Nová pracovná zmluva po návrate z rodičovskej

tykat
5. aug 2014

Ahojte, prosím kto sa vyznáte a viete poraďte. Vopred ďakujem.
Kamarátka sa vracia po RD do zamestnania k nám do firmy. Mala normálne pracovnú zmluvu plus nejaké dodatky ohľadom mzdy. Teraz jej zrazu zamestnávateľ dal podpísať novú pracovnú zmluvu s dátumom od 1.8. (vtedy nastúpila riadne po RD). Mzda sedí aj podmienky čo mala doteraz ale má tam normálne skúšobnú lehotu, uvedené koľko je výpovedná lehota podľa toho koľko odrobí (odrobila u neho 10 rokov) a pod.
Ako to teraz je? Čo s tou starou zmluvou? Automaticky prestáva platiť a platí táto nová? Alebo má teraz dva pracovné pomery? Platí pre ňu tá vypovedná lehota? Ona tvrdí že to je OK a že ju šéf nevyhodí ale mne sa to nepozdáva. Ak ju počas skúšobky vyhodí môže sa odvolať na tú pôvodnú zmluvu? Ako v poisťovniach? Majú ju odhlásiť a na novo prihlásiť podľa tej novej zmluvy? Alebo nemusia? Príde mi to celé domotané.

eeffka
6. aug 2014

@tykat nuz... ludska blbost je nekonecna
ak podpisala ukoncenie stareho pomeru a zacatie nového, moze mat skusobnu lehotu a moze ju prepustit a odstupne bude mat podla odrobenej zmluvy ( novej)
Nic ni eje domotane... na jej miesto maju zrejme zaskok, ktory by bolo treba vyhodit a oni nechcu, tak sa ona dostava do nevyhodnej situacie, ale ked podpisala uz smola...

tykat
autor
6. aug 2014

@eeffka Prave ze ziadne ukoncenie nepodpisala, podpisala len novu zmluvu. Povodna pracovna zmluva podla mna je nadalej platna a ak by sme isli do dosledkov tak ma dva pracovne pomery a moze pytat dva platy (pracovnu cinnost ma o trochu inu ako v tej povodnej). Nikoho na zaskok nemaju, proste to domotali a ona tiez nerozmyslala co podpisuje. Takze aj keby ju podla novej zmluvy vyhodili v skusobnej lehote, ona pracuje dalej podla starej ktoru mala pred RD, lebo tu staru zmluvu nikto neukoncil (ani dohoda, ani vypoved ani nic ine).

veronicka1901
6. aug 2014

Suhlasim s nazorom vyssie, nie je to vobec domotane. Nemala to podpisovat. Napr. ak jej zacne dieta pocas prvych troch mesiacov chorlaviet napr., je v skusobnej lehote, mozu ju prepustit bez milosti.
Podpisala nejake pisomne ukoncenie pracovneho pomeru? Lebo ak nie, tak ta prva zmluva plati nadalej. Nepytala sa zamestnavatela, preco jej dal novu zmluvu?

tykat
autor
6. aug 2014

@veronicka1901 pisala som, ukoncenie starej zmluvy nepodpisala takze podla mna plati aj jedna aj druha.

veronicka1901
6. aug 2014

@tykat navrhujem jej podradit sa s pravnikom, toto je cele nejake cudne.