 ale 50 centov. A som potom zvedava, kolko si opäť toho za tie 2 tisícky vlastne kúpite..
@maciatkolulu problém je ten, že všetci argumentujú, aké majú náklady na život... no ale nemôžeme mať všetci všetko. Nie sme v socializme už. Niekto má lepší plat, niekto horší. Niekto má 2000, Niekto iba tých 800. A sorry, ale napr. umyvac riadov s 3 ludovymi si jednoducho nemôže pýtať plat manažéra Dellu. Keď ho chce, tak nech ide robiť predsa tam. A náklady treba potom prispôsobiť platu, nie opačne predsa 😳 Jednoduché. Len na prácu toho manažéra Dellu zase samozrejme nema... ale platové očakávania teda áno. Druha vec je, aká je výkonnosť našej ekonomiky. Ano, dajme teda všetkým "zaklad" 2000 nech teda majú na ten "dostojny" život. Ale potom sa nedivme, ze to roztočí takú špirálu ze rohlik nebude stáť 15 ale 50 centov. A som potom zvedava, kolko si opäť toho za tie 2 tisícky vlastne kúpite..
@lienka.7 To sa ti hovori, ked sa ta to netyka, co? Keby si ty zarabala spominanych 800 euro, tiez by sa ti moc nechcelo do takej prace chodit. Vzi sa trosku do tych ludi. Nech to robia roboti teda a hotovo. Jednoducho, driet uz nikto nechce.
@lienka.7 To sa ti hovori, ked sa ta to netyka, co? Keby si ty zarabala spominanych 800 euro, tiez by sa ti moc nechcelo do takej prace chodit. Vzi sa trosku do tych ludi. Nech to robia roboti teda a hotovo. Jednoducho, driet uz nikto nechce.
@alica110 nepochopila si podstatu, ale co uz. A ano, budú to skôr či neskôr robit roboty a ti ľudia budú mať 0, namiesto tých 800. Lebo inde sú nepoužiteľný.
@alica110 nepochopila si podstatu, ale co uz. A ano, budú to skôr či neskôr robit roboty a ti ľudia budú mať 0, namiesto tých 800. Lebo inde sú nepoužiteľný.
@lienka.7 Nulu budu mat aj Hr, uctovnici a dalsich xxx ludi, pretoze roboti neprevezmu len manualnu pracu 🙂 Nepouzitelna si ty, a mimochodom je to mnozne cislo, takze "nepouzitelni". Ked uz niekoho poucujes, aspon to napis bez chyb.
Ake velke rozdiely len v ramci takej malej krajiny ako je Slovensko. Na zapade nemaju koho zamestnat a na vychode budu aj na cierno robit, len aby vobec nejaku pracu mali. Lebo ked nepristane na take podmienky, nebude mat pracu vobec.
@anonym_da9257 Toto je dlhodoby problem, ktory neriesili ziade vlady. Mame nizku produktivitu, pretoze sme si sem natahali automobilky a kadejake zavody. Vobec sa neinvestovalo do technologii, vyskumu, vedy. Toto treba zacat robit, inak sa nikdy nikam ako krajina neposunieme. PS to ma v programe, tym nechcem pretlacat ziadnu stranu, ale treba mysliet koho budem volit.
K tým 800 čo som dala ako príklad rýchlo dopisem, že konkrétne nešlo o nejaké nekvalifikované pozície. Síce robotník, ale ako som písala, remeslo elektrika. A takých v zahraničí vyvažuju zlatom. Čiže ak je schopný a šikovný, pôjde tam. Alebo si založí zivnost. Ak nie je, môže sa vykašľať na 800, pôjde za 1200 do pokladne v Lidl, a nemusí robiť nočné napríklad.
Ja sama som začínala v roku 2014 s čistým platom 300 eur, u advokátky, ako koncipient. Už ani vtedy to nestačilo ani na nájom. OK, povieš si, že tak áno, tam je potenciál, treba vydržať, lenže ľudia, prax bola vtedy 5 ročná, robota od 8:00 do 22:00 bežne a to tam bolo to najmenej zle, do detailov nepôjdem. A v celom velkom meste to bola jediná pracovná ponuka na profesii v tomto odbore. Ja som si potom rýchlo našla iné miesto, ale ona sa zase rozčuľovala, že nemá kto robiť. O Tom, že som neumývala riad, ale robila kus inú robotu, sa nemusíme asi baviť..
@lienka.7 ale mladi ludia nechcu tieto miesta, lebo mozu ist robit do zahranicia za ine peniaze - s podobnymi alebo nizsimi nakladmi na zivot (napr.do hotelierstva s ubytovanim a stravou a pod)...ze sa tu povie, ze chcu oracovat starsi - to preto - lebo starsi vezmi aj takuto zlu pracu, lebo nie su flexiblini - nevedia sa zobrat a ist robit do talianskych alo zo dna na den. A ze autorka spomina - ze ma problem zohnat vodarov - ale ved vodari su - ti mladi sikovni robia na zivnost a zarobia si na stavbach min dvojnasobok oproti nukanemu platu. Ze tu pracu vezme 60tnik, ktory nechce/nevie zivnostnicit, alebo nie je uz dostatocne flexibilny na to, aby si zhanal zakazky - to je realita. Aj ty robis v HR? To mate obe take tunelove myslenie, ze si neviete zratat 2+2?
Patrim do tejto kategorie, mam 23r a prvu pracu na administrativnej pozicii, prax 2 roky. Momentalne mi plynie 2 mesiac vypovednej, dala som vypoved hlavne kvoli platu, ale bolo tam toho viac. Nemam problem pracovat, som dobry zamestnanec, nikdy so mnou nebol ziadny problem. Avsak tych 870eur co zarobim je mi malo, tak som sa rozhodla ze odidem a najdem snad nieco lepsie kedze som mlada, bez zavazkov atd.. aktivne si hladam pracu, avsak mozem povedat, ze vela zamestnavatelov ani neda sancu nam mladym sa ukazat.. Lebo uz automaticky hadzu vsetkych mladych do jedneho vreca s darebakmi a lenivcami..🙂
Patrim do tejto kategorie, mam 23r a prvu pracu na administrativnej pozicii, prax 2 roky. Momentalne mi plynie 2 mesiac vypovednej, dala som vypoved hlavne kvoli platu, ale bolo tam toho viac. Nemam problem pracovat, som dobry zamestnanec, nikdy so mnou nebol ziadny problem. Avsak tych 870eur co zarobim je mi malo, tak som sa rozhodla ze odidem a najdem snad nieco lepsie kedze som mlada, bez zavazkov atd.. aktivne si hladam pracu, avsak mozem povedat, ze vela zamestnavatelov ani neda sancu nam mladym sa ukazat.. Lebo uz automaticky hadzu vsetkych mladych do jedneho vreca s darebakmi a lenivcami..🙂
@anonym_eee669 a este dodam ze niesom v ziadnej hladovej doline, ale na samom zapade SK..
Prikladám pár HR perál z minulého týždňa:
Pohovor na admin pozíciu
Čerstvý absolvent SŠ
Ja: Ovládate v exceli funkcie xy, prácu v Canve, Google tabuľky?
Odpoveď: Nie, v škole sme s tým moc nepracovali, ale naučím sa.
Očakávaný plat 2500btt, po skúšobnej dobe 3000 btt.
Pani 42r, tá istá admin pozícia
Ja: Ovládate programy xy?
Odpoveď: Nie
Ja: Ste ochotná sa učiť v programoch pracovať?
Odpoveď: Nie, už som na to stará.
Očakávaný nástupný plat 1400 btt
Prácu nezískal ani jeden z uchádzačov 🤷
Pohovor na mzdového účtovníka
Slečna 23r, po škole pracovala na recepcii, 10 mesiacov spracováva mzdy ako pomocná účtovníčka. Očakávaný nástupný plat 2200 btt, po skúšobnej dobe 2800€. Očakávala zaúčanie na pozíciu minimálne 6 mesiacov a ak sa na to nebude cítiť tak je podľa nej ok zaúčanie v dĺžke 1,5 roka. Ale plat chce po skúšobke zvýšiť aj tak.
Prikladám pár HR perál z minulého týždňa:
Pohovor na admin pozíciu
Čerstvý absolvent SŠ
Ja: Ovládate v exceli funkcie xy, prácu v Canve, Google tabuľky?
Odpoveď: Nie, v škole sme s tým moc nepracovali, ale naučím sa.
Očakávaný plat 2500btt, po skúšobnej dobe 3000 btt.
Pani 42r, tá istá admin pozícia
Ja: Ovládate programy xy?
Odpoveď: Nie
Ja: Ste ochotná sa učiť v programoch pracovať?
Odpoveď: Nie, už som na to stará.
Očakávaný nástupný plat 1400 btt
Prácu nezískal ani jeden z uchádzačov 🤷
Pohovor na mzdového účtovníka
Slečna 23r, po škole pracovala na recepcii, 10 mesiacov spracováva mzdy ako pomocná účtovníčka. Očakávaný nástupný plat 2200 btt, po skúšobnej dobe 2800€. Očakávala zaúčanie na pozíciu minimálne 6 mesiacov a ak sa na to nebude cítiť tak je podľa nej ok zaúčanie v dĺžke 1,5 roka. Ale plat chce po skúšobke zvýšiť aj tak.
@synne inak, mna zaujima, ze ktori ludia idu na pohovor, ked jasne vedia, ze aky plat sa ponuka? Ci ponukate plat 1000€ v hrubom a na pohovor pride clovek a chce 2000€? Pochopitelne, ked si hladam pracu, pozeram, kolko ponukaju. Takze mne to pride, ze si proste prikraslujete realitu....alebo potom klamete uchadzacov. Napíšete si do ponuky plat od do a realita je hlboko pod tym, co sa ponuka v inzerate. A este nechapem, naco teda pozivate ludi na pohovor, ktori su pre vas nepoužiteľni? Pozvete cloveka po SŠ alebo ludi bez praxe a potom sa tu zavzdusnujete. Skor si ale myslim, ze ste HR tak vo virtualnej realite a naschval si tu chodia honit ego vyhorene zenske, ktore su neštátne, ze ani po rokoch tvrdej driny a ustupovania nie su adekvatne ohodnotené a potom pride mpady a drzy clovek a ten zrazu karierne rastie ;) ale aby som si ulavila, napisem diskusiu na MK, aby mne podobne si tu prisli koonut do mladých 🫣
@synne inak, mna zaujima, ze ktori ludia idu na pohovor, ked jasne vedia, ze aky plat sa ponuka? Ci ponukate plat 1000€ v hrubom a na pohovor pride clovek a chce 2000€? Pochopitelne, ked si hladam pracu, pozeram, kolko ponukaju. Takze mne to pride, ze si proste prikraslujete realitu....alebo potom klamete uchadzacov. Napíšete si do ponuky plat od do a realita je hlboko pod tym, co sa ponuka v inzerate. A este nechapem, naco teda pozivate ludi na pohovor, ktori su pre vas nepoužiteľni? Pozvete cloveka po SŠ alebo ludi bez praxe a potom sa tu zavzdusnujete. Skor si ale myslim, ze ste HR tak vo virtualnej realite a naschval si tu chodia honit ego vyhorene zenske, ktore su neštátne, ze ani po rokoch tvrdej driny a ustupovania nie su adekvatne ohodnotené a potom pride mpady a drzy clovek a ten zrazu karierne rastie ;) ale aby som si ulavila, napisem diskusiu na MK, aby mne podobne si tu prisli koonut do mladých 🫣
@romi0310 Velmi trefne, vsetko toto ma napadlo tiez...najma naco pozyvaju na pohovor ludi, ktori nie su kvalifikovani. Ak ma niekto 10 mesiacov prax ako pomocna mzdarka po SS, tak by som jej mzdy nezverila....a oni ju zavolaju na pohovor
@romi0310 Tak toto ma pobavilo extrémne 😂
Áno, presne tak to funguje. Ľudia nemajú problém vypýtať dvojnásobok toho, čo je v inzeráte. A áno, predovšetkým mladí, pretože ľudia, ktorí majú pracovné skúsenosti sa vedia aj reálnejšie ohodnotiť. Nevravím, že to robia všetci, ale každé kolo sa niekto taký nájde.
A k tým nerelevantným ľuďom. Spomínanú administratívnu pozíciu získala slečna po SŠ bez pracovných skúsenosti (ak nerátam Lidl pokladňu). Bude nastupovať 1.8., tak jej môžete držať palce 🙂
Chalanisko mal rovnaké skúsenosti ako slečna, ale nereálne platové očakávania (aspoň pre mňa).
A áno, potrebujem si kopnúť do mladých, preto som v júli prijala priamo pod seba 19 ročnú slečnu bez skúseností. A je veľmi šikovná, plat bude mať zvýšený ešte tento rok.
@romi0310 Velmi trefne, vsetko toto ma napadlo tiez...najma naco pozyvaju na pohovor ludi, ktori nie su kvalifikovani. Ak ma niekto 10 mesiacov prax ako pomocna mzdarka po SS, tak by som jej mzdy nezverila....a oni ju zavolaju na pohovor
@mircalla Pozývam na pohovory ľudí, ktorí ma zaujmú svojim životopisom. Prečo by som nevzala na pohovor mladého perspektívneho človeka? Ak by som videla, že ju mzdy bavia, má záujem o oblasť, bude sa vzdelávať, tak ju vezmem ju do tímu. Nie ako samostatnú mzdárku, ale juniorku. Takže áno, beriem na pohovory aj ľudí, ktorí presne nespĺňajú kritériá, ale je tu predpoklad, že by pasovali na inú pozíciu. Prípadne ich zaradím do evidencie a následne viem ponúkať pozíciu na priamo. A ešte aby sme predišli diskusii, vždy sa počas pohovoru dostaneme k tomu, že na danú pozíciu nepasujú/nemajú skúsenosti, porozprávame sa o ich kariérnych očakávaniach (nie len tých platových) aby sme obaja vedeli, či v budúcnosti môžeme očakávať spoluprácu.