icon

Nechce sa mladým ľuďom robiť?

20. júl 2025

Ahojte, toto je čistá troll otázka. Ale ja s tým bojujem každý deň.

Čo ideme robiť s tým, že dnešní mladí ľudia (20-30) nechcú robiť? Hovorím z vlastnej skúsenosti, keďže som dlhoročný HRista.

Obsadzujem pozíciu v administratíve - mladý človek má problém chodiť do officu 2-3x do týždňa a byť v práci dlhšie ako do 15.00. To, že príde do práce pred deviatou a jeho skoro hodinu na obede ani nehovorím. Ale ok, to už ho musí umanažovať jeho manažér.

Ak mám pozíciu THP pozíciu vo výrobnom závode - on nebude dochádzať nikde a už vôbec nebude zavretý 8h vo výrobnom plante.

Dnes nemáme mladých ľudí, čo by išli robiť do výroby, do skladov, pracovali na zmeny, robili na VZV apd. A to teraz nehovorím o zlom plate. Sú pozície, kde si zarobí človek v pohode s príplatkami a bonusmi 1800 - 2000 eur/brutto, ale to je im málo.

Dnešný mladý človek nechce robiť nadčasy, nechce robiť zmeny, nechce robiť víkendy. Plat chce nástupný na THP pozíciu 1500 eur. Junior, po škole. Keď na neho pozriem a spýtam sa, či je to aspoň brutto, tak povie, že no dobre no, môže byť aj v hrubom na začiatok, na 3 mesiace.

Po roku ich práca nudí, chcú sa posunúť a majú pocit, že už sú seniori. Niektorí sú šikovní, to bez debaty. Ale nie sú seniori, ani zďaleka.

Mala som hodnotenie skúšobnej doby s juniorom - 2 týždne pred koncom SD. Pýtala som sa ho, ako sa mu páči pozícia, náplň práce, nadriadený ako vníma, že sa adaptoval., klasikcké otázky. Že sa adaptoval skvele, ide mu to super, všetko vie a rád by sa do roka, max dvoch posunul na manažérsku rolu. Pýtam sa ho super, a čo by by podľa teba mal spĺňať manažér., čo by mal ovládať? Nevedel na to odpovedať.

Mimochodom, ukončili sme ho v skúšobnej dobe, bolo to trápenie, on nevedel bez chyby ani jednu vetu napísať do emailu.

Dnes sme v situácii, že nemáme ľudí. Nie je to o plate, jednoducho mladý človek robiť nepôjde. Za tieto peniaze? To chcete aby som za 1000 v čistom chodil niekde každý deň?

Dnes tú firmy nosia ukrajincov, filipíncov, nepálčanov, gruzíncov, albáncov - aby mal kto pracovať vo výrobe.

Kam to celé speje? Čo myslíte? Je výroba na Slovensku odsúdená na zánik?
Je gastro v koncoch a nahrádzajú náš personál zahraniční kuchári, čašníci apd.
Nemáme zdravotnícky personál, ošetrovateľov, opatrovateľov.
Nemáme poštárky a kuriérov jedla robia ukrajinici a indovia...
Ako ďalej?

autor
20. júl 2025

Ešte jeden dotaz. Môžem to brať tak, že tieto odpovede sú od ľudí, ktorí sú rodičia dnešných 20tnikov? Prípadne starší samozrejme.

anonym_c35f0a
20. júl 2025
@kvetinka_2

@anonym_c35f0a klobúk dole, a tu je krásny príklad toho, ako sa mladým ľuďom,, nechce robiť''. Pozdravujem dcérku☺️🦋

@kvetinka_2 ďakujem 💗 snažím sa ju vždy povzbudzovať. Vysvetľujem, že aj ja musím v práci veľakrát zaťať zuby, ale keby si čítala jeho komunikáciu s nimi, tak by si jej tiež dala za pravdu. Svojim spôsobom je aj takáto skúsenosť pre ňu fajn. Budeme hľadať ďalej 🤷🏻‍♀️ snáď nie sú všetci podnikatelia takí nekorektní ako tento geroj. Len by som chcela vedieť, či by sa tak odvážne rozprával aj so mnou alebo s manželom....

janinah
20. júl 2025
@jogy1984

@anonym_autor dobre zaplať a bude aj o pol noci otvorené . Náhodou na takej benzínke je to 12 hodinová šichta kde musiš ako obsluha byť vonku v zime v daždi horúčavách.Hmotna zodpovednosť. Za tie peniaze sa mladý nebudú bit o také miesto

@jogy1984 100 rokov som na benzinke nevidela aby sa niekro unuval fungovat vonku ako obsluha

kvetinka_2
20. júl 2025
@anonym_c35f0a

@kvetinka_2 ďakujem 💗 snažím sa ju vždy povzbudzovať. Vysvetľujem, že aj ja musím v práci veľakrát zaťať zuby, ale keby si čítala jeho komunikáciu s nimi, tak by si jej tiež dala za pravdu. Svojim spôsobom je aj takáto skúsenosť pre ňu fajn. Budeme hľadať ďalej 🤷🏻‍♀️ snáď nie sú všetci podnikatelia takí nekorektní ako tento geroj. Len by som chcela vedieť, či by sa tak odvážne rozprával aj so mnou alebo s manželom....

@anonym_c35f0a samozrejme, že nerozprával, ale však si povie, že mladá baba, tak si môžem povedať čokoľvek sa mi zachce. A presne to je na tom to najhoršie... Držím všetky prsty💗

alica110
20. júl 2025

Robíš nejaký prieskum? A mimochodom si mi neodpovedala na moju otázku.

anonym_86eac1
20. júl 2025

Autorka,preco sa nevyjadrujes k otazkam,ktore sme tu viacere polozili? Odpovedz nam uz konecne,ze preco,ked sa 20-30r ludom nechce robit,nevezmete starsich,ktorym sa chce? Nie je to nahodou tak,ze skor ratate s tym,ze mladsi neskuseny clovek nevie na co ma a nema v praci narok a lahko ho oblbnete?? Lebo uz som sa s tym stretla,ze mna si nedovolili odzubat,lebo som presne vedela na kolko paragrafov,kolko dovolenky, atd. mam narok. Ale mojim mladsim kolegom do 30r.povedali na Vianoce,ze smola,ze ked si dovolenku nevycerpali cez leto (nedalo sa,lebo bolo tolko roboty a nechceli ich pustit), tak nemaju na ziadnu uz narok a nemali ani dovolenku,ani peniaze🤦‍♀️ Alebo dalsia lahodka - minimalka na paske a zvysok na ruku. A potom ich chudakov prepustili a z Uradu prace dostavali 300e 🤦‍♀️🤦‍♀️ A teda ja som mala mladych kolegov fakt makacov,neflakali sa,mali dobre vysledky,ale po 2 rokoch odpracovanych si pytali vyssi plat. Radsej ich vyhodili a zobrali zas niekoho za ten ich povodny🤦‍♀️ Za dobrotu na zobrotu stale zial plati,tak sa potom netreba cudovat.

autor
20. júl 2025
@anonym_86eac1

Autorka,preco sa nevyjadrujes k otazkam,ktore sme tu viacere polozili? Odpovedz nam uz konecne,ze preco,ked sa 20-30r ludom nechce robit,nevezmete starsich,ktorym sa chce? Nie je to nahodou tak,ze skor ratate s tym,ze mladsi neskuseny clovek nevie na co ma a nema v praci narok a lahko ho oblbnete?? Lebo uz som sa s tym stretla,ze mna si nedovolili odzubat,lebo som presne vedela na kolko paragrafov,kolko dovolenky, atd. mam narok. Ale mojim mladsim kolegom do 30r.povedali na Vianoce,ze smola,ze ked si dovolenku nevycerpali cez leto (nedalo sa,lebo bolo tolko roboty a nechceli ich pustit), tak nemaju na ziadnu uz narok a nemali ani dovolenku,ani peniaze🤦‍♀️ Alebo dalsia lahodka - minimalka na paske a zvysok na ruku. A potom ich chudakov prepustili a z Uradu prace dostavali 300e 🤦‍♀️🤦‍♀️ A teda ja som mala mladych kolegov fakt makacov,neflakali sa,mali dobre vysledky,ale po 2 rokoch odpracovanych si pytali vyssi plat. Radsej ich vyhodili a zobrali zas niekoho za ten ich povodny🤦‍♀️ Za dobrotu na zobrotu stale zial plati,tak sa potom netreba cudovat.

@anonym_86eac1 Pojdem teraz vseobecne - ako vnimam vyrobne firmy. Ludia vo vyrobe - priamo direct zamestnaci - su vacsinou 35 - 60r. Mozu mat aj viac, pokial im to ich zdravotny stav dovoli. Vo vacsine pripadov ide o sposobilost na pracu v noci, pracu na zmeny, eventualne vo vyskach, pripadne s bremenami. Ak prejde VLP, nemame problem zobrať kohokoľvek, kto ma zaujem robit, je technicky zrucny. U mladsich je kratka zivotnost, cez vynimkam a tie su velmi pozitivnym prikladom. Neviem ako je to v inych firmach, ja som za moje posobenie zazila iba firmy, ktore realne vyplacali vsetko cez vyplatnu pasku a poskytovali aj ine benefity ako "sukromne parkovisko - napriklad stravne nad ramec zakona, dokonca 2 SL na 12h zmenu, prispevky na dopravu do zamestnania, bonusy za dochadzku, garantovane 13 a 14 platy apd. Mzda medzirocne zvykne rast v tomto sektore o 7%.

dadis
20. júl 2025
@anonym_86eac1

@anonym_86eac1 lebo starsim by museli zaplatit viac - oni chcu niekoho lacneho, nie sby zivil z takej almuzny rodinu

majulino
20. júl 2025
@anonym_7f6b29

@anonym_autor v gastre a viem, že aj v iných oboroch je normálne, že dostaneš na pásku minimálku a zbytok na ruku, do školských jedální zohnať kuchára je už skoro nemožné. A vypočítaj si, z tých platov, ktoré si uviedol, kedy si zabezpečia vlastné bývanie. Nečuduj sa, že sa hrnú všetci von, stačí, keď tam zo dve, tri letá brigádujú, vidia, ako to tam chodí a beží, získajú kontakty a už ti tu nebudú muklovať za 1000-1200 eur v čistom

@anonym_7f6b29 kuchár v školskej jedálni? Po prvom mesiaci som skončila. Môj plat bol 680€

anonym_7f6b29
20. júl 2025
@alica110

A ešte odporučím prestať sa pýtať na pohovore dookola tie trápne otázky ako “kde sa vidíte za 5 rokov? Aké sú vaše silné a slabé stránky?”.. moje nervy.
Ale aby som nehanila len Slovensko, bohužiaľ, v Česku je to rovnaké. Zrovna dnes vyšiel článok na novinkách o tom, ako 50nici nemôžu nájsť prácu. Toto je snáď fenomén východného bloku. Kolegyňa Ukrajinka mi hovorila, že u nich to isté, tam u nich je už 30 ročný človek starý.

@alica110 tú otázku, kde sa vidím o päť rokov zbožňujeeeem - no na pláži v Karibiku s drinkom v ruke, ale za plat, aký mi ponúkate, maximálne na Šírave s kofolou

jogy1984
20. júl 2025
@janinah

@jogy1984 100 rokov som na benzinke nevidela aby sa niekro unuval fungovat vonku ako obsluha

@janinah ja som sa v čase keď som hľadal prácu zaujímal o prácu na pumpe a veci ktoré som písal boli podmienkou

autor
20. júl 2025
@anonym_7f6b29

@alica110 tú otázku, kde sa vidím o päť rokov zbožňujeeeem - no na pláži v Karibiku s drinkom v ruke, ale za plat, aký mi ponúkate, maximálne na Šírave s kofolou

@anonym_7f6b29 tuto otazku mozno kladli HRisti v rokoch 2005- 2010. Teraz to straca zmysel, kedze dnesni mladi ludia vydrzia v praci max 2 roky. Vobec nevedia, kde budu zajtra. Verim, ze ziadny Hrista ani hiring manager tuto otazku uz roky nekladie. Pri modrych golieroch sa ani nie je dovod pytat na motivaciu, zakladnou motivaciou je cista mzda na ucet a zmennost.

alica110
20. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_7f6b29 tuto otazku mozno kladli HRisti v rokoch 2005- 2010. Teraz to straca zmysel, kedze dnesni mladi ludia vydrzia v praci max 2 roky. Vobec nevedia, kde budu zajtra. Verim, ze ziadny Hrista ani hiring manager tuto otazku uz roky nekladie. Pri modrych golieroch sa ani nie je dovod pytat na motivaciu, zakladnou motivaciou je cista mzda na ucet a zmennost.

@anonym_autor Kladú tieto trápne otázky dodnes. Najradšej by som im povedala, že na ich mieste sa vidím 😅

bosorkabb
20. júl 2025

Ja mám už vyše 40 rokov.
Ale ľudia už nechcú robiť nadčasy chcú osobné voľno. Nechcú robiť nočné pretože ja som si to vyskúšala a je to na prd.
Prečo má človek v práci robiť za 2-3 za jednu mzdu? Nadriadený sa správajú veľa krát príšerne. Koľko zamestnávateľov dá zamestnancovi každý mesiac 1-2 dni dovolenku len aby mu ju minul?
A mohli by sme pokračovať.
Ceny bývania, jedla išli hore a mať dnes plat 1200 v čistom je trápenie.
Ja sa mladým nedivím.

autor
20. júl 2025
@alica110

@anonym_autor Kladú tieto trápne otázky dodnes. Najradšej by som im povedala, že na ich mieste sa vidím 😅

@alica110 tak zrejme ide o menej skusenych HRistov. V mojej praxi vo firmach, kde som bola bol toto trend pred 20 rokmi.

anonym_7f6b29
20. júl 2025
@janinah

@janinah ako na ktorej, ako kde, niekde žene aj pravidelne natankujú

marcellka32
20. júl 2025
@guiseppinka

Pridam aj ja, toto nie je problem len slovenska. Je to aj v at, ludia, ktori robit nechcu, tak maju tooolko vyhovoriek. Inak tie platy su aj v at bieda. Ked vezmem, ze upratovanie zaklad necelych 12e, sekretariat 2000 brutto na plny. Vela firiem hlada na 20, 25 hodin... nedokazeme pozhanat ludi do skladov, obchodov, produkcie... lebo zeny potrebuju skratene uvazky kvoli skolkam, atd... a tiez maju absolutne nerealne pohlady na svet - bez skol (ani povinnu skolsku dochadzku nemaju ukoncenu) a chcu byt riaditelia zemegule

@guiseppinka mňa zaujíma aký je priemerny plat napríklad účtovníčky v Rakúsku, kľudne mi napíš ip dik

autor
20. júl 2025
@bosorkabb

Ja mám už vyše 40 rokov.
Ale ľudia už nechcú robiť nadčasy chcú osobné voľno. Nechcú robiť nočné pretože ja som si to vyskúšala a je to na prd.
Prečo má človek v práci robiť za 2-3 za jednu mzdu? Nadriadený sa správajú veľa krát príšerne. Koľko zamestnávateľov dá zamestnancovi každý mesiac 1-2 dni dovolenku len aby mu ju minul?
A mohli by sme pokračovať.
Ceny bývania, jedla išli hore a mať dnes plat 1200 v čistom je trápenie.
Ja sa mladým nedivím.

@bosorkabb čiže ak by si dostala plat 2000 v čistom tak budeš robiť tento typ práce? Lebo ja to nevnímam, že je to o peniazoch, ale o práci ako takej.

autor
20. júl 2025
@anonym_7f6b29

@janinah ako na ktorej, ako kde, niekde žene aj pravidelne natankujú

@anonym_7f6b29 áno Shell, aj tankovanie, aj mi kolesá dofúka.

anonym_655b49
20. júl 2025
@anonym_autor

@bosorkabb čiže ak by si dostala plat 2000 v čistom tak budeš robiť tento typ práce? Lebo ja to nevnímam, že je to o peniazoch, ale o práci ako takej.

@anonym_autor a ty autor temy, by si isiel robit tento typ prace za 1200 eur?

rozculena
20. júl 2025
@martinmmartin

@anonym_ced354 Ja vinim rodicov - Cvarga co sa za sociku chodila do roboty iba ulievat , furt sami kavickari, cigaretky, schodze, porady, rekreanti, referenti, jubilanti, vyrocie kazdej hovadiny, nastenkari, furt narodeniny, nakupy pocas pracovnej doby, byvanie zadarmo....... co cakas ze taky clovek bude odovzdavat svojmu dekcku?

@martinmmartin no ja teda neviem,kde si toto zobral,ja mám 60 a takúto prácu,ako opisuješ,som nikdy nemala

vladuska20
20. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_7f6b29 áno Shell, aj tankovanie, aj mi kolesá dofúka.

@anonym_autor tiez to ponuka iba shell,asi tam nikdy netankovala a chalani vedia aj super poradit,ked su skuseni.

autor
20. júl 2025
@anonym_655b49

@anonym_autor a ty autor temy, by si isiel robit tento typ prace za 1200 eur?

@anonym_655b49 v cistom 1200 eur na zmeny? Ak by toto bola praca zodpovedajuca mojej kvalifikacii, tak ano. Ja osobne by som isla aj do Lidla za pokladnu, aj predavat na jarmok. Co by som jedine nerobila je predaj produktov cez telefon. S tym mam skusenost a toto never ever. Ale kludna vyroba, nejaka cista montaz, ak by som ju manualne zvladla, tak si viem predstavit. Cista hlava. Dorobim si zmenu, odchadzam.

viera012345
20. júl 2025
@anonym_autor

@doriiis ďakujem, to presne hovorím. Kto nám bude kúriť, kto bude blokovať, kto bude piecť, kto bude obsluhovať na čerpacích staniciach? To všetko zatvoríme o 15.00 a budeme mať voľný čas?

@anonym_autor ... neviem,ze kto ako, ale deti/vlastne už dospelí mladí/, pokiaľ nemajú rodičov, ktorí ich kŕmia,satia, poskytujú bývanie a ešte aj nejaké vreckové, tí mladí sa snažia zamestnať hneď po škole.Napr.moj syn z ústnej maturity v ANJ šiel rovno na pohovor/to bol koniec mája minulý rok a už uprostred júna nastúpil do práce/.Z jeho spolužiakov, ktorých poznám, pracujú všetci, dokonca aj spolužiak zo ZŠ, ktorý 2x prepadol... niektorí študujú na VŠ,dokonca má bývalého spolužiaka, ktorý pracuje a študuje zároveň na VŠ/zamestnaného má len otca,matka je na ID a má postihnutého súrodenca,a tak ho rodičia nevedia financne podporiť počas štúdia /

anonym_7f6b29
20. júl 2025
@anonym_autor

Ešte jeden dotaz. Môžem to brať tak, že tieto odpovede sú od ľudí, ktorí sú rodičia dnešných 20tnikov? Prípadne starší samozrejme.

@anonym_autor áno, mám dieťa nad dvadsať rokov, tento mesiac malo výplatu pár eur cez 2000 eur, napriek tomu chce odísť zo Slovenska. Muž má z prvého manželstva deti dve, jedno má plat približne taký, ako moje, v oboch prípadoch sú tam aj nejaké nadčasy. Druhé žije a pracuje asi šesť rokov v zahraničí, aj tam študovalo, plat asi dvojnásobný voči môjmu.

autor
20. júl 2025
@viera012345

@anonym_autor ... neviem,ze kto ako, ale deti/vlastne už dospelí mladí/, pokiaľ nemajú rodičov, ktorí ich kŕmia,satia, poskytujú bývanie a ešte aj nejaké vreckové, tí mladí sa snažia zamestnať hneď po škole.Napr.moj syn z ústnej maturity v ANJ šiel rovno na pohovor/to bol koniec mája minulý rok a už uprostred júna nastúpil do práce/.Z jeho spolužiakov, ktorých poznám, pracujú všetci, dokonca aj spolužiak zo ZŠ, ktorý 2x prepadol... niektorí študujú na VŠ,dokonca má bývalého spolužiaka, ktorý pracuje a študuje zároveň na VŠ/zamestnaného má len otca,matka je na ID a má postihnutého súrodenca,a tak ho rodičia nevedia financne podporiť počas štúdia /

@viera012345 česť výnimkám. Poznám pekné príklady aj z okolia, kedy sa mladí dospelí hneď chytili práce, ale naopak aj také prípady, kedy sú 2 roky doma po skončení SŠ, na VŠ ich opakovane nezobrali a do roboty nepôjdu, lebo vstávať každé ráno do práce nebudú. Lebo načo... a rodičia ich v tom podporujú.

anonym_7f6b29
20. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor v poslednej vete som sa nevyjadrila celkom presne, mužove dieťa žijúce v zahraničí, má plat dvojnásobný ako moje dieťa, nie, ako môj plat, jeho výšku som neudávala. Všetkým trom sa robiť chce, brigádovali už počas štúdia, všetci traja. To, že sú mladí po skončení školy dva roky doma, je vecou ich rodiny, to by som tu nerozoberala, lebo až tak veľa ich asi nebude. Máloktorá rodina umožňuje dieťaťu, ktoré živila na VŠ válať sa doma dva roky. Deti nejakých "celebrít" nepovažujem za vhodnú vzorku

vladuska20
20. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_655b49 v cistom 1200 eur na zmeny? Ak by toto bola praca zodpovedajuca mojej kvalifikacii, tak ano. Ja osobne by som isla aj do Lidla za pokladnu, aj predavat na jarmok. Co by som jedine nerobila je predaj produktov cez telefon. S tym mam skusenost a toto never ever. Ale kludna vyroba, nejaka cista montaz, ak by som ju manualne zvladla, tak si viem predstavit. Cista hlava. Dorobim si zmenu, odchadzam.

@anonym_autor tak to mam ja,cista hlava od deti,aj ked mi maly doma grca,hnackuje super sa on postara muz aj lieky poda ked treba.Vzdy to vyjde,ze ja na nocnej a muz doma.Uz je to taka tradicia,len pri muzovi.Mam lahku pracu,nejak sa nenarobim.Utecie mi to tam velmi rychlo,a idem domov.A ked je ozaj,ze nuda tak mi to pride akoby som tam bola nie 8hod ale celu vecnost,uz aj korene tam vten den zapustim.No hrozne sichty vtedy,a vtedy to mam doslovne,ze oddychujem v praci.

anonym_c2ee59
20. júl 2025

@anonym_autor a co cakas od sucasnej doby? Vojny pomaly na kazdom jednom svetadiele, stupajuce ceny, vysoke naklady na zivot, neistota ako velmi nas AI nahradi. A od mladych ludi chceme, aby sledujuc vyvoj spolocnosti, sedeli v praci 8hodin denne a za plat, ktorym im ledva pokryje povinne naklady? Nepaci sa ani mne, ked pocujem absolventa povedat, ze nepojde robit za liter. Ale ak je rozumny, uplatni sa. Ak nie, okolnosti mu nastavia zrkadlo. Apropo, vyrobne podniky su dost nestabilne najma v case recesie, necudujem sa ze ludia tam nejdu vypustit dusu, robit nadcasy, nocne a ktovie co, aby potom dostali z cista jasna papier, ze im spolocnost dakuje ale maju padaka.

mikadooo
20. júl 2025

@anonym_autor nuž, tak kým si mladí do 30tky môžu dovoliť sedieť doma, tak budú sedieť doma 😄. A potom po 30 im to docvakne, stiahnu ritku a prídu pekne makať za to, čo im trh ponúkne. Zatiaľ budeme makať my starší. Dôchodkový vek sa predlžuje, tak sa to v podstate na trhu tak či tak vykompenzuje. A keďže my matere a otcovia musíme tie svoje 20-29 ročné nezamestnané deti nejak uživiť, budeme musieť chodiť do tej roboty (a možno niektorí aj do dvoch) - a kruh sa uzatvára... 😄.