Nechcú ma do práce, lebo som Rómka
Ahojte vystudovala som hotelovu akademiu s maturitou hladam si zamestnanie do hotela ,ci uz recepcia alebo chyzna .Pracovala som v jednom znamom hoteli cca 4 roky cize prax mam .Najprv som bola chyzna neskor recepcna .Ja som isla na matersku a hotel sa zrusil skrachoval .Teraz ked si hlasam pracu tak cez telefon ok pridte na pohovor mate prax ako nahle pridem hned mi povedia ze uz je obsadene .Na druhy den volala kamoska jej povedali ze je to volne .Stalo sa mi to uz 3 krat som dost sklamana naposledy som kontaktovala dany hotel a bolo mi povedane ze romovia nemozu robit v prestiznom hoteli ...Nasla som si nakoniec pracu ako upratovacka v nemocnici myslite si ze je to fer ??
@bloger no len treba trošku priznať,že Ukrajinská bude robiť za akýkoľvek plat a slovenka bude špekulovať.
A často sú práve tie ukrajinsky dosť zneužívané s podhodnotené.
@terezka1947 Ja si myslím, že konkrétne autorka by nešpekulovala. A bola by vdačná za takúto príležitosť. A či sú Ukrajinky zneužívané a podhodnotené neviem. V každom prípade sa tu zle nemajú.
@dkethe To je v poriadku co pisete ,viete v telefone inak aj na pohovore bolo inak ,jednoducho ten rasizmus tu je ci sa Vam to paci alebo nie .Neviete ake to je ci idete na urad ked sa ku mne spravali ako sa spravali ,neviete si predstavit ako nas odcudzuju .Nieste v nasej kozi a preto sa necudujem ze romovia odchadzaju .Ja sa tiez hnevam na tych co nepracuju su z osady ale tak treba brat daneho cloveka do uvahy .To ze vyhovorka ste napisali ,to je Vas nazor ja Vam to neberiem a myslim si ze sa viem vhodne spravat na pohovore .Viem aj podakovat aj slusne sa spravat ale samozrejme ma nepoznate takze mozem si tu ja pisat kolko chcem .....
@bloger ako si povedal ukrajinsky upratovat môžu, ale aj autorka upratuje ako Rómka. Nechapem co riešiš Slovenky chodia zas upratovat do anglicka, nemecka a kade tade do zahraničia. Ale u nás keď upravujú ukrajinsky už je zle. Ci slovak môže robiť v zahraničí a kradnúť domácim robotu, ale Slovákom doma už nemôže nikto nič?
Autorka je mi to ľúto a áno je to nespravodlivé, ale moc nevyriešiš danú situáciu. Kazdy človek ma k niekomu predsudky, priznám sa aj ja mam v sebe dosť predsudkov. Jednoducho sú to veci s ktorými musíme každý človek pracovať. Ber to tak, ze ty si tu presne na to, aby si ľuďom zničila ich predsudky. Musí to byť ťažké to verím, ale držím palce, aby si sa nevzdala. Pracovitostou a snahou dokážeš druhých ľudí odzbrojit a zahanbiť.
@777januska777 Prečítaj si čo napísala nezobrali ju. A koľko Romskych žien chodí upratovať do Anglicka, Nemecka a kade tade do zahraničia. Okrem toho Romovia sú dlhodobo diskriminovaný a to je proste fakt. A nemôžu si vždy dovoliť niekde vycestovať do zahraničia. Jednoducho som na strane autorky. Lebo vidím, že je to mladé šikovné žieňa. A takýto systém odsudzujem. Neodsudzujem Ukrajinky ani im neberiem, že majú ťažký život.
@bloger zobrali ako upratovačku. Presne tak ako robí veľa iných ukrajinských žien na Slovensku. A áno aj inde na svete. Ale odsudzujes ukrajinky, robíš presne to iste co robí veľa Slovákov k Rómom. Najťažšie je si priznať vlastne predsudky a ty ich máš k ukrajinkam veľmi veľa, keďže si do daného prípadu zakomponoval ukrajinky, ktoré tu absolútne nemajú čo robiť, lebo s týmto nesúvisia. Najťažšie je si priznať, že diskriminujeme iných.
@777januska777 A ked napíšem, že ženy zarobia menej ako muži koho diskriminujem? Alebo voči komu mám predsudky voči chlapom? Ved je to smiešne. Keby si pozorne čítala prišla by si na to, že ich neodsudzujem.
Tak ked ta v par zamestnaniach odmietli v dalsich sa moze zadarit, ani bielych hned nezoberu vsade, tiez viac krat skusaju, ano mas pravdu ze to mas tazsie, lebo este stale su tu predsudky, ale raz sa zadari, v jednom meste kde chodim za kamoskou robi v prestiznom obchode romka a v druhom tiez.
@bloger ale odsudzujes, lebo svoju nenávisť voči ukrajinkam si vložil aj do tvojho príspevku, ako vravím absolútne sa tato téma ukrajiniek netýka, ale ty si musel, lebo si potreboval niekde určiť vinníka. Chápem, ze je to ťažké priznať a rovnako ťažké je to priznať pre ľudí, ktorí diskriminuju autorku, lebo predsa ten co diskriminuje je zlý a ja zlý predsa nie som.
A ešte toto som chcela autorka, diskriminácia je v nás hlboko zakorenena. Je to taky obranný reflex človeka. A čím sme starší, tým sa v nás môže prehlbovať ťažšia diskriminácia. Diskriminácia je hlavne strach človeka, ktorý môže byť podmienený zlými skúsenosťami nás, našich blízkych ci len strachom z neznámeho. Ano na Slovensku je silná diskriminácia Rómov, ktorá je podmienená zlou skúsenosťou alebo kľudne aj spravami v TV. Ale toto nie je jediná diskriminacia, medzi nami mame diskrimináciu žien po materskej, žien v mužských povolaniach, mužov v ženských povolaniach, mužov pri výchove detí, introvertov, extrovertov, pekných ľudí, škaredých ľudí atd atd. Diskriminácia je všade, takže áno zamrzí to, ale tak to je život a na jedného človeka co ta diskriminuje pripadne ďalší co ta diskriminovat nebude. Držím palce.
@777januska777 Nemám voči ním žiadnu nenávisť. Len hovorím, že ak môžu zamestnať Ukrajinku tak môžu aj Romku. To je všetko. Nech platia aj v tomto rovnaké pravidlá. Aby nebol nikto zvýhodňovaný. Je to len spravodlivosť.
Odkiaľ si? My budeme v júli hľadať chyžnú
@janai1 z Kosic
@bloger však zamestnali, tak ako zamestnali ukrajinku ako upratovačku, tak zamestnali aj romku ako upratovačku. Takže spravodlivosť tu už je, nemusíš v ďalšom príspevku potom zbytočne vyťahovať ukrajinky.
Aha, tak to nič, hotel je v BA
Kamarat je majitel mensieho hotela v KE, napis mi spravu, pripadne posli CV alebo aspon info, kde a co si robila predtym a nejaky kontakt na seba, opytam sa ho, ci niekoho nehladaju 🙂
Je smutné že v 21. storočí sú ľudia diskriminovaný kvôli farbe pleti. Veľa šťastia v hľadaní prajem.
mala si ju nahrať a dať ju na súd.
@markus1 ani Slovakov nedavaju v Nemecku na manazerske pozicie len co pridu. Zopar sa vypracovalo aj na ne, zvysok zarobil a siel naspat.
Boli sme ubytovani v hoteli s komplet ukrajinskym personalom. Evidentne tam su pojmy ako profesionalita, cistota, servis, umyta podlaha, cisty sprchovy kut alebo vysavac uplne nezname pojmy.
Nehadzem do jedneho vreca, mam odtial kamosky. Ale tie su na inej urovni a nechcu sa vratit prave pre ten bordel, co tam vladne.
Ked beriem personal, mala by som ho zaucit a ziadat plnenie povinnosti. Predat spinavu izbu a tvarit sa ze vsetko je ok je level Balkan.
Prave prestizny hotel by sa tym vedel pochvalit aky je pokrokovy, nezaostaly (nabuduce im to mozes povedat), nediskriminuje.. urcite tam chodia zahranicni navstevnici, akoze iba rydzo bieli? ;) ako keby to nebolo take smutne, bolo by to smiesne aki su niektori trapni. AKo rozumiem aj obavam, ale co je vela to je dost...
Autorka držím palce 🍀 Môj brat má viacero takýchto skúseností, žiaľ... pritom nie sme rómovia, len on je tmavší typ ako ja s ďalším bratom...robil sbskára vo viacerých supermarketoch a ja som ho veľmi obdivovala...ako po ňom pokrikovali že ich cigán kontroluje...no hnus!!! Veľmi veľa šťastia ti želám v živote 🍀😘
My sme z okolia KE, tak to poznáš ☹️
Ja len napisem co som zazila min.piatok.Boli sme v cukrarni na zmrzline vonku sme sedeli s dcerou a bolo plno.Prisla jedna pani neromka starsia a vedla bol popolnik s tym kosom na odpadki,nevyzerala zle ,zacala sa v tom kosi hrabat za plastovimi flasami ,davala si ich do taski,kazdy sa robil ze nic ,s toho kosa vipadavali špaki s cigariet ,poletoval popol,narobila neporiadok okolo toho.Nikto si ju nevsimal akoby neviditelna ,potom prisla zena s dietatom romka sadli si vedla bielych a hned sa zbalili

@stanulienkat Ja si nepotrebujem na nikom honiť ego. To potrebuješ možno ty. Ja som len podotkol to čo je pravda. Zober si, že koľko Ukrajiniek tu pracuje. Ale majú problém zobrať Romku. Tak kto chce v tom vidí diskrimináciu. Ja im nezávidím, že majú prácu. Ale nech dajú príležitosť aj ľudom zo Slovenska.